Щека Maver Redemption
Модератори: Paublo_Eskobar, emo vasilev
-
- новобранец
Щека Maver Redemption
Здравейте Колеги!
Бих искал да попитам имам едно момче прохождащ щекар. И понеже до сега е клатил моя 11 метрова щека би искал да си купи 13 метра,и се е спрял на модел "maver redemption 13m" Някои от Вас Колеги ползвал ли е такава, как се държи , като за първа щека на 13 метра мисля че е удачен избор,понеже опита му в този стил на риболов е малък около половин година.
На всички ни е ясно че в този ценови клас не може да се очакват чудеса , но все пак някои ако е ползвал или има наблюдения за нея нека да сподели!
http://www.tedcarter.co.uk/maver/maver- ... le-package" rel="nofollow" onclick="window.open(this.href);return false;
Благодаря предварително на отзовалите се и Наслука !!!
Бих искал да попитам имам едно момче прохождащ щекар. И понеже до сега е клатил моя 11 метрова щека би искал да си купи 13 метра,и се е спрял на модел "maver redemption 13m" Някои от Вас Колеги ползвал ли е такава, как се държи , като за първа щека на 13 метра мисля че е удачен избор,понеже опита му в този стил на риболов е малък около половин година.

http://www.tedcarter.co.uk/maver/maver- ... le-package" rel="nofollow" onclick="window.open(this.href);return false;
Благодаря предварително на отзовалите се и Наслука !!!

Never give up 

-
- новобранец
Re: Щека Maver Redemption
Здрасти колега! Аз лично не съм клатил този модел щека. Но мога да ти кажа, че това е най-евтината щека, притежаваща покритията и екстрите на по скъпите модели. Тази щека мисля, че е модел от 2013. По принцип казват за нея, че е перфектния избор за клубно ниво в Англия. А в Англия по клубовете за риболов на клубните езера се лови предимно шаран, лин и и дърти платики, което ме кара да си мисля, че щеката ще е една идея по тежка от колкото е необходимо. Но моето лично мнение, като за първа щека, а защо не и за постоянна е, че щеката е добра, най-малкото ще е здрава, а и си е от Reglass. Аз ловя с Maver 251 competiton и съм доволен. Не е най-леката, но пък е доста здрава и добре балансирана. Мисля, че няма да е грешка ако вземете Redemption. Хубаво ще е ако все пак може да я пипнете преди да я купите. Вървете в Мастер фишинг при Ивайло Христов в София, мисля, че там ще може да пипнете доста неща и да си прецените.Поздрави и наслука!
- chirusa_bg
- учете се от него
- Обратна връзка:
Имай едно на ум, че easy flow топ сетите са доста къси.
На практика частите им са същите на дължина и диаметри, като мачовите (№3 и №2), но липсва върха. Ако ловиш шарани са супер, но за по-дълбоки места и дребни риби ще е добре да им купиш връхчета.
Като тегло изглежда съвсем прилична щеката и ще е използваема на 13м
На практика частите им са същите на дължина и диаметри, като мачовите (№3 и №2), но липсва върха. Ако ловиш шарани са супер, но за по-дълбоки места и дребни риби ще е добре да им купиш връхчета.
Като тегло изглежда съвсем прилична щеката и ще е използваема на 13м
- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
Аз имам такава щека! Това е най-приятната изненада от MAVER, която е имало в нискят клас щеки от новата ера до днес! 
Перфектна щека, която препоръчвам да си закупи от UK!
До колкото разбрах втората и еволюция хич не е така добра, както първата. Трябва да се види какво означава SX в модела, да не е следващата версия - НЕ Е ДОБРА. По-лека с 20 гр, но мека и от по-евтин карбон! Моята е точно 917 гр!
Заради тази щека се разделих с топ модела MAVER MATCH 07, повече не виждам какво да се коментира. Здрава, лека и много изпъната на 11.5м с long top 5 т.е почти на реални 11.5. На 13м леко натежава и провисва, но за тези пари няма по-добро нещо в съотношение качество/цена/мощ/лекота!
Друго важно нещо - на 13 м, щеката леко виси, но НЕ КЛАТИ при работа, това е много важно. То и високият клас на DAIWA са меки щеки, но са скъпи именно защото не клатят при работа.
Има достаъчно запас от мощност, че шарани по 2 кг да се вадят на "водни ски".
Абе препоръчвам я.

