Къде се намирам:
Риболов
Морски раздел
Специализиран риболов
Риболов от лодка
naRiba.com

Форум

Риболов на лефери
Модератори: alekst, Димо Михалев, dobria1
- Vid
- кандидат преподавател
Re: Риболов на лефери
Подкрепям изцяло. 0,17 си е 0.8 - 1.0 С тоя размер ловя от година и половина и по гръцко с 4-ри жилния и в последно време с 8-жилния вариант. Няма разграждащи се елементи, както и няма риба в черно море де да ти го скъса. Явно, проблема е в теб или в макарата и пр....rap66 написа:Аз по издръжливо на стареене и износване от DUEL HARDCODE X8 досега не съм имал. 0.6 го търкалям от началото на сезона почти всекидневно за всичко, още е в употреба. С 0.8 тегля лодката като закача някой камък. Моя обаче си го поръчвам от Япония, излиза ми по-евтино и ми е по спокойно. Но никой не е застрахован от изгубване на примамки, и от "необясними" късания понякога.stanevJR написа: Колеги, с 8 нишков и при това чисто нов Duel съм - 0.17мм, на три риболова изрично и само тролене!
Скъса се с 4-ри риби и замина всичко с воблера.. Дочух, че японците са еколози и слагат някъкви разграждащи се материали и може би ако е стоял повечко време, заминава? Идея си нямам... И друг колега се оплака от същият проблем, така че препоръчайте ми нещо друго. Благодаря ви предварително!
Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека
Сенека
- stanevJR
- вече хвърля и на тежко
Предполага се, че щом влизаме винаги и само за лефер най-вече, не можем да допуснем дребни грешки и компромиси с пръчки, макари, износени водачи или дребни детайли, вадене без какъвто и да е аванс на макарата и т.н. Къса се! Много лесно се къса, като го подложихме на лични тестове.. Къса се от възела. Сега взехме същото на Momoi обаче, и се държи леко по-добре.. Незнам, наистина странно.. И все още не сме им набарали чалъма на тия лефери, като лодки тролят до нас , ние с 10 риби, те с 40.. е някой с 2-3 или нито една. Никога не е късно да ги накъртим още по-стабилно..
Успехи колеги!!

"Над нещата."
http://www.nariba.com/forum/viewtopic.php?f=135&t=89200" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.nariba.com/forum/viewtopic.php?f=135&t=89200" onclick="window.open(this.href);return false;
Колега ,използвай карабинка за безвъзлов монтаж няма да сбъркаш!!!stanevJR написа:Предполага се, че щом влизаме винаги и само за лефер най-вече, не можем да допуснем дребни грешки и компромиси с пръчки, макари, износени водачи или дребни детайли, вадене без какъвто и да е аванс на макарата и т.н. Къса се! Много лесно се къса, като го подложихме на лични тестове.. Къса се от възела. Сега взехме същото на Momoi обаче, и се държи леко по-добре.. Незнам, наистина странно.. И все още не сме им набарали чалъма на тия лефери, като лодки тролят до нас , ние с 10 риби, те с 40.. е някой с 2-3 или нито една. Никога не е късно да ги накъртим още по-стабилно..Успехи колеги!!

Цъкни линкче или снимкаNDGZMG написа:Колега ,използвай карабинка за безвъзлов монтаж няма да сбъркаш!!!stanevJR написа:Предполага се, че щом влизаме винаги и само за лефер най-вече, не можем да допуснем дребни грешки и компромиси с пръчки, макари, износени водачи или дребни детайли, вадене без какъвто и да е аванс на макарата и т.н. Къса се! Много лесно се къса, като го подложихме на лични тестове.. Къса се от възела. Сега взехме същото на Momoi обаче, и се държи леко по-добре.. Незнам, наистина странно.. И все още не сме им набарали чалъма на тия лефери, като лодки тролят до нас , ние с 10 риби, те с 40.. е някой с 2-3 или нито една. Никога не е късно да ги накъртим още по-стабилно..Успехи колеги!!

http://e-fish.bg/productv/7600/knotless-connector.html" onclick="window.open(this.href);return false;
- hgtod
- вече хвърля и на тежко
Някои си ги правят сами /Knotless connector (selfmade)/
http://struinend.wordpress.com/2013/10/ ... -selfmade/
http://struinend.wordpress.com/2013/10/ ... -selfmade/
.... ще сбърка!NDGZMG написа:Колега ,използвай карабинка за безвъзлов монтаж няма да сбъркаш!!!stanevJR написа:Предполага се, че щом влизаме винаги и само за лефер най-вече, не можем да допуснем дребни грешки и компромиси с пръчки, макари, износени водачи или дребни детайли, вадене без какъвто и да е аванс на макарата и т.н. Къса се! Много лесно се къса, като го подложихме на лични тестове.. Къса се от възела. Сега взехме същото на Momoi обаче, и се държи леко по-добре.. Незнам, наистина странно.. И все още не сме им набарали чалъма на тия лефери, като лодки тролят до нас , ние с 10 риби, те с 40.. е някой с 2-3 или нито една. Никога не е късно да ги накъртим още по-стабилно..Успехи колеги!!

