Къде се намирам:
Внимание
Бракониери !
naRiba.com

Форум

ИАРА - Бургас
Модератор: bobopeli
ИАРА - Бургас
Ударно започва новият шеф на ИАРА - Бургас.... Още в първия си ден след назначението на отговорния пост е извадил около 2 км. мрежи от яз. Мандра. Повечето са били от димчовските мостове , в района на устието на Изворска река. Откакто ДПС намърдаха протежето си Каменов на шефското място , циганите , пък и по белите бракониери се разхождаха като у дома си ,из Мандра и Вая ,с лодки пълни с мрежи.... Факт е , че от два месеца насам не е имало нито една проверка или акция от страна на ИАРА , а пък мрежите са денонощно във водата.
Надявам се , а и до колкото го познавам ,новият шеф на агенцията да приеме твърде лично и отговорно проблема с бракониерството в нашия регион.... Също така апелирам всички колеги, най-вече от форума, за съдействие и подкрепа към новоназначеното ръководство на ИАРА в борбата със тази гад - бракониерите....
Вярвам , че се отваря нова страница в дейността на изпълнителната агенция и тя ще е само за добро на всички честни риболовци...
Надявам се , а и до колкото го познавам ,новият шеф на агенцията да приеме твърде лично и отговорно проблема с бракониерството в нашия регион.... Също така апелирам всички колеги, най-вече от форума, за съдействие и подкрепа към новоназначеното ръководство на ИАРА в борбата със тази гад - бракониерите....
Вярвам , че се отваря нова страница в дейността на изпълнителната агенция и тя ще е само за добро на всички честни риболовци...
- Красимир Атанасов
- учете се от него
Re: ИАРА - Бургас
Още малко ще се напъва и после ще го сложат на хранилка и нещата ще се оправят,и мрежите пак ще са във водата.
Здравейте колеги,дано най накрая се получи нещо,не познавам новия шеф на ИАРА Бургас,но тая надежди.
- Sorcerer
- научил се да хвърля
Няма да се получи докато всеки ,който пожелае може свободно да си закупи мрежа и при добро желание да усуче не само Мандра, но и всичко що се зове река , езеро или язовир...Контрол трябва още при продажбата, въвеждане на маркировка по мрежите, записване на данните на купувача, разрешителни, завишени глоби, лежане в зандана при рецидив и т.н. рестрикции ...иначе оправия няма да има!!!
Защото както и в горепосоченият случай се борим с последствията - Превенцията винаги е давала по- добри резултати, независимо в каква област се прилага.
Защото както и в горепосоченият случай се борим с последствията - Превенцията винаги е давала по- добри резултати, независимо в каква област се прилага.
- Mich
- ще става разбирач
+1 Абсолютно си прав. Друго решение нямаSorcerer написа:Няма да се получи докато всеки ,който пожелае може свободно да си закупи мрежа и при добро желание да усуче не само Мандра, но и всичко що се зове река , езеро или язовир...Контрол трябва още при продажбата, въвеждане на маркировка по мрежите, записване на данните на купувача, разрешителни, завишени глоби, лежане в зандана при рецидив и т.н. рестрикции ...иначе оправия няма да има!!!
който не лови, няма да яде 

-
- разбира нещата
само да допълня:Sorcerer написа:Няма да се получи докато всеки ,който пожелае може свободно да си закупи мрежа и при добро желание да усуче не само Мандра, но и всичко що се зове река , езеро или язовир...Контрол трябва още при продажбата, въвеждане на маркировка по мрежите, записване на данните на купувача, разрешителни, завишени глоби, лежане в зандана при рецидив и т.н. рестрикции ...иначе оправия няма да има!!!
мрежи да имат право да претижават само собственици на водоеми развъждащи и продаващи жива риба.тези мрежи да са номерирани ,и да им се водят на отчет ,без да могат да ги предоставят на трети лица и да се използват само за конкретния водоем.ако се установи наличие на мрежа в автомобил на друго лице без наличието на собственика ,яки глоби и за двамата

