Има ли гъбари?

Всичко за което не намирате подходящ форум

Модератор: dantho.mihov

Публикувай отговор
Аватар
Диканаров
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Re: Има ли гъбари?

Мнение от Диканаров »

Колега Томов, за мен бисерната гъба е най-крехката гъба! По крехка и от сърнелите! Аз ги бланширам и панирам. Но никога не слагам бисерна гъба в кошницата преди да съм и обелил кожицата! Това е закон при мен. Понякога, когато са в най-ранна фаза и се обелят, не порозовяват веднага, а след няколко минути и на петна. За тях гледам много внимателно. е Пантерката, отровният двойник никога не порозовява. :idea: Другите признаци са волва при пантерката, а при бисерката липса на волва и бухалковидно пънче. Пънчето на пантерката е бяло, а на бисерката с тъмни вертикални чертици. Момчета внимавайте с бисерната гъба. Много нежно блюдо е, но има смъртоносен двойник, та затова винаги обелвайте кожицата. Розавее ли ОК! Иначе изхвърляйте! Да не ви е жал и никога не не ги прибирайте самоуверено без обелване, колкото и да ги има в изобилие! Точно тогава стават грешките! :!:
Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
lusienn
и господ не е толокова добър

Мнение от lusienn »

Ето инфо за пантерката :arrow: https://www.google.bg/url?sa=i&rct=j&q= ... 1150208569" rel="nofollow" onclick="window.open(this.href);return false; .

Може да добавяте още.
:D Мир любов и щастие за всички

Риболовци.
lusienn

Мнение от lusienn »

Бисерна гъба :arrow: https://www.google.bg/url?sa=i&rct=j&q= ... 1150208569" rel="nofollow" onclick="window.open(this.href);return false;

Сърнела :arrow: https://www.google.bg/url?sa=t&rct=j&q= ... SF_J3TeNFA" rel="nofollow" onclick="window.open(this.href);return false; .

Аз също съм се учил от дядо ми-но като малък-и сега опреснявам.

Той ме учеше-да ги събирам разделно в различни съдове-и в къщи проверка от него-една да не е читава и всичко се изхвърля-Задължително.
:D Мир любов и щастие за всички

Риболовци.
tomov-1
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от tomov-1 »

Да му се не види и връзката! Отиде ми писането нахалост...
И аз събирам в отделни съдове (или торбички). Пък колко съм изхвърлял :)
Аватар
Диканаров
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Диканаров »

Люси, у нас растат няколко вида сърнели, като някои от тях са с малки размери до 10-15см и високи15-20см, другите са с гугли по 25-35 см.понякога и повече и 40см краче. Има обаче и от малките и от големите по един вид отровни. За големите е "остролюспестата" сърнела! При нея петната по шапката са, като връхчета на пирон 10см. и с един мах на дланта ще ги орониш и свалиш. От долу остава гладка лъскава кожица в жълтеникаво-кремаво. При червенеещата, при сащинската, чадърестата или конска сърнели люспите не падат, а се зачекват в месото. Аз от дребните сърнелки почти не бера, въпреки, че ми растат и в двора. Понякога панирам, но трябва да са с ясно изразени петна. Тези дето са белезникави или с оскъдни петна не ги бера. При моята вила червенеещата сърнела е последната от сърнелите, която излиза и е преди застудяването. Много я уважавам, защото освен отличните кулинарни качества изглежда, като тънък шницел при паниране. Месото и става тъмно, като телешкото.
tomov-1
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от tomov-1 »

Чакайте да ви пусна сега мухата и на вас за Юдиното ухо, че ме пита колега на лични.
Всеки си има поне една широколистна заплюта, нали?!
Ако си знаете и къде по тях са сечища от ПОНЕ три години, изчакайте да се вдигнат температурите (дневни) до 10-12 градуса и айде... :)
Растат в изобилие не само по дебелите пънове, а и по скършени клони по-тънки от детска ръчичка. Колкото по-близо до земята - толкова повече влага, съответно гъби. Не зяпайте само нагоре! ;)
Тях си ги правим "натюр" след бланширане за 5-10 мин. Стерилизираме 1 час. Като отворя бурканче - къпинов оцет (щото оттървах лятоска виното), соев сос и счукан чесън на вкус. По-харно от туршията...И наздраве!
Аватар
Диканаров
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Диканаров »

