Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на мирни риби
naRiba.com

Форум

Шаранн на плувка 2
Модератор: sapuna
абе дъното си е дъно но и на плувка такива шарани съм хващал.На язовир босилковци краи Бяла извадих почти 3 кг шаран на плувка .Да не говоря за язовир Бистра(10км от търговище) какви шарани излизат на плувка лично съм свидетел на улавянето на 6.7кг шаран на леко като баща ми го вади с кепа а и това не е единствения случай.Да си кажа честно на плувка адреналина е доста по голям вярвам че ще се съгласите 

Наслука на всички колеги !
Veronika вярно е че захранката има значение аз лично съм имал най големи успехи със следната : 1 хляб(стар,студен) надробяваш ситно в кофа прибавяш 2-3 яица, кюспе на прах(слагаш на око) и накрая няколко капки ароматизатор(наи добре ягода) това е отлична захранка.Но също така не бих отхвърлил някои купешки стига да случиш на качествена.А за разликата между дъно и плувка повярвай ми има разлика друго си е да изкараш 3 кила шаран на 0.30 влакно друго си е на 0.14 усещането е велико айде успех със захранката 

-
- ще става разбирач
Аз лично ловя изключително и само на дъно. На плувка ловя само когато няма жеги и е възможен такъв риболов. Много е трудно да съчетаеш риболов на дъно и риболов на плувка, защото местата са доста различни за двата типа риболов. По често ми се случва покрай дъното да ловя на фидер от колкото на плувка.
За водоемите около Варна имам впечатления от миналогодишното ми пролетно пребиваване там
За водоемите около Варна имам впечатления от миналогодишното ми пролетно пребиваване там

Та риболова на шаран на плувка е невероятно изживяване. Аз до преди няколко години ходих на "Багерният канал" край Свищов за шаран на плувка със стръв царевица, но вече не, защото канала прилича на обран бостан- Маниака може да потдвърди най- вероятно. Най- много емоции имах в годините 1995- 1999г. Но за съжаление след това канала се превърна в поле за експерименти на бракониерите от града. Само за приемер ще дам толстолопите, които бяха в канала(1999), как се унищожиха за нула време. Толстолопите бяха с големина 4-7кг и се движеха на ята. Канала е с дълбочина от 1 метър до 3 метра най-много. Когато тия торпедца тръгнат правят вълни, които ги издават- то не беше търмък, то не бяха мрежи, срекмета, на ръце- абе чудо
- за два месеца бяха уловени значителни количества риба- аз лично не предполагах, че има толкова риба в канала. Покрай тях се излови и много друга риба- шаран, платика, таран, амур. Всичко това доведе до едно трайно обезрибяване.
Та за плувката. Най-обичах да съм на канала на зазоряване. Аз използвах(продадох ги) телескопи( 3,80- 4,00м) с макари. Кордата най-често беше от 0,22 до 0,25 без повод!!!!!! Дирекно вързана кукичка- колкото по-малко възли толкова по-добре. Плувките си ги правих сам- от стеропор- много ме кефиха. Имаха носимост 3-4 грама с формата на морков- вие може да използвате както подвижни така и не подвижни плувки. За утежнение използвах съчмички- неподвижни. Утежнението задължително лежи на дъното- разтоянието от куката е около 30-40см. Използвах кукички от номер 6 до номер 2. Какви кукички ще ползвате е лично ваш избор. Според мен и по-малки може да ползвате 8-10 номер. Когато съм за шаран на плувка най-често използвам за стръв царевица- консервирана или млечна- млечната я хапва като бонбонки, че и аз от време на време си хапвам
Царевицата я нанизвам на кукичката- поставям от 3 до 5-6 зрънца в зависимост от големината на кукичката- може да пробвате и системата "на косъм". Винаги подхранвам с царевица!!!!! Всичко останало е предпоставка за превличане и на дребосък. На млечна царевица( по-дребните зрънца) се хвашат и големи тарани. Тръпката идва, когато плувката започне да се движи и да се потапя
След засичането започва и треперенето на краката
защото не се знае големината на рибата и дали ще се преборим с нея. Авансът винаги го нагласяйте предварително. Първоначалният напън на шарана е невероятен
. Целта му е да се навре в близко разположени закачки ето защо качественото влакно е предимство. Ако водоемът е чист- няма закачки наблизо- може да използвате и влакна 0,18-0,22мм. Колкото е по-тънка кордата толкова е по-голяма тръпката
Емоциите са големи при риболов на шаран на плувка
Пожелавам на всеки да изпита тръпката на този риболов. За съжаление това вече може да стане само на платен водоем
На слука!!!!

