Има ли гъбари?

Всичко за което не намирате подходящ форум

Модератор: dantho.mihov

Публикувай отговор
Аватар
Диканаров
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Re: Има ли гъбари?

Мнение от Диканаров »

Георги, грешиш! Гъбата има достоинства! Бери младите гъби особено и ще се увериш, че не отстъпват на другите класни гъби. Имат плътност и приятен гъбен аромат, е за някои може и да е по-наситен. растат обилно на пътеки или кръгове и можеш да си бързо напълниш кошницата. Подходящи са за всякакво потребление, както за марината, така и за стерилизиране само със сол за последващо готвене. По-застарелите наистина преди изваряване имат специфична миризма, но само преди изваряване. Аз ги бера, на избирам младите гъби, защото през годината съм си направил добър асортимент в интенданството. И най-важното за младите колеги:-тази гъба няма отровен двойник! Среща се по поляните около София, особено където пасат крави.
Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
bobson4e
новобранец
новобранец

Мнение от bobson4e »

Здравейте колеги,
Открих форума и тази тема много ми хареса. Е, не съм я изчел цялата ама 250 страници трудна работа. Направи ми впечатление, че има хора които разбират ог гъби и дават много изчерпателна информация.
Реших днес да видя дали снега е пресякъл гъбите около София. Да ви кажа - гъби в гората бол. Само дето от тия дето ги познавам намерих едва 4-5 малки гъбки. Имаше обаче други и ми се иска да си дадете мнението какви може да са. Предварително се извинявам за качеството на снимките, но са правени с телефона. просто не бях подготвен да нося апарат.
Това е първата гъба. Бежава отгоре, плътна, с кафяви ламели които при допир цапат пръстите с кафяво. Месото е бяло, не си сменя цвета при разчупване. Има приятен гъбен аромат. Расте на кръгове или пътеки. Аз я открих в борова гора.
IMAG0106.jpg
IMAG0107.jpg
IMAG0108.jpg
IMAG0110.jpg
IMAG0111.jpg
IMAG0113.jpg
IMAG0114.jpg
IMAG0115.jpg
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
bobson4e
новобранец
новобранец

Мнение от bobson4e »

Продължавам със следващата гъба. Отгоре изглежда сиво синя. Ламелите са белезнисаво сиви, не си променя цвета. Също в борова гора.
IMAG0116.jpg
IMAG0117.jpg
IMAG0118.jpg
IMAG0121.jpg
IMAG0123.jpg
bobson4e
новобранец
новобранец

Мнение от bobson4e »

Продължавам с третата гъба. Тъмно кафяви отгоре, като остареят стават направо черни, с кафяви ламели, бяло месо което не си сменя цвета. Намерих ги на една полянка около боровата гора.
IMAG0129.jpg
IMAG0131.jpg
IMAG0132.jpg
Има и още ама да не досаждам. Утре пак ще питам.
Ааааа, и предварително благодаря на тези които биха ми помогнали да се уграмотя. :rolleyes:
lusienn
и господ не е толокова добър

Мнение от lusienn »

На колегата по горе-не мога да му помогна-върти си главата като изоглавен.

При мене в парка също има гъби-на една ръка разстояние-но не са от моя тип за събиране.

Аз съм споделил за мен.
Челадинка,печурка-там много внимавам.

Манатарка,Сърнела,Пачи крак,и Булка.

Това са ми ядливите гъби които Аз ям.

Другите ги подминавам.
:D Мир любов и щастие за всички

Риболовци.
alenov77
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от alenov77 »

Има има ноемврийски гъби .Дават го затопляне до 15 градуса в събота за риба неделя за гъби .Малко на разходка чист въздух здрав организъм.Довечера мача Лудогорието - Базел 3-3
bobson4e
новобранец
новобранец

Мнение от bobson4e »

Слънце въздух она..... и туризъм - здрав и бодър организъм. За това става дума. Ама има 2 неща:
1. Много обичам да хода по баири и долини ама да е с цел. Та днес сутринта за рижики бях тръгнал ама 5-6 гъби само намерих. Пресякъл ги е снега. Обаче целта беше на лице.
2. Жената като каже къде си тръгнал и аз какво да кажа :roll: на раходка!!!! :evil: Я виж колко работа има ти на разходка си ми тръгнал, я да се връщаш веднага :axe:
Та за това искам някоя нова гъба да науча та като пита да и дам цел - па и некоя гъба да домъкна да не ставам съмнителен :D
Тя и без това от удар ше мре че не яде гъби :finga:
bgbul
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от bgbul »

bobson4e написа:Продължавам със следващата гъба. Отгоре изглежда сиво синя. Ламелите са белезнисаво сиви, не си променя цвета. Също в борова гора.
http://www.nariba.com/forum/download/file.php?id=43337" onclick="window.open(this.href);return false;
IMAG0123.jpg
Тази гъба вероятно е саждива есенна гъба.
Ядлива е, въпреки, че много учени говорят, че при консумацията и някаква отрова се натрупвала и по някое си време можело да се прояви и да стане натравяне. Ако концентрацията на тази вероятна отрова стигне определено ниво и така нататък...... Хапвай си я и не прекалявай с количеството. То учените не ядат диворастящи гъби и едва ли знаят колко е дозата и къде е границата, но трябва и те да получават заплати. Нека ги уважаваме като учени, а като гъбари и те някога ще се научат да ни уважават.
Изкупува се около лев-два за килограм, изнася се в чужбина. Вероятно там още не знаят за това което описах?
Аватар
G.Petkov

Мнение от G.Petkov »

Два пъти сайта ми трие постовете,
Някой да знае защо ????????????????
Аватар
G.Petkov

Мнение от G.Petkov »

Гъбите на снимката отдолу, един професионален гъбар нарече "есенни" манатарки и сподели, че ги берял около Белмекен, имало до падането на снеговете, даже понякога ги събирал здраво замръзнали.

