Има ли гъбари?

Всичко за което не намирате подходящ форум

Модератор: dantho.mihov

Публикувай отговор
tomov-1
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Re: Има ли гъбари?

Мнение от tomov-1 »

Колега to4eh, хем ти се радвам на ентусиазма, хем... ми идва на ум поговорката за бързата кучка. Да ме прощаваш! :)
И на колегата Диканаров се радвам. Чак му се възхищавам на търпението да отговаря на едни и същи въпроси по супурнайсе пъти години наред!
Горещо ти препоръчвам да изчетеш темата от самото и създаване - всичко има, по много писано, по много снимано, по много обяснявано, че и всяко нещо - в сезона му публикувано.
nunito
новобранец
новобранец

Мнение от nunito »

Диканаров написа:Гергьовка, майска, челядинка, торна печурка са също от ранните.
Но не са по рани от смръ4кулата
nunito
новобранец
новобранец

Мнение от nunito »

как пишете толкоз незнам аз мразя казва се с2 думи
nunito
новобранец
новобранец

Мнение от nunito »

tomov-1 написа:Колега to4eh, хем ти се радвам на ентусиазма, хем... ми идва на ум поговорката за бързата кучка. Да ме прощаваш! :)
И на колегата Диканаров се радвам. Чак му се възхищавам на търпението да отговаря на едни и същи въпроси по супурнайсе пъти години наред!
Горещо ти препоръчвам да изчетеш темата от самото и създаване - всичко има, по много писано, по много снимано, по много обяснявано, че и всяко нещо - в сезона му публикувано.
A знаетели 4е на година се откриват около 10 вида гъби
Аватар
Диканаров
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Диканаров »

Колега Нунито, торната печурка си расте и при сняг, само че под торта в торищата. Зимната припънка и кладницата си растат на открити пънове също при сняг. Е кладницата замръзва и не се реже, а се отчепва на голями кичури. Смръчкулата е по-ранна от челядинката и гергьовката, но съм ги срещал и заедно на Боровец-Шумнатица.
Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
tomov-1
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от tomov-1 »

Колега nunito, има толкова неща, за които не сме чували даже. :)
На колегата to4eh ще му изброя "личната" си библиотечка, да си избере какво да търси:
1. Диворастящи и култивирани гъби, 1965 г., изд. БАН с автори Иван Христов Иванов, инж. Александър Иванов Странджев, Ангел Станчов Дренски, Соня Владева Чортанова, Иван Петров Иванов
2. Диворастящи гъби, 1970 г., изд. „Земиздат” с автори Н. Колев и Аф. Охапкин
3. Гъбите в България, 1978 г., изд. БАН с автори Даки Йорданов, Симеон Г. Ванев и Виолета И. Факирова (някъде в темата имаше линк откъде да си я изтеглиш в pdf формат)
4. Нашите гъби, 1986 г., изд. „Земиздат” с автори Цв. Хинкова, М. Друмева-Димчева, Г. Стойчев и В. Чалъков
5. 50 гъби за любителя гъбар, 1993 г., изд. Гея-Либрис с автори М. Друмева-Димчева, Г. Стойчев и Мелания Гьошева-Богоева

Потърсих и на И. Сечанов книжката, за 60 лв я предлагаха в мрежата.
И като не ми стига информация, в мрежата влизам.
И въпреки всичко нов вид ядлива гъба бера само, когато друг колега-гъбар ми я покаже.
nunito
новобранец
новобранец

Мнение от nunito »

Колега to4eh препоръчвам ЕНЦИКЛОПЕДИЯ НА ГЪБИТЕ
to4eh
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от to4eh »

