Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Сладководен Риболов
naRiba.com

Форум

Мнение и съвет при избор на въдица и такъми
Модератор: bobopeli
Мнение и съвет при избор на въдица и такъми
Здравейте! Бих искал да ми помогнете при избора на въдица и отделните такъми. Не съм запален рибар, не съм професионалист.. ходя от време на време за риба,за отпускане и разходка.От няколко години го практикувам любителски.В момента имам една въдица напълно обикновена 2,70метра и макара глобе цт200а или нещо такова с обикновена плувка и кука.
Сега ми се иска да експериментирам и да взема нов телескоп с водачи 3,60 метра и макара обикновена и да сложа един воблер.Какво ще кажете удачно ли е?С тази 3,60метра въдица ще ловя предимно в езера и язовири и лятото на морето,апак с по-малката в реки.Винаги съм ловил на плувка и затова мисля да пробвам с воблер понеже хем може повече риба да има хем малко разнообразие.Ще се радвам ако изразите своето мнение относно варианта на такава въдица да сложа воблер и очакваните критики и забележки. благодаря
Сега ми се иска да експериментирам и да взема нов телескоп с водачи 3,60 метра и макара обикновена и да сложа един воблер.Какво ще кажете удачно ли е?С тази 3,60метра въдица ще ловя предимно в езера и язовири и лятото на морето,апак с по-малката в реки.Винаги съм ловил на плувка и затова мисля да пробвам с воблер понеже хем може повече риба да има хем малко разнообразие.Ще се радвам ако изразите своето мнение относно варианта на такава въдица да сложа воблер и очакваните критики и забележки. благодаря
- dizela_88
- новобранец
Re: Мнение и съвет при избор на въдица и такъми
Колега ако изпитваш удоволствие от риболова на плувка по-добре си купи един мач и по читава макара.За човек който ходи от време на време за риба се придържай към един вид риболов и му се наслаждавай.Спининга изисква различен вид пръчка , макара , влакна и много повече от един воблер за да имаш резултат.Аз от риболов на дъно реших да разнообразя със спининг и след като изхарчих 500 лева реших ,че този риболов не ми е по сърце добре ,че на брат ми му допадна та оправдах средствата.Затова преди да се впуснеш в нещо ново прочети малко повече , отделяй повече време за риболов и сам ще усетиш подходящото за теб.
Попринцип да, но вече телескопа 3,60метра съм го взел.. Още нито макара нито нищо съм му взел. Може и на него и на този от 2,70метра да ги оборудвам с плувки,но просто се интересувах дали е възможно и удачно примерно този от 3,60 да си го оборудвам с плувка апак този от 2,70 с малко воблерче? Разбира се още проучвам , не е казано,че трябва да има воблер, може и двата телескопа да са с плувка.Този от 3,60м смятам да му сложа по-дебела корда 0,25-0,30 като го ползвам основно за язовири,езера и Черно море, а този от 2,70 да му сложа по-тънка за по-дребни риби и кука номер около номер 9.
Забравих да спомена-миналата година с този телескоп от 2,70метра на пристанището в Приморско улових на плувка някакъв морски дракон отровен и няколко дребни риби цаца, като се има предвид ,че не съм сменял такъмите а ги ползвам същите като в сладководните водоеми.
Забравих да спомена-миналата година с този телескоп от 2,70метра на пристанището в Приморско улових на плувка някакъв морски дракон отровен и няколко дребни риби цаца, като се има предвид ,че не съм сменял такъмите а ги ползвам същите като в сладководните водоеми.
Ходих и поразпитах относно тез воблери. Казаха,че за начало да пробвам с нещо по просто - плувка,изкуствена муха или блесна.Изкуствената муха била като обикновена кука само,че на нея има нещо наподобяващо на муха или бръмбар.Блесните директно за кордата ли се връзват и към тях няма плувка нали?Тоест същата схема като воблера? Кое е по-подходящо моля кажете - изкуствена муха и плувка,блесна или само плувка и кука.
Здравей колега. С 2.70 и глобето въртиш на блесна и вьоблер а с 3.60 и макара маалко по голяма на плувка. Мое мнение все пак.
- icefire
- ще става разбирач
ivan_95 , Скифтай сега пич ... Нещата така както ги казваш са доста неясни и бая общи .. Това , че едната въдица е 2,70м а другата телескоп на 3,60 не означава нищо , то ест. означава дължината на въдиците , НО !! от тук на там има доста за казване.
Аз ще ти препоръчам да прочетеш тук във Форума , виж там има различни раздели , различни теми... сладководен риболов/ риболов на плувка / спининг ... / шаранджийски неща / на тежко , на леко /фидер ... методи и тактики. Отделно има раздели, Морски риболов / риболов от брега / ..от лодка .. чепарета , на дъно , с бомбарда.. тролинг .. и какво ли още не !!?
Научи се кое какво е , риболов на Мач , с болонеза , спининг .. какви воблери , какви блесни , клатушки , кастмастери ... то е лудница бе батенце.. !! Има предостатъчно информация , за какво ли не , стига човек да е малко любознателен и да иска да прочете . Е сега някой казват : Там където е многото - там е и боклука ... Ше ти се налижи да отсяваш от инфото , не всичко е "чиста монета ".. И всепак Прочети .. после прилагай на практика , ще научиш , че универсални въдици няма , просто си избери един от видовете риболов и дерзай
Като начало не се нахвърляй на скъпи такъми , използвай си тези които си имаш. Не е задължително да си професионален състезател по риболов, за да задълбаваш чак толкова много , даже повечето от нас са любители. Но няма нищо лошо да поназнайваш това - онова ..каква акция ти трябва , какъв строй фаст , медиум .. и т.н. познанието ще обогати и разшири твоят светоглед и ще изпълни риболовните ти излети с повече смисъл и емоции ..
Аз ще ти препоръчам да прочетеш тук във Форума , виж там има различни раздели , различни теми... сладководен риболов/ риболов на плувка / спининг ... / шаранджийски неща / на тежко , на леко /фидер ... методи и тактики. Отделно има раздели, Морски риболов / риболов от брега / ..от лодка .. чепарета , на дъно , с бомбарда.. тролинг .. и какво ли още не !!?
Научи се кое какво е , риболов на Мач , с болонеза , спининг .. какви воблери , какви блесни , клатушки , кастмастери ... то е лудница бе батенце.. !! Има предостатъчно информация , за какво ли не , стига човек да е малко любознателен и да иска да прочете . Е сега някой казват : Там където е многото - там е и боклука ... Ше ти се налижи да отсяваш от инфото , не всичко е "чиста монета ".. И всепак Прочети .. после прилагай на практика , ще научиш , че универсални въдици няма , просто си избери един от видовете риболов и дерзай