Изображение

Това имаше на сергията, аз си купих картофи - естествени, от планината, нямат нищо общо с масовата продукция, която се продава в магазините. Да не говорим, че са и по-евтини !

Изображение

Разходих се по едни ливади в ниското, имаше от ливадните виолетки, но не бях прочел поста на Диканаров и не ги събрах, ама в събота, ако намеря - вече ще ги опитам и на вкус :wink: ,

Изображение

Много, твърде много карболови печурки има още по полето,

Изображение

Тези ги набрах като читави печурки, обаче на другия ден като реших да ги сготвя - не можах да доловя характерната миризма на печурка и като препатил от тях изхвърлих всичко, въпреки че много ми се ядяха гъби,

Изображение
Аватар
Jack Daniels
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Jack Daniels »

Здравейте гъбарковци, днес направих една разходка в покрайнините на Странджа и освен дежурната кофа сърнели и една шепа пърхутки в "млечна"зрелост, поразгледах и нЕкои други гъби. Едните ми приличат на кладница, ама за пръв път виждам "на живо в гората" та затова питам да ги ям ли или да ги давам на тъщата.
DSC_0037.jpg
DSC_0039.jpg
Тези вторите ги имаше доста. Едни такива силно черно -кафяви отгоре и мастилено-черни отдолу. Младата отдолу не беше още черна. Отгоре бяха слузести. Някой може ли да ги идентифицира? По картинките я оприличавам на порцеланова копринка.
DSC_0040.jpg
DSC_0036.jpg
Последно промяна от Jack Daniels на Пет Ное 07, 2014 8:29 pm, променено общо 2 пъти.
Както и да се въртиш, гъза ти винаги ще е отзад
Аватар
Диканаров
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Диканаров »

Георги, и аз намерих една манатарка вчера, с доста бяла рогачка и есенна миризливка. Още се среща е корал по горите около Желязна. Тук съм от 3 часа и навярно утре или в други сен ще направя едно обикаляне на ливадите до Лесновска река за ливадна виолетка. Сигурно пак ще съм с комшии, мераклии за маринована гъба. Чакат ме с надежда и нетърпение.
Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
Аватар
G.Petkov

Мнение от G.Petkov »

Jack Daniels написа:... Едните ми приличат на кладница, ама за пръв път виждам "на живо в гората"...
Абе и аз вече колко години ходя за гъби, но никога не съм намирл кладница в гората.
А другите най-вероятно да са копринки, ама в този черен стадий - за какво са ти ???
Последно промяна от G.Petkov на Пет Ное 07, 2014 9:29 pm, променено общо 1 път.
Аватар
-Тони-
новобранец
новобранец

Мнение от -Тони- »

bgbul написа:
bobson4e написа:Продължавам със следващата гъба. Отгоре изглежда сиво синя. Ламелите са белезнисаво сиви, не си променя цвета. Също в борова гора.
http://www.nariba.com/forum/download/file.php?id=43337" onclick="window.open(this.href);return false;
IMAG0123.jpg
Тази гъба вероятно е саждива есенна гъба.
Ядлива е, въпреки, че много учени говорят, че при консумацията и някаква отрова се натрупвала и по някое си време можело да се прояви и да стане натравяне. Ако концентрацията на тази вероятна отрова стигне определено ниво и така нататък...... Хапвай си я и не прекалявай с количеството. То учените не ядат диворастящи гъби и едва ли знаят колко е дозата и къде е границата, но трябва и те да получават заплати. Нека ги уважаваме като учени, а като гъбари и те някога ще се научат да ни уважават.
Изкупува се около лев-два за килограм, изнася се в чужбина. Вероятно там още не знаят за това което описах?
Това ми прилича на "миша гъба" поне така им викаме на село. Много ми е вкусна и доста съм изял от нея. Дано да не е тази с натрупването на отрова, че ще съм бая токсичен.....
bobson4e
новобранец
новобранец

Мнение от bobson4e »

Явно другите гъби които показах са твърде странни щом никой не изказа никакво предположение. Не е страшно. Аз днес се разходих малко и открих десетина ливадни виолетки. В момента се задушават с масалце. До сега не съм брал такива, но са доста характерни и мисля, че не съм сбъркал. Някъде бях чел че няма отровни гъби с виолетово оцветяване. За всеки случай довечера ще хапна едно парченце и ако утре се събудя без оплаквания ще ги хапна. :mrgreen:
Днес времето е прекрасно и си мисля дали през седмицата да не направя един тур? Може да открия някоя и друга гъба. Вие като по-големи спецове как мислите? :roll:
Публикувай отговор

Обратно към “Разни”