В горите около вилата има и "юдино" и "керино" ухо, но никога не съм ги пробвал! Знам ,че са ядливи, но като ги види човек колко са тънки, пък и малко при наличие на пачи крак, манатарки или булки, как да им обръщаш внимание? Някой опитвал ли ги е? Имат ли някакви достоинства? От тънките гъби бера единствено черната тръбенка. За нея от години знам, че испанци и французи дават мило и драго. Те я наричат "тромпет мортале", ама не, че е отровна, а защото е с правилна фуниевидна форма в черен цвят. Има я около мен в голями находища, много лесно се суши, много е ефектна при гарнитури или по-така задушени или печени меса. Черната тръбенка е дребосък в сравнение с виолетовата тръбенка. На Витоша съм брал такава от кръгове под елхите с размер на едри броколи. Разкошна плътна гъба за готвене, задушаване, мариноване. Но не съм я сушил.
Аватар
G.Petkov

Мнение от G.Petkov »

Въпреки, че не пиша - чета с удоволствие постовете на колегите :D !
Очевидно е, че има много хора с добри познания за гъбите и с още по-добри - в кулинарията :wink: !

Пък да сме живи и здрави,
Идва пролет :D !
tomov-1
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от tomov-1 »

Забил се бях в аграрната ви тема, та забелязах питането ти, Диканаров.
Юдиното може да го пробва човек във всеки китайски ресторант (черна китайска гъба) и само по себе си не е нищо кой знае какво на вкус. Обаче съдържало 20 пъти повече желязо от спанака и 7 пъти повече от свинския черен дроб (за анемии сме чували - затова давам на козите, пък... щом зае..ват зърното може да има нещо вярно). А иначе - хрупкаво. Напомня ми кисело зеле като консистенция и плътност.
Кериното още не съм се прежалил да го опитам.
tomov-1
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от tomov-1 »

Колега Петков, и твоите постове минах, и аз им се радвах. :)
На печурка не налитам (сигурно съм се оял в детските години), но сърнелата си я уважавам. По моя район не се среща често, но има.
Хайде, да идва тая пролет, че се оседях и се ошишках! :) :)
Аватар
Stefko
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Stefko »

Много хубаво се съживи темата в последните дни, чета я и аз със интерес :D По-леко се понася зимната пауза така …

За юдиното ухо – много тачена от мен гъбка, въпреки скромия си размер. (за съжаление и аз рядко я бера целенасочено…) Интересното е, че гъбата почти няма изразен вкус и аромат, но обожавам текстурата й и леката й хрупкавост… Усещането донякъде е близко с това на тръбенката, която обаче е по-скоро леко жилава, отколкото хрупкава…(пък и опеделено си има някакъв свой аромат). Особено в ориз или задушена в комбинация с други гъби „ухото“ е направо чудно. Напомня ми хрущяла при разните меса – няма вкус, но доста хора обичат да го хрупат :lol: :lol:

Поздрави!
Ако не виждаш изход от ситуацията... огледай се за вход!
to4eh
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от to4eh »

Здравейте колеги!
Да се надяваме тази година и риболовния, и гъбния сезон да са добри. Колкото до гъбния сезон аз мисля да го открия още през март, ако се позатопли времето, с едни от любимите ми гъби - маслковките, които тогава почват да излизат...Дано да имам късмет. Ако се сещате и за други по-ранни гъби, споделете. Късмет на всички.
Между другото от доста време се каня да си купя книга за гъбите, по конкретно за ядливите и отровните, които се срещат в България (нещо като енциклопедия). Може и да е в джобен формат. Някакви препоръки?
nunito
новобранец
новобранец

Мнение от nunito »

Една от наи раните е смръ4кулата
nunito
новобранец
новобранец

Мнение от nunito »

Е има и дървесни целогодишно
Аватар
Диканаров
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Диканаров »

Гергьовка, майска, челядинка, торна печурка са също от ранните.
Публикувай отговор

Обратно към “Разни”