Есенно-зимен риболов

Модератори: bobopeli, sapuna

Аватар
dancho.danev
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Re: Есенно-зимен риболов

Мнение от dancho.danev »

Sleepwalker_ написа:Бах мааму, 40 см. кефал е дребосък, а 50 и кусур не е това, което търсиш :shock: Баси и кефа да имаш такава река с такива риби, тука 40 см. кефал не ежедневен улов и се брои за качествен екземпляр...
Споменавал съм го веднъж но ще го напиша отново: В Швейцария кефала никой не го брои за риба!
Има го в изобилие и ако поне малко от малко му разбираш никога няма да си капо. На тази река ходя от 3год. Само късна есен и зима,когато дребосъка се е прибрал. Ето няколко стари снимки с наистина едри риби.
Изображение

Изображение
Едната е 55 другата 56см. Та за това казвам,че 52 не е това което търся. А ето и човека който ми я показа.Сърбин много добро момче и голям мераклия,но малко му куца техниката.
Изображение
Тук съм го снимал с една от моите бухалки.
Не се изкарвам голям майстор, просто има риба,от мен е само мерака :wink:
Аватар
dancho.danev
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от dancho.danev »

TanioDimov написа:Поздравления за улова колега! Да те питам за силиконовите рибки и като цяло стръвта от силикон задължително ли трябва да са с такива куки с олово ? Че не съм запознат с това ,а мисля ,че ще ми трябва за след 1 седмица , тъй като ще ходя тука до едно голяяямо езеро в Италия и да знам какво трябва да имам в такъмите като цяло. Ако може малко информация и благодаря предварително.
В спининговия раздел има тема с заглавие: Джиг спининг и силиконови примамки-въпроси и отговори. Прочети я бавно и внимателно и за което не ти стане ясно питай. Но кой монтаж ще работи при теб ще трябва да откриеш сам :wink:
Аватар
gotinbg
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от gotinbg »

Все едно си в Рая :rolleyes: Супер
Невероятен репортож
Искаме още
Искаме още
Искаме още
Искаме още
Изображение
bantumi
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от bantumi »

Поздравления, колега! Това е нещо невероятно, благодаря, че го сподели с нас!
Можеш ли да ми кажеш, как и аз да емигрирам там? :D Компютърен специалист съм :rolleyes:
Вчера кълвеше,днеска не ще!
Аватар
СЪНДИ
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от СЪНДИ »

Много.....ама много добър репортаж. :wink:
Не е важно колко си живял.А как си живял.
Аватар
naskobo
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от naskobo »

Първо прегледах снимките и си викам " Я ???"После се зачетох и нещата си дойдоха на място :wink:
Тема- удоволствие, каквото вече няма във форума!
Нещата трябва да са възможно най-прости, но не и повече от това! - А. Айнщайн
Аватар
stanevJR
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от stanevJR »

Човека е майстор, има много благ и спокоен вид и ми става медено на душата като разглеждам неговите снимки. Браво господин Данев, жив и здрав!
"Над нещата."
http://www.nariba.com/forum/viewtopic.php?f=135&t=89200" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
georgi_sarafov
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от georgi_sarafov »

