ФЛАТ МЕТОД ФИДЕР- тактика и монтаж.

Модератор: Paublo_Eskobar

Публикувай отговор
Аватар
баничката
ще става разбирач
ще става разбирач

Re: Метод фидер- тактика и монтаж.

Мнение от баничката »

hshopov написа:
kevlar написа: Колега,може ли да попитам само,каква е целта на Флат метода и Метода?
Благодаря
НЕКА АЗ...НЕКА ААААЗ...
hshopov,
не се напрягай да не скъсаш някой ахилес...

Aз съм от 6 години преди тебе във форума и съм виждал и по-големи олимпийци. :D

Сега по-сериозно по темата:

kevlar,
името на Флат Метода идва от специфичната форма на хранилката- едната и страна е плоска, точно там е оловото и на дъното ляга винаги на тази плоска страна,
Изображение

което позволява цялата захранка + куката със стръвта да е отгоре и полека да се рапада на купчинка, няма начин куката да отиде случайно отдолу, както е при кръглите при търкалянето и пружините,
освен това може да се направи монтаж с по-фини такъми- за каракуда, платика и др. според водоема и да се постигат по-добри резултати от монтажите с по 50 см поводи, черни тръбички и търкалящи се по дъното кошнички.

ФЛАТ Метод фидер в чисто челенасочения шаранджийския вариант за трофейни 20+ шарковци няма място в тази тема, монтажа не е за лов на водни прасета.
Пак повтарям, аз думите "пелети и протеинови топчета" почти не използвах в темата, исках да покажа какви са спецификите на Флат Метод Фидера,

не че ако във водоема има шарковци по 2-3 кила не е удачно да се монтира пелета на косъм, де. :D

Друга ми беше идеята на темата- как да се ловят по-дребни риби с flat method feeder...
с по- фини такъми за водоеми, в които няма чак толкова много рибета над 1.5- 3кила.

Лятото направих много успешени излети за каракуди по 100- 300гр. с фин монтаж на свободен водоем и определено монтажа на flat method ми даде предимство почти 2 пъти спрямо колегите до мен със тръбички, пружини, олова накрая с по 3 куки- нъцки- греда,
аз първия час си захранвах петно приблизително 5 метра в диаметър на 30- 35 м. дистанция, връзвах си монтажа и т.н. и после събрах рибата и беше гол след гол- често замятане, 2-5 минути- огъване.

Важното на Флат метода е използването на качествена захранка- може и не точно тая, но да е за method:
Подобна на тази:
Изображение
Това е само като пример какво да пише на опаковката, не е задължително тая, но тия захранки са направени точно за Флат Метод Фидер и за по- лепкави и еднородни. Препоръчвам пресяване през ситно сито не толкова за аериране, колото за отделяне на едрите и мазни топчета, които после ще ни пречат при пресовката, понеже не се мокрят хомогенно със ситната почти като брашно захранка. Червеи, пелети, царевици, жита, заешки опашки не се добавят към захранката на Флат Метод Фидер, ако ще ловите по друг начин- може и дран пръч да метнете във водоема, но за Флат Метод Фидер- само чиста захранка+ кука със стръв.
Последно промяна от баничката на Сря Фев 25, 2015 11:31 pm, променено общо 1 път.
Не сме ора естете.
Всеки шут отзад е крачка напред.
kevlar
разбира нещата
разбира нещата

Re: Метод фидер- тактика и монтаж.

Мнение от kevlar »

баничката написа:
hshopov написа:
kevlar написа: Колега,може ли да попитам само,каква е целта на Флат метода и Метода?
Благодаря
НЕКА АЗ...НЕКА ААААЗ...
hshopov,
не се напрягай да не скъсаш някой ахилес...

Aз съм от 6 години преди тебе във форума и съм виждал и по-големи олимпийци. :D

Сега по-сериозно по темата:

kevlar,
името на Флат Метода идва от специфичната форма на хранилката- едната и страна е плоска, точно там е оловото и на дъното ляга винаги на тази плоска страна,
Изображение

което позволява цялата захранка + куката със стръвта да е отгоре и полека да се рапада на купчинка, няма начин куката да отиде случайно отдолу, както е при кръглите при търкалянето и пружините,
освен това може да се направи монтаж с по-фини такъми- за каракуда, платика и др. според водоема и да се постигат по-добри резултати от монтажите с по 50 см поводи, черни тръбички и търкалящи се по дъното кошнички.

