Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

За петролопровода Бургас-Александруполис.
Модератор: dantho.mihov
За петролопровода Бургас-Александруполис.
Здр.
Приятели от Бургас ми пратиха това за поредната крачка, която любимите на управници плануват, за тотално унищожаване на морското ни богатство.
Аз лично нямах идея, че този петролопровод ще бъде по този начин правен и дори за момент си мислех, че е хубаво нещо, докато не прочетох материалите по въпроса.
http://www.bgbui.com
Вижте сами, аз нямам думи вече.
Приятели от Бургас ми пратиха това за поредната крачка, която любимите на управници плануват, за тотално унищожаване на морското ни богатство.
Аз лично нямах идея, че този петролопровод ще бъде по този начин правен и дори за момент си мислех, че е хубаво нещо, докато не прочетох материалите по въпроса.
http://www.bgbui.com
Вижте сами, аз нямам думи вече.
-
- сериозен играч
- Обратна връзка:
- Encho-master
- вече хвърля и на тежко
-
- и господ не е толокова добър
Кои да гласуват,ти на кое море се къпешEncho-master написа:Ами да гласуват защото ако стане някои пробив наистина ще имаме--- ЧЕРНО МОРЕ !!!

Да хванеш риба е удоволствие,но да и дариш живот,това не се описва с думи.
- Диканаров
- кандидат преподавател
за петролопровода Бургас-Александрополис
Колеги, много се колебаех дали да пиша! Причината е, че дискусията избива на политика! Не , че съм аполитичен или не ме вълнува, но тук някакси не ми се щеше да избива политичността или политическите пристрастия на преден план. Тук сме обединени от едно общо хоби и от подчертаната патриотичност на съфорумците. Ще Ви кажа, че ние България разтоварвахме преди години по около 20мил.т. суров нефт годишно. От тях 2 мил.т от Либия, около 4-5мил.т. от Ирак, другите от главно от бившия СССР. За преработка в най-усилните години на нашите рафинерии отиваха около 11 мил.т суров нефт. Останалото се товареше и се реекспортираше. За половин век нямаме екологична катастрофа у нас от тази дейност. И това е в нашата малка страна с много малко собствен нефт. Не, че нямахме и нямаме и сега петролопроводи и горивопроводи. Имахме и имаме. Само когато някои мургавелковци пробият горивопровода от Бургас за София се получаваха и се получават малки разливи и замърсявания. За нула време пробивът се установява и специализираните групи, в това число и с вертолет реагират и обикновено ловят на калъп по някой тарикат. Защо го пиша това? Защото технологиите са много напреднали и електронното следене на процесите обикновено предварително алармира. Да катастрофи се случват! Но това е с танкери и обикновено в открити води. Бил съм в арабски страни. Нито веднъж не видяхекокатастрофа в Либия, а те изнасяха до 2.1мил барела на ден от не едно , а много терминали. Тези терминали около малък Бахреин, Катар или Емиратствата знаете ли какъв е? Та те строят цели градове на искуствени острови! Най-голямите им туристически комплекси са на изкуствени острови. Не си мислете, че товаренето или разтоварването ще бъде позволено на танкерите и при най-малка опастност според синоптичната прогноза. Та основното според мен е човешкият фактор работещ зад компютрите, зад терминалите, пристанищната администрация. Ако се спазват уставите и е избрана доказано удачна технология, не би имало никаква опастност. Отделно в тези пристанища и терминали има специализирани служби за аварийно реагиране.Които включват в своите възможности и заграждения и химическо реагиране и специализирани кораби нефтосъбирачи и т.н. Екокатастрофите обикновено настъпват там където няма действащи и готови за реакция звена. Това, че до сега не е потънал танкер край нашите брегове, не значи, че те не са били заплаха. Потенциална са били винага! Но някой да си е позволявал еретичната мисъл:-да не внасяме и да не преработваме нефт защото нали може да пострадаме при авария. Също така си мисля, че за нашата икономика и сигурност няма нищо по-добро от това да сме център разпределител и на Южен поток и на Набуко. Според мен катастрофата е настъпила по нашето черноморие от бетонните грамади, строящи се навсякъде без всякакъв анализ за околната среда, без пречиствателни станции, без да се гледа хилядолетния път на птиците и Вия понтика дали ще просъществува в следващото десетилетие. Мисля си, че тези дето ритат срещу петролопровода са същите дето бетонираха морето и планините. И сега активизират много сериозен паричен ресурс за насъскване на населението ни срещу проектите.Тези хора са застрояващите Странджа и Иракли и сега търсят начин за пренасочване на нашите протести. Да това е основен приом в логиката:І да се изведе проблемът в страни от зоната на интересите. Става ми смешно, когато хора преди пет-десет години например обезлесили Баташкия и Доспадският балкан сега се правят на екоспасители. Ако по тяхно време е имало възможност да прекарат тръбите, сигурно са щяли тогава да бъдат най-голямите защитници на идеята. Но какво да се прави? Бурето се върти и тези вътре постоянно си менят местата. Вчера са били едни, днес са други утре ще са пак първите и така нататък. Да сте видяли някой от тях когато е бил откоре да си е признал за направени бели? Не! Тогава само за хубавите неща се говори и обратно , като са отдоло всичко е на обратно. 