Та за плувката. Най-обичах да съм на канала на зазоряване. Аз използвах(продадох ги) телескопи( 3,80- 4,00м) с макари. Кордата най-често беше от 0,22 до 0,25 без повод!!!!!! Дирекно вързана кукичка- колкото по-малко възли толкова по-добре. Плувките си ги правих сам- от стеропор- много ме кефиха. Имаха носимост 3-4 грама с формата на морков- вие може да използвате както подвижни така и не подвижни плувки. За утежнение използвах съчмички- неподвижни. Утежнението задължително лежи на дъното- разтоянието от куката е около 30-40см. Използвах кукички от номер 6 до номер 2. Какви кукички ще ползвате е лично ваш избор. Според мен и по-малки може да ползвате 8-10 номер. Когато съм за шаран на плувка най-често използвам за стръв царевица- консервирана или млечна- млечната я хапва като бонбонки, че и аз от време на време си хапвам

На слука!!!!

прав си shefa канала не прилича на нищо вече.Преди години ходихме само там шаранчета по 1-2 кила както и таран по 500гр.Сега обаче да отидеш и цял ден да стоиш може нищо да не хванеш.Канала сега е и много обрасъл и аз незнам с какво леща ли е какво е незнам но максималната дълбочина на която можеш да ловиш без да закачиш водорасло е 30см.По едно време се беше появила щука на канала но и тя бързо изчезна както за 2-3 месеца изчезна шарана,тулстолопа и другите стойностни риби.Незнам как никои не ги хваща тея с мрежите не е ли незаконно докато има такива хора риблова в българия няма да просъществува.Как могат хората на запад да хванат по 10-15 кг риба и като се наловят да пуснат сичката и ад си оставят само 1 кг колкото да хапнат а ние какво правим....все пак още има места на които можеш да задаволиш мерака.И между другото shefa не само на платени можеш да хванеш едри шарани мога да ти кажа 3-4 язовира (големи имам предвид) на които на леко излиза добър шаран,сущо така знам и малки язовирчета но незнам дали имат имена понеже са от така наречените микро язовири и са краи селото ми
:):)

Вероника виж тук http://www.carpbg.com .Посети и форума
-
- новобранец
- Cougar
- ще става разбирач
Re: За Жоро Гоцов и фиреман
Вероника, виж представителя на ТOYOTA какъв хубав благороден шаран държи. Той ще знае как да се хванат тези рибоци.Вероника написа:Жоро, правя точно каквото казваш ама нямам късмет явно.

-
- ще става разбирач
При риболова на шаран на плувка няма кой знае какво. Тук както и при другите начини за риболов на шаран е нужно търпение.
Ако разбира се се лови на водоем в който изкуствено се държи голяма популация на шаран нещата са коренно различни и тогава се наблюдава рубриката гол след гол.
Много пъти съм наблюдавал колеги, да чакат на плувка шаран един час и като им писне слагат червея и започват да дърпат разните плевели. Ако случайно излъжат шаранче си мислят, че са супер майстори
Захранката за такъв риболов трябва да се съобрази с другите видове риби във водоема и големината на шарните разбира се. Основно се спирам на захранките на VDE за шаран и допълнително на конопа и царевицата. Шараните много обичат и бял червей, но той радко е подходящ заради плевелните риби.
Въдица по дълга от 4 метра обикновенно не е подходяща особено когато има по-едри риби /над 3кг/. това е, защото така по-трудно се кепчосват рибите с такива размери с дълги кепове за мачов риболов.
Дебелина на влакното. Аз лично ползвам за чисти участъци не по дебело от 0,16, а когато има закачки не по дебело от 0,22.
Ако е нужно да ловя с по-дебели влакна просто си ловя на дъно.
Грешно схващане, е че риболова на дъно трябва да се практикува на максимална дистанция от брега. Аз лично съм хърлял и на дистанция от 10м и в тези случаи взиманията са много мощни
При такъв риболов ползвам плувки в зависимост от условията, а повода почти винаги ми лежи на дъното.
П.П. В http://www.carpbg.com има галерия, но тя е само на риби с размери подходящи за този сайт. Няма начин да се пуснат снимки с шарани бебета по 1-2 кила. Галерията е ето тук http://www.carpbg.com/maistor.htm
Ако разбира се се лови на водоем в който изкуствено се държи голяма популация на шаран нещата са коренно различни и тогава се наблюдава рубриката гол след гол.
Много пъти съм наблюдавал колеги, да чакат на плувка шаран един час и като им писне слагат червея и започват да дърпат разните плевели. Ако случайно излъжат шаранче си мислят, че са супер майстори

