Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

Има ли гъбари?
Модератор: dantho.mihov
Re: Има ли гъбари?
nunito, за теб гъбарството не е просто хоби, признай си! 
Тя е.
Имам няколко книжки, в които авторите години наред упорито са посочвали "пънче: височина 6-10 см" за тази гъба. Затова по книга, по информация "от нета", по някаква снимка, видяна някъде аз гъби не бера и не опитвам. Да ме прощавате, ако звуча назидателно!
Много бих се радвал, живот и здраве да е, да се срещнем извън виртуала и да разведа всеки "гъбар по душа" из "моите си" места! Може да му се стори смешно на някого, но за мен е така. Да си гъбар не е занаят, не е професия, не може просто да се научи, ако не го носиш в душата си. Останалото... да попаднеш на точното място, в точното време, с точните хора и като не знаеш, да не те е срам да попиташ.
И има да питам още ехеее...
Но сега съм пенсионер, имам време свободно бол, та ще се отбивам редовно насам, каквото знам - ще споделям, каквото не знам - ще уча, стига да има кой да помага ей така - от сърце и с мерак.
Хубава вечер ви пожелавам и до нови срещи!
Да ме извини всеки, който се е подразнил от последния ми "екперимент"!
Останалите "неразкрити" гатанки си чакат отговорите и предположенията! Аз наистина не познавам чак толкова много видове гъби, а бих искал.
При следващото включване, се надявам да се похваля с добър "улов". Наслука и на Вас!

Тя е.
Имам няколко книжки, в които авторите години наред упорито са посочвали "пънче: височина 6-10 см" за тази гъба. Затова по книга, по информация "от нета", по някаква снимка, видяна някъде аз гъби не бера и не опитвам. Да ме прощавате, ако звуча назидателно!
Много бих се радвал, живот и здраве да е, да се срещнем извън виртуала и да разведа всеки "гъбар по душа" из "моите си" места! Може да му се стори смешно на някого, но за мен е така. Да си гъбар не е занаят, не е професия, не може просто да се научи, ако не го носиш в душата си. Останалото... да попаднеш на точното място, в точното време, с точните хора и като не знаеш, да не те е срам да попиташ.
И има да питам още ехеее...

Но сега съм пенсионер, имам време свободно бол, та ще се отбивам редовно насам, каквото знам - ще споделям, каквото не знам - ще уча, стига да има кой да помага ей така - от сърце и с мерак.
Хубава вечер ви пожелавам и до нови срещи!
Да ме извини всеки, който се е подразнил от последния ми "екперимент"!
Останалите "неразкрити" гатанки си чакат отговорите и предположенията! Аз наистина не познавам чак толкова много видове гъби, а бих искал.
При следващото включване, се надявам да се похваля с добър "улов". Наслука и на Вас!
Просто ми е хоби
- Диканаров
- кандидат преподавател
Томов, сродна душа си!
Преди 60 г започнах да ходя с баща ми на гъби с колело, като аз бях на багажника, в гората зад Борисовата градина до квартала на дъновистите. Тогава нямаше комплекси, мемориала, градът свършваше при поделението. Имаше бетонна алея за велосипедисти. Беше къпалнята. Та правейки разходката с татко беряхме челядинки и печурки в една кошничка и в друга разни гъби, дето намирахме и не ги знаеше татко. Отивахме в двора на прочутият миколог- Иван Сечанов/ има и книжка от него/, който имаше малка едноетажна къща в "Дъновистите" и почваха уроци в беседката му, които са ми останали, като живи и сега. Той преглеждаше всяка гъба и ни показваше ядливите и отровните, както с признаците, така и с качествата и начин на съхранение и приготвяне. Ако намереше пантерка, мухоморка изхвърляше всичките гъби от кошницата, като я измиваше на силна струя вода. Та той ни казваше:- на Витоша растат 440 вида висши гъби, ако от сега почнеш една по една да ги учиш ще научиш много но едва ли всичките. Е прав е бил Учителя! Сега бера за ядене около 45 вида, знам 15-16 отровни и още толкова неотровни, но не ядливи, и още 2-3 вида дървесни лековити гъби. Общо да са около 80 вида, а до 440 колко ми остават? Що е живот напред, ще ги уча! Да ги науча всичките-едва ли!
Прав си абсолютно за това, че гъби по книжка не се учат, а на практика с някой опитен гъбар! Книжките са за обогатяване на знанията и за намиране на признаци, които не са типични за видът! Още повече, че при някои снимките са с неподходяща светлина или рисувани. А няма как да помъкнеш компа в гората. И съмняваш ли се в някоя гъба, отделяй я и после гледай и сравнявай! Никога не слагай несигурна гъба при тези за консумация! Защото само една ламела от бяла или зелена мухоморки или пантерка залепнала на ядлива може да създаде трагични резултати!
Канил съм и преди колеги и приятели от Форума на вилата си в Троянско-Тетевенският балкан на риба в яз. Сопот и за гъби и билки. Който е идвал, пак идва. Телефонът ми е в указателя на Форума! Там съм от март до края на ноември. Ще ми е драго, ако някой минаващ покрай мен ми се обади да направим съвместно излет. Огън, не остана до 15 март и отлитам!