-
След тази лекция,може да влезеш в темата бракониери и там да напишеш,че тези които протестираме преди сме били бракониери,замърсители и,че нищо не трябва да се прави.Тез които онищожават държавата са в София,в парламента а не обникновените хора
- Диканаров
- кандидат преподавател
за петролопровода Бургас Александрополис
Илия, лично не се познаваме и съжалявам за това. От това, което си писъл във форума, мога да кажа, че си великолепен спортсмен, природолюбител и патриот! Не се правя на интересен, но си имам свое мнение и то не винаги съвпада с това на друг колега. Не мога да направя това, което ме призоваваш да направя, защото не е така и никога не съм го твърдял. Все се надявам някой ден да сме един до друг и да си изясним позициите. Но не се натрапвам.Колкото за протестите за опазване на Иракли, взех и аз малко участие. И тук призовавах за подкрепа. За нефтопоровода обаче нещата не стоят така! Никой през последното столетие не е искал да се забрани влизането на товарни кораби в нашата акватория. А малките мазутни топчета, които чернят плувки и крака са от трюмните води на корабите. Замърсявали са и ще замърсяват още, но това е пак от субективното решение на човешки фактор. Капитанът е решил да се измие и е бил сигурен, че няма да го хванат в наши териториални води и си го прави. Протести трябва да има ако се предвидят системи за разтоварване от миналото столетие, ако електрониката е от Правец, ако операторите са от Бимбинистан и не им пука за България. Можеш да си сигурен, че тогава и аз ще съм на улицата! Но не бих бил против едно разумно решение даващо ни привилегии и сигурност, за които се избиват съседите ни да ги имат. 

-
Жив и здрав да си брат,за иракли и всичкото строителство аз съм против,макар,че с строителство си вадя хляба.За петролопровода,аз съм сагласен ,че трябва да има,иначе ще я обатачим,но е хубаво да надигаме глас,за да не се самозабравят.Какво искам да кажа с това.Да не започнат да крадът от материали,да пишат повече часове и др.,защото това се отразява на качеството и наистина може да стане еко.катастрофа.Диканаров нищо нямам против тебе,просто се изразих малко по рязко,но то е разбираемо-не съм за риба.
-
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
да им еба майката-уморен сьм..кво беше?алооо,топлофикация ли е?не,софийска вода...ааа И НА ВАС ДА ВИ ЕБА МАЙКАТА..такива ми ти работи.децата-здрави,пишките-прави,очите-пьлни,рьцете-празни,главите-наще си...да се задавят дано-рано/кьсно-ще стане 

"Всички животни са равни, но някои са по-равни от други".
- Диканаров
- кандидат преподавател
за петролопровода Бургас- Александрополис
Така е! В това си прав! Сега, ако друсне в София едно земетресение от 3 степен знаеш ли, че може и да не остана половината от новите кооперации. Само заради злоупотреби и корумпирани надзорници! 

-
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
Re: за петролопровода Бургас- Александрополис
грех ти на душата,че и аз сьм в такаваДиканаров написа:Така е! В това си прав! Сега, ако друсне в София едно земетресение от 3 степен знаеш ли, че може и да не остана половината от новите кооперации. Само заради злоупотреби и корумпирани надзорници!

"Всички животни са равни, но някои са по-равни от други".