Къде се намирам:
Риболов
Морски раздел
Специализиран риболов
Риболов от лодка
naRiba.com

Форум

Риболов на лефери
Модератори: alekst, Димо Михалев, dobria1
Re: Риболов на лефери
БРАВО JIRO....малко е да се каже...
Много искам да пиша за това,ама темата за сега е много дълга,и както казваш требе музата да те навести...
За кое това ли-за това хубаво място наречено форум (дернек начи-дето се събират бабите да си похортуват),и за това колко е нужно да е истински форум на какъвто заприличва след твоите академични изложения....
Пиша това ,защото и аз скоро разбрах, че тя тая работа не е проста ,да си го кажа простичко...и че иска много опит и експерименти , и най-вече обмяна на опит,а не само снимки на улова,голям или малък,и споделена радост от това.
Аз скоро почуствах друга радост ,след много усилия и разочарования,на загриженост от страна на колеги форумци,и конкретна помощ и съвети,за да открия че и на моята пръчка трептят удари...тръпката заради която сме малко оли много луди....
Бе то баааси науката братче...
Едва ли ще копирам всички данни които си изложил,но много ме кефи ,че ги има,и то предоставени и споделени от сърце...
Аз не знам с какво мога да ти бъда полезен,но ако бих могъл,на драго сърце ще се отзова
Нека това да е пример за споделяне между нас за всякаква информация,полезна за повече успехи в улова и за тръпката
Риба ще има за всички...обещавам
Както и руснаците казват-"Вода до колене,риба до х-Я

Много искам да пиша за това,ама темата за сега е много дълга,и както казваш требе музата да те навести...
За кое това ли-за това хубаво място наречено форум (дернек начи-дето се събират бабите да си похортуват),и за това колко е нужно да е истински форум на какъвто заприличва след твоите академични изложения....
Пиша това ,защото и аз скоро разбрах, че тя тая работа не е проста ,да си го кажа простичко...и че иска много опит и експерименти , и най-вече обмяна на опит,а не само снимки на улова,голям или малък,и споделена радост от това.
Аз скоро почуствах друга радост ,след много усилия и разочарования,на загриженост от страна на колеги форумци,и конкретна помощ и съвети,за да открия че и на моята пръчка трептят удари...тръпката заради която сме малко оли много луди....
Бе то баааси науката братче...
Едва ли ще копирам всички данни които си изложил,но много ме кефи ,че ги има,и то предоставени и споделени от сърце...
Аз не знам с какво мога да ти бъда полезен,но ако бих могъл,на драго сърце ще се отзова
Нека това да е пример за споделяне между нас за всякаква информация,полезна за повече успехи в улова и за тръпката
Риба ще има за всички...обещавам

