Инфо за р. Струма!

Този подфорум е създаден с цел да научаваме всичко за дадени водоеми, както каква риба има, така също и удобни места за риболов.

Модератор: sapuna

Публикувай отговор
AlbinoTrout
ще става разбирач
ще става разбирач

Re: Инфо за р. Струма!

Мнение от AlbinoTrout »

Темата се завъртя около водораслите , да дам и аз своя скромен принос.
Първо избора на водорасло. Единствено подходящи за нишковидните водорасли по бентове или баражи. Ако ги няма може би може да се ползва от по-плътния тъмнозелен нишковиден жабуняк, но трябва снопчето да се привързва с конец. Не съм пробвал :!:
Мястото. Много е желателно чисто каменисто или пясъчно дъно.
Водата е хубаво де топла, със застудяването рибите минават на по-калорчини неща.
Защо рибите ядът водорасли. Водарсли ядът не само , скобара , но и всички шаранови, вклучително кефала.Ядът ги като източник на енергия, витамини и като очистително. Който е гледал декоративни знае - с гранулите идва и запека.А пресният жабуняк е най-доброто очистетелно. Както казват шаранджиите - Пържоли, пържоли - и хоп та на боб!
А всяко живо същество има необходимост хууубаво да се изсере.
Скобара основно нагъва низши водорасли полепнали по камъните затова и му е такава устата. Те са лесно смилаеми , но ниско калорични, затова той не спира да яде. При студена вода обаче се затруднява храносмилането и предпочита нещо калорично или белтъчно , затова върви хляба и белите. Белият амур що спи зимата, щот на студено не може да смели водораслите.
Така и шаранът минава от плодови на рибни аромати,а щуката от живи рибки на скумрии и херинги.
Трябва и водата е е сниско или средно ниво.
Как съм ловил аз. Края на Юли до средата на Октомври водата при нормален климат водата е малка и топла. Рибите се събират под баражи и бентове заради кислорода и течението. Храна колкото щеш , но скобарите бързо изпасват водраслите.
Как се лови:
Скобар и мряна: На кука 9 номер слагам снопче водрасло към 3 см. свивам го на две и го завивам на масур. Забивам куката в масура, след това намотавам завивам и пак забивам, замятам и ако провисва много го клъцвам леко. Получава се малка топка колкото лешник. Настройвам така , че да доксва едва дъното. Замятам близо до течението и в началото на бързея. Рано сутрин скобари и мрени.
Кефал. същата техника , но куката е номер 8 или 7, а топчето да е като джанка някъде. Големите кефали чакат в края на бързея в дълбокото или преди него като водраслото в този случай е към педя над дъното или повече, според зависи от рибите. Така се хващат рекордни кефали , които иначе не барат на нищо.
Където има се хващат и огромни бели мрени.
Според мен много от хубавите бели мрени и кефали са хващани така , но водрасло звучи малко тъпо - затова разправят фидери-мидери и воблери-моблери :D
Тази година беше дъждовна , а водраслото е силно при леко сушави лета.
И рано сутринта от тъмно до към 10 - това Август, Септември. Аз реално Октомври не съм пробвал , но казват, че ставало.
За да успешен излета трябва сме наясно , кои риби ще го ядът и защо.
Клиповете в Македония и Сърбия са друго нещо, там много риба, чиста вода, няма какво да ги гледаме.
Това от мен.
Наслука!
AlbinoTrout
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от AlbinoTrout »

Още нещо: :D
Баражите и бентовете са основно място. Но може и да се лови другаде където има подходящи условия.
Например вилването на Железнишка река. Имаме дълбочина бързей с мехури, и пад на водата. Лятото нормално всички да се съберът при мехурите за по-кислородна вода. Също и вирът над железният мост на Железница. Там имаме пад на водта и каменист бързей анд него. Но ни трабва и ниско лятно ниво , зщото рибите ще се пръснат из целия голям вир.
Под Първия бараж са хващани доста скобари на водорасло, но само 200 метра по-надолу в тинестите ръкави ще го хванем само на тесто покрай каракудата. Там водорслото близо до дъното ще е почти лудост..
Аватар
Veleka
фен клуб-скобар

Мнение от Veleka »

AlbinoTrout написа:Темата се завъртя около водораслите , да дам и аз своя скромен принос..................
Трябва да си призная, че съм много впечатлен от знанията Ви колега, които сте натрупали относно риболова с водорасло на река Струма. Аз като любознателен ученик си копирах последните Ви две публикации и ще приема на този етап по-голямата част от твърденията за константна величина, тъй като съм твърде бос в тази материя. Имам обаче известни резерви относно храненето на рибите в студените зимни месеци. Според Вас през зимата основният енергоизточник за студенолюбивите риби в това число и скобарът е храната богата на белтъци /хляб, червеи/. Всичко това е вярно, но ще се съгласите, че по реката на много места се групират риби, които прекрасно си изкарват зимата и без храната подавана от риболовците. А изобщо не ми идва на акъл коя е тази естествена висококалорична храна, която намират рибите от месец Декември до месец Март. По пътя на логиката пак стигаме до зеленото водорасло, което е и основна храна за скобарите. Студената вода тотално изтощава рибите, а самото им движение в такива условия води до огромен разход на енергия. На рибите им е необходимо непрекъснато да се хранят за да си набавят загубените калории за синтез на енергия, така нужна за поддържане на телесната температура, която е ключова за нормалното функциониране на вътрешните органи и системи. Разбира се всичко това са само мои разсъждения, които може и да нямат нищо общо с истината.
Последно промяна от Veleka на Сря Ное 05, 2014 11:32 am, променено общо 1 път.
45324
Все някога ще науча риболова на скобар!!!
vwsport89
фен клуб-скобар