dancho.danev написа:Здравейте колеги!
С навлизането на месец Ноември местата ми за риболов се промениха,та за това ще отворя нова тема с актуално заглавие.И така,дънни,мачове,воблери,ваглери,сигнализатори и още куп неща са прибрани в очакване на пролетта а на преден план излизат силиконите,двете джиг пръчки и болонезата. Първия за сезона излет реших да е в съседния кантон Obwalden. Там знам една река която е забентена заради малък ВЕЦ с чудни вирове, бавно течение и много трофейни кефали. На 10-тина километра от реката има и стари баластиери за които знам че има бяла и щука. НА 08.11 събота рано сутринта подготвен за двата риболова потеглих. Първо си купих патент за този кантон. Струва 15фр. на ден,плащаш и 20фр. за статистиката които после ти ги връщат когато върнеш формуляра. Въоръжен с нужния документ в 8,15ч бях на реката.
Изображение
пълно спокойствие аз съм единствения мераклия
Изображение
само група патици ми правят компания. Отсрещния бряг е непристъпен. Отвесните скали са високи 30-40метра.
Изображение
До отсреща е около 40м. Времето е чудесно без никакъв вятър. Подложих няколко топки миризлива халибут храна стрелнах, малко бял червей и бях готов. На всеки 2 изтичания стрелях по 5-6 червея. Първото кълване дойде след около половин час. Засякох почувствах рибата и се откачи. Стрелях пълна прашка и смених куката с по-голяма. На 2-ро изтичане удар и тук празно няма пръчката се гъне аванса просвирва при по-резките напъни а аз се мъча да се правя на фотограф
Изображение
не винаги ми се отдава,но когато е вече изморен съм като професионалист :lol: :lol: :lol:
Изображение
най-накрая рибата е в кепа и мога да я щракна за последно преди да се сбогуваме
Изображение
Не лоша риба но дребна само 45см. От тук съм вадил бухалки по 56см и то не една или две.
Нова прашка с червеи и продължавам. След 20мин отново удар
Изображение
рибата се бори но и аз не се давам
Изображение
имам да си отмъщавам за нервите които стопих това лято с роднините им от другото езеро
Изображение
накрая и този се предаде
Изображение
ето го в кепа а до него и "кралицата на пъстървите" която съвсем успешно пови и кефали.
Изображение
Прилична риба 52см. но не е това което търся. Мечтата ми е за някои дядо отскочил 60-те сантиметра.
Отново прашка с червеи пълна до горе и символични на всеки 2 изтичания. След 20-тина минути нов удар
Изображение
опита се да ми приложи номера"забиване в тревата край брега"
Изображение
но аз не съм вчерашен и не стана така както той си я мислеше,а както аз искам
Изображение
и накрая в кепа
Изображение
Също не лоша риба но само 48см. Има още много да расте до 60+см. След тази риба извадих още един дребосък 40см
Изображение
и спря да кълве.Дали от слънцето което изпече или рибите още не са концентрирани не знам, но дрямах още час и тръгнах да диря бяла на баластиерите.
Около 13ч бях на водоема и най-после щях да си ползвам новозакупения G Loomis по предназначение. На 8-9 проводка почувствах отчетлив двоен удар. Като че ли ме удари ток засякох и веднага разбрах,че рибата е дребна
Изображение
Щучка около 30-35см.и беше нагълтала целия силикон барабар с оловната глава
Изображение
Голям зор видях докато я откача, а рибата сигурно още повече
Изображение
За момент си помислих,че съм я убил но като я хвърлих във водата отплува веднага. Продължих да настоявам и след малко нов ясен и отчетлив удар, засечка и след секунди се откачи. Извадих това
Изображение
Явно друг дребосък който не е стигнал до куката. Смених по-голям силикон да видим какво ще стане.Уви ефект няма,отново дребосък
Изображение
Сменях места и силикони,скъсах два пъти,но късмета ми бе дотук.С това приключи първия ми излет.
На 12.11 сряда работих само до обяд. Времето бе облачно с леки превалявания но най-важното за джиг риболова без вятър. Хапнах на бързо и газ към Lauerzersee. Това е другото ми домашно езеро само на 6км от нас :D Леко росеше но аз инвестирах доста пари последните години в облекло и нямам никакви проблеми с дъжда. Езерото ме посрещна така:
Изображение
но този дъжд изобщо не е страшен
Изображение
Сам съм на целия бряг така,че мога да си мятам на воля. Измина почти час докато усетих кълване,засякох и разбрах че рибата никак не е малка. Нещо сериозно дърпаше от другата страна. В този момент усъзнах,че кепа ми не е разпънат.Пробвах с една ръка но в место да развия гайката за телескопичното удължение аз я стегнах :evil: същевременно трябва да държа линията постоянно натегната защото тук се лови с куки без контра и всяко охлабване е почти сигурно откачане. Бавно бавно изтеглих рибата и на около 10-тина метра от брега я видях. Щука със сериозни размери,силикон не се вижда никакъв а аз съм с ФК повод 0.23мм. На всичкото отгоре трябва да се спусна по тези камъни
Изображение
до водата за да я кепна с неуспешно разпънатия кеп. Камъните влажни и хлъзгави,вероятността да падна над 90% но не мога да кажа просто чао на такава риба. Леко по гъз се спуснах надолу и тогава щуката скочи 1м във въздуха. Как не се откачи не знам. Кепнах я и въздъхнах облекчено.При качването въпреки,че си помагах с двете ръце се парзулнах и си напълних едната обувка с вода. А ето я и рибата:
Изображение

