Силиконови примамки (такъми монтажи проводки)

Модератори: Павел Иванов, sestrata

Ralitex
новобранец
новобранец

Re: Силиконови примамки (такъми монтажи проводки)

Мнение от Ralitex »

Не, колега, не съм спал с големите риби, но съм хванал няколко такива. Ако смяташ,че не съм прав можеш да споделиш твоето мнение вместо да подхвърляш хапливи фрази! Форумите са за това да си обменяме полезна информация и да си помагаме.
Аватар
bobo_33333
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от bobo_33333 »

Ralitex написа:Форумите са за това да си обменяме полезна информация и да си помагаме.
Има силикони, които с малка глава не играят добре. Друга връзка не намирам.
Е те тука не можахме много да научим
Колкото по голямо толкова по ша рипа :fishing6:
Начи ,като не играе силикона добре с 5/6гр глава ,голяма колкото грахово зърно,слагаме нещо 30гр ,голямо като патпадъче яйце и заиграва :roll:
Аз там съм пораснал...
maria88999
новобранец
новобранец

Мнение от maria88999 »

Ами хапливи са защото ти директно твърдиш,че големите не се хранят всеки ден.Ти това как го разбра?Тези тето си ги хванал ли ти го казаха? :lol: :lol:
Ralitex
новобранец
новобранец

Мнение от Ralitex »

Както казах по-горе, ако не си съгласен с моето мнение, опровергай го и сподели какво е твоето мнение по въпроса.
Аватар
JIRO
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от JIRO »

maria88999 написа:Ами хапливи са защото ти директно твърдиш,че големите не се хранят всеки ден.Ти това как го разбра?Тези тето си ги хванал ли ти го казаха? :lol: :lol:
Колега като питбул си, като захапеш и не пускаш...
Малките риби предполагам, че като при малките деца хранят се по често и по малко .Метаболизмът на повечето създания е такъв в детцка възръст.
maria88999
новобранец
новобранец

Мнение от maria88999 »

Друго ме дразни колега.Излиза някой,казва че,големите не се хранят всеки ден за разлика от малките,казва че там където има малки няма големи.а дали е така и той сам не знае.Ами всички големи само в един и същи ден ли не се хранят-примерно понеделник всички папкат,вторник всички почиват и така на татъкЗа големите силикони с малките глави колегата Бобо каза.И накрая от целия пост на колегата Ралитекс кое вярно?
maria88999
новобранец
новобранец

Мнение от maria88999 »

Размера на рибите не зависи чак толкова от големината на силикона.Има периоди когато и малко и голямо налитат повече на малки силикони и обратното.
k99
новобранец
новобранец

Мнение от k99 »

bobo_33333 написа:
Ralitex написа:Форумите са за това да си обменяме полезна информация и да си помагаме.
Има силикони, които с малка глава не играят добре. Друга връзка не намирам.
Е те тука не можахме много да научим
Колкото по голямо толкова по ша рипа :fishing6:
Начи ,като не играе силикона добре с 5/6гр глава ,голяма колкото грахово зърно,слагаме нещо 30гр ,голямо като патпадъче яйце и заиграва :roll:
Когато сликона пропада, играта му зависи от скороста на пропадане, а скороста зависи от сумарното тегло на силикона и главата, т.е колкото по-голямо тегло на главата, толкова по-голяма скорст на пропадане, от там и различна игра (различна сила на вибрациите). При малки тежести е възможно силикона да пропада без никаква игра.
Аватар
Vid
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Vid »

k99 написа:Когато сликона пропада, играта му зависи от скороста на пропадане, а скороста зависи от сумарното тегло на силикона и главата.... При малки тежести е възможно силикона да пропада без никаква игра.[/u]
Абсолютно е така, Но и другото е възможно- при големи тежести, силиконя пропада твърде бързо и играта му пак се губи...
Затова казвам, че този риболов е експеримент- да налучкаш най добрия вариант като размер на примамка-тегло на главата, съобразен с дълбочината на коя ловиш...
Тук влизаме в другия постулат-тандарт, при приводняване на примамката и първоначалното обиране с два оборота на макарата при стандартна степенчата проводка, времето на потъване на примамката е около 2 сек., разбира се това време намалява при приближаване на примамката до брега.... Това е при риболов от бряг де...
maria88999 написа:Излиза някой,казва че,големите не се хранят всеки ден за разлика от малките,казва че там където има малки няма големи.....
Нищо подобно, опита ми показва, че докато си ловя дребосък в несвяст, удря и някоя голяма риба...

Това се отнася за риболова на белка, при костур е по различно въпреки че и двете са стадни риби, а риболова на щука въобще няма да коментирам, щото там нещата са коренно различни....

