Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на хищници
naRiba.com

Форум

РАЗМНОЖАВА ЛИ СЕ СИВЕНА ПО ЕСТЕСТВЕН НАЧИН
Модератор: sapuna
РАЗМНОЖАВА ЛИ СЕ СИВЕНА ПО ЕСТЕСТВЕН НАЧИН
Колеги според вас размножава ли се сивена по естествен начин и знаете ли водоеми където все още има липан
Последно промяна от L I S на Съб Фев 16, 2008 9:44 pm, променено общо 2 пъти.
- CERRUTI
- сериозен играч
Re: РАЗМНОЖАВА ЛИ СЕ СЕВЕНА ПО ЕСТЕСТВЕН НАЧИН
Не е ли по правилно сИвенL I S написа:Колеги според вас размножава ли се севена по естествен начин и знаете ли водоеми където все още има липан
http://www.hvanah.com/?page=fishes&id=43

В езерата в Пирин и Рила се размножава със сигурност. В реките май че не. Той е странна риба, французите го наричат Изворна пъстърва.dimi написа:Бат Стан разбрах че си сериозен пъстърваджия какво е твоето мнение за севена?
Липан къде има? Чувал съм, че има останал в съвсем минимални количества на едно-две места. Един мой приятел беше уловил един миналата година. Но уловът му е по-скоро случайност. Тука в София събирахме некви пари да се вкара известно количество хайвер и да се излюпи, ама не знам кво стана. Във всеки случай не съм чул да го ловят масово. През есента на 2006 г. ходих на едно езеро в Рила да гто мъча на суха муха, ама така и не успях да хвана.
Иначме ако зарибявате ви съветвам да пускате сивен само в планинските езера, но не и в реките. Някъде изчезва, само в студа през зимата се ловят единични бройки, и то по-скоро случайно. На една река пуснахме сигурно 10 000 риби и след тва не уловихме нищо.
Re: РАЗМНОЖАВА ЛИ СЕ СЕВЕНА ПО ЕСТЕСТВЕН НАЧИН
да точно така грешка в печатаCERRUTI написа:Не е ли по правилно сИвенL I S написа:Колеги според вас размножава ли се севена по естествен начин и знаете ли водоеми където все още има липан
http://www.hvanah.com/?page=fishes&id=43
- CERRUTI
- сериозен играч
Аз съм ловил сивен на река но при малко по особенн обстоятелства,значи в цялата река има балканка,на реката има рибарник,след него вече освен балканка вече има и американка и сивен.Та така съм хващал сивен на река...
Даже един път бях чул на един гйол обияснение за сивена-смеска м/у пъстърва и клен....а за амура-м/у клен и шаран..
Даже един път бях чул на един гйол обияснение за сивена-смеска м/у пъстърва и клен....а за амура-м/у клен и шаран..

Последно промяна от CERRUTI на Съб Фев 16, 2008 10:04 pm, променено общо 2 пъти.

Бат Стан виждам че си компетентен по отношение за сивена наистина водят го хибрид и много трудно и почти невъзможно е да се размножи в естествени условия в река,А липанът е пъстървова риба леко синееща и със много гладки плавници но също за съжаление но можем да му се зарадваме(защото го няма).
Поздрави!
Поздрави!
- Cougar
- ще става разбирач
Re:
dimi написа:наистина водят го хибрид и много трудно и почти невъзможно е да се размножи в естествени условия в река.
Подкрепям Бат Стан за размножаването на сивен в езера на Пирин и Рила. В някои езера той е в големи бройки и малки размери. Според мен той се влияе много от наличието на извори и подпочвени води. Извиращата вода обаче трябва да е ледено студена. По тази причина вероятно опита за зарибяване на реката е бил неуспешен.
Сивена си е отделен вид. Капризен е за ловене освен ако не е в големи количества и д аму липсва храна. В родината си обитава езера в които се лови главно първата седмица след топенето на леда, след което отива надълбоко. В реките също стои и се размножава.
Re: РАЗМНОЖАВА ЛИ СЕ СИВЕНА ПО ЕСТЕСТВЕН НАЧИН
Сивен - Salvelinus fontinalis .Произхожда от Северозападна Америка.У нас за първи път е внесен хайвер от Чехословакия през 1930г. Сега се срещат единични екземпляри в някои наши високопланински езера и язовири. Предпочита студени и чисти води с високо съдържание на кислород . Там където условията са най-близки до тези в родината му е възможно да се размножава.
В езерата не е съвсем единичен, ами си е достатъчно развъден. Друг е въпросът че се лови трудно.tazy написа:Сега се срещат единични екземпляри в някои наши високопланински езера и язовири. .
-
- ще става разбирач
здраве колеги.тук кадето живея , на север ,в най северните езера , кадето се втича и отича вода,разправят имало много сивен.как го ловите и ставали едро това животно,.благодаря! 

Сивенът е много лакума риба кълве на всичко на което кълве пъстървата аз спецялно съм хващал до 0.300гр. сивен а съм виждал 1кг. тя е бавно разтящта рибаlaplandeca написа:здраве колеги.тук кадето живея , на север ,в най северните езера , кадето се втича и отича вода,разправят имало много сивен.как го ловите и ставали едро това животно,.благодаря!
На който му върви в риболова не му върви в любовта
-
- ще става разбирач
Ех, ако имам вазможност тази година да ида на почивка на север може да покажа снимков материал.ама сигорно е че ще има снимани щукички , па може и распери 

-
- научил се да хвърля
- Обратна връзка:
Re: Re:
Абсолютно вярно!!!Cougar написа:Подкрепям Бат Стан за размножаването на сивен в езера на Пирин и Рила. В някои езера той е в големи бройки и малки размери.....
Визирам някои езера в Рила в които има сивен и си мисля че се размножава сам поради особенно трудния достъп до тях.