ВАСИЛ ЛЕВСКИ: "...Ако допуснете утре, когато сте вече свободни да ви управляват днешните турски мекерета и разните му лихвари и чорбаджии, които и днес ви грабят най-безжалостно, то по-добре да си останем под сянката на султана....."
Това са идеи върху които е добре да бъдат обмислени , защото въпросът със мрежите продажба , ползване , съхранение , разрешителни , квоти и т. н. и т. н. , си е доста сложен казус , който си иска специалисти и разбирачи ...
В разговора си с него (шефа на агенцията) , недвусмислено ми заяви , че и магазините влизат в правомощията му и ще бъдат приоритет в борбата с бракониерите....
Ако някой друг има идеи и хрумвания ,които могат да се приложат законно по темата , да не се колебай , а да ги споделя. Ще се постарая да му предам всички смислени варианти.....
В разговора си с него (шефа на агенцията) , недвусмислено ми заяви , че и магазините влизат в правомощията му и ще бъдат приоритет в борбата с бракониерите....
Ако някой друг има идеи и хрумвания ,които могат да се приложат законно по темата , да не се колебай , а да ги споделя. Ще се постарая да му предам всички смислени варианти.....
-
- разбира нещата
за вътрешните водоеми ,какво му е да си специалист ,нали за да си ръководен кадър трябва и да си навътре в материята ,не "парашутист",покрай тебе да имаш една дузина твърд електорат за дадена партия.в една област колко водоема ще има -стотина,прави се едно досие на всеки арендатор,описва му се какви мрежи притежава по дължина и със номер на пломбата,а при закупуване на нови ,само със разрешение за стопански риболов и последвала регистрация.salmo написа:защото въпросът със мрежите продажба , ползване , съхранение , разрешителни , квоти и т. н. и т. н. , си е доста сложен казус , който си иска специалисти и разбирачи ...
а за магазините които продават такива средства да се въведе лиценз,и контрол .а от там ,си мисля ,че доста магазини няма да им се занимава със такива продажби,ще останат малко магазини ,и поради намаленото предлагане ще се увеличи цената на мрежите.това пък ще удря директно бракониерите в джоба ,и няма да смеят посеместно да пускат мрежи.
п.п не знам как звучи -като приказка със щастлив край или така и се иска.

ВАСИЛ ЛЕВСКИ: "...Ако допуснете утре, когато сте вече свободни да ви управляват днешните турски мекерета и разните му лихвари и чорбаджии, които и днес ви грабят най-безжалостно, то по-добре да си останем под сянката на султана....."
Ще ти кажа как звучи : Бля - бля (извинявай , но...) говорим за сериозни неща. Какви арендатори , кви пет лева? Говорим за район от Обзор до Резово , цяла бургаска област.... Представяш ли си колко рибарски пристанища има в този район и колко рибарски семейства се изхранват с този поминък по морето ... Знаеш ли ,колко вида мрежи и колко рибари има всеки от тях.... Това са дънни , попченски , сафридени , карагьозови , леферени , фустанели със различно око , с фани , воли , гъргъри и т.н. - да не ги изброявам всичките , щото не ги и знам.... , а представяш ли си , че всеки рибар по морето ,който се препитава с риболов трябва да ги притежава тези мрежи , за да може по всяко време на годината да е подготвен за актуалния риболов.... Много е трудно , макар и не невъзможно да се опише всичко и да е под контрол.... Хора ,средства , ресурси , ако щеш и доброволни отряди (ти съгласен ли си да участваш , доброволно , без заплащане...? )delio-haidutin написа:.....в една област колко водоема ще има -стотина,прави се едно досие на всеки арендатор,описва му се какви мрежи притежава по дължина и със номер на пломбата,а при закупуване на нови ,само със разрешение за стопански риболов и последвала регистрация.
п.п не знам как звучи -като ....![]()
Арендаторите и техните водоеми не са малка част , но с мед да ги намажеш....
Ами представи си - сополивия Асан и тримата му братя със големите си синове отиват в магазина на Киро Бирата в Акациите и си купуват 6 чувала с мрежи... Показват еднократното разрешително , удря им Киро една пломба (на идея си нямам каква ще е тази пломба понеже мрежите ги продават в суров вид , а след това се курдисват с тапи ,оловни въжета , фани , шамандури и т.н.) и къде потъват те ???? Тази пломба да не е с JPS система , как ще бъде контролирана???? А да не мислиш , че мангала е единствен , който мисли , че природните блага са му бащиния (като на Йордан Ментата наследството от дядо му).
Контрола трябва да бъде засилен около реките , водоемите , езерата и в морето , но пак опираме до хората ... инспектори , охрана , полиция , волнонаемни , граждански договори , екоорганизации , доброволци и все по рядко срещащото се животно - съвестни граждани....
Затова пак апелирам - дайте да ги зариним ИАРА от обаждания , обективни сигнали ..... Вярвам в съвестта на новото ръководство , затова нека ги накараме да си заработят заплатите , а не като досега да се корумпират с бракониерите и да се опират на партийки и депутатчета ...
Те не могат да са на всякъде , но ние можем... Пример - видиш дебелтския говньо , че е хвърлил три парашута на Средецка река , набери Агенцията по телефона и... така и така , ще остана , ще ви изчакам и ще ви съдействам...Според мен в тази насока трябва да вървим , а не само да ги плюем и отричаме...
Лека нощ!
- Sorcerer
- научил се да хвърля
Прав си колега за това, че трябва да имаме будно гражданско общество, което да не се примирява с нередностите и да сигнализира, но това не решава проблема. Нека помислим обаче колко инспектора работят в ИАРА Бургас и на колко места могат да бъдат едновременно?!?! Мрежите трябва да се маркират, за да има ред и когато Асан го набарат с мрежа без марка - затвор за Асан и за този който му я е продал!!!salmo написа:....
Затова пак апелирам - дайте да ги зариним ИАРА от обаждания , обективни сигнали ..... Вярвам в съвестта на новото ръководство , затова нека ги накараме да си заработят заплатите , а не като досега да се корумпират с бракониерите и да се опират на партийки и депутатчета ...
Те не могат да са на всякъде , но ние можем... Пример - видиш дебелтския говньо , че е хвърлил три парашута на Средецка река , набери Агенцията по телефона и... така и така , ще остана , ще ви изчакам и ще ви съдействам...Според мен в тази насока трябва да вървим , а не само да ги плюем и отричаме...
Лека нощ!
Да има голямо разнообразие от видове мрежи, но също така знаем , че промишленият риболов се контролира от същата тази инспекция, за което тя издава квоти за риболов всяка година/ нека бъде така добра да маркира и контролира използването на въпросните мрежи, каквото и е и част от задължението/- ако греша поправете ме, не ми се рови в страниците на Министерството на земеделието и в частност тези на Изпълнителната Агенция...Тук отново опираме до числеността на персонала, който ще трябва да контролира всичко това, хората са малко и нямат по 100 глави за да обхванат всичко, а пък ако ще да са назначени на работа и от самия Господ Бог!!! Решението според мен стои пред очите ни- трябва ни репресивен апарат , който да е овластен да използва ако се наложи и сила спрямо нарушителите на закона/ в нашия случай бракониерите/. Имаме ли такъв- да имаме, нарича се полиция!!! По този начин и служителите на ИАРА вместо да се правят на стражари, ще имат време да изпълняват това за което са назначени. Изписах цял роман - отивам да си почина