Колеги, благодаря ви за отговорите и насоките за книгите...аз вече си поръчах книга - "Енциклопедия на гъбите" - даже днес ми я доставиха. Не е точо това, което очаквах, за 50 и отгоре лева можеше да си купя нещо по-добро но откъде да знае човек. Съветът ми към останалите колеги е да не си я купуват. За тази цена могат да се купят 2-3 много по-прилични гъбни определители. Причини за тези съвети:
- Книгата е чешка (!?) - както се досещате, гъбите вътре са съобразени с чешките видове, на 90% ги има и тези, които се срещат в България, но повечето са аболютно ненужни на масовия наш читател;
- Видовете гъби в енциклопедията са много постно описани - с по няколко реда на вид. Много, много слабо описание, можело е да се добавят още доста неща;
- Има редица неточности, примерно за всички видове масловки пише, че почват да излизат от май-юни (това вероятно се отнася за Чехия!?) а аз си ги събирам от март, при добро време;
- Най-големия минус за мен - срещу всяка ядлива гъба липсва илюстрация и/или описание на отровния и двойник - а това е най-важното нещо, което трябва да научи всеки гъбар.
Единственото хубаво нещо в тази "Енциклопедия" са снимките, които са наистина с много добро качество. Въпреки всичко, не препоръчвам в никакъв случай на колегите-гъбари да си купуват тази книга.
А колкото до мен-поне ще гледам красиви снимки на гъби.
Поздрави и успех!
nunito
новобранец
новобранец

Мнение от nunito »

За коя енциклопедия става на дума
tomov-1
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от tomov-1 »

Еех, старост-нерадост! :(
Уж с 4 гледам и пак не съм видял като хората... Прощавайте!
Първата книжка от списъка "Диворастящи и култивирани гъби" е на изд. "Техника" а са я печатали в Държавна печатница БАН.

Колега to4eh, като знам възможностите на съвременната техника, не би представлявало проблем да си съберете и подредите по свой вкус база данни, които да ползвате по всяко време, където и да се намирате. :)
Аватар
G.Petkov
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър

Мнение от G.Petkov »

to4eh написа:...
- Книгата е чешка (!?) - както се досещате, гъбите вътре са съобразени с чешките видове, на 90% ги има и тези, които се срещат в България...

И аз видях тази книга,
Снимките са прекрасни - наистина.
Ще ти свърши работа, макар не напълно!

Не съжалявай, че си я купил :wink: !
nunito
новобранец
новобранец

Мнение от nunito »

tomov-1 написа:Еех, старост-нерадост! :(
Уж с 4 гледам и пак не съм видял като хората... Прощавайте!
Първата книжка от списъка "Диворастящи и култивирани гъби" е на изд. "Техника" а са я печатали в Държавна печатница БАН.

Колега to4eh, като знам възможностите на съвременната техника, не би представлявало проблем да си съберете и подредите по свой вкус база данни, които да ползвате по всяко време, където и да се намирате. :)
Много точно казано
to4eh
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от to4eh »

Колеги тази книга продължава да ме изумява...за дяволската гъба пише, че след изваряване можело да се консумира. А двойникът на рижиката - отровната млечница, била ядлива :D.
tomov-1
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от tomov-1 »

Може и така да е.
Да не забравяме, че всеки народ има "собствен" опит и традиции, касаещи усвояването на природните дадености. А може да е въпрос на география и климат.
Вече съм споменавал като източник за информация http://wikigrib.ru/(" rel="nofollow" onclick="window.open(this.href);return false;моето поколение израсна в соц-а и ни задължаваха да учим руски още от 3-ти клас)
Най-интересни ми бяха коментарите под всяка от публикуваните статии. :)
За още няколко вида, които от край време ние познаваме като отровни бяха описани дори рецепти за приготвяне.
А като видях в раздела за гъбна медицина как си правят настойка от червена мухоморка направо хлъцнах! 400 мл водка + 4 нарязани гъби в буркана и ето ти тебе лекарство!!!

Днес успях да прескоча до гората, но липсата на влага си е казала думата.
SAM_3649.JPG
SAM_3646.JPG
Ще чакам да завали, защото като засъхнат юдините уши стават трудно откриваеми.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Аватар
Stefko
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Stefko »

И аз в събота излязох да се поразходя - хем да използвам хубавото време, хем да разузная едни нови места... В зимната пауза мога да правя поне това - да опознавам района :lol: :oops:
След студа от изминалите дни гъби очаквано нямаше, но пък открих дънер отрупан с изсъхнали кладници (pо всяка вероятност поникнали в топлия период от края на Януари) :roll: Отбелязах си го за по-нататък :D... ще го проверя като се постопли времето малко ;)

Поздрави!

П.П. Дръжте се, още малко остана... :lol: :lol:
Ако не виждаш изход от ситуацията... огледай се за вход!
Публикувай отговор

Обратно към “Разни”