Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Тактика
Риболовни такъми
naRiba.com

Форум

Връх с изменяема акция.
Модератор: sapuna
-
- новобранец
Re: Връх с изменяема акция.
Абсолютно съм съгласен с Йордан Михов, ако знаех всичко щях да съм първи , преди Архимед, майтап, ха-ха-ха. Просто исках друго мнение, относно това има ли почва идеята ми да продължа работата по въпроса или не, неща да съм Сизиф и да пълня бъчва без дъно.
-
- ще става разбирач
Разнообразието на рибарски пръчки не е случайно , и за всеки сериозен риболовец е ясно , че то е определящо за успешния риболов . За всеки вид риболов има десетки видове пръчки , които трябва да отговарят на конкретните условия при улов на риба. От друга страна , фирмите производители на риболовни пръти , постоянно усъвършенстват своята продукция , прилагайки най нови , дори секретни технологии за да угодят на претенциозните си клиенти. Идеята за изменяема акция на риболовния прът не е лоша , но не знам до колко е осъществима в реални условия . И ако това все пак стане , може би трябва да се измисли и влакно , което може да променя диаметъра си в зависимост от това каква риба ще ловим , а това засега изглежда невъзможно. Но ако се наложи да сменям влакното по време на риболов , дори да е навито на резервна шпула , то по добре да се пресегна и да си взема подходящата за случая въдица ,с подходящите :-материал,дължина ,акция , строй , влакно , аксесоари и т.н.
И падащата звезда е била изгряваща .
На мнението съм на Павел Иванов,че практически,
промяната на акцията може да се постигне с жило,
което се движи напред-назад...
Примерно лови си спинингиста дребен костур в крайбрежието,
като ползва спининг с кух връх,със средно бърза акция.Лови
си успешно с малки силиконки,като средно бързата акция хем
подсича добре,хем връхчето се гъне и кефа е на макс...
След време обаче,на джедая му писва тоя дреболяк и решава
да се пробва с по-достоен противник,нейно величество-Бялата...
Обаче с този връх,с тази средно бърза акция е за никъде...
Тогава джедая слага по-голям силикон и с треперещи ръце
достига магическото копче...Самото то,е малко,дискретно и се
намира на втората част на спининга,точно до първия най-голям водач...
Натискайки го,джедая задейства система от лостове и пружинки,които
пък избутват твърдо карбоново жило,което плътно изпълва кухия връх и
акцията става от средно бърза в екстра бърза
Сега вече,засечката на нейно величество с костелива паст-не и мърда
Джедаят маха ли маха,но удар-йок...Тогава пак натиска магическото...
лостовата система изтегля жилото и акцията магически се променя
Мисля,че практически може да се постигне,друг е въпроса има ли смисъл
Минус би било повишеното тегло,оскъпяването,а и инжовете бая има
да жонглират с оптимума,щото както каза нашия любим модератор-
акцията ще рефлектира на строя и така...
промяната на акцията може да се постигне с жило,
което се движи напред-назад...
Примерно лови си спинингиста дребен костур в крайбрежието,
като ползва спининг с кух връх,със средно бърза акция.Лови
си успешно с малки силиконки,като средно бързата акция хем
подсича добре,хем връхчето се гъне и кефа е на макс...
След време обаче,на джедая му писва тоя дреболяк и решава
да се пробва с по-достоен противник,нейно величество-Бялата...
Обаче с този връх,с тази средно бърза акция е за никъде...
Тогава джедая слага по-голям силикон и с треперещи ръце
достига магическото копче...Самото то,е малко,дискретно и се
намира на втората част на спининга,точно до първия най-голям водач...
Натискайки го,джедая задейства система от лостове и пружинки,които
пък избутват твърдо карбоново жило,което плътно изпълва кухия връх и
акцията става от средно бърза в екстра бърза

Сега вече,засечката на нейно величество с костелива паст-не и мърда

Джедаят маха ли маха,но удар-йок...Тогава пак натиска магическото...
лостовата система изтегля жилото и акцията магически се променя

Мисля,че практически може да се постигне,друг е въпроса има ли смисъл

Минус би било повишеното тегло,оскъпяването,а и инжовете бая има
да жонглират с оптимума,щото както каза нашия любим модератор-
акцията ще рефлектира на строя и така...