Колега радвам се на ентусиязма ти и аз чух хубави работи за човека дано всичко да е вярно.Пък ако е така и аз ще помагам че напоследък се бях тотално отчаял и отказал да правя каквото и да е.Пък съм събрал достатъчно информация за нашите хора даги накарам дасе разплачат.Дано успеем и да има сериозни хора да се реализира.Пък относно писането ти тук неси губи времето изобщо подкрепа няма да получиш от никой само дървени философи дето много знаят да плачат ама на никой нему стиска да направи нещо.Казвам ти го от личен опит преди време вървях по пътеката по която си тръгнал и ти сега но осъзнах че уж сме много ама на приказки а дефакто съм сам и казах майната му.Но това което направих сам ме удовлетвори и за себе си съм доволен.Надявам се че симе разбрал правилно и успех от менsalmo написа:Ударно започва новият шеф на ИАРА - Бургас.... Още в първия си ден след назначението на отговорния пост е извадил около 2 км. мрежи от яз. Мандра. Повечето са били от димчовските мостове , в района на устието на Изворска река. Откакто ДПС намърдаха протежето си Каменов на шефското място , циганите , пък и по белите бракониери се разхождаха като у дома си ,из Мандра и Вая ,с лодки пълни с мрежи.... Факт е , че от два месеца насам не е имало нито една проверка или акция от страна на ИАРА , а пък мрежите са денонощно във водата.

-
- разбира нещата
тука нещо не схващам,ти ми говориш само за морския риболов или за бракониерството само във бургаска областsalmo написа:Ще ти кажа как звучи : Бля - бля (извинявай , но...) говорим за сериозни неща. Какви арендатори , кви пет лева? Говорим за район от Обзор до Резово , цяла бургаска област.... Представяш ли си колко рибарски пристанища има в този район и колко рибарски семейства се изхранват с този поминък по морето ...

