За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..

Всичко за което не намирате подходящ форум

Модератор: dantho.mihov

Публикувай отговор
tomov-1
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..

Мнение от tomov-1 »

Ей, колега Михов!
Извинявай, ако съм те засегнал на специалност!
Нещата при мене стоят така: лозите ги е сял баща ми (Бог да го прости!), къщата с него я вдигахме, овошките с него садихме... Не съм рекъл - не съм завъдил и други сортове, ама... седем години се пилях по чужбините, а то оцеля. Пък тука е Балкан!
dantho.mihov
Модератор
Модератор

Мнение от dantho.mihov »

Тц, не съм се засегнал. Дори сега аз лозе си нямам, защото не ми се копае вече. :lol: Пък и не пия де.
Споделих защо не се радва на много почитатели у нас. Инак има и друга истина - всеки отглежда онова, което успява при неговите условия. Насила да мъчиш нещо друго си е загуба на време. Преди години в двора си разсадих Малина, Къпина и Смокиня, но не оцеляха заради прекъснати грижи по тях.
Дано и аз не съм те засегнал с горния си пост.
Аватар
Диканаров
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Диканаров »

Колега Михов, в Желязна викат "липа" на отела и още на едно дето го знам, като "петит ноар", защото листата им са подобни на липа. Но са два различни сорта. Отелът си е с великолепен вкус и го слагат по малко за ароматизиране на памидови вина. Има го бял, розов и червен! Петит ноара е дребно грозде с малки чепки и много боядисва в тъмно червено, та черно. Няма особен аромат. Вероятно истинската липа е нещо друго. Комшиите тези гроздя не ги пръскат, верно, но миналата година никой не прибра и по едно зърно. От постоянните дъждове, всичко се маноса и изгни! Интересно ми е "липа" общо нарицателно за асмите с ненарязани листа ли се явява или си е отделен сорт?
Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
Аватар
кирил великий
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от кирил великий »

И аз съм чувал на някои места да викат "липа" на отела, на други съм чувал да споменават за "бяла липа" и "черна липа". Па бял отел има ли? И най-вече съм чувал, че отелът бил отровен и забранен за бутилиране. А през соца съм купувал бутилиран отел, произведен в Памидово ли беше, абе някъде по Видинско. Та да обяснят специалистите за отелите, липите и други! Интересно ще бъде.
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
tomov-1
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от tomov-1 »

Гъбите ми ги разпознахте, хайде сега да ми разпознаете и сорта на лозите! :) :)
SAM_1702.JPG
Снимката е стара. Инцидентно се бях прибрал края на някой си август и го обрахме доста зелено "да не стане реколтата зян" :)
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Аватар
Диканаров
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Диканаров »

Има и бял и розов и червен! Растат в дворовете на комшии! Розовият е само в един двор, но другите са често срещани!
Аватар
kukukuka
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от kukukuka »

:drinkers: дай като вино да опитаме да познаеме
"Ако в крайна сметка се окажете със скучен, нещастен живот, защото сте слушали майка си, баща си, учителя си, свещеника или някой тип по телевизията, който ви казва как да вършите нещата, то вие си го заслужавате"
tomov-1
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от tomov-1 »

kukukuka написа::drinkers: дай като вино да опитаме да познаеме
И както цитирам колегата, тъй ще цитирам жената:
"На тез мераклии първо да им връчиш инструмента! По една дупка да изкопаят - декари лозе ще си направиш!" :lol:
dantho.mihov
Модератор
Модератор

Мнение от dantho.mihov »

Сорта Отел е с превъзходни вкусови качества, но по времето на соца някой в Европа установи, че корените му имат свойството да извличат тежките метали от почвата и да се натрупват в гроздето. У нас това се пазеше дълго време в тайна, защото имаше програма да изнасяме класни вина срещу валута. По-късно този факт бе достояние само на специалистите и постепенно лозата с този сорт бяха ликвидирани.
А Липа е американска диворастяща лоза. Внесена бе, за да се използва за подложки при присаждане на добрите сортове и в последствие отпадна. Е, някои си засяха и семена и се получи разпространение с леко разпадане на признаците му.
Аватар
Диканаров
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Диканаров »