Перфектна щека, която препоръчвам да си закупи от UK!
До колкото разбрах втората и еволюция хич не е така добра, както първата. Трябва да се види какво означава SX в модела, да не е следващата версия - НЕ Е ДОБРА. По-лека с 20 гр, но мека и от по-евтин карбон! Моята е точно 917 гр!
Заради тази щека се разделих с топ модела MAVER MATCH 07, повече не виждам какво да се коментира. Здрава, лека и много изпъната на 11.5м с long top 5 т.е почти на реални 11.5. На 13м леко натежава и провисва, но за тези пари няма по-добро нещо в съотношение качество/цена/мощ/лекота!
Друго важно нещо - на 13 м, щеката леко виси, но НЕ КЛАТИ при работа, това е много важно. То и високият клас на DAIWA са меки щеки, но са скъпи именно защото не клатят при работа.
Има достаъчно запас от мощност, че шарани по 2 кг да се вадят на "водни ски".

Абе препоръчвам я.
- SammY
- фен клуб-скобар
Много интересно мнение написа колега . Най много ме зайнтригува часта с топ5 от лонг серията , това означава ли , че топ5 от лонг щека може да се сложи на компетишън от "късите" ? ... това подобрява ли чувствително строя и реакцията на щеката ?
До колкото знам "късите компетишъни" и "колибрито" уж са с еднакви колена , но не съм пробвал и не съм сигурен
За топ3 съм пробвал "къси" "дълги" все стават
До колкото знам "късите компетишъни" и "колибрито" уж са с еднакви колена , но не съм пробвал и не съм сигурен

За топ3 съм пробвал "къси" "дълги" все стават

- chirusa_bg
- учете се от него
- Обратна връзка:
Не е баш така, Сами.
5-то коляно на лонг пасва на късите, но 4-то, 3-то и тн. са различни.
Реално, разликата е в предния край на 4-то и напред. Затова не е проблем да ползваш топ 5 от лонг на къс компетишън. Можеш да ползваш и лонг топ 4, (тъй като задния край на 4-то е същия), но не може да ползваш топ 3.
Та топ 5 от дълга се слага на къс компетишън, но това не подобрява нищо освен дължината с малко над една педя. От там, разбира се, се влошава баланса и се качва теглото.
Подобрение има, ако на нисък клас щека сложиш топ 5 от висок.
Аз съм добавил един топ 5 лонг лайт от 501 лонг на старата си компетишън 151. Въдичката се подобри и не се клати толкова. Добавената екстра дължина пък ми позволи да срежа върха много късо и да има топ сет с голяма дупка и дължина като останалите.
5-то коляно на лонг пасва на късите, но 4-то, 3-то и тн. са различни.
Реално, разликата е в предния край на 4-то и напред. Затова не е проблем да ползваш топ 5 от лонг на къс компетишън. Можеш да ползваш и лонг топ 4, (тъй като задния край на 4-то е същия), но не може да ползваш топ 3.
Та топ 5 от дълга се слага на къс компетишън, но това не подобрява нищо освен дължината с малко над една педя. От там, разбира се, се влошава баланса и се качва теглото.
Подобрение има, ако на нисък клас щека сложиш топ 5 от висок.
Аз съм добавил един топ 5 лонг лайт от 501 лонг на старата си компетишън 151. Въдичката се подобри и не се клати толкова. Добавената екстра дължина пък ми позволи да срежа върха много късо и да има топ сет с голяма дупка и дължина като останалите.
- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
- SammY
- фен клуб-скобар
Ами ползвам си го
Нз дали може или не , обаче точно от топ3 (от 2 части) шарански от лонг щека ми е къпинга и си влиза перфектно
То май работата ще стане , че само 4-то коляно е различно при дългите щеки
Значи за да си тунинговам 151 ми трябва топ5 от скъпите ... ей както съм я подкарал ще се зарина с топ сети 
п.п. Подобрението как го определяш , малко по добре или все едно е друга щека ? Абе с една дума струва ли си да дам 250/300лв за топ5 , като е ясно , че се търси от по висок клас въдица , дължината не ме интересува , макар по голямата "дупка" да е бонус