-
- новобранец
В общи линии така си представям нещата, доста образно описани от tinoo. Та от коментарите до момента стигнах до заключението, че няма да е лошо да поработя по идеята си и да я претворя в реален продукт, а там вече пак ще коментираме, бива ли? А сега вече е време да си кажем наздраве за идващата Нова 2015 година, живот и здраве на всички. За лична кореспонденция можете да използвате адрес vladimir_66@abv.bg" rel="nofollow
- antivik
- кандидат преподавател
Я недей се занимава с прекалени усложнения, щом стане голям механизъма вероятността от повреди е по-голяма, а при риболов те не са желателни
. Щом ти се пробва и занимава има измислено просто средство и му се вика тиксо или изолирбан /с различни дебелини, разцветки, цени..../ - вземаш 2-3 ролки и на място кога ти се наложи да подсилваш върха правиш навивки докат ти ареше. Акто требе да намалиш махаш навивките....
Ако ти се пробва ... - пробвай, па после кажи резултата....

Ако ти се пробва ... - пробвай, па после кажи резултата....

Когато рибата не ще - НЕ ЩЕ!
-
- разбира нещата
- Обратна връзка:
И мен ме е спохождала подобна чуденка възможно ли е без да се демонтира целия монтаж бързо и лесно да втвърдя върха при необходимост.
Да възможно е при наличието на кух връх и втори плътен вкаран вътре в пръчката стоящ долу в дръжката който при нужда да се вкара вътре в кухия, така той ще се втвърди сериозно. При нужда да се извади, в основата на плътния по оста му се навива една микро кукичка която завързана с тънък плетеняк ще позволява безпроблемно да се вади.
Известна трудност ще представлява калибрирането на диаметрите , но не е невъзможно.
Друг е въпроса колко ще е ефективно като приложение и за какво ще се ползва практически.
Аз съм си разработил плувки с възможност за бърза смяна без да си развалям линията само отнемам или добавям тежест в зависимост от новопоставената плувка. Разбира се не става въпрос за плувки тип паче перо с шлаухчета, а за такива с кил и антена.
Да възможно е при наличието на кух връх и втори плътен вкаран вътре в пръчката стоящ долу в дръжката който при нужда да се вкара вътре в кухия, така той ще се втвърди сериозно. При нужда да се извади, в основата на плътния по оста му се навива една микро кукичка която завързана с тънък плетеняк ще позволява безпроблемно да се вади.
Известна трудност ще представлява калибрирането на диаметрите , но не е невъзможно.
Друг е въпроса колко ще е ефективно като приложение и за какво ще се ползва практически.
Аз съм си разработил плувки с възможност за бърза смяна без да си развалям линията само отнемам или добавям тежест в зависимост от новопоставената плувка. Разбира се не става въпрос за плувки тип паче перо с шлаухчета, а за такива с кил и антена.
Късмета е резултат от много добро планиране !!!
-
- новобранец
Виждам, че идеята ми има почва, благодаря.
Shimano Steckrute Aerocast AX - бланката е елипсовидна, при изхвърляне е с бърз строй, а при вадене на рибата, ако се вади странично, е параболик.
Някога DAM бяха избичили една телескопична гега с 2 теста на изхвърляне , като това ставаше посредством върхов водач на резба - DAM DUETT . Отвива се водача , вади се по-тънкият връх и гегичката от 3 метра , 40-80 гр. , ставаше 2,7 м. , 100-200 гр. Справка - каталога на DAM 1992 г.
В e-bay намерих една такава : http://www.ebay.de/itm/D-A-M-Duett-Rute ... 35e21e0915" rel="nofollow" onclick="window.open(this.href);return false;
В e-bay намерих една такава : http://www.ebay.de/itm/D-A-M-Duett-Rute ... 35e21e0915" rel="nofollow" onclick="window.open(this.href);return false;
Отдавна е време да променим България към по-добро !
И ако не сега , кога ?! И ако не ние , кой ?!
Преди всичко - Българин
И ако не сега , кога ?! И ако не ние , кой ?!
Преди всичко - Българин
-
- новобранец
Благодаря за информацията колега, ще прегледам материала.
- Павел Иванов
- и господ не е толокова добър
Това е стандартно държане на доста геги с акция фаст и параболичен строй , без да имат елипсовидни бланки .rap66 написа:... при изхвърляне е с бърз строй, а при вадене ... е параболик.
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Павел Иванов
- миро мачтийм
- вече хвърля и на тежко
Според мен е абсолютно безсмислено. По добре 3-4 въдици от колкото една универсална. Повечето универсални : инструменти, уреди, техника са неудобни и не практични.
Това жило във върха ще утежни въдицата а за баланс да не говорим.
Може да се измислят и разни втвърдяващи спреьове, така няма да се променят параметрите, напръскваш и се втвърдява после почистваш и пак си лайт.(
само го пазете от жени, да не го тестват върху вас
)
За акцията при фидар пръчките.
Обозначението на върховете няма нищо общо с акцията на пръчката и с изхвърлящата тежест. Ако акцията на въдицата позволява даречем 80гр. то тази тежест може да изхвърлиш и с най твърдия и с най мекия връх. Сиреч и да сложиш връх от арматура, акцията си е пак 80гр. Основната тежест и натоварване при замятане и засичане се поема от основната бланка, а сменяемите връхчета с различна твърдост служат за индикация при кълване. При риболов на бабушка с мек и чювствителен връх, при шаран с най твърдия а хранилката може да е с еднакъв грамаж и при двата риболова. Зимно време с най мекия, рибите са мудни не се хранят активно и едва пощипват стръвта, а върха едва помръдва с милиметри, и въпреки това може да си с по тежка хранилка за достигане на дистанция или за по бързо потъване.
Не бъркайте
акцията на фидер пръчките с твърдоста на върховете им. 
Това жило във върха ще утежни въдицата а за баланс да не говорим.
Може да се измислят и разни втвърдяващи спреьове, така няма да се променят параметрите, напръскваш и се втвърдява после почистваш и пак си лайт.(

