За забраната на нощния риболов

Този подфорум е създаден с цел да научаваме всичко за дадени водоеми, както каква риба има, така също и удобни места за риболов.

Модератор: sapuna

Публикувай отговор
Аватар
Красимир Атанасов
учете се от него
учете се от него

Re: За забраната на нощния риболов

Мнение от Красимир Атанасов »

Мисля само,че ако зависи от мен да премахна въпросната забрана,и ми представите горното за доводи,ще я сложа в графа "Тати каза,че ще ми купи колело,ама друг път".
Друг е въпроса,че забраната е в сила много преди да се появи фактора "трофейни риби","бракониери".
И аз искам да си купя бира от магазина в които си пазаря хляб,ама не мога защото няма.
Има си магазини за алкохол които работят в определени часове през деня,а и ги няма на всякъде.
Та ако ми дойдете на гости след обяд без да сте ми се обадили,ще пиете чешмяна вода :).
Дали съм съгласен или не,кой ме пита.В момента всички се опитват как да наместят едни 16 млрд левчета,че им се само до нощни или дневни излети.
Друг е въпроса колко от колегите практикуват нощен риболов?Ако има 10 рибари в Бг,а на нощен ходи един.Защо да го разрешават?
Не друго ами на мен не ми пречи да си ловя трофейни риби и през деня.А да,забравих,това е така защото при мен има риба.Дано да бъде разрешен,нямам против,ще се радвам дори.Просто няма да стане с тези доводи,та те така.
Когато хващаш рибата, губиш стръвта. Това е необходима загуба.
Mr. Angelov
новобранец
новобранец

Мнение от Mr. Angelov »

А има ли някакви разумни доводи в полза на тази забрана?
Поразрових се по темата и общо взето срещам две изтъквани причини. Едната е, че е заради безопасност на рибарите, а другата е , че не може да се опражнява контрол през ноща. Общо взето и двете не ми звучат особено смислено.
Незнам какво толкова опасно има в ловенето на риба нощем, че трябва да ми се забранява. Реално погледнато инцидентите по време на нощен риболов са пренебрежимо малко сравнение с други дейности , които не са забранени. В тая връзка като ще се грижат за моето здраве и безопасност защо не забранят пушенето или пиенето.
А относно тезата, че нощем е невъзможно да се упражни контрол върху нерегламентирания риболов и за това се забранява направо нямам думи. Като не могат да контролират нощния риболов, как ще контролират спазването на заповедта. Това ми звучи като да кажеш на един крадец, че му забраняваш да краде понеже не можеш да го хванеш и да очакваш той да спре да краде.
lusienn
и господ не е толокова добър

Мнение от lusienn »

Една ловяща нощем лодка много лесно може да се обозначи примерно със сигнална лампа-с такива ловят в морето-захранва се с акумолатора за сонара.

Ако иска някой бракониер да лови нощем-той няма да се обозначи-по никакъв начин. :lol:

Та има как ако си редовен и ти свети лампичката в лодката да те проверят евентуално.

Иначе пишете още колкото повече мнения толкова по добре.
:D Мир любов и щастие за всички

Риболовци.
lovo-бай СТОЯН
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от lovo-бай СТОЯН »

lusienn написа:Иначе пишете още колкото повече мнения толкова по добре.
А може ли да пишем,как е по-другите Европейски държави.Щото нали,все с тях се срявняваме,било заплати,чистота ,здравеопазване ,риболовна култура-ей,такива ми ти работи. :roll: :drinkers:Мисля си,така и така се вдига гюрултиа,за нощен риболов.Що не-вземем да пратим искането си направо в Брюксел.Те откога риболовците от цела Европа квичът,за нощен риболов. :lol: :drinkers:
Ако умееш да летиш, не-казвай на никого, защото няма да можеш да се отървеш от учители!
kevlar
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от kevlar »

Колеги,мислите ли че забраната на нощния риболов,ограничава или намалява бракониерите по какъвто и да е било начин?Според мен,всичко опира до качествен контрол и жестоки глоби за ВСЕКИ бракониер.
''Времето е в нас и ние сме във времето,то нас обръща и ние него обръщаме'' - Васил Левски
lusienn

Мнение от lusienn »

Те и сега глобите не са малки-колко по големи да станат според теб.

Говореше се проверяващите да са на процент от глобите-да имат стимул,ама няма такава практика,

все още.

Аз познавам проверяващ-инспектор, който сам напусна-защото не му стигат парите да живее нормално-А сега де.