ФЛАТ Метод фидер в чисто челенасочения шаранджийския вариант за трофейни 20+ шарковци няма място в тази тема, монтажа не е за лов на водни прасета.
Пак повтарям, аз думите "пелети и протеинови топчета" почти не използвах в темата, исках да покажа какви са спецификите на Флат Метод Фидера,

не че ако във водоема има шарковци по 2-3 кила не е удачно да се монтира пелета на косъм, де. :D

Друга ми беше идеята на темата- как да се ловят по-дребни риби с flat method feeder...
с по- фини такъми за водоеми, в които няма чак толкова много рибета над 1.5- 3кила.

Лятото направих много успешени излети за каракуди по 100- 300гр. с фин монтаж на свободен водоем и определено монтажа на flat method ми даде предимство почти 2 пъти спрямо колегите до мен със тръбички, пружини, олова накрая с по 3 куки- нъцки- греда,
аз първия час си захранвах петно приблизително 5 метра в диаметър на 30- 35 м. дистанция, връзвах си монтажа и т.н. и после събрах рибата и беше гол след гол- често замятане, 2-5 минути- огъване.

Важното на Флат метода е използването на качествена захранка- може и не точно тая, но да е за method:
Колега,въпроса ми беше риторичен!!!
Самият замисъл на метода и флат метода е един и същ,рибата да се храни от самия фидер,все пак на аватара ми пише - Новобранец и не мога да се правя на разбирач.Пък и от 7 години живея в Англия и знам какво означава флат :wink:
''Времето е в нас и ние сме във времето,то нас обръща и ние него обръщаме'' - Васил Левски
lusienn
и господ не е толокова добър

Re: ФЛАТ МЕТОД ФИДЕР- тактика и монтаж.

Мнение от lusienn »

Е сега ако има и репортажи от Англия-нагледно и на практика-ще е добре за темата.

В днешно време-всеки млад човек-знае как се снима-клип,и как се поства да се гледа-успех,и само напред в риболова.
:D Мир любов и щастие за всички

Риболовци.
Hills
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Hills »

Ето едно много добро видео според мен със видове зареждане на кармушките -пардон хранилките ароматезиране, захранка в триъгълник не в точка и много други тънкости !!!
Филмчето е малко дълго ,но има и продължение 46 минути !
По време на видеото се получава адрес с друго видео как се държи под водата .
Видеото е на руски език и много ми хареса !
Приятно гледане !!!

lusienn

Мнение от lusienn »

Ебати и бързия отговор-веднага филм-по темата-Браво.
:D Мир любов и щастие за всички

Риболовци.
Аватар
баничката
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от баничката »

:D
Последно промяна от баничката на Чет Фев 26, 2015 12:07 am, променено общо 1 път.
Не сме ора естете.
kevlar
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от kevlar »

