Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Тактика
Въдици и макари
naRiba.com

Форум

проблем с влакното /плетено/
Модератор: sapuna
- vankata81
- ще става разбирач
проблем с влакното /плетено/
здр. колеги за много години и наслука през новата година.
преди една седмица реших да закрия годината с един риболов за щука на платено, и какво се случи. хвърлям си аз със спининга, сменям примамки и така около 2ч. и по едно време о чудо имам удар, казах си разгеле няма да съм капо и ще натрия носа на пазача дето ми се изсмя като ме видя на бариерата. дърпам аз аванси-маванси викам си е тва е голямо парче, затягам аванса до-край и рибата продължава да тегли
ба.............си мамата голем дзвер/мисля си аз/, поглеждам към макарата и кво да видя........... влакното се върти около шпулата не мога да го обера, върти се все едно не е вързано никаде, както и да е рибата се откачи.
та на въпроса макарата ми е екусима/ 3 имам и за сефте ми се случва/
влакното спайдър нещо си 0.14мм.
винаги връзвам влакното с затягаща се примка към шпулата и до сега не съм имал проблеми. дали защото е алуминиева и влакното се хлъзга, не знам. дайте съвет , вие как навивате плетено на ал. шпула ползвате ли подложка от монофил, защото аз директно го навих.
преди една седмица реших да закрия годината с един риболов за щука на платено, и какво се случи. хвърлям си аз със спининга, сменям примамки и така около 2ч. и по едно време о чудо имам удар, казах си разгеле няма да съм капо и ще натрия носа на пазача дето ми се изсмя като ме видя на бариерата. дърпам аз аванси-маванси викам си е тва е голямо парче, затягам аванса до-край и рибата продължава да тегли
ба.............си мамата голем дзвер/мисля си аз/, поглеждам към макарата и кво да видя........... влакното се върти около шпулата не мога да го обера, върти се все едно не е вързано никаде, както и да е рибата се откачи.
та на въпроса макарата ми е екусима/ 3 имам и за сефте ми се случва/
влакното спайдър нещо си 0.14мм.
винаги връзвам влакното с затягаща се примка към шпулата и до сега не съм имал проблеми. дали защото е алуминиева и влакното се хлъзга, не знам. дайте съвет , вие как навивате плетено на ал. шпула ползвате ли подложка от монофил, защото аз директно го навих.
- pop_stavri_
- научил се да хвърля
Re: проблем с влакното /плетено/
Аз задължително навивам няколко метра монофил и досега не съм имал проблеми.
- Вуйчо-Ваньо
- сериозен играч
Разпъни цялото влакно и го навий по - стегнато.Това ще оправи проблема!

Ако имаш свободна шпула навий монофил за подложка и прехвърли плетеното отгоре.Така става най-лесно.
„Големият проблем с тъпите копелета е, че те са толкова тъпи, че не могат да повярват, че човек може да бъде умен”. Вонегът!
- vankata81
- ще става разбирач
ами то си беше мокро и затова си мисля че се е разтегнало и разхлабило.
мисля си да го развия и да го накисна във вода и след това да го навия на шпулата но пак искам да го вържа здраво към шпулата някак си, мисля си за 2 затягащи се възела разположени един срещу друг или след първите 1-2 оборота да го мина през клипса и да продължа. вие как мислите ще е по добре да се подходи. дайте мнения и съвети за избягването на проблема. имам навит плетеняк и на една от графитните шпули но там такъв проблем не съм имал, затова си мисля че е от ал. шпула или иска подложка или по здрав възел.
мисля си да го развия и да го накисна във вода и след това да го навия на шпулата но пак искам да го вържа здраво към шпулата някак си, мисля си за 2 затягащи се възела разположени един срещу друг или след първите 1-2 оборота да го мина през клипса и да продължа. вие как мислите ще е по добре да се подходи. дайте мнения и съвети за избягването на проблема. имам навит плетеняк и на една от графитните шпули но там такъв проблем не съм имал, затова си мисля че е от ал. шпула или иска подложка или по здрав възел.
Понеже и аз съм имал такъв проблем,като затегна влакното към шпулата с примка и после го прекарвам през клипса отстрани на шпулата и тогава го навивам.Ако ти се случи в движение с риба на линията,пак само го прекарваш през клипса,колкото да я извадиш и после си го оправяш.Малка подложка от монофил върши перфекно работа,стига да имаш място за нея.
Остави само стъпки
- Вуйчо-Ваньо
- сериозен играч
Един път ми се случи същия проблем на ЕКУСИМА-та на сина ми.Хвана края и се разходи из къра да размотае цялото влакно и после го навих по - стегнато особено от началото.Повече не се е повторил проблема!

