Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Спинингов риболов
naRiba.com

Форум

Въпросите на начинаещия
Модератори: Павел Иванов, sestrata
Re: Въпросите на начинаещия
"пробвал ли си на дъно изобщо хващал ли си няква риба до сега ? "
На дъно съм ловил много - както мирни риби така и хищници
А както казвате за Зарибен гъол Аз съм от София и такъв Гъол около София не знам да има - в Суходол пуска пъстърви ама пъстървата не ми е интересна ...
Навит съм и на Гъол , където да не плащам рибата - в смисъл ловя и я връщам обратно .
Днеска минах през Седмиците да вика как е положението - пускали доста пъстърва ама не кълве... Колегите ,които ловеха на блесни / воблери имаха по 1 удар/ риба до обед... като за Гъол където пускат по 200-300 риби всеки ден малко малко ми се вижда... но Явно е от времето - никъде не дава ни на червей ни на блесна . Но да се върна на темата - та Около София не знам да има такива "развъдници" където да зарибяват с Щука, Бяла риба, Костур или Сом.
АКо някой колега знае ,моля да каже и да обясни за условията на риболов в дадения водоем
Днеска на Враждебна въртях на блесна до обед - нямаше пипане - и на тапите също нямаше
Колегата каза че било заради времето - рибата била по-мудна и я "мързяло" да налапа блесната.
На дъно съм ловил много - както мирни риби така и хищници
А както казвате за Зарибен гъол Аз съм от София и такъв Гъол около София не знам да има - в Суходол пуска пъстърви ама пъстървата не ми е интересна ...
Навит съм и на Гъол , където да не плащам рибата - в смисъл ловя и я връщам обратно .
Днеска минах през Седмиците да вика как е положението - пускали доста пъстърва ама не кълве... Колегите ,които ловеха на блесни / воблери имаха по 1 удар/ риба до обед... като за Гъол където пускат по 200-300 риби всеки ден малко малко ми се вижда... но Явно е от времето - никъде не дава ни на червей ни на блесна . Но да се върна на темата - та Около София не знам да има такива "развъдници" където да зарибяват с Щука, Бяла риба, Костур или Сом.
АКо някой колега знае ,моля да каже и да обясни за условията на риболов в дадения водоем
Днеска на Враждебна въртях на блесна до обед - нямаше пипане - и на тапите също нямаше
Колегата каза че било заради времето - рибата била по-мудна и я "мързяло" да налапа блесната.
- Павел Иванов
- и господ не е толокова добър
Днес специално времето беше повече от перфектно за спининг . Верно че не ходих на платен гьол , ама нямаше нужда . Щуката си даваше повече от добре , верно , че само дребосък , щото беше доста активен и бабите не можеха да се доредят от него . То по принцип спининга далеч не свършва с това да метне човек блесната и да върти , трябва си и малко усет кога какво и как , ама той обикновено с практиката се добива .tonkatabg написа:...Колегата каза че било заради времето - рибата била по-мудна и я "мързяло" да налапа блесната.
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Павел Иванов
Павел Иванов написа:Днес специално времето беше повече от перфектно за спининг . Верно че не ходих на платен гьол , ама нямаше нужда . Щуката си даваше повече от добре , верно , че само дребосък , щото беше доста активен и бабите не можеха да се доредят от него . То по принцип спининга далеч не свършва с това да метне човек блесната и да върти , трябва си и малко усет кога какво и как , ама той обикновено с практиката се добива .tonkatabg написа:...Колегата каза че било заради времето - рибата била по-мудна и я "мързяло" да налапа блесната.
Е ДОбре де колега , Къде ги ловиш ти тея щуки... времето убиец - Грам вятър нямаше ама и риба нямаше - поне там дето я пробвах... ни на тапа ,ни на блесна
Аз цял дообед метах и няма никой.... е не знам просто
- Павел Иванов
Ами и там дето ги лових на тапа всички си бяха капо . Само като си спомня какви жалки физиономии правеха след всяка уловена и последствие пусната писалка

Павел Иванов
Павел Иванов
Здравейте! Като новобранец, да се изкажа със съвет към новобранците !
Най - важния съвет който не видях тук: НЕ СЕ ОТКАЗВАЙТЕ ! От много години, когато не кълвеше на друго, връзвах някоя блесна или силикон, и мятах докато ми изтръпнат ръцете - естествено нищо (с тотално неправилни такъми разбира се)
Реших че спининга не струва...Доста време мина и един ден на силикон ПРАС! 9кг щука
Това ми отвори очите. Бърза регистрация в този форум и яко четене... После практика, пак четене, пак практика.... и до крайното число от 24 щуки на спининг за годината. (до тази година бях виждал щуки само на снимка)
Номера е, да си водим изводи и от капото, което е доста често, но 1 риба извадена на спининг е равна на 100 извадени на дъно или плувка...Заслужава си търпението! Упорство му е майката
Наслука !