Мнение от vwsport89 »

Тази година и аз хванах един скобар на водорасло,беше си баш за устата - после 15 мин. неможех да повярвам :lol: :lol: :lol:
chokoboy
фен клуб-скобар

Мнение от chokoboy »

Категорично яде водорасли и зимата пробвано/декември-февруари/ и на моменти се ловят в пъти повече отколкото на троха и бял.И не само на баражите.Конкретно пробвано на тунела и художника в ден в които на троха се хващат 3-4 риби на водорасло 10 тина.Иначе всичко казано от колегата звучи логично,но явно не винаги разбираме поведението на рибите!
chokoboy
фен клуб-скобар

Мнение от chokoboy »

Досега на съм ловил с две куки и тая година смятам да подходя по сериозно по въпроса.Според мене не трябва водораслото да седи на топче ,а естествено да се мандахерца точно както го има на първите клипове.На една кука с така разтегнато водорасло има доста фитки/съвсем естествено/,така че тая година ще работиме точно по клипа с две куки.
AlbinoTrout
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от AlbinoTrout »

Колега Велека, тука сме си наши хора може на Ти разбира се! :wink: :D
Та за зимата питаш.
Какво става зимата: Ми във водата няма нищо и рибите не се безпокоят от това изкарават си в зимен сън 4-5 месеца без проблем. По някое време кефалите и мрените се радвижват и ако има нещо хубаво за ядене ще го пробват, шарана и той , дори каракудата, но червата на тези риби са празни и това не са очаквани закуски за тях , а просто късмет. Дори сомът малко се раздвижва и може да удари на силикон ако го дразнят твърде близо до главата му. Но от това не излиза системен риболов, а просто опити на късмет.
Стдуа променя обмяна на топлолюбивитв риби и те стават по-внимателни. Един кефал може да се наблъска с варено жито и царевица Септември, и след ден ще ги усвоил. Но в големия студ и лед ако го направи , няма да може да ги смели , те ще вкиснат в корема му и ще го отровят. Затова и той няма да го направи.
Малките мазни хапки ще носят енергия дълго време и няма да се развалят , щот в студеното няма бактерии. Затова Щуката и бялата риба кълвът на скумрии, а кефала на сирене чедър. Рибите не са прости и си пазят здравето.
Скобара е друго нещо. Дори зимата , той намира какво да изпасе по камъните. Затова кълве на растителни неща, но проверя по-внимателно какво ще глътне. Затова на бял може и да не удари, защото е по-жилав и трудно усвоим от хляба.
Колегата казва , че и зимата удря на водорасли. Явно пасажите са големи и са изпасли всичко.
Така , че има още много какво да се разкаже.
Хайде весело!
Аватар
Veleka
фен клуб-скобар

Мнение от Veleka »

AlbinoTrout написа:Колега Велека, тука сме си наши хора .......
Колегата казва , че и зимата удря на водорасли. Явно пасажите са големи и са изпасли всичко.
Така , че има още много какво да се разкаже...............

Имам много неизяснени въпроси, които искам да ти задам, но се надявам при добро желание от твоя страна, това да стане на някой съвместен риболов, който да е посветен само на стръв от растителен произход.
45324
Все някога ще науча риболова на скобар!!!
Аватар
Д.Граховски
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Д.Граховски »

Пичове, някой може ли да даде инфо за реката ниво и цвят, че мислим събота да направим един риболов из Грицко.
Tell people there’s an invisible man in the sky who
created the universe, and the vast majority believe you.
Tell them the paint is wet, and they have to touch it to be sure.

Изображение

[url]http://maximo.bg/url]
Аватар
izzyone
фен клуб-скобар

Мнение от izzyone »

Висока и сравнително бистра
“There is nothing noble in being superior to your fellow man. True nobility is being superior to your former self.”

Ernest Hemingway
metoo
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от metoo »

Днес реката е нормална но мътна, стига ли ти Мите.
Аватар
Д.Граховски
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Д.Граховски »

izzyone написа:Висока и сравнително бистра
metoo написа:Днес реката е нормална но мътна, стига ли ти Мите.
:roll: :roll: :roll: :roll:
А ся, ще приема, че е средна хубост :lol:

Изображение

Аватар
izzyone
фен клуб-скобар

Мнение от izzyone »

Д.Граховски написа:
izzyone написа:Висока и сравнително бистра
metoo написа:Днес реката е нормална но мътна, стига ли ти Мите.
:roll: :roll: :roll: :roll:
А ся, ще приема, че е средна хубост :lol:
Зависи кой как вижда чашата -дали наполовина пълна или наполовина празна :) :)
“There is nothing noble in being superior to your fellow man. True nobility is being superior to your former self.”

Ernest Hemingway
Аватар
Д.Граховски
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Д.Граховски »

Абе ако може мойта да е до горе пълна най-добре. Идеята е да слезнем да повъртим и Гърция колкото се може по-на юг, че е по-топло. Ама ако тука е мътилка и там ще е така и няма смисъл да биеме 300 км в едната посока.

Изображение

Аватар
Skellington
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от Skellington »

Някъде из интернет ми попадна една "експертна" статия за скобара, ето един абзац от нея :
По големина скобара се причислява към неголемите риби и рядко достига над 1,2 кг тегло и повече от 44 см дължина, макар в изключителни случаи да са улавяни 1,5 кг скобари. Обикновено той е значително по-малък – около 400 г тегло и 30 см дължина. У нас е уловен екземпляр, тежък 0,75 кг и дълъг 42 см
На Железница предната неделя излизаха скобари от редките, да не кажа от изключителните :lol:
Публикувай отговор

Обратно към “Водоеми и реки”