интересно за щуката

Модератори: Павел Иванов, sestrata

Мишката
научил се да хвърля
научил се да хвърля

интересно за щуката

Мнение от Мишката »

Искам да споделя един клип с всички. Извинявам се ако го има постнат нейде из форума, ама не съм чел всичките теми. Въпросният клип разбива на пух и прах общоприетата теория, че щуката дебне от засада плячката си. Вероятно има и такава тактика на засада от определена "местостоянка", но със сигурност освен чрез издебване зъбатката търси плячката си и чрез патрулиране из водоема. Нещо повече тя би предприела последователни удари с цел да рани смъртоносно плячката си (например да спука мехура и) и не се отказва от една и съща жертва до последно, подобно на кефала се движи зад нея неотлъчно. В клипа е използван хибрид между силиконова рибка и воблер с махнати тройки... ...писна ми да пиша от тоя тъчскрийн ето го и клипа: http://youtu.be/X74ru79riiU" rel="nofollow" onclick="window.open(this.href);return false;"
Каналът в който е пуснат клипа има и много други като него. Снима ги някакъв самодеец (евала му правя...) и с всеки следващ зашис задобрява и му хрумва нещо ново. Той явно закача подводна камера и след нея примамка, после тръгва по брега с дълъг прът и влачи монтажа. От някои видеа може да пощурееш....
Последно промяна от Мишката на Съб Мар 14, 2015 9:53 pm, променено общо 3 пъти.
Късметът е на страната на подготвените.
Мишката
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Re: интересно за щуката

Мнение от Мишката »

Съдейки по тва видео можем да си дадем сметка колко малка щука е способна да налапа водоплаваща птица. Много е интересно... http://youtu.be/VnT9yOt044E" rel="nofollow" onclick="window.open(this.href);return false;"

И още щукарски удари: http://youtu.be/dqxH-MSPUNA" rel="nofollow" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
максимов96
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от максимов96 »

Абе има нещо вярно за това че търси плячката си,ще дам един пример.Когато ловим с мъртва рибка например каракуда тя не се движи,но понякога бива атакувана,следователно нещо я е открило.Рибката освобождава някакъв аромат но все пак...и аз мисля, че щуката преследва и атакува плячката си до нейнат смърт.
Разкажи как го води попера?На каква дълбочина ти удари?
Мишката
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от Мишката »

Най-вероятно рибата усеща плячката със страничната си линия, но не чака статично от засада. Сигурно има и такива случай, но се вижда в това видео че първо щуката не просто следва мъртвата рибка, а я наблюдава. Моментът на удара идва чак след щателно оглеждане на примамката. Ето: http://youtu.be/zPa6bFzKK34" rel="nofollow" onclick="window.open(this.href);return false;

А тук се вижда и самият човек снимащ клиповете, да демонстрира интересен начин за ловене на щука със силиконова рибка на плувка: http://youtu.be/HP4lB2u4d78" rel="nofollow" onclick="window.open(this.href);return false;
tihomirnk
новобранец
новобранец

Мнение от tihomirnk »

Аз мит разбит не видях,почти всички удари бяха отстрани ,както си му е редът. Всяко првило си имс изключение, ,щуката не е от най-хитрите риби.Личните ми наблюдения от 30 години,доказват че ловува от засада,често ако пропусне си стои в радиус от метър два,това съм го виждал с очите си десетки пъти.В този канал може и да е полудяла,егати барата и прави дължини от скука,хахахаха.
Поздрави.
ROCK"N"ROLL
galin_fcb
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от galin_fcb »

Не знам за щуката ама определено тука на острова рибите са луди!
Аватар
mesket4eto
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от mesket4eto »

Защо да е мит това с дебненето от прикритие, принципът е, че по- дребните щуки ловуват повечко с гонка на плячката, докато трофейните риби дебнат от засада.
Кръв повръщам - риба не връщам!!!!!
Troli Rapala написа:Така де,но ми писна от реплики-"Купих си Екусима преди 3 дена и съм много доволен"! :shock:
!!!!!
Hills
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Hills »

Видеото е хубаво! Направи нещо като танц с главата си при преследването.
И аз, като са наям губя апетит .
Аватар
markas
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от markas »

mesket4eto написа:Защо да е мит това с дебненето от прикритие, принципът е, че по- дребните щуки ловуват повечко с гонка на плячката, докато трофейните риби дебнат от засада.
+1. Аз имам същите наблюдения.
Първата щука и първата кака се помнят вечно независимо от килограмите им !
Мишката
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от Мишката »

