Има ли гъбари?

Всичко за което не намирате подходящ форум

Модератор: dantho.mihov

Публикувай отговор
Аватар
rosboz
ще става разбирач
ще става разбирач

Re: Има ли гъбари?

Мнение от rosboz »

С жената сме се разбрали - събота туризъм заедно - неделя всеки по единично тя в мола аз за риба.
Та тази събота отидохме до връх Драгойна .

Изображение

А там едни поляни

Изображение

и гъби , гъби

челядинки

Изображение

Изображение

и много печурки

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

а в гората - пачи крак.

Ако някой ходи там ( от страната на село Буково ) да внимава с кравите .
Подгониха ни четири броя и ни гониха до гората , а наоколо няма никой да ти помогне.
Последно промяна от rosboz на Пон Окт 13, 2014 12:27 pm, променено общо 1 път.
ski today
work tomorrow
Аватар
Диканаров
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Диканаров »

В горите около яз. Сопот сега е сезонът на "черната тръбенка". За тази гъба испанци и французи плащат в злато. На първо място след трюфелите е според тяхните кулинари. На едни мои гости им се събраха очите и си заминаха с кутии замразени гъби в багажа. Гъбата е наричана там с шокиращото име:-"траурен тромпет". Тя е кънкостенна, черна, не много голяма-до 5см. и расте на пътеки или полянки. Няма отровен двойник. Аз си изсуших един голям буркан и ще ги ползвам за подправка към супи и сосове. Понеже са тънкостенни и крехки изключително лесно се стриват на прах. На Витоша съм брал от лилавата тръбенка, която е много по-едра и с жълтеникаво месо. Също много хубава гъба, подходяща за всякаква обработка. Но черната за франсетата и спаньолите е по-по най.
Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
Аватар
G.Petkov
и господ не е толокова добър

Мнение от G.Petkov »

Изображение

Като прочетох поста на Диканаров, се сетих че видях да продават свежи тръбенки в "Кауфланд". За пръв път виждам такива гъби да се продават в голям магазин, явно поради това че нямат отровен двойник.
Снимката не е хубава, но не предвидих блясъка на кутията.
Аватар
Stefko
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Stefko »

Здравейте :D

И аз си взех «хапчето» тази седмица :lol:

В събота тръгнах уж да търся някой нов гъбен район наоколо, но се замотах и в крайна сметка акостирах пак в познатите (вече) терени в Ст. Планина. Отидох едва към 10.30 ч., затова се учудих, че не бяха минавали гъбари преди мен. Разбрах го по това, че на входа на гората ме посрещна най-голямата сърнела, която съм намирал някога. Със сигурност беше над 30 см. и се виждаше от километър. Откъснах я, заедно с още 4-5 бройки наоколо, което напълни единия плик, затова реших да оставя сърнелите и да се отправя навътре в гората в търсене на други някакви видове.
Още на следващата крачка обаче се спрях на едни редици от току що излезли рижики. Между другото освен с рижики, в боровата гора имаше купища масловки и гълъбки. Тук вече се сетих да си извадя и фотото:

Изображение

Изображение

Харесвам вкуса на рижиката, затова набрах малко от нея и продължих с катеренето към дъбовата част на гората. В нея с влизането се натъкнах на млада булка (имам предвид гъба :lol: :lol:), а по-късно и на манатарка. Тук гъбеното изобилие не беше толкова голямо, както в боровата гора, но хубави гъби не липсваха. Интересни -също:

Изображение

Предварително знаех, че няма какво да правя набраното, затова почти спрях да бера, а само се разхождах, любувайки се на есенната гора и богатствата й, както и на прекрасния октомврийски ден. Взех само редките манатарки, които срещнах – вярно едва 2, но пък огромни и свежи, което ми беше повече от достатъчно:

Изображение

Изображение

Част от крайният резултат – сърнели, манатарки, рижики и масловки:

Изображение

И дежурната кулинарна бележка: Ей тоя вид гълъбки в най-долната част на снимката се оказаха превъзходни на вкус (Почти идентичен като на зелената гълъбка). Леко твърдички и хрупкави, със слаб гъбен аромат и мек вкус, наподобяващ пресни орехови ядки. Направо съжалих, че не набрах повече от нея :blush: Mоже би следващия път ;)

П.П. Като стана дума за тръбенката - В неделя отново отделих около час, но вече само за разходка. Единствената гъба, която откъснах от любопитство бе точно тръбенка… Не съм я опитвал досега затова наскубах една шепа, за да я изсуша. После какво ще я правя нямам идея :lol: :roll:
Ако не виждаш изход от ситуацията... огледай се за вход!
Аватар
redovi555
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от redovi555 »

Прекратявам гъбарството повече не са ми нужни.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
alex_pl
новобранец
новобранец

