Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

Има ли гъбари?
Модератор: dantho.mihov
Re: Има ли гъбари?
Аз изядох-2 буркана от таз годишните-много добри станаха.
Имам още 2-пазя ги за нова-година.
Имам още 2-пазя ги за нова-година.

Риболовци.
Аз да си призная не останах много очарован от първите кулинарни проби с ливадната виолетка
Опитах я в два варианта – като част от гъбен сос със други гъби (тръбенка) и самостоятелно на нещо като салата. В соса горе-долу ставаха, но в салатата – хич. Като цяло не ми харесаха – едни такива меки и със странен вкус/дъх, който намерих за неприятен след няколко хапки… (което е странно, защото в сурово състояние ароматът им ми хареса доста).
Може би е въпрос на приготовление, затова ще помоля Диканаров и Люси за някаква конкретна рецепта за виолетки, ако им се занимава да пишат… (например за нещо като туршийка или осолени да речем?) За което предварително благодаря
Поздрави!!

Може би е въпрос на приготовление, затова ще помоля Диканаров и Люси за някаква конкретна рецепта за виолетки, ако им се занимава да пишат… (например за нещо като туршийка или осолени да речем?) За което предварително благодаря

Поздрави!!
Ако не виждаш изход от ситуацията... огледай се за вход!
Стефко-не ям виолетки,не съм готвил такива и не ме вълнуват.
Колегата Диканаров е пенсионер-той има по голям опит с гъбите,ако иска ще ти сподели.
Аз слагах тая година Манатарка с пачи крак-рецептата и видях по няколко десетки саитове за гъби-
не я помня точно,но изпълних всичко както пишеше и ми стана Буркана.
Тая година за пръв път слагам-щото имаше много гъби.
Подправките по памет на 5 кг гъби мешани.
Прави се марина вода,оцет,сол,бахар,целина листа,чер пипер зърна,и малко захар.
Манатарките ги измивам и леко ги попарвам,Пачия крак го варих-20 минути.
После ги редиш ред манатарки на кубчета,целина листа,1 дафинов лист със бахар и чер пипер,
върху тях пачия крак и после с тая вода къде си варил гъбите доливаш и слагаш марината и малко олио накрая да покрие.
после ги варих бурканите 1 час,истиват и обръщаш буркана да отвърне.
Гледаш да не изпуска отнякъде въздух-да не се развали консервата.
След месец отваряш и ядеш.
Дай ми сега един лайк
Колегата Диканаров е пенсионер-той има по голям опит с гъбите,ако иска ще ти сподели.
Аз слагах тая година Манатарка с пачи крак-рецептата и видях по няколко десетки саитове за гъби-
не я помня точно,но изпълних всичко както пишеше и ми стана Буркана.
Тая година за пръв път слагам-щото имаше много гъби.
Подправките по памет на 5 кг гъби мешани.
Прави се марина вода,оцет,сол,бахар,целина листа,чер пипер зърна,и малко захар.
Манатарките ги измивам и леко ги попарвам,Пачия крак го варих-20 минути.
После ги редиш ред манатарки на кубчета,целина листа,1 дафинов лист със бахар и чер пипер,
върху тях пачия крак и после с тая вода къде си варил гъбите доливаш и слагаш марината и малко олио накрая да покрие.
после ги варих бурканите 1 час,истиват и обръщаш буркана да отвърне.
Гледаш да не изпуска отнякъде въздух-да не се развали консервата.
След месец отваряш и ядеш.
Дай ми сега един лайк

Риболовци.
Мерси, колега Люсеин! Не един, ами няколко лайка имаш от мен – веднъж за самата рецепта, и втори път за бързата реакция

При мен в момента условията са малко сложни за изпълнение на рецепти, включващи стерилизация, затова предпочитам съхранението на гъби главно под формата на сушене и замразяване във фризер. Между другото това второто се оказа приемлив начин за запазване на манатарковите видове
Аз бях решил, че съм закрил сезона за 2014-та, но как мислите, дали при това сравнително меко време в последните 2-3 дни не бихме могли да насилим късмета си по горите/поляните още веднъж

Поздрави!