Атакуват си без проблем!!! 

Само да е в обсега ...NDGZMG написа:Атакуват си без проблем!!!

почна се пак с зимните теми ..................
Колега със същите такъми съм като 2 аверчета , обаче разликата е там , че те от 40 дена риболов те бяха 39 във водата а аз 5-6 . И реално макар , че имах същите чепарета флурокарбони и воблери ми куцаше кога , къде и на какво кълват - сутрин , по обяд и преди мръкване .
Миналата година мятах едно чепаре с един воблер и бой (един ден има един ден мяма) , а тая година разбрах , че постоянно има ама трябват сериозни наблюдения (лични)
Общо взето мача беше сутрин и вечер на чепарета с повече зеленикави , и по-светещи калмари а през деня в по-дълбокото с по-розовите такива и тнт
ЕТО ЗА ТОВА ЕДНИ ВАДЯТ ПО 70-80 РИБИ почти всеки ден а други на 2 се разват .......... ами просто трябва да си пълен АЙЛЯК и да си там всеки ден и тнт иначе си като за шарани на непознат водоем и мяташ за шаран амаааааааааа къде на какво ? ............ и докато се чудиш , защо отсреща колегите вадят деня свършва и край
ХОДЕНЕ МУ Е МАЙКАТА ,И НАГЛО ПОВЕДЕНИЕ КАТО ИЗБИЕ НЯКЪДЕ РИБАТА
.
Колега със същите такъми съм като 2 аверчета , обаче разликата е там , че те от 40 дена риболов те бяха 39 във водата а аз 5-6 . И реално макар , че имах същите чепарета флурокарбони и воблери ми куцаше кога , къде и на какво кълват - сутрин , по обяд и преди мръкване .
Миналата година мятах едно чепаре с един воблер и бой (един ден има един ден мяма) , а тая година разбрах , че постоянно има ама трябват сериозни наблюдения (лични)
Общо взето мача беше сутрин и вечер на чепарета с повече зеленикави , и по-светещи калмари а през деня в по-дълбокото с по-розовите такива и тнт
ЕТО ЗА ТОВА ЕДНИ ВАДЯТ ПО 70-80 РИБИ почти всеки ден а други на 2 се разват .......... ами просто трябва да си пълен АЙЛЯК и да си там всеки ден и тнт иначе си като за шарани на непознат водоем и мяташ за шаран амаааааааааа къде на какво ? ............ и докато се чудиш , защо отсреща колегите вадят деня свършва и край
ХОДЕНЕ МУ Е МАЙКАТА ,И НАГЛО ПОВЕДЕНИЕ КАТО ИЗБИЕ НЯКЪДЕ РИБАТА