Колега Ангелов,реших да постна това във форума за да може и други да го четат
Аз от 7 години живея в Лондон,ходя тук за риба,освен лятото когато съм си в България.Тук много се използват флат-методите,защото са им плитки водоемите,аз където съм ходил са били по 2-2,5м.За по голяма дълбочина аз не бих ползвал флат фидер,или ако ползвам,ще трябва да е лепкава храната(в темата писах за яйца да се слагат защото са естествен източник пък и са богати на мазнини и белтъчини).Последните 2 години ловя само на пелети,селектират ми рибата и ми идват по икономични(каквото ми остане от тях ги слагам в тавата и да съхнат за другия път).Дребната риба изяжда захранката,но с пелетите трябва да мине време да се разтворят,и задържат рибата.Предпочитам 2 и 4мм пелети за фидера и съответно 4,6,8мм за стръв - 6 и 8мм са пробити за да ги монтирам на "косъм".В една кутия с капак изсипвам количеството с което съм преценил че ще ми стигне(винаги е повече),в едно "литърче" си гребвам вода и добавям,ароматизатор,меласа,бетаин,разбърквам добре и заливам пелетите докато се покрият с водата.Следвам правилото 1мм=1мин киснене,след това изливам водата(но си я пазя ако ще добавям захранка),пелетите ги изсипвам в една торбичка,изкарвам въздуха и я завързвам плътно около пелетите.По този начин те поемат влагата,но не набъбват,държа ги около 10мин. и си ги разделям на две части.Едната част поръсвам с червена,другата с жълта боя на прах,затварям и разтръсквам и се оцветяват,за да експериментирам.Правил съм и "сандвич" с флат-метода на Дренан.В пресичката до половината слагам захранка,която съм объркал с водата от пелетите,стръвта и допълвам с пелети,притискам по силно и готово.По този начин,захранката се разбива,и открива стръвта и останалите пелети.Същото правя и ако изполвам бял червей за стръв,като задължително има един кастер на куката,при всички случеи стръвта ми е скрита.За стопера,никога не слагам.При някои хранилки,има гумена тръбичка на края(при флат-метода на Дренан,бързата връзка си влиза в специялно за цела място,и излиза при определен напън,е това ти е за самозасичането),пък и повода е 8-10см и малко по-голямо движение,ще индикира на върха,който си е под леко напрежение и малко или много е като пружина.При другите видове монтажи повода може да стигне и до 80-100см,но от друга страна за мен специално,това дава много свобода на рибата за движение.Много може да се каже по темата,но не мисля че съм аз човека.
Надявам се,да съм ти бил полезен.От мен един съвет-от тук теорията,на водоема практиката и много експериментиране.

П.П.-Критика,приемам всякаква,човек се учи докато е жив.Наслука и Наздраве(от това Наздраве,останах без здраве :lol: )
''Времето е в нас и ние сме във времето,то нас обръща и ние него обръщаме'' - Васил Левски
Аватар
баничката
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от баничката »

boki speca написа:Да не му е уруки ентусиазма на колегата ,дето с тая тема го докара до 5 страници мнения
Феномен!
За 2 дена- 5 страници, даже не съм си и мечтал такъв интерес,
явно форума е гладен за такива теми:
дуели, дискусии- глупаци такива, абичи, пичи, шта прИбия да знайш и т.н.
както риболовците обикновено общуват и се бият форумно. Ха-ха, не че не е интересно де, даже повече такива теми като моята да се пускат, само дупе да им е яко на авторите.
Иначе форума с теми "Кой фидер да избера" и "Дайте да си покажем мачовете" е блууудкав- някой си от някъде си- ник, даже името не си казва и започва да се хвали в бозаджийските теми как си е купил 5- тия си фидер,
не хеви, не полухеви, а някакъв уникален хеви-параболик...
ужас, гнус та знае ли се.
Докато тема като "Монтаж за каракуда на фидер на средно голяма река", естествено никой няма да се престраши да пусне със своя опит, защото знае, че го чака разпъване,
а не е правилно това, не е...(Мен подобна тема ме интересува за р. Ботуня, но това е друг въпрос. :D )

Аз пуснах темата за да се обогати това , което аз представям, а не да търся одобрение(за какво ми е? :rock: )-
всичко искам да е в полза на новаците в тоя монтаж, толко ли е трудно някои уважавани от мене колеги да го разберат, нали сме братоци покрай язовира.

Искрено се извинявам, ако съм обидил някого, но исках да представя на новаците един нов метод, който е успешен за свободни язовири с не толкова големи риби, без да нагазвам сериозно в теорията на трофейното шаранджийство, виждам, че имам доста фенове, което е най-важното.

Моля други колеги- спецове със Флат Метод Фидер да дават мнения и идеи , за да се развива темата, за да научим още специфики на тоя риболов, които в последно време са със доста разклонения на теорийте за подаване на захранка и стръв.
Не сме ора естете.
Hills
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Hills »

