Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Сладководен Риболов
naRiba.com

Форум

мнение за макари
Модератор: bobopeli
мнение за макари
Привет колеги
Искам да ви попитам коя макара е подходяща за дунава за спининг мисля да си взема някоя от тях
>ryobi ecusima 2000
>ryobi ecusima 4000
>daiwa legalis 2500 sh
>daiwa exceler 2000
ще се радвам най вече от мнението на Сестрата за да направя правилния избор
благодаря и наслука
Искам да ви попитам коя макара е подходяща за дунава за спининг мисля да си взема някоя от тях
>ryobi ecusima 2000
>ryobi ecusima 4000
>daiwa legalis 2500 sh
>daiwa exceler 2000
благодаря и наслука
- Rex Hunt_2
- научил се да хвърля
- smel1968
- ще става разбирач
Re: мнение за макари
От личен опит залагам на ryobi ecusima 2000-имам само една,но другите ми са Заубери и Ексия.
Първо е по лека от Дайвата,
Второ и най-важното според мен е че на Дайвата и се усуква стойката към макародържача с по-голяма риба,не знам дали го обяснявам правилно.
Трето почти всички Дайви са с некапсуловани лагери,
Четвърто-Дайвата има повече луфтове
Не ме разбирайте погрешно-скъпите модели от 300 лв. на горе са си класа,но Дайва и Шимано на цена до 150-200 лева са макари-ширпотреба.Изобщо не си заслужават парите спрямо RYOBI особенно при по интензивен риболов-личен опит.
Първо е по лека от Дайвата,
Второ и най-важното според мен е че на Дайвата и се усуква стойката към макародържача с по-голяма риба,не знам дали го обяснявам правилно.
Трето почти всички Дайви са с некапсуловани лагери,
Четвърто-Дайвата има повече луфтове
Не ме разбирайте погрешно-скъпите модели от 300 лв. на горе са си класа,но Дайва и Шимано на цена до 150-200 лева са макари-ширпотреба.Изобщо не си заслужават парите спрямо RYOBI особенно при по интензивен риболов-личен опит.
Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита.” -Христо Ботев
-
- фен клуб-скобар
+ 1 за Ryobi Ecusima 4000 това е мощна и адски здрава макара за спининг. Заслужава си вниманието... 

Танко Николаев Абрашев
>ryobi ecusima 2000
- mesket4eto
- научил се да хвърля
То ако говорим за ширпотреби, по- голяма такава от Екусима-та няма, набедената евтина, супер здрава макара
Това си хлопа още в магазина, особено дръжката, която е с един лагер. Ако ще е Риоби - поне Аплаус, Заубер....

Кръв повръщам - риба не връщам!!!!!
!!!!!Troli Rapala написа:Така де,но ми писна от реплики-"Купих си Екусима преди 3 дена и съм много доволен"!![]()
-
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Случайно да ви направи впечатление с по колко поста са хората даващи ''компетентни'' мнения?
Колега кажи колко пари си склонен да заделиш и може да се окаже че има и други алтернативи.
Освен това конкретизирай какъв е приоритета ти в риболова на дунавски риби. От кефали по кило на леки примамки, до сомове и щуки има чувствителна разлика в такъмите, да не говорим за индивидуалните ти физически данни.
Колега кажи колко пари си склонен да заделиш и може да се окаже че има и други алтернативи.
Освен това конкретизирай какъв е приоритета ти в риболова на дунавски риби. От кефали по кило на леки примамки, до сомове и щуки има чувствителна разлика в такъмите, да не говорим за индивидуалните ти физически данни.
Късмета е резултат от много добро планиране !!!
От изброените ползвам екусима 2000 и мога да кажа,че е изключително добра макара за парите си.Ловя предимно по язовири,риби по 2-3 килограма си ги вади без проблем,за по-големи не знам
.

Ще ловя сомове распери бели и щуки с големи джигове по големи от 25грама
Има огромна разлика между ваденето на рибата с макарата или с пръчката. Мирните риби в повечето случаи се вадят с пръчката, с макарата само се обира и натоварването върху лагери и зъбчатки в никакво, само да ти издържи бигела. Често хищниците се налага да се вадят с макарата, понякога "на буксир" и една Екусима в тоя случай може да си замине за 1-2 месеца. Моя Заубер му се разхлопа пиньона за 2 месеца при борбата с леферите, а преди това 2 години не беше мръднал, докато не ми се наложи да вадя рибите с макарата.
Та за мен макарата за големи хищници трябва да е с 2 лагера на пиньона и 2 лагера на короната поне. И ако има лагер на бигела, задължително неръждаем. За съжаление много често не пише тез 6-7 лагера къде са ги сложили. Каква полза от една шепа лагери, като на пиньона сложили един, и 3-4 на дръжката и в шпулата. Екусимата и Инсайдера, като им закачиш една бутилка 2 л. вода и се опиташ да ги изтеглиш, направо спират.
Та за мен макарата за големи хищници трябва да е с 2 лагера на пиньона и 2 лагера на короната поне. И ако има лагер на бигела, задължително неръждаем. За съжаление много често не пише тез 6-7 лагера къде са ги сложили. Каква полза от една шепа лагери, като на пиньона сложили един, и 3-4 на дръжката и в шпулата. Екусимата и Инсайдера, като им закачиш една бутилка 2 л. вода и се опиташ да ги изтеглиш, направо спират.
-
- новобранец
Сестрата е фен на мултипликаторитеMadKing написа:Привет колеги
>ryobi ecusima 2000
>ryobi ecusima 4000
>daiwa legalis 2500 sh
>daiwa exceler 2000
благодаря и наслука
Без да се обиждаш колега,но броя на постовете във форума не са критерий за познания в риболова.Това,че някой не пише само за да трупа брой постове, не го прави по-малко знаещ.Хайде със здраве.boki speca написа:Случайно да ви направи впечатление с по колко поста са хората даващи ''компетентни'' мнения?
Не сме наследили земята от дедите си,а сме я взели на заем от децата си.От нас зависи в какво състояние ще им я върнем!
-
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Размер 4000 /или поне 3000/ за Дунава е по-функционален. 2000 е по-скоро за планински поточета или в места където не очакваш да ти удари риба над 1-2 кг.
Нашите реформи са като да ви заменят якето за тениска и да ви кажат: честито ви палто!