Както и руснаците казват-"Вода до колене,риба до х-Я

Колега Jiro, в 2 мнения ти даде повече информация и насоки, отколкото има в 3 риболовни форума взети заедно.
Благодаря и много здраве, и слука ти желая.
Благодаря и много здраве, и слука ти желая.
много добра информация,но мисля че най вече е да знаеш на каква дълбочина ти върви воблера,без значение от марката
-
- научил се да хвърля
Браво Jiro! Сега вече се убедих, че в тоя риболов късмета е 1%! Пич си, бъди здрав!
Радвам се, че съм помогнал с нещо, дано да надградите и да споделяте на свой ред!
Има още един резултатен метод за лефери на изкуствени примамки и той се нарича Джиг(риболов с пилкери) стана поулярен тази година на нашата лодка и още нямам увереност в този риболов затова ще пиша когато натрупам опит.
Ао има нещо неясно не се притесняваите питайте, ако съм пропуснал нещо напишете го,ако нещо ви е направило впечатление при риболова също, така ще обменим опит и ще бъдем по резултатни през краткия леферски сезон.
Виждам по 40 60 лодки средно дневно по местата хващат си и тука никой не пише (пример качвам снимка с риби и получавам лични -колега сподели на къв цвят воблер или на кое място бла бла-отговарям им питайте в темата само там ще отговоря-краЙ глас пустиня от тяхна страна...) "викам си що така егати егоистите сме въдичарите ,това трябва да се промени"
Ако си трайкаме и си лофкаме южните ни съседи ще си го ловят традиционно здраво а ние ще се правим на велики в очите на слепите, така че пичове НЯМА СМИСЪЛ ОТ НЕСПОДЕЛЯНЕ рибата минава за кратко и ЗАМИНАВА особенно при морския риболов...
Има още един резултатен метод за лефери на изкуствени примамки и той се нарича Джиг(риболов с пилкери) стана поулярен тази година на нашата лодка и още нямам увереност в този риболов затова ще пиша когато натрупам опит.
Ао има нещо неясно не се притесняваите питайте, ако съм пропуснал нещо напишете го,ако нещо ви е направило впечатление при риболова също, така ще обменим опит и ще бъдем по резултатни през краткия леферски сезон.
Виждам по 40 60 лодки средно дневно по местата хващат си и тука никой не пише (пример качвам снимка с риби и получавам лични -колега сподели на къв цвят воблер или на кое място бла бла-отговарям им питайте в темата само там ще отговоря-краЙ глас пустиня от тяхна страна...) "викам си що така егати егоистите сме въдичарите ,това трябва да се промени"
Ако си трайкаме и си лофкаме южните ни съседи ще си го ловят традиционно здраво а ние ще се правим на велики в очите на слепите, така че пичове НЯМА СМИСЪЛ ОТ НЕСПОДЕЛЯНЕ рибата минава за кратко и ЗАМИНАВА особенно при морския риболов...
- Mich
- ще става разбирач

който не лови, няма да яде 

Колега пробвал ли си с дунригер ако имаш някакви наблюдения пиши.Аз мисля да пробвам . Незнам дали е удачен за нашия риболов.JIRO написа:Радвам се, че съм помогнал с нещо, дано да надградите и да споделяте на свой ред!
И аз нямах вяра на джига но си промених мнението. Когато рибата е на дълбоко (18-22м.) се оказа че прави чудеса. Общо взето това е движението. Джига (40-60 гр) се закача вместо воблера, пуска се до дъното и така ...
докато излезе на повърхността. Една единична кука на опашката и една на повод отпред. Правилото за тая на повода - извивката на куката да е по-голяма от най-широката част на пилкера (пилкера да минава свободно през куката) и куката закачена да стига до 1/3 (максимум 1/2) от пилкера. И едно клипче как се връзва предната кука. Вместо отделна халка може да се ползва вирбел с халка, лесно и бързо се сменят пилкерите, ако се наложи.
докато излезе на повърхността. Една единична кука на опашката и една на повод отпред. Правилото за тая на повода - извивката на куката да е по-голяма от най-широката част на пилкера (пилкера да минава свободно през куката) и куката закачена да стига до 1/3 (максимум 1/2) от пилкера. И едно клипче как се връзва предната кука. Вместо отделна халка може да се ползва вирбел с халка, лесно и бързо се сменят пилкерите, ако се наложи.
А някой може ли да ми обясни защо се прави с единични а не с тройки този такъм 

- martin varna
- научил се да хвърля
Общо взето за да намалиш риска от оплитане. Имам в предвид че обикновено единичната кука не се слага на края на пилкера, а се вързва със специално влакно на една трета от големината на пилкера отгоре на долу. Обикновено се лови на места където има камъни миди и тн. затова куката не се слага отзад на пилкера както е при блесните, целта е да се намали броя на закачанията. Ако се риболовства на чисти места това е вече друга работа.dilinger написа:А някой може ли да ми обясни защо се прави с единични а не с тройки този такъм
- martin varna
- научил се да хвърля
За риболов с даунригер специално аз не мисля че е удачен в нашите условия. Когато напипаш леферите трябва да се работи максимално бързо и даунригера ще затормози излишно риболова.
- martin varna
- научил се да хвърля
За риболов на лефери на пилкер мога да споделя че харесвам по твърдите пръчки, които при рязко чепарене със сто грама пилкер- върха им да не увисва като сопол. Тази риба иска рязко движение на пилкера
. Не ловя с пилкер по малък от 80гр. независимо от дълбочината, като искам да кажа че не ми се е случвало да ловя на по малко от 13-15метра дълбочина. До такива изводи съм стигнал това споделям.
Успех на всички!!!