Благодаря Данчо! :prayer:
Аватар
кирил великий
разбира нещата
разбира нещата

dantho.mihov написа:Сорта Отел е с превъзходни вкусови качества, но по времето на соца някой в Европа установи, че корените му имат свойството да извличат тежките метали от почвата и да се натрупват в гроздето...
А Липа е американска диворастяща лоза...
Данчо, мерси за уточненията. Разкажи и за други директни сортове, щото у нас е пълна мешавица в знанията. Кажи напр. наскоро пих сливенската шефка, бутилирана 2006 г. било като бордо на вкус - хич не ми хареса - кажи нещо за него. Кажи и на кой сорт му викат лисичка, ако имаш желание.
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
dantho.mihov
Модератор
Модератор

Мнение от dantho.mihov »

Желание да помогна с каквото зная не ми липсва, но не ми са известни тези имена. Не искам да се правя на велик и да ви подвеждам с грешна информация. Има много местни наименования и знанията ми за директните сортове са ми ограничени. В агрономията са известни по номерации /съчетания от букви и числа/ като това кои са подходящи за подложки и към кои сортове имат поносимост. Разнообразието им е голямо и дори тесните специалисти в тази сфера използват справочници за тях.
Аватар
vyrhara
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от vyrhara »

кирил великий написа:Кажи и на кой сорт му викат лисичка, ако имаш желание.
Има сорт Лисича опашка- сади се асмовидно.
Аватар
кирил великий
разбира нещата
разбира нещата

dantho.mihov написа:Разнообразието им е голямо и дори тесните специалисти в тази сфера използват справочници за тях.
Мерси, Данчо - трябва наистина да потърся някой хубав справочник за българските директни сортове.
vyrhara написа:Има сорт Лисича опашка- сади се асмовидно.
Благодаря, колега!
delio-haidutin
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от delio-haidutin »

Don4o_62 написа:
Don4o_62 написа:Въпрос към колегите разбиращи от лозя
Какво, как и кога се прави лозова пръчка да пусне корени, та да може да се боцне :D в земята напролет,че имам някой идей за лично ползване
имам около 10 - на наземни китюка който си дават доволно грозде все още,та от тях искам да разсадя
Никой ли не е правил подобна манипулация.....
колега ,не си направих труда да прочета съветите на други ,но ще ти кажа от собствен опит.вземам пръчки на по 45-50 см и ги поставям във съд със вода( примерно 6 литрова туба),държа ги така докато си пуснат коренчета или леторасли по 4-5 см. когато са набъбнали пъпките ,оставяш само 2 ,другите ги отчопляш.след като са се развили пръчките ,ги засяваш във земята както са на снобче,и гледаш да е постоянно влажно мястото,а когато пръскаш лозе или асма ,пръскаш и тях.така до късна есен,вадиш ги от земята и ги поставяш във талаш или пясък .които са навлажнени.така да презимуват ,а на пролет се садят като купешките-резитба на кореновата система и на 2 пъпки.не всички пръчки си пускат корени ,но пък съм имал случаи ,пръчка която съм забил за маркер на засадена такава ,на есен да се е вкоренила.
по въпроса за отел и липа ,мисля че е един и същи сорт,едното е бяло ,другото е черно.а в същото време има няколко разновидности :idea: :idea: :idea: .четох някаква статия за отела ,и се казваше че след изследвания във ФРАНЦИЯ,са установили ,че при ферментация е бил канцерогенен и развалял вкуса на виното.от тогава са били изкоренени всички масиви със този сорт.може и да е конспирация ,но пък освен за боядисване ,черния отел не го възприемам за нищо друго.
ВАСИЛ ЛЕВСКИ: "...Ако допуснете утре, когато сте вече свободни да ви управляват днешните турски мекерета и разните му лихвари и чорбаджии, които и днес ви грабят най-безжалостно, то по-добре да си останем под сянката на султана....."
Публикувай отговор

Обратно към “Разни”