Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

Има ли гъбари?
Модератор: dantho.mihov
Re: Има ли гъбари?
Колеги някой бере ли кафява есенна гъба? И дали гъбата на снимката е такава, ако не, каква е тогава?
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Здравейте,намерих голямо количество Коралки,не съм гъбар и не познавам гъбите.Потърсих я в нета и видях,че гъбата е коралка,но също така видях че има слабо отровна от този вид,а именно "Красивата коралка".Опасявам се че може и да е такава,тъй като леко розовее,но е охренооражавникава същевременно на цвят.Прочетох,че при нараняване тя ставала виненочервена на нараненото място,а тези които намерих не стават.......
Колко опасни могат да бъдат коралките,силноотровни има ли от тях и заслужава ли си да се рискува с тях......Опитах се да прикача снимка,но не ми се получи-явно нещо не правя както трябва с прикачването....
Колко опасни могат да бъдат коралките,силноотровни има ли от тях и заслужава ли си да се рискува с тях......Опитах се да прикача снимка,но не ми се получи-явно нещо не правя както трябва с прикачването....
-
- ще става разбирач
Не колега - НЕ СИ СТРУВА и то НИКОГА, особено за такива пишман мераклии като теб.lolaki написа: заслужава ли си да се рискува с тях.
При наличието на толкова други гъби с доста по-ясни разпознаваеми белези - още повече не си струва...
- stankof
- ще става разбирач
Найстина и според мен не си струва да се рискува с това подобие на гъба-Коралките,при положение че ядливите й видове се бъркат доста лесно с отровния.
А при положение че в гората сега има толкова други видове хубави гъби направо да береш коралки си е малко кофти
Иначе и тях ги има на големи колоний и по много все още:

А при положение че в гората сега има толкова други видове хубави гъби направо да береш коралки си е малко кофти

Иначе и тях ги има на големи колоний и по много все още:

ПАЗИ БОЖЕ ОТ НЕКАНЕН ГОСТ ОТ ГНИЛ МОСТ И ОТ ЧОВЕК ПРОСТ НА ГОЛЯМ ПОСТ!
- redovi555
- вече хвърля и на тежко
Малка разходка в гората.По младите гъпки в тиганчето другите на комарника. 

Добре че не живеем в римскате епоха, че някъде бях чел, че "булката" е била забранена за бране от простосмъртните, като ги е грозяло смъртно наказание ако ги хванат.
Само имератора е имал привилегията да я яде, затова и на латински по късно са я нарекли caesarea.
Само имератора е имал привилегията да я яде, затова и на латински по късно са я нарекли caesarea.
- redovi555
- вече хвърля и на тежко
Копиран текстbatkovan написа:Добре че не живеем в римскате епоха, че някъде бях чел, че "булката" е била забранена за бране от простосмъртните, като ги е грозяло смъртно наказание ако ги хванат.
В 54 г. отровили император Клавдий, като подменили любимите му гъби-булки с червени мухоморки. Булката била любимо ястие за всички римски императори. Затова италианският миколог Джовани Скополи, който пръв описал тази гъба в 1772 г., ѝ дал видовото име "CAESAREA" („Царска“)
Здравейте, колеги, и аз като вас освен рибар съм и много запален гъбар...по принцип съм от Кърджалийския край, но от няколко години живея в Пловдив, заради работата ми. По нашия край знам местата и гъбите, които могат да се търсят но тук никога не съм ходил за гъби. Мисля този уикенд да се поразходя но не ми е ясно нито къде да търся гъбите около Пловдив, нито какви видове могат да се открият тук. Ще съм ви много благодарен ако ме насочите за районите около града, където мога да търся гъбите както и какви видове растат тук. Поздрави и наслука!
Daiwa BG PILK 802HFS + DAIWA BG 3500 + Daiwa J-BRAID X8 - 300м #2.0
рижики
От Пловдив се качваш към Бяла черква ( връх над Пловдив). До там са 40 км.to4eh написа:Здравейте, колеги, и аз като вас освен рибар съм и много запален гъбар...по принцип съм от Кърджалийския край, но от няколко години живея в Пловдив, заради работата ми. По нашия край знам местата и гъбите, които могат да се търсят но тук никога не съм ходил за гъби. Мисля този уикенд да се поразходя но не ми е ясно нито къде да търся гъбите около Пловдив, нито какви видове могат да се открият тук. Ще съм ви много благодарен ако ме насочите за районите около града, където мога да търся гъбите както и какви видове растат тук. Поздрави и наслука!
Поп пътя на около на около 20- 25 км се намира вилно селище и хижа Здравец.
И на двете места има големи находища на гъби иглолисни манатарки, пачи крак, рижика, син пачи крак и какви ли не още. Който от месните там да питаш ще те насочат.
Ако ти се иска по-лесно: Около Асеновград има находища по пътя за Кърджали се отклоняваш към Леново и там отново месните ще те насочат. Там обаче е широколисно и има още и булка.
Успех и сподели как е било.
- stankof
- ще става разбирач
Колега много добре изглежда комарника ти............redovi555 написа:Малка разходка в гората.По младите гъпки в тиганчето другите на комарника.

Аз през уйкенда за два часа понабрах малко високопланински гъбки щото нямах повече време

От Почервеняващите сърнели беше пълно все още,имаше и много бебета който не съм пипал и сигурно вече и те са готови:

Имаше тук таме и малко Пачи крак,но доста едър и някоя печурка мисля горска ли се води точно как е незнам,но е мн. вкусна,за първи път е ям

По тези места расте само наесен,някой ако знае точното и име да каже:

Детето намери и Виолетки които не взех въпреки нейните молби (на малката) че иска да ги ядем и тях и като четох после че е мн.добра ядлива гъбка малко ме хвана яд че не я опитах,но има време другия път ще знам

Ето я малката с една от Виолетките:

А това е крайния резултат от няма и двучасовия съботен гъбобер:

А вечерта тигана беше пълен (многократно)

ПАЗИ БОЖЕ ОТ НЕКАНЕН ГОСТ ОТ ГНИЛ МОСТ И ОТ ЧОВЕК ПРОСТ НА ГОЛЯМ ПОСТ!
- Don4o_62
- учете се от него
изобщо не си губи акъла в Асеновградската околия,всичко е обраноbgbul написа:Ако ти се иска по-лесно: Около Асеновград има находища по пътя за Кърджали се отклоняваш към Леново и там отново месните ще те насочат. Там обаче е широколисно и има още и булка.to4eh написа: Мисля този уикенд да се поразходя но не ми е ясно нито къде да търся гъбите около Пловдив

по добре иди към Б. Черква,ако няма гъби барем чист въздух има
Главната причина за стреса.... Ежедневният контакт с Идиоти 

- Encho-master
- вече хвърля и на тежко
Пропуснахме риболова вчера нооо в гората !!!!
Браво!
Красота. особено с гигантската пърхутка е велико. Добре сте заменили риболова с гъбите.
Красота. особено с гигантската пърхутка е велико. Добре сте заменили риболова с гъбите.