За акцията при фидар пръчките.
Обозначението на върховете няма нищо общо с акцията на пръчката и с изхвърлящата тежест. Ако акцията на въдицата позволява даречем 80гр. то тази тежест може да изхвърлиш и с най твърдия и с най мекия връх. Сиреч и да сложиш връх от арматура, акцията си е пак 80гр. Основната тежест и натоварване при замятане и засичане се поема от основната бланка, а сменяемите връхчета с различна твърдост служат за индикация при кълване. При риболов на бабушка с мек и чювствителен връх, при шаран с най твърдия а хранилката може да е с еднакъв грамаж и при двата риболова. Зимно време с най мекия, рибите са мудни не се хранят активно и едва пощипват стръвта, а върха едва помръдва с милиметри, и въпреки това може да си с по тежка хранилка за достигане на дистанция или за по бързо потъване.
Не бъркайте

- dancho.danev
- научил се да хвърля
Прочетох темата за " Връх с изменяема акция" и ми стана ясно,че много малко хора са виждали подобна въдица, а още по-малко са ловили с такава. Но по-лошото е,че все още се бъркат основни понятия като АКЦИЯ и ТЕСТ на ИЗХВЪРЛЯНЕ.
Като собственик на такава гега реших да направя едно ревю за да стане на четящите този форум поне малко от малко ясно за какво иде реч.
Идеята за двойната акция не е никак нова. Преди около 18-19год. си купих такава

когато открих за себе си риболова със силикон.
Имам пръчка на TRABUCCO от серията ENERGHIA SHP

Който познава добре марката знае, че тази серия конкурира успешно висшия клас дори и на колос като SHIMANO, но на доста по-ниска цена. Въдицата е създадена за тежък спининг на сом.

На Италиански SILURO означава СОМ. С дължина от 3м. и тест 80-150гр.