Мнение от alex_pl »

http://mycoticon.teilar.gr/attachments/ ... OK_ALL.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;
Актуално и хубаво четиво ... (бих казал задължително), но за съжаление на английски - дали го няма на български?
Когато се чете за гъби трябва да се разбира на 100% значението на всяка една дума.
Хората участвали в проекта и писането са добре познати сред гъбарите... или поне тези от тях които четем и се интересуваме.
НИКОГА НЕ БЕРА ГЪБИ ЗА ДА ПРОДАВАМ.
Аватар
stankof
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от stankof »

redovi555 написа:Прекратявам гъбарството повече не са ми нужни........
Машшалла............. :partyman:
ПАЗИ БОЖЕ ОТ НЕКАНЕН ГОСТ ОТ ГНИЛ МОСТ И ОТ ЧОВЕК ПРОСТ НА ГОЛЯМ ПОСТ!
Аватар
rosboz
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от rosboz »

Днес минах през "моята акациева горичка " - две чанти свежи сърнели и много топки

Изображение

Изображение

Този път минах без тренировка по бягане.
ski today
work tomorrow
Аватар
G.Petkov

Мнение от G.Petkov »

Днес бях в отпуска и защото пропуснах няколко гъбобера, взех че излязох в планината :D !
Стара планина, около София !

Изображение

Въпреки топлото време и засушаване гъби имаше и то в изобилие.
Предимно гълъбки, масловки, рижики и огромно количество зелени мухоморки :roll: !
Никога не съм виждал толкова мухоморки !

Изображение

Изображение

Изображение

Искам да попитам за тази манатарка,
Намерих я и миналата година през юни, сега през октомври.
Не я разпознавам, донякъде прилича на брезовките,
Но само донякъде !

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

От моите гъби обаче нямаше и вече си бях тръгнал, когато свърнах на една доста куца досега ливада - та си намерих малко гъби и за ядене :D ,
Три хубаво узрели печурки - изядох ги с удоволствие :D !
А растяха до пътя, но от високата му страна и никой от десетките гъбари не ги беше видял!

Изображение

Изображение

И покрай печурките - намерих и малко сърнели, порастнали на отрито. Вероятно обилната роса, която се образува сутрин е причина да израстат тези гъбки,

Изображение

Изображение

Изображение

Това взех с мен - част ще изям, част ще раздам на желаещите :D ,

Изображение

А докато пишех този пост, жена ми ме повика да изгледам на архив част от днешното предаване на Милен Цветков но някоя ТВ, където една жена твърдеше, че след 50 години опит в брането на гъби се била отровила със сърнели, които познавала отлично и беряла на едно и също място. Даже лежала на системи в Пирогов 3 дни.. Същата история ми разказа и един дядо на мястото, където брах днес гъбите, но преди месец - и той се бил отровил, взел сърнела до която растяла бяла мухоморка и т.н. .............. ама се лекувал с два литра сурово краве мляко !!!!!!!

Та ще помоля bgbul да даде коментар на тези инциденти !

Защото жената агитираше целокупното човечество да спре консумацията на диворастящи и култивирани гъби, щото и култивираните били страшно опасни :shock: !!!!
А и друг път съм чувал подобни твърдения !
lusienn

Мнение от lusienn »

Е тука пак пишат за гъбите. :arrow: https://www.google.bg/url?sa=t&rct=j&q= ... 2846,d.bGQ" onclick="window.open(this.href);return false;

Можеш да питаш-имат и тук група :arrow: https://www.google.bg/url?sa=t&rct=j&q= ... 2846,d.bGQ" onclick="window.open(this.href);return false;

Щото тука не всеки ден влизат всички потребители.

Чух че и змия била яла от ядлива гъба,и останала отрова по гъбата.

Може и да са пръскали за мишки по някоя ливада-но ме съмнява.

Пръска се с пестициди-по парковете.
:D Мир любов и щастие за всички

Риболовци.
Аватар
G.Petkov

Мнение от G.Petkov »

lusienn написа:...Чух че и змия била яла от ядлива гъба,и останала отрова по гъбата...

Люси,
Ще те пусна в "Бисерите", ейййййй :D !

Змиите са хищници, не ядат гъби !!!!!!!!!
bgbul
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от bgbul »

G.Petkov написа:Днес бях в отпуска и защото пропуснах няколко гъбобера, взех че излязох в планината :D !Стара планина......
Никога не съм виждал толкова мухоморки !.................
А докато пишех този пост, жена ми ме повика да изгледам на архив част от днешното предаване на Милен Цветков но някоя ТВ, където една жена твърдеше, че след 50 години опит в брането на гъби се била отровила със сърнели, които познавала отлично и беряла на едно и също място. Даже лежала на системи в Пирогов 3 дни.. Същата история ми разказа и един дядо на мястото, където брах днес гъбите, но преди месец - и той се бил отровил, взел сърнела до която растяла бяла мухоморка и т.н. .............. ама се лекувал с два литра сурово краве мляко !!!!!!!