Изображение
А това е печелившия силикон:
Изображение
Леко сдъвкан
Изображение
С мокър крак не ми се стоеше повече а и една риба ми е напълно достатъчна за семейството. Метъра в къщи отчете 73см нямам кантар но 3-те кг. не ги разваля. С тази щука си подобрявам рекорда тази година втори път :D но уви бяла все още не мога да си хвана. За сега толкова. Поздрави и много успехи на всички!
Аватар
dancho.danev
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от dancho.danev »

Днес 19.11 Сряда,е един много хубав за мен ден. :D :D :D
1.Работя до обед :D
2.Времето е мечта за средата на Ноември :D :D
3.Жена ми е на работи до 17.00ч. :lol: :lol: :lol: и не може да ми намери никаква работа в къщи :D :D :D
На мен не ми остава нищо друго освен да отида на Lauerzersee да си начеша крастата. Торбата със силиконите си стои събрана взимам само фотоапарата и рулетката,дай боже да потрябват, че предния път я бях забравил и газ. Езерото днес бе мечтата на всеки джигаджия:
Изображение
Тава без нито една вълничка,че и малко слънце. В далечината се вижда една лодка,но това не ме притеснява изобщо, моята риба никой не може да я хване :wink:
Изображение
Такова време не е за изпускане,но първо разпъвам въдицата и кепа
Изображение
за да няма пак спускане по гъз. Риболова започна с фалстарт.Първо хвърляне и скъсах. След половин час без резултат скъсах отново :twisted: Съвсем неочаквано на мястото където хванах миналата седмица имах кълване.Засечка и тласъците ми показаха,че нещо съм хванал и то не писалка. А дали не е дългоочакваната бяла? Рибата ми взе на около 50-тия метър от брега. Точно там удари и предишната седмица. След минута-две я видях. За съжаление отново щука :(
Дори и с разпъната дръжка на кепа ми беше трудно,явно трябва да купувам нещо с по-голяма дължина.А ето я и рибата:
Изображение
57см.
Изображение
Напълно мерна макар и не трофейна щука. Друга риба така и не ми клъвна днес,но аз и на това съм доволен.
Аватар
nikolaiiliew
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от nikolaiiliew »

Страхотни репортажи и риби! :drinkers:
Късаш, вържеш и продължаваш. Упоритост и търпение му е майката!
Аватар
joroNH
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от joroNH »

:smt023
Никога на колене пред когото и да е.
Аватар
bkd
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от bkd »

Поздравления за репортажите колега , но най ме изкефи това : "....плащаш и 20фр. за статистиката които после ти ги връщат когато върнеш формуляра...." :smt023
ИСКАМ МРАКА НА ЗОРАТА,А НЕ ЗАЛЕЗА НА СВЕТЛИНАТА...
Аватар
dancho.danev
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от dancho.danev »

Статистиката е нещо МНОГО важно! Чрез тези формуляри компетентните органи разбират какво е състоянието на всеки един воден обект. Дали трябва да се зарибява или някое ограничение трябва да падне заради свръх популация. Ако не върнеш формуляра до 31.01 следващата година автоматично получаваш глоба от 50фр. Това са около 75-80 български лв. При проверка ако си хванал риба и не си я вписал отново глоба от 50фр. Така със ред и дисциплина реките и езерата са пълни със риба и на човек не му се налага да пълни гушите на разни професионални мошеници, наречени арендатори,които откраднаха язовирите в България. :twisted:
Но тъй като месеца свърши не е лошо да дам отчет какво е станало за изминалия период:
22.11 събота го посветих на Lauerzersee с надежда да хвана някоя зъбата риба. Мрачно,мъгливо, студено, но все пак над нулата и няма вятър.
Изображение
Лодки също дал господ
Изображение
Четири часа цамбуркане, пробване с всички налични силикони и нищо :( Успокоявам се с това,че и от лодките нищо не вадят :lol: След обед около 2ч. имах хубав удар,но рибата се откачи още много навътре :( :( :( Адреналина се вдигна ей на тази Орка:
Изображение
Някой да не си помисли,че тази снимка е от лятото и сега ви качвам на черешата! Фотоапарата ми има някакъв "топъл ефект" при снимки от близък план. Стоях до мръкване но уви капо.
На 23-ти в неделя отново там. До обед абсолютно нищо. После дойде някакъв германец и той като мен мятал силикони от сутринта но без успех. Каза ми,че преди няколко дена хванал хубава бяла 55см. Сложих си силикон с цвят по негова препоръка и продължих обнадежден,че и на моята улица може да изгрее слънце. Уви отново капо :( :( :( За двата дена останах със 7 шада по-малко и абсолютно твърдото ми убеждение,че другата седмица ще навестя отново съседния кантон Obwalden,че това двойно капо ми идва малко в повече. Плана е същия кефал+ зъбати риби. Още в петък вечерта въдиците са натоварени в колата
Изображение
Храната е забъркана но стои на терасата защото мирише отвратително. В събота29.11 в 8.00 съм пред туристическото бюро за купуване на патент. 8.15ч съм на реката 8.30 съм захранил и очаквам кълване. На пук на някои телевизионни водещи които казват,че зимата не било правилно да се храни,а само да се стреля бял червей аз знам,че "Рънътъ прай борбътъ". Подлагам с 5-6 топки колкото мандарина и дохранвам периодично. Ето такава ми е храната:
Изображение
Стрелбата на червей разбира се е задължителна. 9.04ч първо кълване и отново рибата се откачи :evil: :evil: :evil: Последно време това ми стана навик :oops: След 2-3мин. ново кълване,но нещо не е наред. Болонезата едвам се сгъва за аванс и дума не може да става
Изображение