Когато човек я хване в ръка и я тръсне си мисли, че това е поредната X-Fast гега,но при натоварване тя добива характерната за Mod.Fast дъга.
Няма никакви подвижни жила,електроника или вълшебно копче по нея. Според мен това се дължи на добре сметнатия конус и правилно подбрания по модулност карбон. Също така където и да я замериш си е абсолютно кръгла. Единственото което я различава от стандартна въдица е леко триъгълната форма на водачите

Тази концепция беше развита в миналото с цел по-малко триене на влакното и съответно по-голям кастинг, но не можа да се наложи на пазара.
За съжаление истински трофеен сом нямам хванат
Имам само няколко от 4 до 15кг които извадих " като добре напоен чесън от градина".Извадил съм и няколко случайно забодени толупа, като единия беше надебелял до 24кг. без никакъв проблем. Все пак пръчката е за големи риби

Тази гега е и доста "звънлива" и отчита без проблем кълвежа на Бели риби около 1-1,2кг. Те разбира се не могат да я натоварят изобщо и излизат като парцал. Веднъж съм ходил и на тролинг за сом, но нямах успех. Върха е дебел само 2.8мм.

и отчита чудесно играта на едрите воблери. Балансира се добре с този QUANTUM

На пръв поглед нищо особено

но е с метално тяло и бронзови зъбни колела
Както по-горе Павел Иванов е споменал сега има доста геги които са фастови, а при натоварване работят като параболик, но миналия век това беше нещо революционно та за това се отбелязваше и по бланките. Както преди така и сега подобни геги са си скъпо удоволствие. На времето дадох една цяла средна Българска заплата
Ако иска модератора може да ни осветли за цената на неговата "Ито" та да видим каква е тенденцията.
От мен толкова надявам се да не съм ви отегчил с моите писания.
Като собственик на такава гега реших да направя едно ревю за да стане на четящите този форум поне малко от малко ясно за какво иде реч.
Идеята за двойната акция не е никак нова. Преди около 18-19год. си купих такава

когато открих за себе си риболова със силикон.
Имам пръчка на TRABUCCO от серията ENERGHIA SHP

Който познава добре марката знае, че тази серия конкурира успешно висшия клас дори и на колос като SHIMANO, но на доста по-ниска цена. Въдицата е създадена за тежък спининг на сом.

На Италиански SILURO означава СОМ. С дължина от 3м. и тест 80-150гр.

Когато човек я хване в ръка и я тръсне си мисли, че това е поредната X-Fast гега,но при натоварване тя добива характерната за Mod.Fast дъга.
Няма никакви подвижни жила,електроника или вълшебно копче по нея. Според мен това се дължи на добре сметнатия конус и правилно подбрания по модулност карбон. Също така където и да я замериш си е абсолютно кръгла. Единственото което я различава от стандартна въдица е леко триъгълната форма на водачите

Тази концепция беше развита в миналото с цел по-малко триене на влакното и съответно по-голям кастинг, но не можа да се наложи на пазара.
За съжаление истински трофеен сом нямам хванат

Тази гега е и доста "звънлива" и отчита без проблем кълвежа на Бели риби около 1-1,2кг. Те разбира се не могат да я натоварят изобщо и излизат като парцал. Веднъж съм ходил и на тролинг за сом, но нямах успех. Върха е дебел само 2.8мм.

и отчита чудесно играта на едрите воблери. Балансира се добре с този QUANTUM

На пръв поглед нищо особено

но е с метално тяло и бронзови зъбни колела

Както по-горе Павел Иванов е споменал сега има доста геги които са фастови, а при натоварване работят като параболик, но миналия век това беше нещо революционно та за това се отбелязваше и по бланките. Както преди така и сега подобни геги са си скъпо удоволствие. На времето дадох една цяла средна Българска заплата

От мен толкова надявам се да не съм ви отегчил с моите писания.
-
- новобранец
Колеги, благодаря Ви за проявения интерес и съдържателните мнения по отворената от мен тема. Научих доста неща, които не ми бяха известни и си позволявам да направя едно уточнение. Замисленият от мен модел е да променя твърдостта на върха на пръчката, така че когато се лови с фидер примерно, да не се налага подмяната на върховете. Става въпрос за устройство, което е елементарно по своята същност и при положение, че се получи удачен работен образец, това устройство може да бъде приложено за промяна твърдостта на всеки един елемент от съставните на въдичарския прът, поотделно.
- Павел Иванов
- и господ не е толокова добър
Както обещах разделих темата , ей го отрочето и , на правилното за сега място - http://www.nariba.com/forum/viewtopic.php?f=25&t=89673" rel="nofollow" onclick="window.open(this.href);return false;
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Павел Иванов
Павел Иванов