- sme6ko83
- вече хвърля и на тежко
Лепни една лента изолирбанд на шпулата и си решаваш проблема!
- Д.Граховски
- кандидат преподавател
Проблема идва първо от примката, няма стегнат възел, който да държи влакното неподвижно. После след като се е намокрило и разхлабило почва проблема. Имал съм същия проблем, но с мултипликатор, там шпулата ми беше гладка та за тва. Иначе аз не слагам подложка и не съм имал подобен проблем с обикновена макара. Просто връзвам веднъж навивам малко влакно (стегнато 2-4 намотки) и пак връзвам.
Tell people there’s an invisible man in the sky who
created the universe, and the vast majority believe you.
Tell them the paint is wet, and they have to touch it to be sure.

[url]http://maximo.bg/url]
created the universe, and the vast majority believe you.
Tell them the paint is wet, and they have to touch it to be sure.

[url]http://maximo.bg/url]
При плетеняк правя самозатягащ възел на алуминиевата шпула, навивам средно стегнато 15 врътки и после лепвам три оборота черна хидроизолираща лепенка за електропроводник върху плетеняка като гледам да излиза плетеното влакно откъм края на шпулата , който е от страна на ръкохватката, наклонено в посока на изнизването. После влакното се навива като колега го държи под напрежение , а ролката в ръката му е разположена челно към оста на въртене, а аз прекарвам плетеняка, който той ми подава между палеца и показалеца на ръката, с която не въртя ръкохватката. Ако не разбра как става, обади се на ЛС. Дори и при неметални шпули , това е добро решение.
Успех и наслука!
П.П. Подобен проблем се получава понякога и при фидерите, но решението е същото

Успех и наслука!
П.П. Подобен проблем се получава понякога и при фидерите, но решението е същото

Мъдете здрави,
па другото ще се оправи!
Риболовна академия "Негован"
па другото ще се оправи!
Риболовна академия "Негован"
Подложка от моно или нанофил!
Изолирбанд помага
И аз съм го ял същия на море и то с риба и след намокряне на шпулата с цел да почиствам макарата от солта.
От тогава- задължително 5 -6 врътки монофил и никакви тегоби!
Изолирбанд помага
И аз съм го ял същия на море и то с риба и след намокряне на шпулата с цел да почиствам макарата от солта.
От тогава- задължително 5 -6 врътки монофил и никакви тегоби!
Американски форум: питаш нещо и ти отговарят;
Руски форум: питаш нещо и теб те питат;
Български форум: питаш нещо и всички ти обясняват колко си тъп!
Руски форум: питаш нещо и теб те питат;
Български форум: питаш нещо и всички ти обясняват колко си тъп!
- mesket4eto
- научил се да хвърля
Аз навивам 10-тина метра монофил, който монтирам със самозатягащ се възел на шпулата и за него връзвам плетеното.
Кръв повръщам - риба не връщам!!!!!
!!!!!Troli Rapala написа:Така де,но ми писна от реплики-"Купих си Екусима преди 3 дена и съм много доволен"!![]()
- kukukuka
- кандидат преподавател
Както е писал колегата.Мокриш влакното и навиваш.
"Ако в крайна сметка се окажете със скучен, нещастен живот, защото сте слушали майка си, баща си, учителя си, свещеника или някой тип по телевизията, който ви казва как да вършите нещата, то вие си го заслужавате"
- dizela_88
- новобранец
Аз слагам на две места на шпулата по един сантиметър двойнозалепващо тиксо и тогава навивам влакното.После като сменяш влакното с малко спирт изчистваш остатъка от тиксото и си готов.