Реших че спининга не струва...Доста време мина и един ден на силикон ПРАС! 9кг щука

Номера е, да си водим изводи и от капото, което е доста често, но 1 риба извадена на спининг е равна на 100 извадени на дъно или плувка...Заслужава си търпението! Упорство му е майката

Наслука !
Първата щука и първата кака се помнят вечно независимо от килограмите им !
Колега, а ти придобил ли си го този усет? Ако да - сподели го. Може пък tonkatabg необикновено да придобие своя усет не чрез практика, а чрез този форум.Павел Иванов написа:...трябва си и малко усет кога какво и как , ама той обикновено с практиката се добива .
Пак казвам, във форума липсват достатъчно информативни теми, посветени само на тактиката. За техника се наслушахме. Поправете ме ако греша.
- Д.Граховски
- кандидат преподавател
Усета се придобива с практика (на гьола), не с четене. Като говорим за усет, говорим и за познаване на местата и навиците и нравите на хищника, да знаем като отидем къде да заметнем и да очакваме удар. Това се придобива с практика и яко капотаonikolaev написа:Колега, а ти придобил ли си го този усет? Ако да - сподели го. Може пък tonkatabg необикновено да придобие своя усет не чрез практика, а чрез този форум.Павел Иванов написа:...трябва си и малко усет кога какво и как , ама той обикновено с практиката се добива .
Пак казвам, във форума липсват достатъчно информативни теми, посветени само на тактиката. За техника се наслушахме. Поправете ме ако греша.

Tell people there’s an invisible man in the sky who
created the universe, and the vast majority believe you.
Tell them the paint is wet, and they have to touch it to be sure.

[url]http://maximo.bg/url]

- Павел Иванов
Това е все едно да учиш някой как се свалят мадами . Отиваш на водоема , оглеждаш и експериментираш , примамки , начини на водене дълбочини и дистанции . Няма как да дойде на готово , иска си практика .onikolaev написа:...Ако да - сподели го...
Павел Иванов
Павел Иванов
- antivik
- кандидат преподавател
Малкто в страни от спининга, един пример от личната ми практика, но мисля че има аналогия....onikolaev написа:.........................................Ако да - сподели го. Може пък tonkatabg необикновено да придобие своя усет не чрез практика, а чрез този форум.
...................................................................................................
На времето, кога се наврях у този сайт, изчетох много теми за мача и стоп-възлите+това погледах бая филми по Хобитв-то, обаче като отидох на вода - НЪЦКИ! Не ставаше и не ставаше, а с теорията и четенето уж бях на 6. След няколко излизания с много проби и още по-много грешки му фанах цаката.
Та истината си е ходене и практика

Когато рибата не ще - НЕ ЩЕ!
Павка, пак ми казваш същото. А ти какво установи от експериментите? Сподели го да знаят и другите хора. Иначе затваряме форума, щом той не върши работа и ще се учим само от личния си опит. Пак казвам - говоря за тактика, а не за техника. За техниката, очевидно хората много добре се учат чрез форума, щом има толкова много изписано.Павел Иванов написа:Това е все едно да учиш някой как се свалят мадами . Отиваш на водоема , оглеждаш и експериментираш , примамки , начини на водене дълбочини и дистанции . Няма как да дойде на готово , иска си практика .onikolaev написа:...Ако да - сподели го...
Идеята на повечето коментари е именно това, че тактиката, се придобива с подобряване на техниката и експериментите
Все пак, ще се опитам да обясня моята " тактика ", която ми донесе успех.
За мен има няколко важни неща, които трябва да знам преди риболова.
Каква риба търся? - в моя случай щука
Избирам водоем, има ли я изобщо? Отговора най - често идва от колегите които посещават водоема. - в случая - Да
Какво знам за щуките? Дебнат от засада, скрити във водорасли, паднали дървета, имат територия, навици и тн...
Познавам ли водоема? Обиколка на водоема, в търсене на места, които рибата която търся може да обитава, преценка на дълбочина, разстояние, закачки...( моят начин за мерене на дълбочина е с мятане на въдица с подвижна плувка )
На какво би могла да ми удари щука? В различните водоеми, рибите нападат различни примамки...Пробвам всичко, докато разбера кое ми върши работа.
При евентуален удар, знам къде,как,с какво ще имам слука.
Така си изграждам СТРАТЕГИЯ, на базата на ЕКСПЕРИМЕНТИТЕ които съм направил.
Това беше идеята на Павката и другите колеги.
Надявам се да съм бил полезен с нещо
Наслука!