Като начало не се нахвърляй на скъпи такъми , използвай си тези които си имаш. Не е задължително да си професионален състезател по риболов, за да задълбаваш чак толкова много , даже повечето от нас са любители. Но няма нищо лошо да поназнайваш това - онова ..каква акция ти трябва , какъв строй фаст , медиум .. и т.н. познанието ще обогати и разшири твоят светоглед и ще изпълни риболовните ти излети с повече смисъл и емоции ..

Никой не полудява толкова бързо като абсолютно нормалният човек ...
Животът е навик , от който се отвиква много трудно ...
Terry Pratchett
Животът е навик , от който се отвиква много трудно ...
Terry Pratchett
Пишете основно баластра,но не и по темата. Както и да е.Доплатих и го замених телескопа от 3,60метра за един друг май се води болонезе 3,80метра на guangwei .Много лек и тънък, основно за леки и средни риби. Син на цвят.И двете въдици ще ги оборудвам за плувка.
Имам въпрос - кой размер влакно ще ми препоръчате като основно ще се ловят кефал,уклей,пъстърва, от време на време некое шаранче ако удари ще се мъчим да го вадим
. магазина ми казаха 0,14 до 0,16 максимум, вашето мнение ?На 2,70-то то е композит ще му сложа по дебело влакно.
Имам въпрос - кой размер влакно ще ми препоръчате като основно ще се ловят кефал,уклей,пъстърва, от време на време некое шаранче ако удари ще се мъчим да го вадим

0.18 си слагай основно. И си вземи влакна за поводи
За уклей,червеноперка и бабушка 0.10
За Пъстърва по платените 0.12
За шаран и каракуда 0.18 .
И ако слушаш по магазините кво ти пробутват риболова не е за теб
Желателно е да имаш хубава макара например Риоби Екусима или някоя подобна и да се научиш да работиш с аванса на макарата
За уклей,червеноперка и бабушка 0.10
За Пъстърва по платените 0.12
За шаран и каракуда 0.18 .
И ако слушаш по магазините кво ти пробутват риболова не е за теб

Желателно е да имаш хубава макара например Риоби Екусима или някоя подобна и да се научиш да работиш с аванса на макарата