п.п. Подобрението как го определяш , малко по добре или все едно е друга щека ? Абе с една дума струва ли си да дам 250/300лв за топ5 , като е ясно , че се търси от по висок клас въдица , дължината не ме интересува , макар по голямата "дупка" да е бонус

- chirusa_bg
- учете се от него
- Обратна връзка:
Не знам за шаранските, ползвал съм само мач лаит лонг.
Не бих дал 300лв за това. Мен ми трябваше резервно 5то коляно за другата въдица и вместо скъпо оригинално си взех цял топ. Сложих го на 151 за сега, пък, дано не се налага да замества счупено...
Не бих дал 300лв за това. Мен ми трябваше резервно 5то коляно за другата въдица и вместо скъпо оригинално си взех цял топ. Сложих го на 151 за сега, пък, дано не се налага да замества счупено...
Топ4 също става - влиза на 5-то! Колената са различни до 4-то(вкл.). До там са и основните разлики в дължините на секциите. Разликата не е една педя, а 50-60 см, което прави щеката отрязана, вместо 12 - 12.05м, да бъде 12.50 - 12.60. Все пак зависи от самата щека 151 е една от най-късите щеки, която изначално е 12.41 и като се отреже пада под 12 м. (имал съм и 151-ца). За съжаление ще трябва да те разочаровам, защото 151 е с доста тънка и лека и добавянето на висок клас по-дълъг топ-сет няма да подобри нищо, освен дължината.
Ако сложиш top5 light long - може да видиш някаква промяна, но 5-та секция при тези топ-сети е по-тежка от твоята 5-та и ще клати в 6-та и 7-ма. Моят съвет е да ползваш top4 light long - ще го усетиш повече, а дължината ще е 5-7см по-малко.
Като всички по-стари щеки 151-та е с тънки стени на всички секции до 7-ма(вкл.), а освен това и от нискомодулен карбон т.е по-мека. С тази по-мека стойка са опитали да решат проблема с чупенето от по-едри риби и са успели, но частично. Щеката е добра, но се чупи често на 2,3 и особено в 4-та секция! Аз не съм чупил, но повечето колеги - са!
REDEMPTION-а също е нисък клас щека, но е усилена на всички секции карбона е по-добър и по-дългите топ-сети и пасват идеално. Аз ползвам power match long и се чувства добре, а ако се ползва light ще е перфектно!
Ако сложиш top5 light long - може да видиш някаква промяна, но 5-та секция при тези топ-сети е по-тежка от твоята 5-та и ще клати в 6-та и 7-ма. Моят съвет е да ползваш top4 light long - ще го усетиш повече, а дължината ще е 5-7см по-малко.
Като всички по-стари щеки 151-та е с тънки стени на всички секции до 7-ма(вкл.), а освен това и от нискомодулен карбон т.е по-мека. С тази по-мека стойка са опитали да решат проблема с чупенето от по-едри риби и са успели, но частично. Щеката е добра, но се чупи често на 2,3 и особено в 4-та секция! Аз не съм чупил, но повечето колеги - са!

REDEMPTION-а също е нисък клас щека, но е усилена на всички секции карбона е по-добър и по-дългите топ-сети и пасват идеално. Аз ползвам power match long и се чувства добре, а ако се ползва light ще е перфектно!
- SammY
- фен клуб-скобар
Убихте ми тунинг ентусиазма
Reptile , като ти чета последното мнение и осъзнавам , че нямам нито един топ сет от 151
Нз какви са , но щеката ми е дълга 12,4м с мачов и с шарански сет , дори къпинга ми е по ... с 5/6см
12/12.1м трябва да е с мачов без връх , но не е проверено
Проблема с 4-то коляно мисля , че съм си го решил с едно резервно от 181 което е чувствително по тежко/предполага се и здраво ... и бой по шараните ... не съм пробвал още , много ли ще заклати с 4-то тежко и шарански топ , но ще го приживея 

Reptile , като ти чета последното мнение и осъзнавам , че нямам нито един топ сет от 151