За мен има няколко важни неща, които трябва да знам преди риболова.
Каква риба търся? - в моя случай щука
Избирам водоем, има ли я изобщо? Отговора най - често идва от колегите които посещават водоема. - в случая - Да
Какво знам за щуките? Дебнат от засада, скрити във водорасли, паднали дървета, имат територия, навици и тн...
Познавам ли водоема? Обиколка на водоема, в търсене на места, които рибата която търся може да обитава, преценка на дълбочина, разстояние, закачки...( моят начин за мерене на дълбочина е с мятане на въдица с подвижна плувка )
На какво би могла да ми удари щука? В различните водоеми, рибите нападат различни примамки...Пробвам всичко, докато разбера кое ми върши работа.
При евентуален удар, знам къде,как,с какво ще имам слука.
Така си изграждам СТРАТЕГИЯ, на базата на ЕКСПЕРИМЕНТИТЕ които съм направил.

Това беше идеята на Павката и другите колеги.

Надявам се да съм бил полезен с нещо

Наслука!
Първата щука и първата кака се помнят вечно независимо от килограмите им !
2 бързи метода за тест слагай 1 бомбарда предполагам знаеш как се връзва вземи си 2 вида земен червей 1 ния обикновен другия да е шарен торен червей - раздели 2 те кутийки на половина и ги слои в други 2 така те шса пълни горедолу до половината в 2 те кутии с червеите вземи 1 средноголяма глава чесън сцепия на 2 и нарейи 1 та половина на ситно без да белиш и я пусни в 1 та кутия с червей после слои и в другата така в 2 те кутии ше имаш 2 вида червей с чесън разклати ги и ги остай горедолу 3 4 часа а другите 2 кутийки къде са само червей ги пази преди да тръгнеш за водоема вземи си малко брашно в 1 торбичка
1 ния начин - вземаш обикновен или шарен червей и го слагаш на куката после го оваляш в брашното и мяташ и набираш примерно 3 въртела пауза 1 2 сец и пак така дори 5 сец да забавиш стига да не пада много стреми се където има течение
2 рия начин - с червеите с чесън там прави паусите на 4 5 сец да и мирише успех
1 ния начин - вземаш обикновен или шарен червей и го слагаш на куката после го оваляш в брашното и мяташ и набираш примерно 3 въртела пауза 1 2 сец и пак така дори 5 сец да забавиш стига да не пада много стреми се където има течение
2 рия начин - с червеите с чесън там прави паусите на 4 5 сец да и мирише успех

несе шегувам пробвайте мое и на дъно и на тапа - ако някой пробва искам снимки 

- Д.Граховски
- кандидат преподавател
Може също да добавиш малко оцет, сол, лют пипер и екстракт от шкембе чорба
. Традиционно Българско ястие за нашите риби.
Малко излязох от темата ама ...
Колега тук става въпрос за искуствени примамки, блесни, воблери, силикони, не за стръв и ароматизирането ѝ
П.П. Имах един приятел, който садеше марихуана с цел ароматизиране на червеите, ама решихме, че на нас ни действа по-добре

Малко излязох от темата ама ...

Колега тук става въпрос за искуствени примамки, блесни, воблери, силикони, не за стръв и ароматизирането ѝ

П.П. Имах един приятел, който садеше марихуана с цел ароматизиране на червеите, ама решихме, че на нас ни действа по-добре

Tell people there’s an invisible man in the sky who

хаха еми вие как нестея направили на някоя супа се чудя - тос метод които споменах го има на 2 клипа лично съм го пробвал ама които иска - е такива най ги обичам да се присмиват на нещо което е пробвано и доказано шкембе колега ше ядеш ти като не уловиш риба
та по темата вярно че за блесни и воблери и тем подобни просто пича е пробвал на какво ли не и и иска да улови хишник дадох му 1 вариант с които мои да хване нещо - та колега червея какво е не ли примамка - какво искуствена какво истинска я ми сподели - на искуствена колко резултат си имал и на естествена - земен червей - аз ше си кая честно на тея искуствените съм хващал много малко и то когато рибата хвърля хайвер що хишниците са най активни тогава и гонят

та по темата вярно че за блесни и воблери и тем подобни просто пича е пробвал на какво ли не и и иска да улови хишник дадох му 1 вариант с които мои да хване нещо - та колега червея какво е не ли примамка - какво искуствена какво истинска я ми сподели - на искуствена колко резултат си имал и на естествена - земен червей - аз ше си кая честно на тея искуствените съм хващал много малко и то когато рибата хвърля хайвер що хишниците са най активни тогава и гонят