Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Излети
Моят риболовен излет
naRiba.com

Форум

Есенно-зимен риболов
- dancho.danev
- научил се да хвърля
Есенно-зимен риболов
Здравейте колеги!
С навлизането на месец Ноември местата ми за риболов се промениха,та за това ще отворя нова тема с актуално заглавие.И така,дънни,мачове,воблери,ваглери,сигнализатори и още куп неща са прибрани в очакване на пролетта а на преден план излизат силиконите,двете джиг пръчки и болонезата. Първия за сезона излет реших да е в съседния кантон Obwalden. Там знам една река която е забентена заради малък ВЕЦ с чудни вирове, бавно течение и много трофейни кефали. На 10-тина километра от реката има и стари баластиери за които знам че има бяла и щука. НА 08.11 събота рано сутринта подготвен за двата риболова потеглих. Първо си купих патент за този кантон. Струва 15фр. на ден,плащаш и 20фр. за статистиката които после ти ги връщат когато върнеш формуляра. Въоръжен с нужния документ в 8,15ч бях на реката.

пълно спокойствие аз съм единствения мераклия

само група патици ми правят компания. Отсрещния бряг е непристъпен. Отвесните скали са високи 30-40метра.

До отсреща е около 40м. Времето е чудесно без никакъв вятър. Подложих няколко топки миризлива халибут храна стрелнах, малко бял червей и бях готов. На всеки 2 изтичания стрелях по 5-6 червея. Първото кълване дойде след около половин час. Засякох почувствах рибата и се откачи. Стрелях пълна прашка и смених куката с по-голяма. На 2-ро изтичане удар и тук празно няма пръчката се гъне аванса просвирва при по-резките напъни а аз се мъча да се правя на фотограф

не винаги ми се отдава,но когато е вече изморен съм като професионалист

най-накрая рибата е в кепа и мога да я щракна за последно преди да се сбогуваме

Не лоша риба но дребна само 45см. От тук съм вадил бухалки по 56см и то не една или две.
Нова прашка с червеи и продължавам. След 20мин отново удар

рибата се бори но и аз не се давам

имам да си отмъщавам за нервите които стопих това лято с роднините им от другото езеро

накрая и този се предаде

ето го в кепа а до него и "кралицата на пъстървите" която съвсем успешно пови и кефали.

Прилична риба 52см. но не е това което търся. Мечтата ми е за някои дядо отскочил 60-те сантиметра.
Отново прашка с червеи пълна до горе и символични на всеки 2 изтичания. След 20-тина минути нов удар

опита се да ми приложи номера"забиване в тревата край брега"

но аз не съм вчерашен и не стана така както той си я мислеше,а както аз искам

и накрая в кепа

Също не лоша риба но само 48см. Има още много да расте до 60+см. След тази риба извадих още един дребосък 40см

и спря да кълве.Дали от слънцето което изпече или рибите още не са концентрирани не знам, но дрямах още час и тръгнах да диря бяла на баластиерите.
Около 13ч бях на водоема и най-после щях да си ползвам новозакупения G Loomis по предназначение. На 8-9 проводка почувствах отчетлив двоен удар. Като че ли ме удари ток засякох и веднага разбрах,че рибата е дребна

Щучка около 30-35см.и беше нагълтала целия силикон барабар с оловната глава

Голям зор видях докато я откача, а рибата сигурно още повече

За момент си помислих,че съм я убил но като я хвърлих във водата отплува веднага. Продължих да настоявам и след малко нов ясен и отчетлив удар, засечка и след секунди се откачи. Извадих това

Явно друг дребосък който не е стигнал до куката. Смених по-голям силикон да видим какво ще стане.Уви ефект няма,отново дребосък

Сменях места и силикони,скъсах два пъти,но късмета ми бе дотук.С това приключи първия ми излет.
На 12.11 сряда работих само до обяд. Времето бе облачно с леки превалявания но най-важното за джиг риболова без вятър. Хапнах на бързо и газ към Lauerzersee. Това е другото ми домашно езеро само на 6км от нас
Леко росеше но аз инвестирах доста пари последните години в облекло и нямам никакви проблеми с дъжда. Езерото ме посрещна така:

но този дъжд изобщо не е страшен

Сам съм на целия бряг така,че мога да си мятам на воля. Измина почти час докато усетих кълване,засякох и разбрах че рибата никак не е малка. Нещо сериозно дърпаше от другата страна. В този момент усъзнах,че кепа ми не е разпънат.Пробвах с една ръка но в место да развия гайката за телескопичното удължение аз я стегнах
същевременно трябва да държа линията постоянно натегната защото тук се лови с куки без контра и всяко охлабване е почти сигурно откачане. Бавно бавно изтеглих рибата и на около 10-тина метра от брега я видях. Щука със сериозни размери,силикон не се вижда никакъв а аз съм с ФК повод 0.23мм. На всичкото отгоре трябва да се спусна по тези камъни

до водата за да я кепна с неуспешно разпънатия кеп. Камъните влажни и хлъзгави,вероятността да падна над 90% но не мога да кажа просто чао на такава риба. Леко по гъз се спуснах надолу и тогава щуката скочи 1м във въздуха. Как не се откачи не знам. Кепнах я и въздъхнах облекчено.При качването въпреки,че си помагах с двете ръце се парзулнах и си напълних едната обувка с вода. А ето я и рибата:

А това е печелившия силикон:

Леко сдъвкан

С мокър крак не ми се стоеше повече а и една риба ми е напълно достатъчна за семейството. Метъра в къщи отчете 73см нямам кантар но 3-те кг. не ги разваля. С тази щука си подобрявам рекорда тази година втори път
но уви бяла все още не мога да си хвана. За сега толкова. Поздрави и много успехи на всички!
С навлизането на месец Ноември местата ми за риболов се промениха,та за това ще отворя нова тема с актуално заглавие.И така,дънни,мачове,воблери,ваглери,сигнализатори и още куп неща са прибрани в очакване на пролетта а на преден план излизат силиконите,двете джиг пръчки и болонезата. Първия за сезона излет реших да е в съседния кантон Obwalden. Там знам една река която е забентена заради малък ВЕЦ с чудни вирове, бавно течение и много трофейни кефали. На 10-тина километра от реката има и стари баластиери за които знам че има бяла и щука. НА 08.11 събота рано сутринта подготвен за двата риболова потеглих. Първо си купих патент за този кантон. Струва 15фр. на ден,плащаш и 20фр. за статистиката които после ти ги връщат когато върнеш формуляра. Въоръжен с нужния документ в 8,15ч бях на реката.

пълно спокойствие аз съм единствения мераклия

само група патици ми правят компания. Отсрещния бряг е непристъпен. Отвесните скали са високи 30-40метра.

До отсреща е около 40м. Времето е чудесно без никакъв вятър. Подложих няколко топки миризлива халибут храна стрелнах, малко бял червей и бях готов. На всеки 2 изтичания стрелях по 5-6 червея. Първото кълване дойде след около половин час. Засякох почувствах рибата и се откачи. Стрелях пълна прашка и смених куката с по-голяма. На 2-ро изтичане удар и тук празно няма пръчката се гъне аванса просвирва при по-резките напъни а аз се мъча да се правя на фотограф

не винаги ми се отдава,но когато е вече изморен съм като професионалист

най-накрая рибата е в кепа и мога да я щракна за последно преди да се сбогуваме

Не лоша риба но дребна само 45см. От тук съм вадил бухалки по 56см и то не една или две.
Нова прашка с червеи и продължавам. След 20мин отново удар

рибата се бори но и аз не се давам

имам да си отмъщавам за нервите които стопих това лято с роднините им от другото езеро

накрая и този се предаде

ето го в кепа а до него и "кралицата на пъстървите" която съвсем успешно пови и кефали.