Прав си абсолютно за това, че гъби по книжка не се учат, а на практика с някой опитен гъбар! Книжките са за обогатяване на знанията и за намиране на признаци, които не са типични за видът! Още повече, че при някои снимките са с неподходяща светлина или рисувани. А няма как да помъкнеш компа в гората. И съмняваш ли се в някоя гъба, отделяй я и после гледай и сравнявай! Никога не слагай несигурна гъба при тези за консумация! Защото само една ламела от бяла или зелена мухоморки или пантерка залепнала на ядлива може да създаде трагични резултати!

Канил съм и преди колеги и приятели от Форума на вилата си в Троянско-Тетевенският балкан на риба в яз. Сопот и за гъби и билки. Който е идвал, пак идва. Телефонът ми е в указателя на Форума! Там съм от март до края на ноември. Ще ми е драго, ако някой минаващ покрай мен ми се обади да направим съвместно излет. Огън, не остана до 15 март и отлитам!

Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
Диканаров, нали я знаеш приказката за краставите магарета. 
Много имам да те догонвам на знаене. Аз съм "полендак" - къде Дунава расъл. Една торна печурка опитвал в детските години, ама взех жена балканжийка...
Сега бера ядливи към 25 вида, за отровни съм сигурен в 8, лечебни - 2, а останалите гледам и обикалям издалеко. Е, напоследък ги и снимам.
Щеше ми се вчера да поошетам топрака, но не успях. На тоя студ... а и бебета гледаме пък гората е пълна с Юдино ухо. Давам на бременните и майките, да ги подсиля.
И като съм тръгнал да се хваля, че ми умря циганката... Спирам, да не задръствам форума.
Закотвил съм се на моя си баир, както разбираш, но портичката ми винаги е отворена за хубави хора! Който проявява интерес - да пише на лични за точни координати! И тук се сещам за оная песничка на "Ритон" - "... елате ни на гости!":)

Много имам да те догонвам на знаене. Аз съм "полендак" - къде Дунава расъл. Една торна печурка опитвал в детските години, ама взех жена балканжийка...
Сега бера ядливи към 25 вида, за отровни съм сигурен в 8, лечебни - 2, а останалите гледам и обикалям издалеко. Е, напоследък ги и снимам.
Щеше ми се вчера да поошетам топрака, но не успях. На тоя студ... а и бебета гледаме пък гората е пълна с Юдино ухо. Давам на бременните и майките, да ги подсиля.
И като съм тръгнал да се хваля, че ми умря циганката... Спирам, да не задръствам форума.
Закотвил съм се на моя си баир, както разбираш, но портичката ми винаги е отворена за хубави хора! Който проявява интерес - да пише на лични за точни координати! И тук се сещам за оная песничка на "Ритон" - "... елате ни на гости!":)

Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
ХУБАВИ снимки бравос
Последната снимка припънка ли е
Да. Обикновена (опръстенена) припънка. Ето я:

И откъм кладница беше спорна годината:
а смръчкула и майска гъба (трънка) и в двора си намерих, ама кой да се сети да снима? 
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Виждам два вида кладница
Абе април ще снимаш и смръ4кули и маиска
Как приготвяш бисерната мухоморка
А реално (като цвят) съм брал три вида. Последно "добра слука" - около 7 кг срещу Коледа от оная сивата набрах. Но от студа ли, от друго ли стават по-груби и жилави, та ги варя повечко време (поне 20 мин) и изрязвам частта, която е до пънчетата. Много си я тача тази гъба! И култивирана съм ял, ама не е като "дивата".
Ще снимам! Обещал съм и на себе си.
Еее, nunito, не смогвам да си пусна отговора бре!

Ще снимам! Обещал съм и на себе си.

Еее, nunito, не смогвам да си пусна отговора бре!

Нека е весело
Бисерката я обичаме пържена. Ако съм набрал повечко, слагаме "натюр" или в туршия с чесън (микс - печурка, манатарка, пачи крак, тръбенка, булка, бисерка). Предварително бланширани по видове и в буркани. Много пиене носят. А манджите стават трепач.
Е, нека!
Е, нека!

Aбе разбираш нещ
тата наздраве
тата наздраве
Последно промяна от nunito на Вто Фев 17, 2015 3:30 pm, променено общо 1 път.
Абе, колкото-толкова. Винаги може и повече. 
Тази година съм решил да пробвам на Диканаров рецептата със зеле и гъби. Ако е писано да стане - ще докладвам! Наздраве и със здраве!

Тази година съм решил да пробвам на Диканаров рецептата със зеле и гъби. Ако е писано да стане - ще докладвам! Наздраве и със здраве!