Как да избегнем усукване на влакното?!

Модератори: Павел Иванов, sestrata

Аватар
Павел Иванов
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър

Re: Как да избегнем усукване на влакното?!

Мнение от Павел Иванов »

muerter написа:Май и нашият любим модератор ,е пропуснал част от писанията на колегата :D...
Ае па ти да не очакваш само той да чете всичко :wink: :lol: :lol: :lol: Иначе примерно с май вери биг френд Муня по това отношение сме на различни мнения , аз примерно не бих седнал да се занимавам през няколко излета да сменявам влакна , излишно натоварване от къде и да го погледне човек . По същата причина не ползвам каквито и да било поводи и пр. Няма нищо по-хубаво от цялата и не натоварена излишно линия , била тя моно , флуоро или брейд .

пп - Красе , да ми ядеш ушите :mrgreen:
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !

Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Аватар
mesket4eto
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от mesket4eto »

Няма трайно решение на проблема, иначе при мен временно ситуацията се подобри с ей това влакно:
TECHNIUMSPINNING.jpg
TECHNIUMSPINNING.jpg (325.28 KiB) Преглеждано 1281 пъти

Но въпреки това по Тунджа с въртележки-номер 2-3-4 и макара Риоби Стамина в "смешен размер", демек 1000, в слабо течение пак се опитваше да прави бради, особено като е пълна шпулата качествено :fishing8: .
Кръв повръщам - риба не връщам!!!!!
Troli Rapala написа:Така де,но ми писна от реплики-"Купих си Екусима преди 3 дена и съм много доволен"! :shock:
!!!!!
Аватар
m65
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от m65 »

Според мен проблемът на 100% е комплексен. Никога само влакното, макарата или пръчката не са виновни за усукването на влакното.
Аз за себе си съм намерил следното решение, като държа да отбележа че също ползвам основно блесни с номера 00, 0, 1 по номерацията на Mepps:
1. Не ползвам никога само блесна (макар да съм им голям фен), редувам ги с воблери и клатушки.
2. Според интензивността на риболова, на няколко такива, се качвам на някой мост и пускам влакното (плетено или монофил) няколко пъти свободно надолу без тежест. Задължително условие е да няма вятър. Пускането на влакното по течението от брега не е желателно, понеже винаги водата го изтласква към някой бряг и там се оплита в растителността.
3. Другият голям проблем са самите блесни. Някои от тях са отлична примамка но добре пресукват влакното, независимо от това колко скъпи са макарите и пръчките.
За последните няколко години най-много съм доволен от следните две блесни:
http://shop.fishing-tackle.bg/spoon-baits/trait.html
http://shop.fishing-tackle.bg/spoon-bai ... ncept.html
Единственият им минус е, че са скъпички (поне за мен), и като се случи да оставя някоя в реката като чели ме рязват с нож през слабините.
Mapso mini също пресуква минимално влакното.
Mepps и Moska също са отлична примамка, но пресукването е по-голямо отколкото при визираните по-горе блесни.
Със сигурност има и други блесни които се справят отлично, но нямам финансовата възможност да пробвам всичко.
"Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова дълго време, че сме се квалифицирали да правим всичко от нищо." К. Иричек
onikolaev
новобранец
новобранец

Мнение от onikolaev »

Бесната Celta Classic на Rublex (http://www.bent-fishing.com/CELTA-product-1929" rel="nofollow" onclick="window.open(this.href);return false;), по мои впечетления също усуква в малка степен влакното. Дължи се на въртящото се около оста утежнение (тяло).
niki23
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от niki23 »

връзването на разни перушини на тройката дали помага.
Относно изкривяването на горната част на блесната съм сигурен че ще помогне, но мисля че може да се измисли малка г образна телчица на която да закачим блесната вместо да ги изкривяваме
Аватар
stancom
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от stancom »

niki23 написа: Относно изкривяването на горната част на блесната съм сигурен че ще помогне, но мисля че може да се измисли малка г образна телчица на която да закачим блесната вместо да ги изкривяваме
Не само няма да помогне, но ще и навреди. Тоест ще увеличи усукването, да не говорим че ще навреди и на играта и уловимоста на блесната. Единствения начин за избягване на усукването е не ползване на въртележки, но това ни ограничава от към възможности.
Аватар
msotiroff
фен клуб-скобар

Мнение от msotiroff »

Благодаря на всички за отговорите. За сега универсално решение явно няма... Мисля да пробвам да сменя телта на 2-3 блесни с по - тънка такава и да пробвам какъв ще е резултата. Струва ми се, че на повечето блесни телта на основата е прекалено дебела и не може при висока скорост листото да се върти свободно около нея... То стига на 100 оборота на листото един оборот да завърта цялата ос, за да се получи усукване на влакното.
Най - вероятно ще търся зъботехническа тел, защото тя е от сплав устойчива не само на влага, но и на доста киселини, отделяни в устната кухина и би трябвало да е от добър износоустойчив материал. След експеримента ще пиша какъв е резултата!
Изображение
Аватар
m65
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от m65 »

msotiroff написа:Благодаря на всички за отговорите. За сега универсално решение явно няма... Мисля да пробвам да сменя телта на 2-3 блесни с по - тънка такава и да пробвам какъв ще е резултата. Струва ми се, че на повечето блесни телта на основата е прекалено дебела и не може при висока скорост листото да се върти свободно около нея... То стига на 100 оборота на листото един оборот да завърта цялата ос, за да се получи усукване на влакното.
Най - вероятно ще търся зъботехническа тел, защото тя е от сплав устойчива не само на влага, но и на доста киселини, отделяни в устната кухина и би трябвало да е от добър износоустойчив материал. След експеримента ще пиша какъв е резултата!
От цялото това упражнение, което си замислил, единствено ще ти остане удоволствието или неудоволствието от това да направиш нещо сам.

п.п. Нали не мислиш, че производителите на блесни не им е дошло на ум такова решение на проблема с усукването на влакното?
"Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова дълго време, че сме се квалифицирали да правим всичко от нищо." К. Иричек
Аватар
DEATHMETAL82
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от DEATHMETAL82 »

Аз лично бих си взел две девончета- ляво и дясно въртящо се, даже мнението ми е по-скоро въпрос откъде може да се намерят такива. Мисля, че това е най-добрия усуквач и анти-такъв.
Поздрави!
Аватар
Стонин МаХенд
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от Стонин МаХенд »

и къ ша разбереш, кога се е развило в едната посока и кога се е навило в другата?
Според мен ще ти съсипе влакното за 0 време.
Варианта с мостан m65 според мен е най- добрия начин да се оправи влакното, колкото е възможно, тъй като е ясно, че техника и метод срещу усукването при работата с върт. блесни не е измислена още.
Публикувай отговор

Обратно към “Спинингов риболов”