Ами нищо ново под слънцето ПЛОСЪК МЕТОД за да не се търкаля при наклон !
Същата работа върши и една лъжица с качамак и две кукички с червей вътре пак е ФЛАТ -ПЛОСКА ама не е фидер точно ...
А пък в Англия още нямат смесители в банята смях лява и дясна чешма !
Хубаво че са колонезирали Индия за да се научат да ловят риба от местните съвременен ПАКИСТАН,ИНДИЯ и река ИНД тръгваща от тибет до западна Индия .
Много е възможно местните 600 години преди Христа да са ловили с метод защото 600 години
преди христа са имали в къщите си баня и канализациона система .
В Европа не са знаели кво е БАНЯ и КАНАЛИЗАЦИЯ доста след Христа !!!
Така че всяка новост е добре забравено старо.
Не мога да ги разбера тея англичани всичките им тръби за обратна вода са извън къщите поне
в Лондон и ако хване някъв студ -20 за три дни ще плуват в ЛАЙ*А ! ФАкт голям смях ИНЖИНЕРИ !!!

Ей тука продават плоски ,кръгли,спирални,леки методи .
http://www.megafishing.bg/category/57/h ... bolov.html" rel="nofollow" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
Hills
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Hills »

Иначе имат водоеми тея Енгилизи . Само един рибар видях за две седмици на канала.
Още не знам как се стърпях да не пробвам водоема много красив СЕВЕРЕН ЛОНДОН .
Поне нахраних лебедите и гълабите.
Ако някой ден си изкарам риболовен билет ще пробвам флат метод фидер ето тука по средата на тези места.
Снимал съм ги с обикновен фотоапарат .

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение
Аватар
markas
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от markas »

Hills написа:Ами нищо ново под слънцето ПЛОСЪК МЕТОД за да не се търкаля при наклон !
Същата работа върши и една лъжица с качамак и две кукички с червей вътре пак е ФЛАТ -ПЛОСКА ама не е фидер точно ...
А пък в Англия още нямат смесители в банята смях лява и дясна чешма !
Хубаво че са колонезирали Индия за да се научат да ловят риба от местните съвременен ПАКИСТАН,ИНДИЯ и река ИНД тръгваща от тибет до западна Индия .
Много е възможно местните 600 години преди Христа да са ловили с метод защото 600 години
преди христа са имали в къщите си баня и канализациона система .
В Европа не са знаели кво е БАНЯ и КАНАЛИЗАЦИЯ доста след Христа !!!
Така че всяка новост е добре забравено старо.
Не мога да ги разбера тея англичани всичките им тръби за обратна вода са извън къщите поне
в Лондон и ако хване някъв студ -20 за три дни ще плуват в ЛАЙ*А ! ФАкт голям смях ИНЖИНЕРИ !!!

Ей тука продават плоски ,кръгли,спирални,леки методи .
http://www.megafishing.bg/category/57/h ... bolov.html" rel="nofollow" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow" rel="nofollow
Първите 2 реда, ме заблудиха че ще прочета нещо интересно по темата....
Уви, колкото и да ми е " интересна" системата за водоснабдяване на Англия, и техните лебеди, май последните 2 мнения са лееекинко извън темата.....
Дай нещо за техните метод фидер тактики, връзване и захранки, и по - малко за мръсните канали :D
Първата щука и първата кака се помнят вечно независимо от килограмите им !
Аватар
hshopov
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от hshopov »

Тя тактиката е една и съща! Слагаш стръвта,тъпчеш хранилката с формичката,замяташ и чакаш! С метод фидера НЕ ПРАВИШ петно,а чакаш рибата да ти дойде на хранилката! Плоското,оловно дъно гарантира,че храната и куката ще са винаги отгоре та да ги намери лесно рибата! Храната и стръвта според сезона,специфика на водоема и рибата,която търсим( не,че изключвам факта,че на бял червей няма да ти клъвне някой юнак)!
Malemi написа:коркоман принципно са хубава марка , вярвам им
Аватар
hshopov
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от hshopov »

https://www.youtube.com/watch?v=Wb1WdynYUxY" rel="nofollow" onclick="window.open(this.href);return false; В тубата е пълно,стига да ти се гледа!
Аватар
chirusa_bg
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от chirusa_bg »

Направо не мога да повярвам, как е възможна такава масова неграмотност в света на интернет...
- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
Аватар
hshopov
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от hshopov »

chirusa_bg написа:Направо не мога да повярвам, как е възможна такава масова неграмотност в света на интернет...
Неграмотност,не...по скоро липса на креативност или откровен мързел!
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на фидер”