При мен в момента условията са малко сложни за изпълнение на рецепти, включващи стерилизация, затова предпочитам съхранението на гъби главно под формата на сушене и замразяване във фризер. Между другото това второто се оказа приемлив начин за запазване на манатарковите видове

Аз бях решил, че съм закрил сезона за 2014-та, но как мислите, дали при това сравнително меко време в последните 2-3 дни не бихме могли да насилим късмета си по горите/поляните още веднъж

Поздрави!
- кирил великий
- разбира нещата
Ма не си дал на Люската лайк конкретно! Аз ще го лайкна за цялостно творчество през годината!
Благодаря.С тебе се запознахме на яз Искър тая година-по голями сте от мен,много поздрави на Тошко захранката и Доцента-него го засичам често на сестрами до магазина в центъра.

Риболовци.
- кирил великий
- разбира нещата
Люсиене, трябва да се уговорим с тебе и със Захранката да ловим уклей на Щъркела. Но да е през седмицата - делник, че в събота-неделя нямам нерви, а и обичам да съм с жената и щерката. И Доцента ще вземем, че неговата кола е извън строя в момента. Пък аз ще ти обясня една готварска рецепта, чрез която уклеят става вкусен-вкусен. Изобщо сякаш не е уклей, а деликатес. (Моля за прошка колегите за офтопика).
Последно промяна от кирил великий на Пет Дек 05, 2014 8:41 pm, променено общо 1 път.
Важи съгласен съм.През седмица в сряда съм почивка.
Предлагам Опел на газ-15лв отиване и връщане е транспорта.
Предлагам Опел на газ-15лв отиване и връщане е транспорта.

Риболовци.
- кирил великий
- разбира нещата
- G.Petkov
- и господ не е толокова добър
Винаги можеш да пробваш !Stefko написа:... дали при това сравнително меко време в последните 2-3 дни не бихме могли да насилим късмета си по горите/поляните още веднъж ...
Аз се качих в Стара планина в края на ноември, но намерих само малко от дребните сърнели и няколко други гъби, които не познавам и не събирам.
За мен сезона приключи!
На теб - успех

Пък може да споделиш, какво си намерил

Снимките не са добри, но осветлението беше ужасно - облачно време към 16.30 часа !
Епа много ясно-и за мене приключи сезона.
Сега се стъмва в 17 часа,а се прибирам от задачи към 18.
Нема време за гъби първо.
Второ гъби се берат-кога е сезона за кеф.
С професионалисти-не споря.
Сега се стъмва в 17 часа,а се прибирам от задачи към 18.
Нема време за гъби първо.
Второ гъби се берат-кога е сезона за кеф.
С професионалисти-не споря.

Риболовци.
Здравейте, банда 
Ами аз, въпреки че не ми остана много време през уикенда, все пак вчера направих една много бърза разходка в гората. Не толкова за търсене на гъби, колкото за проветряване на главата след съботната празнична вечер
Но се оказа, че някакви гъби все още има. Не са много и не са кой знае какви, но като за Декември бива
Повечето бяха в боровата гора и бяха непознати за мен. От любопитство откъснах 2 ето такива, с надежда, че са кехлибарени гъби

А бонуса бе малко кладници от един брезов пън

Сигурно с повечко обикаляне можеше да се намерят още някакви, но аз бях напълно доволен и от това
Като прибавим приятното време и благоприятния ефект на разходката върху главоболието ми
, какво повече може да иска човек...
Рапорт даден!

Ами аз, въпреки че не ми остана много време през уикенда, все пак вчера направих една много бърза разходка в гората. Не толкова за търсене на гъби, колкото за проветряване на главата след съботната празнична вечер

А бонуса бе малко кладници от един брезов пън

Сигурно с повечко обикаляне можеше да се намерят още някакви, но аз бях напълно доволен и от това

Рапорт даден!

- G.Petkov
- и господ не е толокова добър
Стефко за сега е последния, закрил сезона с читави гъби
!
Аз кладниците ги пропуснах, защото никога не съм ги намирал в гората,
Иначе си купувам от пазара и стават за хапване, особено младите гъбки
!
А сега им е времето на тези гъби и ще взема да изляза пак - дано ми се усмихне късмета
!

Аз кладниците ги пропуснах, защото никога не съм ги намирал в гората,
Иначе си купувам от пазара и стават за хапване, особено младите гъбки

А сега им е времето на тези гъби и ще взема да изляза пак - дано ми се усмихне късмета

Ливадни виолетки