Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на мач
naRiba.com

Форум

Помощ за мач комплект
Модератор: Paublo_Eskobar
Помощ за мач комплект
Здравейте на всички,
Мач риболова е нещо което искам да пробвам и съответно имам нужда от вашата компетентна помощ за комплект (прът + макара), бюджетни такива. Не искам да се хвърлям на скъп първи мач.
Попрочетох тук и там теми на начинаещи мач-риболовци относно бюджетни прътове, попаднаха ми :
- Energoteam Benzar Elite Match
- Energoteam Rubin Match
- Focus Carp Match
- Filstar X-treme match, Lite match , etc.
Относно първия, прочетох доста добри отзиви в диапазона до 100- 100-ималко лева, но не го намирам в България.За останалите и плюс и минус.
Относно макарите ...тук се предавам, ясно е, че трябва да е бързооборотна, с широка и плитка шпула и тн. характеристики на една мач макара, но нямам представа на какво да се спра в бюджетния сегмент.
Обобщено:
мач прът + макара, бюджет до 100 - 130 лв. (малко, ама толкова мога да отделя в момента)
склонен съм и на компромис с цената с няколко десетки лева стига да си заслужава (примерно Benzar-a).
Ако трябва да допълвам нещо.. в момента не се сещам.
Благодаря предварително
Мач риболова е нещо което искам да пробвам и съответно имам нужда от вашата компетентна помощ за комплект (прът + макара), бюджетни такива. Не искам да се хвърлям на скъп първи мач.
Попрочетох тук и там теми на начинаещи мач-риболовци относно бюджетни прътове, попаднаха ми :
- Energoteam Benzar Elite Match
- Energoteam Rubin Match
- Focus Carp Match
- Filstar X-treme match, Lite match , etc.
Относно първия, прочетох доста добри отзиви в диапазона до 100- 100-ималко лева, но не го намирам в България.За останалите и плюс и минус.
Относно макарите ...тук се предавам, ясно е, че трябва да е бързооборотна, с широка и плитка шпула и тн. характеристики на една мач макара, но нямам представа на какво да се спра в бюджетния сегмент.
Обобщено:
мач прът + макара, бюджет до 100 - 130 лв. (малко, ама толкова мога да отделя в момента)
склонен съм и на компромис с цената с няколко десетки лева стига да си заслужава (примерно Benzar-a).
Ако трябва да допълвам нещо.. в момента не се сещам.
Благодаря предварително
- dimmitov
- ще става разбирач
Re: Помощ за мач комплект
Бензара май е най-добър от тези които си изброил, след него се нарежда Филстара той е около 65лв.
а за 50-60лв има мачови макари които биха ти вършили добра работа ,но трябва сам да си избереш коя ти допада най-много.Макарата може да е мачова и без да е бързооборотна.Има прилични модели на Фокус някой от тях са и бързооборотни.
а за 50-60лв има мачови макари които биха ти вършили добра работа ,но трябва сам да си избереш коя ти допада най-много.Макарата може да е мачова и без да е бързооборотна.Има прилични модели на Фокус някой от тях са и бързооборотни.
НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА ИЗЛОВИ ВСИЧКАТА РИБА С ВЪДИЦА

Благодаря, колега за бързия отговор.
Benzar-a явно е изчезнал от нашите географски ширини, пробвах и с няколко онлайн магазина в румънско и унгарско, но и там не е наличен. Ако някой знае от къде може да се поръча/намери, ще се радвам да сподели.
Относно Filstar-a, гледам, че има някакъв Lite вариант с по - малка акция, дали някой го е пробвал и може да посъветва.
Относно Focus макарите, гледах Nirvana 30 и още една, дали може да ме насочите към конкретен модел за Focus, който е изпробван и си струва в този ценови диапазон.
Гледах и Filstar Legend HS RD, в интерес на истината предпочитам заден аванс, някакви мнения за нея ?
Хубав ден
Benzar-a явно е изчезнал от нашите географски ширини, пробвах и с няколко онлайн магазина в румънско и унгарско, но и там не е наличен. Ако някой знае от къде може да се поръча/намери, ще се радвам да сподели.
Относно Filstar-a, гледам, че има някакъв Lite вариант с по - малка акция, дали някой го е пробвал и може да посъветва.
Относно Focus макарите, гледах Nirvana 30 и още една, дали може да ме насочите към конкретен модел за Focus, който е изпробван и си струва в този ценови диапазон.
Гледах и Filstar Legend HS RD, в интерес на истината предпочитам заден аванс, някакви мнения за нея ?
Хубав ден
Колега, явно още не си сигурен дали риболова с мач ще ти хареса. Според мен е най-добре да пробваш с някой приятел или познат един два риболова с негов такъм и ако ти допадне не прави грешката да си купуваш нискобюджетни изделия, защото от личен опит мога да ти кажа, че ще ти излезне по-скъпо. Отделно, че повечето от нискобюджетните такъми не работят правилно, създават проблеми и за начинаещите става още по-трудно. Това последното пак е личен опит. Иначе аз лично бих ти препоръчал мач с прогресивен строй, акция между 18-25 гр. и макара прословутото Шимано Ексейдж. Всичките тези неща можеш да ги купиш и тук във форума от колеги. Вярно няма да са нови, но ще си купиш нещо по-класно. Успех.
- dimmitov
- ще става разбирач
Демек с пръчка и макара за по малко от 800лв хич да не ходи за риба?
И как по точно една комбинация от Бензар с макара Фокус(примерно) ще работи неправилно,което да му създаде проблеми като начинаещ риболовец?Питам само