Захранката за такъв риболов трябва да се съобрази с другите видове риби във водоема и големината на шарните разбира се. Основно се спирам на захранките на VDE за шаран и допълнително на конопа и царевицата. Шараните много обичат и бял червей, но той радко е подходящ заради плевелните риби.
Въдица по дълга от 4 метра обикновенно не е подходяща особено когато има по-едри риби /над 3кг/. това е, защото така по-трудно се кепчосват рибите с такива размери с дълги кепове за мачов риболов.
Дебелина на влакното. Аз лично ползвам за чисти участъци не по дебело от 0,16, а когато има закачки не по дебело от 0,22.
Ако е нужно да ловя с по-дебели влакна просто си ловя на дъно.
Грешно схващане, е че риболова на дъно трябва да се практикува на максимална дистанция от брега. Аз лично съм хърлял и на дистанция от 10м и в тези случаи взиманията са много мощни

При такъв риболов ползвам плувки в зависимост от условията, а повода почти винаги ми лежи на дъното.
П.П. В http://www.carpbg.com има галерия, но тя е само на риби с размери подходящи за този сайт. Няма начин да се пуснат снимки с шарани бебета по 1-2 кила. Галерията е ето тук http://www.carpbg.com/maistor.htm
-
- ще става разбирач
- zograf
- научил се да хвърля
- Обратна връзка:
Skorpi искам да уточним нещата с колегата с интернет адреса - на дъно хващаш риба или тя сама се хваща и Вие трябва само да я изтеглите е туй са разликите а мисля че те са най съществениSkorpi написа:www.***.com ти беше посочил 3кг а не 5
![]()
![]()
[/url]

"Животът се измерва не с броя вдишвания, а с моментите, които са накарали дъха ни да спре!"
Когато Бог дал на хората мозъци, той не им казал, че те задължително ще функционират.
Когато Бог дал на хората мозъци, той не им казал, че те задължително ще функционират.
- Skorpi
- сериозен играч
Зографе, не ми стана ясно какво имаш в предвид .Но при всички случаи и на дъно и на плувка все трябва да има и един "шаран" на брега /това беше в кръга на шегата/които да хване рибата.
Колкото до http://www.***.com имох в предвид че беше посочил че по дълга пръчка от 4м не е подходяща за шаран над 3кг а аз самият съм хващал с 8-ца и щека до 5кг . А имам приятел с щеката си извади амур на Жребчево -8кг а тои е доста по борбен от шарана.
Колкото до http://www.***.com имох в предвид че беше посочил че по дълга пръчка от 4м не е подходяща за шаран над 3кг а аз самият съм хващал с 8-ца и щека до 5кг . А имам приятел с щеката си извади амур на Жребчево -8кг а тои е доста по борбен от шарана.
- zograf
- научил се да хвърля
- Обратна връзка:
Scorpi искам чесно да ти кажа много ми допадаш-мислиш като мен жалко че не си от пловдив иначе щяхме ДА ГИ ИЗДЪНЕМ шараните заедно.Подготвям видео материал за риволов на щека на шаран и на платика за които се надявам скоро да го обработя.Имам запис просто ми трябва още малко техника. УСПЕХ НА ВСИЧКИSkorpi написа:Зографе, не ми стана ясно какво имаш в предвид .Но при всички случаи и на дъно и на плувка все трябва да има и един "шаран" на брега /това беше в кръга на шегата/които да хване рибата.

"Животът се измерва не с броя вдишвания, а с моментите, които са накарали дъха ни да спре!"