Прилична риба 52см. но не е това което търся. Мечтата ми е за някои дядо отскочил 60-те сантиметра.
Отново прашка с червеи пълна до горе и символични на всеки 2 изтичания. След 20-тина минути нов удар

опита се да ми приложи номера"забиване в тревата край брега"

но аз не съм вчерашен и не стана така както той си я мислеше,а както аз искам

и накрая в кепа

Също не лоша риба но само 48см. Има още много да расте до 60+см. След тази риба извадих още един дребосък 40см

и спря да кълве.Дали от слънцето което изпече или рибите още не са концентрирани не знам, но дрямах още час и тръгнах да диря бяла на баластиерите.
Около 13ч бях на водоема и най-после щях да си ползвам новозакупения G Loomis по предназначение. На 8-9 проводка почувствах отчетлив двоен удар. Като че ли ме удари ток засякох и веднага разбрах,че рибата е дребна

Щучка около 30-35см.и беше нагълтала целия силикон барабар с оловната глава

Голям зор видях докато я откача, а рибата сигурно още повече

За момент си помислих,че съм я убил но като я хвърлих във водата отплува веднага. Продължих да настоявам и след малко нов ясен и отчетлив удар, засечка и след секунди се откачи. Извадих това

Явно друг дребосък който не е стигнал до куката. Смених по-голям силикон да видим какво ще стане.Уви ефект няма,отново дребосък

Сменях места и силикони,скъсах два пъти,но късмета ми бе дотук.С това приключи първия ми излет.
На 12.11 сряда работих само до обяд. Времето бе облачно с леки превалявания но най-важното за джиг риболова без вятър. Хапнах на бързо и газ към Lauerzersee. Това е другото ми домашно езеро само на 6км от нас

но този дъжд изобщо не е страшен

Сам съм на целия бряг така,че мога да си мятам на воля. Измина почти час докато усетих кълване,засякох и разбрах че рибата никак не е малка. Нещо сериозно дърпаше от другата страна. В този момент усъзнах,че кепа ми не е разпънат.Пробвах с една ръка но в место да развия гайката за телескопичното удължение аз я стегнах

до водата за да я кепна с неуспешно разпънатия кеп. Камъните влажни и хлъзгави,вероятността да падна над 90% но не мога да кажа просто чао на такава риба. Леко по гъз се спуснах надолу и тогава щуката скочи 1м във въздуха. Как не се откачи не знам. Кепнах я и въздъхнах облекчено.При качването въпреки,че си помагах с двете ръце се парзулнах и си напълних едната обувка с вода. А ето я и рибата:

А това е печелившия силикон:

Леко сдъвкан

С мокър крак не ми се стоеше повече а и една риба ми е напълно достатъчна за семейството. Метъра в къщи отчете 73см нямам кантар но 3-те кг. не ги разваля. С тази щука си подобрявам рекорда тази година втори път

- daanndo
- фен клуб-скобар
Re: Есенно-зимен риболов
Евала за репортажа и за рибите
- кирил великий
- разбира нещата
-
- научил се да хвърля

- Баш Щукар
- ще става разбирач
Страхотни снимки и добър улов! Браво!

Прекрасен риболовен ден си имал. Браво за репортажа.
-
- новобранец
Поздравления за улова колега! Да те питам за силиконовите рибки и като цяло стръвта от силикон задължително ли трябва да са с такива куки с олово ? Че не съм запознат с това ,а мисля ,че ще ми трябва за след 1 седмица , тъй като ще ходя тука до едно голяяямо езеро в Италия и да знам какво трябва да имам в такъмите като цяло. Ако може малко информация и благодаря предварително.
- Красимир Атанасов
- учете се от него
- G.Petkov
- и господ не е толокова добър
Данчо е написам много хубава тема,
Особено в този сезон на безрибие - особено при мен
!
Поздравления,
Както за расказа, така и за многото и хубави снимки
!
Особено в този сезон на безрибие - особено при мен

Поздравления,
Както за расказа, така и за многото и хубави снимки

- Sleepwalker_
- разбира нещата
Бах мааму, 40 см. кефал е дребосък, а 50 и кусур не е това, което търсиш
Баси и кефа да имаш такава река с такива риби, тука 40 см. кефал не ежедневен улов и се брои за качествен екземпляр...

-
- разбира нещата
Страхотна тема и страхотно поднесен разказ и снимки ! Браво колега 

- pacho109
- сериозен играч

Чърчил: "Нима искате избори, които се решават от най-ненужните гласове, дадени за най-ненужните кандидати?"
Чърчил:" На Балканите има повече история,отколкото те могат да понесат!"
http://vremeto.v.bg/
Адаш прекрасна тема и перфектен репоргаж кефиш мога сама да ти завиждам и силиконките са ти добри .