С последното не съм съгласен, и за да го докажа ще ви дам няколко насоки(за следващия сезон) на база понатрупан опит.didooo написа:почна се пак с зимните теми ..................
ХОДЕНЕ МУ Е МАЙКАТА ,И НАГЛО ПОВЕДЕНИЕ КАТО ИЗБИЕ НЯКЪДЕ РИБАТА.
Почвам отзд напред.
Вятър При който се "проверява"
- юг(след развала)водата изстива от дъното към повърхността като се получава термоклин с разлика във видимостта и температурата рибите са точно на границата а храната им (дребните рибки)се държи все по горе и по лесно избиват на джурум(сигурен начин да разкрием местополужението на лефера.
- север(преди развала) характерен началото средата на Октомври(предвещава края на есента) кара рибите да се групират на големи пасажи(предчувствайки че зимата идва) и да започнат да се отхранват за предстоящата им миграция
-изсток(преди развала) характерен края на Август вкарва много ем(хамсия сафрид) в брега след него и леферите оформя първите успешни риболови.
Тактика/екипаж
Най добре намерете колега с който почивките ви съвпадат за съвместни излети и влизайте с него като взаимно трупате опит и сте взаимнозаменяеми на руля!
За самия риболов е нужна глисираща лодка, концентрация от двамата в лодкатаза да се работи бързо и ефективно.
Единия кара гледа сонара и околните лодки за коридор другия гледа за джуруми хранещи се на повърхността риби и кормурани и се обменя инфо.
Не е желателно да сте в центъра на селото но ако не познавате мястото добре дръжте периферията на множеството лодки като имате готовност незабавно да изглисирате към оформящ се джурум.
Джуруми.
Това е симбиоза м/у чайки и лефери .
Нещата започват обикновенно така ,1 или 2 търсещи чайки започват да балансират на едно място махайки енергично с крила (време за глисаж от ваша страна) започват да прииждат и други чайки и стават много започват да се гмуркат , в това време леферите се стремят ограждайки пасажа с дребна риба на голямо гъсто кълбо да го изтласкат към повърхността където жертвите им нямат шанс, същевременно чайките се гмуркат в пасажа и пръскат за секунди кълбото като леферите атакуват отцепилите се рибки...Когато симбиозата заработи и леферите започнат здраво да атакуват "кълбото" като атаката се (изразява просто в отхапване на част от жертвата) чайките вече не се гмуркат а просто пикират и вземат с клюн парченцата отхапани агонизиращи хамсии или уви...Цялата работа трае 10- 20мин рядко по дълго.
Малко преди да пристигнете в сами джурума вече сте пуснали двамата да се развива влакното от макарата не повече от 30м в случая, вече сте на 10м от периерията на джурума и бавно излизате от глисаж затваряте скобите и започвате да заобикаляте джурума така че лодката да мине по периферията му а воблерите пряко, когато удари на едната въдица ,казвате риба броите до 10 за да се натовари такъма с още риби и колегата до вас да натовари и изключвате от скорост започвате да вадите рибите с насочен към водата връх за да не се откачат (ако не сте с риба вадите с много бърза проводка и агресивен туич така че да се получи баланс с другия които вади за да не се завърти лодката и едната линия да попадне във винта на мотора а и за да предизвикате удар).
За сега толкова ,ако ви е интересно ще пиша още и за другите елементи от риболова но сега ме домързя....

Толкова верни неща в един пост не бях виждал. Еваларка
,пич. Не те познавам ,но ти свалям шапка за написаното .Много истини и всичките аргументирани.И според мен нещата , за които си написал ,стоят точно така. 

Дядо знае най-добре ,как да прави чепаре.
http://bukiiaz.snimka.bg/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://bukiiaz.snimka.bg/" onclick="window.open(this.href);return false;
Това определено ще го пробвам. При нас след удара се спира, но често тоя без риба натоварва докато обира.JIRO написа:...казвате риба броите до 10 за да се натовари такъма с още риби....
Те смислените постове (от които можеш да научиш нещо, без чанти и варелиJIRO написа:..ако ви е интересно ще пиша още ...

-
- вече хвърля и на тежко
За сега толкова ,ако ви е интересно ще пиша още и за другите елементи от риболова но сега ме домързя....
[/quote]
Пиши пич. Да не те мързи! Явно имаш академично отношение към риболова на лефер и знаеш какво правиш. Нека и ние да научим по нещичко от вещ човек който иска да сподели своя опит и наблюдения. Благодаря предварително! И

Пиши пич. Да не те мързи! Явно имаш академично отношение към риболова на лефер и знаеш какво правиш. Нека и ние да научим по нещичко от вещ човек който иска да сподели своя опит и наблюдения. Благодаря предварително! И

