Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Тактика
Въдици и макари
naRiba.com

Форум

Проблем с Екусима
Модератор: sapuna
Проблем с Екусима
С приятел си купихме 2 бр. Риоби Екусима 1000 4+1, явно са по-нов модел с лагер от 2-те страни на короната, за разлика от предишните модели. Понеже въртяха "на сухо", ги отворихме, не бяха добре смазани и след обезмасляване макарите бяха смазани на тънко с литиева грес с тефлон (оранжев флакон, спрей).
След това се появи проблем и при двете макари - усеща се леко причукване в момента, в който оста достига най-горна точка и тръгва да се връща надолу и респективно при най-долно положение същото. Имаме съмнение, че смазката не е подходящата конкретно за този механизъм.
Моля изкажете обективно мнение как може проблема да се отстрани?
След това се появи проблем и при двете макари - усеща се леко причукване в момента, в който оста достига най-горна точка и тръгва да се връща надолу и респективно при най-долно положение същото. Имаме съмнение, че смазката не е подходящата конкретно за този механизъм.
Моля изкажете обективно мнение как може проблема да се отстрани?
Re: Проблем с Екусима
Обезмасляването беше ли предшествано от разглобяване. Или пръскаш с обезмаслителя и каквото изтече.
Беше предшествано от цялостно разглобяване.rap66 написа:Обезмасляването беше ли предшествано от разглобяване. Или пръскаш с обезмаслителя и каквото изтече.
- mesket4eto
- научил се да хвърля
Имах преди време абсолютно същият проблем със Стамина, появи се изведнъж точно след смазване на макарата, с Литол и то обилно.... Притракваше не много силно при водене на блесни, като при големи примамки звукът беше по- силен. Трака, а видими луфтове нямаше никъде, да ти скъса нервите. Аз лично си го обяснявам това с проникване на смазка в ролките на контрата. След поне 10 отваряния на макарата проблемът си остана и вече нищо не смазвам, колкото изкара - толкова. И Екусима съм имал, от тия с по- малкото лагери, по- старите и там отварянето и смазването не доведоха до положителен резултат.
Сега видях, че си писал 4+1 лагера, тези екусими са само с един лагер на короната, за разлика 6+1 http://www.nariba.com/forum/viewtopic.php?f=119&t=66208" onclick="window.open(this.href);return false;
Сега видях, че си писал 4+1 лагера, тези екусими са само с един лагер на короната, за разлика 6+1 http://www.nariba.com/forum/viewtopic.php?f=119&t=66208" onclick="window.open(this.href);return false;
Кръв повръщам - риба не връщам!!!!!
!!!!!Troli Rapala написа:Така де,но ми писна от реплики-"Купих си Екусима преди 3 дена и съм много доволен"!![]()
Смазването с правилната грес значи ще реши проблема. Ето една правилна. Ако пък цената ви се вижда висока, напълването на S канала с по-гъста грес (само него !) ще спре това притракване при най-горно/долно положение.
- DEATHMETAL82
- научил се да хвърля
Аз като собственик на една от проблематичните екусими, за които става въпрос, искам само да потвърдя, че короната е лагерована от двете страни, още един на пиньона, на водещата ролка и вече стоп лагера, лично ги разглобих и двете, като останах леко учуден. По начало разглобяването беше не само с цел смазване, а и смяна на втулката с лагерче, което се оказа, че си е на мястото.
Не знам откога ги правят така, ама е факт. Проблема е съвсем друг, но важното, е че има решение.
Ще споделим с колегата monovbg при краен резултат.
Поздрави.
Не знам откога ги правят така, ама е факт. Проблема е съвсем друг, но важното, е че има решение.
Ще споделим с колегата monovbg при краен резултат.
Поздрави.
- mesket4eto
- научил се да хвърля
Аз лично ще следя темата ви с интерес 

Кръв повръщам - риба не връщам!!!!!
!!!!!Troli Rapala написа:Така де,но ми писна от реплики-"Купих си Екусима преди 3 дена и съм много доволен"!![]()
- DEATHMETAL82
- научил се да хвърля
Оправихме проблема-на короната и пиньона японска смазка(ша пийнеме по биричка с бай Вес), а в с-образния канал, долната част на короната и паразитното колело гресчица SKF. Сега остава само да се иде за риби.
Поздрави и Весели празници на всички!

Поздрави и Весели празници на всички!