Виж, за шарани с щека на гредата можеш да ловиш с почти всичко, вкл. STRONG ARM и подобните му от други марки. Като споменаваш дължина от 12.4 м - имам известни съмнения, че си измерил щеката изцяло в сглобено състояние. Тази щека е с такава дължина с неотрязан връх, но щом казваш - ок.
Когато внасяш през 5-10 мин. то 5 - 6 - 7 пъти на час, няма голям проблем, нито със строя нито с тежестта на щеката. Проблема идва, когато ловиш на река на изтичане, задържане или "крачене", тогава трябва щеката да е "цимент", за да се изтича правилно, да се задържа близалка и т.н. Да не коментираме ситуация, в която си на стръмен бряг и трябва да вадиш през 1-2 мин, за да сменяш стръв, тогава ще разбареш моите опасения.
Ако не ловиш на река - ами просто премини на по-тежък и здрав модел от 151-та. Не ме разбирай зле, няколко години съм ловил с такава щека и нямам оплаквания, но съм я ползвал предимно на 11.5 м. с върхове отрязани до 20 - 30 см. На 13 м. за река - абе перфектна си беше е
, сякаш съм се поразглезил. Проблема идваше от чувството, че щеката няма достатъчен запас от мощност за борба с по-сериозни риби в течението, въпреки, че е малко подвеждащо. При правилно боравене щеката се сгъва доста и съм вадил риби по над 2кг от течение с мачов топ-сет!
Когато внасяш през 5-10 мин. то 5 - 6 - 7 пъти на час, няма голям проблем, нито със строя нито с тежестта на щеката. Проблема идва, когато ловиш на река на изтичане, задържане или "крачене", тогава трябва щеката да е "цимент", за да се изтича правилно, да се задържа близалка и т.н. Да не коментираме ситуация, в която си на стръмен бряг и трябва да вадиш през 1-2 мин, за да сменяш стръв, тогава ще разбареш моите опасения.
Ако не ловиш на река - ами просто премини на по-тежък и здрав модел от 151-та. Не ме разбирай зле, няколко години съм ловил с такава щека и нямам оплаквания, но съм я ползвал предимно на 11.5 м. с върхове отрязани до 20 - 30 см. На 13 м. за река - абе перфектна си беше е

- SammY
- фен клуб-скобар
Колко са дълги топ сетите за 151 нормалните ? Мойте със "сюнет" са 2.95 или 3м ще те излъжа . Щеката не е мерена от мен , а от колега ... предишния собственик на въдицата , който е адски коректен съфорумец и в двата форума и не вярвам да е излъгъл , а и няма смисъл . Принципно 30/40см за мен са без значение . Много рядко слагам последното коляно ,през повечето време си ловя на 11м и щеката за мен е супер ... Няма какво да ти говоря имъл си я
На реки чесно казано не я ползвам , защото където ловя има много ходене пеш и багажа ми идва в повече , но не виждам причина да не се справи ... абе и на река ще я опна някой ден , но трябва да е на по културно място да не мъкна повече от 2/300м , че ....
п.п. Някой ден ще я сменя , но едва ли с по тежка от 850гр за 13м и по възможност реални
Много съм чувствителен на тема тегло 

п.п. Някой ден ще я сменя , но едва ли с по тежка от 850гр за 13м и по възможност реални

Уха, за реални 13 м и 850 гр. ще трябва да се бръкнеш за MATCH 09. Аз имах 07, която е 880 гр. и е доста скъпа въдица. 09-ка или по-нов модел в кондиция под 1500 лв ще е супер цена.
Абе, баланса е всичко. Ще видиш, че във високия клас до 900 гр всичко се чувства перфектно.
Абе, баланса е всичко. Ще видиш, че във високия клас до 900 гр всичко се чувства перфектно.
Изчетох ви коментарите и реших и аз да драсна два реда. Аз ловя с 151 на река повече отколкото на затворени водоеми и мисля че щеката ми се справя добре .Притеснява ме само едно как би се справила с шарани над 3-те кила
- chirusa_bg
- учете се от него
- Обратна връзка:
Без абсолютно никакъв проблем. Толкова години я ползвам за шарани и не съм имал проблем, а на Богров риби между 5 и 10кг бяха ежедневие. Иска се внимание, но няма проблем с питомните шарани. На реката е друго, но итам съм вадил всичко, което не къса цяла линия0.22 По-дебело не съм слагал.