Риболовци.
lusienn

Мнение от lusienn »

lovo-бай СТОЯН написа:
lusienn написа:Иначе пишете още колкото повече мнения толкова по добре.
А може ли да пишем,как е по-другите Европейски държави.Щото нали,все с тях се срявняваме,било заплати,чистота ,здравеопазване ,риболовна култура-ей,такива ми ти работи. :roll: :drinkers:Мисля си,така и така се вдига гюрултиа,за нощен риболов.Що не-вземем да пратим искането си направо в Брюксел.Те откога риболовците от цела Европа квичът,за нощен риболов. :lol: :drinkers:

Може Бай Стояне-пиши спокойно,каквото искаш-критикувай-давай акъл-няма лошо да имаш мнение-

точно така се прави.

Риболовци.
lovo-бай СТОЯН
сериозен играч
сериозен играч

Така е,така е Люска.Ше си пишем .....лошо нема.Само акъл да има. :drinkers: :drinkers:
Ако умееш да летиш, не-казвай на никого, защото няма да можеш да се отървеш от учители!
finder357
новобранец
новобранец

Мнение от finder357 »

Красимир Атанасов написа: Дали съм съгласен или не,кой ме пита.
Е , така де !

Никой , никога не пита народа . (Тук визирам и завидното постоянство , с което се избягва провеждането на референдуми по най-важните въпроси.)

И относно помените в ЗРА се процедира така ..... Просто някакви анонимни до този момент представители на клубове и сдружения , са представили пред ИАРА идеите си за промени в ЗРА .

Странно... Толкова ли е било трудно да се направи анкета , или обсъждане поне тук - „За“ , „Против“ , „Нови идеи за промени в ЗРА “ и т.н. ?

И защо например не са направени сериозни предложения за промени в устройственият правилник на ИАРА - та тя още със самото си създаване е много беззъба структура , що се отнася до броя риболовни инспектори , които са достатъчни само за една от областите , а не за страната като цяло !

Без подкрепа от риболовците , няма как да се опази това , което е останало по водоемите.

Все си мисля , че един закон трябва да има широка подкрепа , да бъде възприет и спазван от мнозинството , а не поддръжката на шепа хора...
lovo-бай СТОЯН
сериозен играч
сериозен играч

finder357 написа:Без подкрепа от риболовците , няма как да се опази това , което е останало по водоемите.
Напълно съм съгласен.Та ето как е измислена системата в Испания,за нощното щъкане, насам натам.

В Испания,нощният риболов е забранен. :!: 2010г направиха предложение,да се разреши нощният риболов на някои язовири.Предложението представиха няколко клуба,които се занимават само с риболов на шаран.Имаше дебати и т.н.И в крайна сметка,от 2011година,влезе в сила заповед.С която се разреши 24 часов риболов,НО- само на два язовира в цяла Испания.И двата язовира се намират в една провинция...Естремадура.А разрешените места,за риболов през нощта,ще се определят постепенно с времето.В момента,може да се лови само на определен участък,които на първият язовир е под един мост.На ляво и на дясно,от моста.Този участък,е обозначен с табели на много места..начало и край.Кьорав да си пак ше ги видиш.Но....регламентите за да ловиш там си имат своите специфики.

Със заповед, са определени специални часове на нощен риболов, за определени участъци от водата, и за улов на определени видове. Нарича се "риболов от фиксирана позиция".
В дебатите, за нощен риболов, министърът отбеляза, че "не всички" рибари "са внимателни" с околната среда, така че,тази разпоредба ще се разработва "малко по малко", за да докаже ефективността си.
По-специално внимание,се обърна на метода на риболов,когато рибата се освобождава, ''хвани-пусни'' Това доведе,до възможността за издаване, на специален риболовен билет, за този вид риболов. Който струва 50% по-малко от редовният билет, с цел насърчаване на използването на този метод.
Въведоха се временни разрешения,за нощен риболов,за риболовци,които не-живеят в тази провинция.С период не-по дълъг от един месец.Нещо като.......Ти си от Русе,и имаш право да ловиш в друг окръг само един месец.Говорим за нощно време.Иначе през деня няма никакви пречки.
Тези рибари от другите провинции,когато са малки групи,..3-4 човека.Ловят "под надзора" на един определен водач,избран из между тях.Той се записва в регистъра,от където е издадено,разрешителното, и ще бъде отговорен за действията на тези хора.В случай на по големи организирани групи,се назначава водач,които е на щат в определената институция,издаваща разрешителното.И същият е длъжен да изпълнява,контролиращи функции.Когато ти издават разрешително,или редовен билет,задължително ти дават.Брошури,с места на водоемите-разрешени и забранени.Промени на точки в закона,които пряко те засягат като риболовец любител и т.н.Те са безплатни,и се раздават,в риболовните клубове или учреждения.В общи линии е това,все още всичко е в зародиш-както се казва.А и нещо важно.....Когато си на нощен риболов,нямаш право да разпъваш палатка,шатра,или да влизаш с лодка във водата .Когато си на нощен риболов,нямаш право да спиш,трябва да си в не-посредствена близост до въдиците си.Всичко това се прави с цел,при една проверка,от оторизираните органи.Да няма ..хъка мъка,..-ма тея въдици не-са мои ,не-видех,не-чух и т.н.
Та моето мнение е, че в България ,ще е много трудно,да се постигне тази риболовна дисциплинираност,а пък вие си решете кое е правилно и кое не-е.
Аватар
Красимир Атанасов
учете се от него
учете се от него