Успех на всички!!!
Здравейте!Имам следния въпрос- при риболов на тролинг с воблер и използване на плетено влакно,колко метра флуорокарбонов повод трябва да се остави между плетеното влакно и воблера?
До сега винаги оставям 10м. Не знам дали е нужно толкова много.
До сега винаги оставям 10м. Не знам дали е нужно толкова много.
И аз да взема участие със скромните си знания
Скоро научих какво е пилкер-бе гледам аз ловят ората на воблери и на котва...гледам.гледам,па нали съм инженеро,турнах едно оловце за воблера,и се каня да пробвам....и тогава наближиха първите ми доброжелатели...."да го махаш туй олов от там"....малииииии срам,срам.....
Такъма ми е готов-така е-пилкера "виси" с главата надолу-т.е. тежката част е надолу (всички информации са от специалистите-братята зад спортна зала)яка кука в горния край с яко влакно.и точно около 1/3 от дължината на пилкера,долу тройката си я има.
И аз се оглеждам със сопите (имам 5-6 вече),моите са за океански риболов,ама вземах една по- блага,нея оставих за пилкера като по-лека-нали на ръка , а по-яката за тролене,с която вече хващах без проблеми...,но май ще им сменя местата.
Влакното за тролене ми е Момой а повода между воблера и влакното ми е около 3 метра ( приготвено от спеца).
Разбирам,че ОТ ГОЛЯМО значение са възлите ,които ако не са правилни,късат влакно,и заминавааааа я целия такъм я воблера,който и той чини левчета...
Два въпроса:
Може ли да се ползва мултипликатор при тролене с влакно- за и против?
Туй пък ДАУНРИГЕР какво животно е....
Малеее трябва да следвам в Магадан ИЛР (Институт по лов и риболов)

Скоро научих какво е пилкер-бе гледам аз ловят ората на воблери и на котва...гледам.гледам,па нали съм инженеро,турнах едно оловце за воблера,и се каня да пробвам....и тогава наближиха първите ми доброжелатели...."да го махаш туй олов от там"....малииииии срам,срам.....
Такъма ми е готов-така е-пилкера "виси" с главата надолу-т.е. тежката част е надолу (всички информации са от специалистите-братята зад спортна зала)яка кука в горния край с яко влакно.и точно около 1/3 от дължината на пилкера,долу тройката си я има.
И аз се оглеждам със сопите (имам 5-6 вече),моите са за океански риболов,ама вземах една по- блага,нея оставих за пилкера като по-лека-нали на ръка , а по-яката за тролене,с която вече хващах без проблеми...,но май ще им сменя местата.
Влакното за тролене ми е Момой а повода между воблера и влакното ми е около 3 метра ( приготвено от спеца).
Разбирам,че ОТ ГОЛЯМО значение са възлите ,които ако не са правилни,късат влакно,и заминавааааа я целия такъм я воблера,който и той чини левчета...
Два въпроса:
Може ли да се ползва мултипликатор при тролене с влакно- за и против?
Туй пък ДАУНРИГЕР какво животно е....
Малеее трябва да следвам в Магадан ИЛР (Институт по лов и риболов)

Разстоянието между конеца и вирбела при мен,е не повече от 50см,флоуро 0.40 като смятаме,че от вирбела до воблера има още поне 2м.влакно с октоподи.