С годините съм се убедил, че всеки водоем си е БАШКА, т.е. на всеки водоем рибите си имат различни привички. НО, факт е че да се мъчим да уловим голяма риба във водоем в който просто я няма е... невъзможно усилие... :lol:
‎Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека
Аватар
maranzika
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от maranzika »

За големите силикони и леките глави..От моя опит мога да споделя че е наистина много важно ТОЧНО колко грама е дадена глава на ТОЧНО определен силикон.Един и същ силикон,единият с 10гр.,вторият с 12гр. и третият с 15гр. Въртя ги постоянно при риболов в рамките на 3-4 часа.Ударите са само на този с глава 12гр. Явно точно толкова е необходимо на даденият силикон при пропадане да играе така че да предизвика атака от бялата риба.Та всичко опира до експерименти както казва VID.Няма как да вземеш 5 силикона с 5 глави в джоба и на язовира да си правиш някакви постулати за бъдещите си риболови.
Пък имам няколко силикона,дето за да заиграят изобщо стигам и до 20гр. глави :lol: :lol: Изрязвам постоянно от формата на дадени силиконки да играят,други ги варя с гореща вода,трети ги режа на две и от два силикона си правя един който си ме кефи и играе както аз искам.Абе има доста заигравка в този риболов и жалкото е че почти свърши за тази зима(ловя 99% от брега),та сега всяко кълване е злато и не трябва да пропускаме. :wink:
Ralitex
новобранец
новобранец

Мнение от Ralitex »

Например силикон Dragon Fatty 8.5 см. иска минимум 15 гр. глава, а най-добре играе с 20 гр. Аз на дълбочина 10-15 м. съм ползвал този силикон с 20 гр. глава и съм имал много добри резултати.
Аватар
Sleepwalker_
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Sleepwalker_ »

Vid написа:
k99 написа:Когато сликона пропада, играта му зависи от скороста на пропадане, а скороста зависи от сумарното тегло на силикона и главата.... При малки тежести е възможно силикона да пропада без никаква игра.[/u]
Абсолютно е така, Но и другото е възможно- при големи тежести, силиконя пропада твърде бързо и играта му пак се губи...
Затова казвам, че този риболов е експеримент- да налучкаш най добрия вариант като размер на примамка-тегло на главата, съобразен с дълбочината на коя ловиш...
Тук влизаме в другия постулат-тандарт, при приводняване на примамката и първоначалното обиране с два оборота на макарата при стандартна степенчата проводка, времето на потъване на примамката е около 2 сек., разбира се това време намалява при приближаване на примамката до брега.... Това е при риболов от бряг де...
maria88999 написа:Излиза някой,казва че,големите не се хранят всеки ден за разлика от малките,казва че там където има малки няма големи.....
Нищо подобно, опита ми показва, че докато си ловя дребосък в несвяст, удря и някоя голяма риба...

Това се отнася за риболова на белка, при костур е по различно въпреки че и двете са стадни риби, а риболова на щука въобще няма да коментирам, щото там нещата са коренно различни....

С годините съм се убедил, че всеки водоем си е БАШКА, т.е. на всеки водоем рибите си имат различни привички. НО, факт е че да се мъчим да уловим голяма риба във водоем в който просто я няма е... невъзможно усилие... :lol:
При костуреца не съм имал случай да ми удрят риби с доста различни размери на едно място. Тоест, според моя опит костурите се движат на пасажи от сравнително еднородни по габарити риби. Случвало ми се е да набарам пасаж с едри парчета и за 3-4 часа да не ми клъвне нито един с размер на шамар примерно. И обратното. Ся, случва се да излезе някой малко по-голям или малко по-малък от масовите за момента, но не е като да са омешани от размер за стръв до тупалки по кило. За бялата не знам, там почти нямам опит.
Аватар
Павел Иванов
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър

Мнение от Павел Иванов »

Едрата бяла е мързелива риба . Набараш ли група дребни сулки в средният , или подповърхностният слой , сигура на дъното под тях има някоя и друга баба . Много обича да събира зашематените рибета от гонитбата на дребосъка , падащи към дъното , право в устата и . Виж ако дребната е на дъното , едрата я търси другаде . За кустура същото се отнася .
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !

Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Аватар
Vid
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Vid »

Sleepwalker_ написа:При костуреца не съм имал случай да ми удрят риби с доста различни размери на едно място. Тоест, според моя опит костурите се движат на пасажи от сравнително еднородни по габарити риби. Случвало ми се е да набарам пасаж с едри парчета и за 3-4 часа да не ми клъвне нито един с размер на шамар примерно.
Точно казано, костура се движи на пасаж. Когато почнат ударите и кога спрат, това означава, че пасажа се е преместил другаде...
Дребните костури се движат на пасажи по стотици, а колкото размера и се увеличава, толкова пасажа като бройка намалява, като се стигне дотам, че двулитровите пак са на пасаж, но само по 3-4 бройки...
Смятам, че при белките положението е подобно, но не толкоз ярко изразено...., т.е. големите риби вече са извън пасажа....
‎Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека
Аватар
JIRO
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от JIRO »

Костуреца е пасажна риба ,екземплярите в пасажа са в по голямата си част еднакви по размер ,като обаче има няколко екземпляра с открояващо по гоям размер които са водача на пасажа най едрия и неговите 2-3 конкурента.Водача първи проверява източника на шум, дали е заплаха или храна като се наперва ако е заплаха сплашва и демонстрира сила приближава и се отдалечава до непознатия обект ако е храна не атакува плячката пръв освен в случаите на въртяща блесна,тази иерархия се е изградила за да ползва пасажа протекцията на водача и неговия опит .Ако хванем водача пасажа се пръсва независимо дали ше го освободим.
Когато ловя костури ги събирам в кофа и преди да се преместя ги освобождавам иначе риболова секва бързо.
Опита ми се позовава и на подводни среши с пасажите любопитни и агресивни костури, както и риболова им на спининг където демонстрират невероятна агресия излизаики почти на сушата за да уловят примамката.
Публикувай отговор

Обратно към “Спинингов риболов”