lovo-бай СТОЯН написа:...В Испания,нощният риболов е забранен.
Това е наследство още от Франко.
Повече от един човек на едно и също място е равно на революция :D
Затова и ги е мачкал здраво,а какъв мемориал са му направили или запазили по-точно.
Той сам си го е направил,със "помоща" именно на такива ентусиасти.
Та и в Бг е така,още от време Оно,какво ще прави гражданина вечер с други другари в гората?
Не може така,раята трябва да си е в кошарите вечер :mrgreen:
Иначе твърдо Не за нощния риболов.Или ако да,да се приеме закон който забранява чалгата по-язовирите и щракането с пръсти,свиренето с уста.Много хора се вживяват все едно не са на риболов и отдих а си мислят,че са на кастинг за "Язовира търси таланти".
А бре спете си вечер в леглата и си онождайте жените,к'во се кахърите за нощния риболов :D
kevlar
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от kevlar »

Красимир Атанасов написа:
lovo-бай СТОЯН написа:...В Испания,нощният риболов е забранен.
Това е наследство още от Франко.
Повече от един човек на едно и също място е равно на революция :D
Затова и ги е мачкал здраво,а какъв мемориал са му направили или запазили по-точно.
Той сам си го е направил,със "помоща" именно на такива ентусиасти.
Та и в Бг е така,още от време Оно,какво ще прави гражданина вечер с други другари в гората?
Не може така,раята трябва да си е в кошарите вечер :mrgreen:
Иначе твърдо Не за нощния риболов.Или ако да,да се приеме закон който забранява чалгата по-язовирите и щракането с пръсти,свиренето с уста.Много хора се вживяват все едно не са на риболов и отдих а си мислят,че са на кастинг за "Язовира търси таланти".
А бре спете си вечер в леглата и си онождайте жените,к'во се кахърите за нощния риболов :D
"Язовира търси таланти'' Е това вече ми хареса много :lol:
''Времето е в нас и ние сме във времето,то нас обръща и ние него обръщаме'' - Васил Левски
Аватар
краси12345678
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от краси12345678 »

Аз съм ЗА нощния риболов. Лятото на Дунав има стотици палатки и една от тях е моята. За толкова години един път не съм видял някой да си вади въдиците за през нощта. Практикуващи нощен риболов има и те са много,не са един и двама, макар и нарушавайки закона. Същото се отнася и за язовирите и вътрешните реки,пообиколил съм доста и съм видял. Има колеги който не ходят нощно време за риба ,но са против нощния риболов. Аз като не ходя да ловя с щека трябва ли да искам да се забрани риболова с щека. И през деня и през нощта все с 3 въдици ловя,не с 30. Сега очаквам коментари,моля да се вкючват хора , който спазват 100 % правилата за движение по пътищата, другото ще е лицемерие.
Който нож вади сам пада в него.
Аватар
Вуйчо-Ваньо
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Вуйчо-Ваньо »

Лошото е,че конкурса "Язовир търси таланти" :lol: и сега си се провежда и то напълно законно,защото,пак казвам,бивакуването на брега на язовира не е забранено съответно и пеенето и свиренето.Забранен е само риболова и ако се разреши,това с нищо няма да промени ситуацията.
Изображение
Изображение
Аватар
Красимир Атанасов
учете се от него
учете се от него

[quote="Вуйчо-Ваньо".... бивакуването на брега на язовира не е забранено съответно и пеенето и свиренето.Забранен е само риболова... [/quote]

А кажи ми сега това не е ли катарзис :lol:
Публикувай отговор

Обратно към “Водоеми и реки”