Има ли гъбари?

Всичко за което не намирате подходящ форум

Модератор: dantho.mihov

Публикувай отговор
tomov-1
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Re: Има ли гъбари?

Мнение от tomov-1 »

Може и Грудков паяжинник - Cortinarius bulbiger да е, макар че, когато ровичках преди месец да го "кръщавам", бях по-склонен да го нарека Паутинник изменчивый (Cortinarius varius) (изт. http://wikigrib.ru/grib/pautinnik/" rel="nofollow" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow" rel="nofollow), заради размера на голямата гъба - гонеше 15-16 см.

Ето и следващия модел:
Излет - 09.10.14, гора - дъб и габър, 300-500 м н.р.
SAM_3359.JPG
SAM_3360.JPG
SAM_3361.JPG
Дано не съм ви досадил!
Интересно ми е... И не само...
Да бях се разтърсил, поразпитал, попрочел... Цяла есен подритвах ливадна виолетка из къра и рижики в боровите горички наоколо...
Миналата пролет сефте опитах Сярна гъба. Страаашна! Само пържена на голо не ми хареса. Обаче с повечко лучец, а пък каква туршийка с чесънче!!! Още питат комшиите за нея. :)
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
nunito
новобранец
новобранец

Мнение от nunito »

Може да е тази Гор4ива есенна гъба Trcholoma vaccinum
tomov-1
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от tomov-1 »

Като размери - съвпада, но... цветът им беше по-скоро сив и при разчупването не забелязах промяна. На вкус непознати гъби не опитвам.
nunito
новобранец
новобранец

Мнение от nunito »

Или саждива миша гъба
nunito
новобранец
новобранец

Мнение от nunito »

Но не съвпада хабитата и на 2те
tomov-1
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от tomov-1 »

nunito, като ме насочи към последните два вида и като се юрнах да търся...
мисля, че най-вероятно е Тъмнолюспеста есенна гъба Tricholoma atrosquamosum Sacc. (изт.:http://manatarka.org/tricholoma-atrosquamosum/). Още повече, че в тази част на гората имаше и бук.
Благодаря!
nunito
новобранец
новобранец

Мнение от nunito »

Да сега погледнах в манатарка тя е.
tomov-1
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от tomov-1 »

- Петре, пак ли затисна зелето? (реплика на жената, щом види, че сядам пред компа) :)
Подминавам я и продължавам със следващия вид гъба:
Излет - 29.09.14, гората - дъб, бук, 300-500м н.р. ... същата в която намерих първите, за които питах в темата (Диканаров предположи "дъбарка")
SAM_3275.JPG
SAM_3276.JPG
SAM_3277.JPG
На площ от около 30 кв.м направо се "прескачаха". Обилно просмукани с вода и изключително крехки - докоснеш ли я, разпада се шапчето на парчета.
Хайде, помагайте!
Аватар
Диканаров
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Диканаров »

Колега Томов, снимката ти от 13 ми прилича и на тигровата гъба, която е отровна! А последните жълтеят ли? Както в шапката, така и в крачето. Дребни гъбки ли са? Така по снимки е трудно да определиш гъби дето не са много популярни! Често светлината изкривява оцветяването или не се виждат някои признаци!
Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
tomov-1
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от tomov-1 »

Диканаров написа:Колега Томов, снимката ти от 13 ми прилича и на тигровата гъба, която е отровна!
Верно прилича, колега Диканаров. Но „тигрицата” (специално ме запозна с нея един адаш от Еленския балкан когато гъбаря в мене беше прощъпулник) като поотрасне - горната част на пънчето и се избелва, а основата му тъмнее, ама по-скоро в жълто-кафеникав оттенък и няма такива нишковидни налепи по цялата повърхност. Ръбът на шапката и се изправя (на тия си беше останал подгънат) и въобще не съм забелязвал по него подобни мъхести някак, дребни люспици. Гладък си е. И не се нацепва така кажи-речи до центъра. Затова си я и снимах – да проверя.
Диканаров написа: А последните жълтеят ли? Както в шапката, така и в крачето. Дребни гъбки ли са? Така по снимки е трудно да определиш гъби дето не са много популярни! Често светлината изкривява оцветяването или не се виждат някои признаци!
Крачето си изглеждаше плътно бяло и месесто. Не съм се сещал да ги снимам срязани през него, но занапред ще го правя. А шапката – с маалко по-тъмна гърбица в центъра и... виждал ли си бурканче със сладко от цели дребни круши? Ей така изглеждаше. Полупрозрачно, кехлибарено чак някакси... И виж какъв съм отвеян, размер да не опиша! Прощавайте! Възрастните екземпляри достигаха 8-10 см в диаметър. Не бяха дребни. За снимките... фотографа е калпав, признавам си. :)
Аватар
Диканаров
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Диканаров »

Е значи не е ливаден пачи крак и ветрогонка. Не знам! :oops:
Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
nunito
новобранец
новобранец

Мнение от nunito »

Да не е бяла гълъбка Russula belica
tomov-1
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от tomov-1 »

Не е. Тази няма такава плътност. А и бялата гълъбка е вдлъбната като лютиците. Тази определено си имаше гърбица в центъра на шапката. И миризмата и - никаква. Не бях я срещал.
tomov-1
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от tomov-1 »

А ето и последния модел, за който ми е интересно да науча повече:
Излет - 29.09.14, гора и местоположение и находище - на не повече от 10-тина метра встрани от предходния вид.
SAM_3281.JPG
SAM_3282.JPG
Растяха си в плътна, направо усойна сянка в корените на голямо дъбово дърво. За съжаление снимките са само две и не съм чупил парче, за да се видят подробности. Направи ми впечатление най-вече миризмата им. Нежен, ненатрапчив, гъбен аромат. На размер шапките достигаха 10-12 см, а пънчетата бяха високи към 15 см.
Очаквам коментарите ви!
nunito
новобранец
новобранец

Мнение от nunito »

Провери за Entoloma sinuatum
Публикувай отговор

Обратно към “Разни”