Тролинг(най скучната дисциплина):
На рифа трябва да сте час преди изгев.Правило 1(всяко правило си има изключение) е колкото по тъмно толкова по бавна скорост колкото по светло толкова по бързо влачите, като скороста варира м/у 3 и 6 км/ч.Най добър рзултат имам като постоянно меня оборотите от масура и придърпавм и отпускам рязко с въдицата (най вече по тъмно ,или при мътна вода ,тъй като рибите тогава се хващат предимно на воблера понеже той е най видим и доловим за рибешките възприятия)
Такъми(воблери ,октоподи, брейд, флурокарбон, пръчки, макари):
Ползвам(тука няма как да избегна рекламата, но се надявам да не ме цензорират)
Октоподи(те са най важни според мен)И тях подбирам по правило 2, ползвам само Йамашит- (размера им според големината на рибите).Такъма си връзвам без никакви ламета считам че не носи повече риби с розов Момой флурокарбон 0,50/0,50 , 25см кука от кука, 6см бидем без куката-(гамакацу 1 , 1/0 , 2/0)
Цветовите експерименти ще оставя на вас защото смятам че рибите се оспининговат и се плашат от множеството лодки като спират да се хранят...
Воблери:
Предимно Йозури и Басдрийм (ще разгледаме тези воблери при моя такъм с оглед дълбочина)
При воблерите правило2 е -колкото по тъмно(мътно) толкова по светъл (сигнален) воблер колкото по светло (бистро) толкова по тъмен(натуралистичен) воблер.Хубаво е да има контраст м/у 2 основни цвята .
Правило 3 От всяка дълбочина да имате по 2 тъмен и светъл
Цветовите експерименти ще оставя на вас защото смятам че рибите се оспининговат и се плашат от множеството лодки като спират да се хранят...
Йозури:
-Але Магнет макс 2м (тъмно джурум кастинг)
-Дийп Дайвър 90мм макс5м (светло)
-Дийп Дайвър 110мм макс 9м (светло)
-Дийп Дайвър 130мм макс 9м (светло)
Бас Дрийм:
-Калабунги 130мм макс1,5м(тъмно джурум кастинг)
-Шад 75ф 75мм макс3,5м (здрач)
-Дийп Шад 75ф 75мм макс 7м (светло)
-Дийп Шад 75ф 85мм макс 10м (светло)
Разбирасе имам и много други марки воблери но не считам воблерите са особенно важни в общия случай за това и няма да ги коментирам.
Дълбочините които съм посочил са максимални при 60м отпусната линия #0,6 Момой Джиглайн ПЕ8(тънкия метриран плетеняк е много важен ползвайте еднакви марки и дебелини влакна екипажа за да имате максимален реултат и да правите адекватни експерименти)
Кастинг в джурум:
Ако няма лодки по петите ви спирате и ги мятате на хвърляне с агресивен туич и супербърза проводка...
Ми май това е в общи линии кое знам аз, ся ши чакам и аз да науча нещо от вас!
На рифа трябва да сте час преди изгев.Правило 1(всяко правило си има изключение) е колкото по тъмно толкова по бавна скорост колкото по светло толкова по бързо влачите, като скороста варира м/у 3 и 6 км/ч.Най добър рзултат имам като постоянно меня оборотите от масура и придърпавм и отпускам рязко с въдицата (най вече по тъмно ,или при мътна вода ,тъй като рибите тогава се хващат предимно на воблера понеже той е най видим и доловим за рибешките възприятия)
Такъми(воблери ,октоподи, брейд, флурокарбон, пръчки, макари):
Ползвам(тука няма как да избегна рекламата, но се надявам да не ме цензорират)
Октоподи(те са най важни според мен)И тях подбирам по правило 2, ползвам само Йамашит- (размера им според големината на рибите).Такъма си връзвам без никакви ламета считам че не носи повече риби с розов Момой флурокарбон 0,50/0,50 , 25см кука от кука, 6см бидем без куката-(гамакацу 1 , 1/0 , 2/0)
Воблери:
Предимно Йозури и Басдрийм (ще разгледаме тези воблери при моя такъм с оглед дълбочина)
При воблерите правило2 е -колкото по тъмно(мътно) толкова по светъл (сигнален) воблер колкото по светло (бистро) толкова по тъмен(натуралистичен) воблер.Хубаво е да има контраст м/у 2 основни цвята .
Правило 3 От всяка дълбочина да имате по 2 тъмен и светъл
Йозури:
-Але Магнет макс 2м (тъмно джурум кастинг)
-Дийп Дайвър 90мм макс5м (светло)
-Дийп Дайвър 110мм макс 9м (светло)
-Дийп Дайвър 130мм макс 9м (светло)
Бас Дрийм:
-Калабунги 130мм макс1,5м(тъмно джурум кастинг)
-Шад 75ф 75мм макс3,5м (здрач)
-Дийп Шад 75ф 75мм макс 7м (светло)
-Дийп Шад 75ф 85мм макс 10м (светло)
Разбирасе имам и много други марки воблери но не считам воблерите са особенно важни в общия случай за това и няма да ги коментирам.
Дълбочините които съм посочил са максимални при 60м отпусната линия #0,6 Момой Джиглайн ПЕ8(тънкия метриран плетеняк е много важен ползвайте еднакви марки и дебелини влакна екипажа за да имате максимален реултат и да правите адекватни експерименти)
Кастинг в джурум:
Ако няма лодки по петите ви спирате и ги мятате на хвърляне с агресивен туич и супербърза проводка...
Ми май това е в общи линии кое знам аз, ся ши чакам и аз да науча нещо от вас!