Изображение
Извадих ей този дребосък около 30-те см.
Изображение
Вдигнах го директно на повода даже и кепа не ползвах. Толкова малък кефал досега не бях хващал :shock: Лятото гъмжи от такива,но сега...
След няколко изтичания нов удар
Изображение
Този също не е голям но се бори мъжки
Изображение

Изображение
Ето го на брега. Малко по-голям цели 35см. Важна е тенденцията,че рибите стават по-едри.
Дохранвам,стрелям червей и товаря куката на макс
Изображение
Не след дълго нов удар и този път всичко е както трябва. Пръта сгънат и аванса просвирва доста често :D
Изображение
Тъй като тази риба е хубава си я гребнах с кепа
Изображение
Последва и мерене с рулетката
Изображение
50см. :D Ха дано следващата по-голяма. А защо не и подобряване на личния рекорд. Този рибок постоя малко по-дълго на брега та се наложи малко реанимация в плиткажа
Изображение
След минута-две отплува,а аз очаквам следващия. Риболова започва да ми харесва все повече.
И отново удар. В първия момент си помислих,че съм на закачка. Но закачката тръгна и започна да си взима аванс. Музика за моите уши а и за всеки друг заразен от нашата болест. Доста време рибата държеше дълбоката част и не ми позволяваше да я вдигна. Сгънатата на дъга 6 метрова пръчка е като магнит за случайно преминаващите хора и зад мен се събра малка публика. Не рискувах да правя снимки във водата защото виждах,че рибата е добра и не исках да я изпусна.Накрая се предаде и хайде в кепа :D :D :D
Изображение
Рулетката показа 53см :( Бях с надежда че е по-голям,толкова силно дърпаше.
Помолих една жена да ме снима с рибата така,че ето ме и мен
Изображение
На същото място където лових и предишния път съм,но пременен с най-новата си придобивка: Поръчкови очила на Полароид със всички екстри които предлага фирмата.
Не знам дали от шума който се вдигна или просто рибите отидоха някъде,но повече нищо не ми клъвна в продължение на час. В 11ч събрах и газ към баластиерите. Там в един от водоемите имаше стотици черно-бели патици
Изображение

Изображение
След около половин час нещо чукна и аз го заших.Оказа се щучка 44см.
Изображение
Отново на Орка 10см. Около 3ч. излезе силен вятър и риболова приключи. С този излет изпратих Ноември. Не е много успешен,но е било и по-зле. Ще се помолим на Св. Никола да даде повече през Декември.
На слука на всички!
Аватар
stanevJR
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от stanevJR »

Давай още колега, това е направо храна за душата! :smt066
"Над нещата."
http://www.nariba.com/forum/viewtopic.php?f=135&t=89200" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
dancho.danev
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от dancho.danev »

То хубаво,че ви харесва ама аз не съм писател. Завърших с тройка по литература и за да напиша нещо първо трябва да хвана. Уви това не ми се отдава всеки път :(
Публикувай отговор

Обратно към “Моят риболовен излет”