И как по точно една комбинация от Бензар с макара Фокус(примерно) ще работи неправилно,което да му създаде проблеми като начинаещ риболовец?Питам само

Колеги благодаря за отговорите,
@miro253 - то е ясно, че е добре да пробвам, но нямам колеги/познати/приятели точно с мач такъм / само спинингисти, директни телескопи и болонези : ))) / Както и да е...в момента не мога да отделя средства за нещо различно от бюджетен клас такъм, просто не ми е приоритет да набия 300+ лева за макара и въдица. Може да звуча еретично, но толкова ми се простират възможностите.
Така... осъзнавам, че избора на такъм е субективен и въпрос на лично предпочитание. С тази тема се опитвам да събера мнения за себе си, както и за хората, които са на тънък бюджет , но искат да пробват мач риболова.
Примерно : " Имате 100-150 лв. и искате да си купите макара и въдица. В този ценови клас добрите модели и комбинациите между тях са:
- макара X
- въдица Y
- макара + въдица - XY
Има много модели, които са на едни цени и с почти еднакви описания, нека който е ползвал и е доволен от конкретен модел да каже. Съответно и за модели, които трябва да се избягват.
Благодаря и
@miro253 - то е ясно, че е добре да пробвам, но нямам колеги/познати/приятели точно с мач такъм / само спинингисти, директни телескопи и болонези : ))) / Както и да е...в момента не мога да отделя средства за нещо различно от бюджетен клас такъм, просто не ми е приоритет да набия 300+ лева за макара и въдица. Може да звуча еретично, но толкова ми се простират възможностите.
Така... осъзнавам, че избора на такъм е субективен и въпрос на лично предпочитание. С тази тема се опитвам да събера мнения за себе си, както и за хората, които са на тънък бюджет , но искат да пробват мач риболова.
Примерно : " Имате 100-150 лв. и искате да си купите макара и въдица. В този ценови клас добрите модели и комбинациите между тях са:
- макара X
- въдица Y
- макара + въдица - XY
Има много модели, които са на едни цени и с почти еднакви описания, нека който е ползвал и е доволен от конкретен модел да каже. Съответно и за модели, които трябва да се избягват.
Благодаря и

1. Бензар с макара Фокус не струва 100-130 лв. и на всичкото от горе пазара не го предлага.dimmitov написа:Демек с пръчка и макара за по малко от 800лв хич да не ходи за риба?![]()
2. Никъде не съм казал, че трябва да даде 800 за да ми правиш такива сравнения.
3. За 130 лв. Ще стане, но ще купи нещо, което само прилича на мач и ще се започне питане по форума "Ама защо се уплита", "Правилно ли хвърлям" и т.н. после ще пита "Какво влакно щото мойто се къдри, уплита, къса", а кордата постоянно ще му се е завирала зад шпулата и макарата постоянно му го усуква и т.н. Накрая ако издържи ще даде 200-300 лв. и ще се решат елементарните проблеми и ще си каже "ЕЕЕЕ. Най после се научих" и общата сметка ще му е 300-400 лв. без такъма, който ще е похабил/влакна, ваглери и пр./ Пиша, защото аз съм ги дал. Който иска да чуе аз нямам намерение да споря.
- dimmitov
- ще става разбирач
Aз също не искам да споря.Този спор е воден десетки пъти и обикновено приключва със заключване на тематаmiro253 написа:Който иска да чуе аз нямам намерение да споря.

-
- научил се да хвърля
Колега ето една доказала се комбинация:
Filstar super x-treme match
Shimano catana
Бюджет около 120 лв
Повярвай,това с оплитанията,се дължи на хиляда други фактори
Filstar super x-treme match
Shimano catana
Бюджет около 120 лв