Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на хищници
naRiba.com

Форум




препариране
Модератор: sapuna
Re: препариране
[/quote]
И как мина теста ?[/quote]
Като цяло ужасно, заради времето и слабата активност на рибите, но поне си направих изводите за воблерите които тествах
Но това е за друга тема в която вече написах отзивите ми.
По темата за препарирането, искам и аз да попитам нещо.
Направих опит за препариране на щука, като оставих хрилете свързани с езика (не знам дали се наричат хриле ). Миризма няма, но не ми хареса че са накриво.
Някой колега оставял ли ги е, и ако е така как се фиксират?
И как мина теста ?[/quote]
Като цяло ужасно, заради времето и слабата активност на рибите, но поне си направих изводите за воблерите които тествах

По темата за препарирането, искам и аз да попитам нещо.
Направих опит за препариране на щука, като оставих хрилете свързани с езика (не знам дали се наричат хриле ). Миризма няма, но не ми хареса че са накриво.
Някой колега оставял ли ги е, и ако е така как се фиксират?
Първата щука и първата кака се помнят вечно независимо от килограмите им !
-
- новобранец
- Мнения: 14
- Регистриран на: Съб Ное 29, 2014 8:03 pm
Re: препариране
Моя начин е този и е много успешен , препарирал съм много глави така :
1. Чисти се възможно най - добре от месото .
2. Отваря се устата с клечка за зъби или някаква клечка .
3. Заравя се в морска ( или ако нямате обикновенна ) сол за 1 месец .
4. Вади се и се почиства от полепналата сол с четка .
5. Лакира се с безцветен лак за дърво около 2-3 пъти .
6. Закрепва се със селикон или нещо друго за срязана филийка от дърво .
Надявам се да съм ви помогнал
1. Чисти се възможно най - добре от месото .
2. Отваря се устата с клечка за зъби или някаква клечка .
3. Заравя се в морска ( или ако нямате обикновенна ) сол за 1 месец .
4. Вади се и се почиства от полепналата сол с четка .
5. Лакира се с безцветен лак за дърво около 2-3 пъти .
6. Закрепва се със селикон или нещо друго за срязана филийка от дърво .
Надявам се да съм ви помогнал

-
- новобранец
- Мнения: 47
- Регистриран на: Пон Окт 10, 2011 11:06 am
Re: препариране
Здравейте! Опитвам се да изсуша една глава от щука на балкона, но от 2 седмици като че ли повече се овлажнява отколкото да изсъхва. Месото е отстранено доколкото беше възможно, разкарах дори месото от бузите
След това я оставих 2 дни в много солена вода, измих я, и сега "съхне". Някой сушил ли е зимата такъв трофей?

Re: препариране
Колега, имал съм същия проблем. Въздуха е доста влажен, което пречи на главата да изсъхне.
Моя съвет, е да махнеш главата от балкона, леко със суха кърпа я подсуши, и я закачи в мазето.
Моя съвет, е да махнеш главата от балкона, леко със суха кърпа я подсуши, и я закачи в мазето.
Първата щука и първата кака се помнят вечно независимо от килограмите им !
-
- новобранец
- Мнения: 47
- Регистриран на: Пон Окт 10, 2011 11:06 am
Re: препариране
Ще пробвам да я сложа някъде по на топло. Би трябвало студа да изсушава много добре, но температурите ту скачат, ту падат и влагата кондензира постоянно по главата. Сутрин (че и през деня) има капки по долната част.
Re: препариране
Молба към колегата vito ribara, а и другите които знаят разбира се. Много искам да препарирам цяла щука.
Доста е изписано за главите, но за цяла риба почти няма.
Ако някой е препарирал цяла риба, моля да сподели.
Благодаря.
Доста е изписано за главите, но за цяла риба почти няма.
Ако някой е препарирал цяла риба, моля да сподели.
Благодаря.
Първата щука и първата кака се помнят вечно независимо от килограмите им !
-
- новобранец
- Мнения: 47
- Регистриран на: Пон Окт 10, 2011 11:06 am
Re: препариране
Колеги, след като главата на щуката е изсъхнала трябва ли да се измие с вода? След изчистване на месото я оставих да престои два дни в солена вода и след 7 месеца на проветриво място главата е суха като барут
сега дойде момента да я лакирам, но се чудя дали да я измия с вода преди това и да я оставя пак да съхне 1-2 седмици.