ами точно това и направих,и изрично ти споменах ,че говоря за вътрешните водоеми.пък друг е въпроса за многократното увеличение на рибари ,разчитащи изцяло на морския риболов,ама нали е по-лесно да пускаш и вадиш мрежи от колкото да обработваш земяsalmo написа:Ако някой друг има идеи и хрумвания ,които могат да се приложат законно по темата , да не се колебай , а да ги споделя.

-
- вече хвърля и на тежко
Наистина форума е за риболовци, но толкава наивност не очаквах! Каквимрежи, марки, списъци...то оръжието не може държавата да контролира, та мрежите.
Някога имаше санкция- при бракониерство се конфискува МПС-то с което се бракониерства!! Защо отпадна, защо престъпника, бракониера, крадеца, убиеца.. има повече права отколкото държавата ?
Ще споделя нещо извън темата. Във Франция преди 12-14 г средно има по 16 000 смъртни случая след катастрофи от пияни водачи. Тогаващия вътрешен министър предлага на парламента и отстоява в закона да се запише: 0,5 промила - 3 000 евро глоба, 1,2 промила 10 000 евро глоба и конфискация на МПС-то. 1,8 и повече конфискация, глоба и 1 г затвор!! намо от-до, няма смекчаващи обстоятелства... за 1 г убитите от алкохол намалят от 16 000 на 3,5-4 000! този вътрешен министър после става министър-председател а после и президент на Франция. Името му е Саркози.
Достатъчно е да има бърза конфискация на и нещата ще заспат. В нашата Мандра всички знаят къде са лодките на бракониерите, в кои камъши, с кои коли....но никой не ги пипа- платили са на ИАРА и не ги пипат.
Някога имаше санкция- при бракониерство се конфискува МПС-то с което се бракониерства!! Защо отпадна, защо престъпника, бракониера, крадеца, убиеца.. има повече права отколкото държавата ?
Ще споделя нещо извън темата. Във Франция преди 12-14 г средно има по 16 000 смъртни случая след катастрофи от пияни водачи. Тогаващия вътрешен министър предлага на парламента и отстоява в закона да се запише: 0,5 промила - 3 000 евро глоба, 1,2 промила 10 000 евро глоба и конфискация на МПС-то. 1,8 и повече конфискация, глоба и 1 г затвор!! намо от-до, няма смекчаващи обстоятелства... за 1 г убитите от алкохол намалят от 16 000 на 3,5-4 000! този вътрешен министър после става министър-председател а после и президент на Франция. Името му е Саркози.
Достатъчно е да има бърза конфискация на и нещата ще заспат. В нашата Мандра всички знаят къде са лодките на бракониерите, в кои камъши, с кои коли....но никой не ги пипа- платили са на ИАРА и не ги пипат.
- КИРО
- и господ не е толокова добър
- Обратна връзка:
Няма ли да е по-лесно,да се тръгне по обратния път.
Абсолютен контрол на магазините при продажба на маломерни риби,
или такива,които имат забрана в определен период на годината.
Първа глоба,втора глоба - затваряне на магазина,
и нямаш право повече да се занимаваш с риба в никакви варианти.
Глобите естественно солени.
"Панаирните продажби" с по-солени глоби,и поне 72 часа в зандана.
Тези дето продават по пазарите от разни лонди и каси,и не знаеш каква риба
купуваш.
Мисля че за такива проверки ИАРА,ще имат в последствие по-голям ефект.
Излиза РК-то с два тона чернокоп 10см,ама никой не смей да си купи.
Защото няма как да го изложи на сергията........
Абсолютен контрол на магазините при продажба на маломерни риби,
или такива,които имат забрана в определен период на годината.
Първа глоба,втора глоба - затваряне на магазина,
и нямаш право повече да се занимаваш с риба в никакви варианти.
Глобите естественно солени.
"Панаирните продажби" с по-солени глоби,и поне 72 часа в зандана.
Тези дето продават по пазарите от разни лонди и каси,и не знаеш каква риба
купуваш.
Мисля че за такива проверки ИАРА,ще имат в последствие по-голям ефект.
Излиза РК-то с два тона чернокоп 10см,ама никой не смей да си купи.

Защото няма как да го изложи на сергията........
В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
Според мен доброволчески патрули заедно с ИАРА, но като знам Българите ще излизат 1-2месец макс и тва там . От друга страна трябва да има яки санкции . Това със глобите и зандана няма да уплаши манго , виж обществено полезен труд няколко месеца може и да ги стресне .