Във видеата се вижда как рибата следва плячката си доста дълго време, нанася удар и не се отказва да гони. Това според мен по някакъв начин разбива мита. Естествено навиците на рибите живеещи в течение и на тези обитаващи стоящи води не могат да бъдат сравнявани. Интересно е че хищникът се е прилепил до самите бързеи и навлиза в тънката бърза струя.
Аватар
markas
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от markas »

А на някой направи ли му впечатление колко много риби има в този канал?
https://www.youtube.com/watch?v=zPa6bFz ... e=youtu.be" rel="nofollow" onclick="window.open(this.href);return false;
Лина изглежда доста приличен :D
Първата щука и първата кака се помнят вечно независимо от килограмите им !
Мишката
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от Мишката »

Като казвам мит имам предвид общоприетото схващане, не че не е вярно че щуката дебне...

А колкото до канала и като цяло местата дето тоя пич снима няма две мнения че там рибата е много. Сам го казва - " повечето от хванатите щуки са пуснати" (в клипа дето лови на силикон вързан за плувка плувка). Интерсно е ако дойде да снима тук какво ще снима.

На тва видео се вижда как след като се закачи щуката се върти около надлъжната си ос като вретено. Не само преследва плячката от голямо разтояние, преследват я три щуки и явно се редуват коя да налапа хапката. Освен това водата е бая мътна и явно хищникът разчита на другите си сетивни органи освен на зрението. М-м-м д-а-а-а ето го и клипа: http://youtu.be/SUXdhg8gCL0" rel="nofollow" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
Д.Граховски
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Д.Граховски »

Че не дебне на 100% не дебне, но също така и не гони активно. Със сигурност преследва под някаква форма ранени рибки и натрапници, но преди това седи някъде скрита и след като реши, че плячката си заслужава започва дебненето и следенето. Имал съм случай в които щуката изкача от укритието си и захапва, но съм имал и случай в които десетина метра, та и повече гони примамката и на паузата я занася. Така че мога да кажа, че нещата са някъде по средата, дебне от засада и атакува или дебне и преследва и тогава атакува. Дори и на клиповете се вижда как някои щуки изкачат изневиделица.
Tell people there’s an invisible man in the sky who
created the universe, and the vast majority believe you.
Tell them the paint is wet, and they have to touch it to be sure.

Изображение

[url]http://maximo.bg/url]
Мишката
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от Мишката »

Вярно. Моделът и на поведение сигурно зависи от енергията с която разполага и начините по които я възстановява. Следователно би следвало да има моменти на пасивна техника на ловуване (чрез издебване) и активно търсене на плячка (чрез патрулиране). Не се знае до колко щуката е териториална и пази определено ловно поле за себе си и дали териториалното поведение може да се отнесе само към едрите екземпляри или важи за всички размери риби риби от тоя вид. Освен това тактиката на лов сигурно варира и според сезона. Все пак през зимата студенокръвните са по- лениви отколкото през топлите месеци. Въобще факторите и комбинацийте им са безброй.
Hills
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Hills »

Мишката написа:Като казвам мит имам предвид общоприетото схващане, не че не е вярно че щуката дебне...

А колкото до канала и като цяло местата дето тоя пич снима няма две мнения че там рибата е много. Сам го казва - " повечето от хванатите щуки са пуснати" (в клипа дето лови на силикон вързан за плувка плувка). Интерсно е ако дойде да снима тук какво ще снима.

На тва видео се вижда как след като се закачи щуката се върти около надлъжната си ос като вретено. Не само преследва плячката от голямо разтояние, преследват я три щуки и явно се редуват коя да налапа хапката. Освен това водата е бая мътна и явно хищникът разчита на другите си сетивни органи освен на зрението. М-м-м д-а-а-а ето го и клипа: http://youtu.be/SUXdhg8gCL0" rel="nofollow" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow

Три щуки дебнат един воблер в редица ! ЯКО !!!
Може да са разбрали че ги снимат е се навират пред камерата като абитуриенти на бал !
Според мен не са гладни затва си играят с примамките.
Иначе щяха да са изпоналапат една друга. :fishing12:
Публикувай отговор

Обратно към “Спинингов риболов”