Та ще помоля bgbul да даде коментар на тези инциденти !

Защото жената агитираше целокупното човечество да спре консумацията на диворастящи и култивирани гъби, щото и култивираните били страшно опасни :shock: !!!!
А и друг път съм чувал подобни твърдения !
Как се коментират подобни твърдения?
Молиш се да не ти се случват на теб и на твои близки, приятели, и познати.
Когато става въпрос за подобни твърдения аз имам следните примери:
Представете си, че манатарки растат в съседство с мухоморките. Минава гъбар, събира манатарките и ги предава на база за гъби за 10 лв/кг. Базата ги обработва и изнася за Италия на цена 20 евро/кг, Италианските търговци продават тези манатарки (съседи на мухоморките) на цена 25 Е/кг , но второто качество. Първото са на тройни цени и повече.
И така - кой ще се отрови с тези манатарки?
Да сте чували за натровени от гъби Италианци?
За спокойствието на всички, няма натровени консуматори на гъби, расли в близост до отровни мухоморки. Това е според мен.
Почти всяка гъба която се изнася и изяжда, в определен момент расте едновременно с отровни гъби и в съседство с тях. Всяка. Няма ограничения за това, дали гъбите са били съседи с отровни.
Друг пример:
Изпращаме гъби за изследване в Институт (в чужбина). От там казват - отровни са!
И се оказа в последствие, че са отровни заради престояването им няколко дни преди изследването.
Казано по друг начин, освен да са ядлив вид трябва и да се съхраняват по правилен начин.
И така - бъдете внимателни и предпазливи, но в никакъв случай страхливи.
Наслаждавайте се на приятните емоции от гъбите и знайте, че мнозина са умрели в катастрофи, но вие си карате колите внимателно и се надявате на вас да не се случи.
Успех !
alex_pl
новобранец
новобранец

Мнение от alex_pl »

G.Petkov написа:
Искам да попитам за тази манатарка,
Намерих я и миналата година през юни, сега през октомври.
Не я разпознавам, донякъде прилича на брезовките,
Но само донякъде !

Изображение

Изображение

!
Габърова гъба -Аз лично много я харесвам.

А относно сърнелите - кофти работа все се надявам, че този вид(Chlorophyllum molybdites) го няма в България, но май е взел да се появява с оглед на това което казват хората(в случая бабата). Единствения начин за различаване е споровия отпечатък - слабо зеленикав при Chlorophyllum molybdites - но кой ти прави тази гимнастика в БГ. По принцип обикновенната сърнела не е опасна, но червенеещата е съвсем сходна. Хубавото че поне не се мре :D .
НИКОГА НЕ БЕРА ГЪБИ ЗА ДА ПРОДАВАМ.
to4eh
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от to4eh »

Колеги, намират ли се още манатарки около Пловдив?
lusienn

Мнение от lusienn »

Вчера валя,та днес слетобяд скокнах по мойте находища,близо до столицата.

Намерих много гъби-всякакви имаше.

Но събирам-Печурка и Манатарка основно,откъснах и някоя сърнела за цвят-като една беше около килограм-парче-за пръв път намирам такава-2 педи широка,и много напоена-без никакви червеи по нея-панирах една четвърт от нея и току що я изядох.

Събота и неделя-който ходи ще е доволен-на дашните места,където е брал и до сега.

Днес намерих и ново находище на манатарки-в съседно село до мойто.

Ето и малко снимки за цвят.

Печурките-огромни много качествени.

Изображение

На 750 метра надморска височина.

Изображение

Това е Триглава-печурка с три стъбла и три шапки на един корен.

Огромни-3 те тежаха общо над килограм.

Изображение

Разделих ги с приятел-да хапне и той.

Изображение

Изображение

Изображение

Манатарката имаше доволно-около 6 килограма-без дунапрена под гъбата-него го изчиствам,веднага да не ми тежи в кофата.

Изображение

Пълна кофата от латекс до горе и нося към-колата.

После карамна друго място,и пак докато напълня кофата.

Изображение

Това са места южни на Стара Планина,по Северен склон има в пъти по малко гъба.

Изображение

Светло кафявата преобладаваше над тъмната.

Изображение

По пазарни цени съм събрал гъби за към 100 лв.

За газ дадох 15 лв в двете посоки-това за търговците.

Събирах ги 4 часа.

Едната по пълна кофа.

Изображение

Много съм доволен от разходката.

Тая кофа я събрах на това село.Но в Дъбовата гора,за 40 минути.

Изображение

Според местните били ги обрали сутринта-явно не виждат всички гъби.
:D Мир любов и щастие за всички

Риболовци.
Публикувай отговор

Обратно към “Разни”