"За" и "Против" металния повод

Модератори: Павел Иванов, sestrata

ilia0706
новобранец
новобранец
Обратна връзка:

Re: "За" и "Против" металния повод

Мнение от ilia0706 »

Зависи от примамката = големина и цена.При риболов без повод имам над 70 % извадени, но и от време на време касания...........но риболова е и касмет и шанс и за рибаря и рибата
Живей живота си както намериш за добре, а не както другите ти казват.

http://picbg.net/view_folder.php?f_id=5494
iordigd
новобранец
новобранец

Мнение от iordigd »

Тука някой нещо не доизясни добре. Ако щука глътне силикон в стомаха си ясно, че няма да умре от него. Както обикновенно със силикона вървят и оловни топчета "Чебурашки" и там подобни. Оловото е силно отровно и няма как щуката да се спаси въпреки бавния си метаболизъм. При поглъщане на блесна казвате, че ще корозира в стомаха. Това е така защото киселините които се изливат в стомаха на хищника са силни и независимо, че повечето елементи на блесната са не корозиращи защото са изработени от месинг, мед или хромникел е възможно да се стопят, но това ще отнеме много време. За това време не мога да преценя дали хищника ще отселее. Допускам, че може да се справи. Не разбирам обаче какво ще прави щуката когато блесната е забита вътре дълбоко в устата й. Това е най-честата причина да се получи и прегризване /скъсване/ на влакното. Щуката не може да глътне блесната защото та е забита в устната и кухина. Не може така също да я разгради защото там няма стомашен сок. Тя е неръждаема и там ще си остане. Това което може да се случи е рибата да чака да корозира кукичката на блесната и да се освободи от нея като я изплюе извън устата си. Този процес на корозия ще бъде много продължитен защото желязо което няма съприкосновение с въздуха ще корозира в десетки пъти по-бавно.
Явно не осъзнавате на какъв ужас подлагате рибите, които са ви отнесли такъмите заради неизползването на подходящи за целта поводи.
Аватар
pavkata_10
новобранец
новобранец

Мнение от pavkata_10 »

Ще си позволя да опиша скорошен случай. През забраната тази година ловях на позволен водоем, търсих щуки. Линията ми бе 0,25 моно, без никакъв повод, било то метален, кевларен и т.н. Над вечер до брега имах удар на щука 2-3кг по моя преценка, на воблер 7см - чупещ се (Салмо Фриски). След удара щуката се наблъска в водораслите до мен, но за секундите, в които я мернах влакното влизаше в устата, а примамка не се виждаше (т.е воблера е бил нагълтан дълбоко). След като рибата влезе в водораслите, линията олекна и на другият край нямаше нищо.
Началото на септември отново бяхме на същият водоем с братовчед ми. Наблизо минаваше познат колега, който видя, че братовчед ми извади хубава щука на същият воблер, който щуката ми "взе". Погледна го и каза, че преди дни е намерил същият... С интерес попитах дали е абсолютно същият, а колегата любезно го извади от кутията си и го показа. С радост установих, че това е изгубеният ми боец, по множеството дупки и резки по тялото, а когато човека попита къде съм го скъсал му посочих мястото, той се усмихна и заяви, че точно там го е намерил, плуващ на повърхността. След кратък оглед видях, че жилата, вероятно забити в щучата паст са се разградили до контрата, а от там нататък си е здраво.
Този случай ме озадачи, но важното е, че "героят" продължава да боде зъбатите! :)
Аватар
Павел Иванов
и господ не е толокова добър

Мнение от Павел Иванов »

iordigd написа:...
Това хубаво , ама единственият извод до който достигнах е че нямаш никакъв опит с упоменатата риба . Адаша вече е имал такъв гледам .
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !

Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
iordigd
новобранец
новобранец

Мнение от iordigd »

Абсолютно си прав за това, че нямам опит с риболова на щука. Искам да се науча да я ловя и затова изчетох целия форум на длъж и на шир. Събота ходих на Дунава за един час и хванах на блесна една около 30-35 см. Снимах си я за спомен и я пуснах обратно във водата да порасне. Всичко, което е написано в този форум е много полезно за начинаещи и професионалисти.
Благодаря за случая, който е описал pavkata_10. За мен тази случка доказва приблизителното време, което е необходимо на една щука да се измъкне от куките на блесна или воблер за, които е била закачена. Това се оказва периодът от май до септември. От тук нататък всеки сам си преценява дали трябва да слага метални или кевларени поводи. Поне за мен това ще е задължително.
Аватар
rockeagle35
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Обратна връзка:

Мнение от rockeagle35 »

Хах, тоя въпрос можеше да се направи като анкета, щеше да е по-интересно... но пак нямаше да има никва "образователна" цел. В крайна сметка всичко си е въпрос на личен избор. Може само да се повторят 2та основни факта - в повечето случаи на спининг щуката се кове някъде по устата и няма никакво протриване => няма смисъл от повод. От друга страна като ти шибне някой змей 11+см воблер и избега още преди да се усетиш за кво иде реч, после ти държи влажно бая време(реален случай от последния ми риболов на Жребчево). Истината е, че щуката не се плаши от повода, но той неминуемо скапва играта на повечето примамки=> по-малко кълванета.
Последно ще кажа, че поводите за щука по моето скромно мнение биват стоманени и флуоро. Всичко останало е почти толкова рисково, колкото да ловиш без такъв.
Лично аз отдавна се отказах от тях и бих препоръчал(особено за начинаещи, с цел повечко рибоци) - по-добре по-едри примамки(не, че пак не ги гълта дзверо, ако си реши) и хубаво влакно, отколкото стомана.
Пишете на кирилица ! Не е едно и също "Пенка отиде на къра." и "Penka otide na kura."!
Аватар
Vid
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Vid »

Да спомена и моя опит тук, въпреки че съм се изказал против металните поводи надълго и широко...
Преди 2-ва дена закачих щука около 3-те кг. на Тунджа под Елхово. Такъма бе пръчица 2-7гр. и влакно нанофил 0,15, воблер 4 см.
Рибата беше докарана успешно до брега, но влакното се скъса при опит за вдигане на рибата извън водата, щото брега беше много стръмен... Загубих един воблер, който остана в устата на рибата...
В случая си мисля, че и с повод резултата щеше да е същия....

п.п. Пак ще кажа: употребата на поводи е задължителна при риболов на големи екземпляри, също и при целенасочен риболов на щука. При нашите условия, къде щукичките не могат да пораснат, това не е задължително, щото повода разваля играта на примамката. И това, при положение, че търсим всякаква риба и се надяваме на удар от кВото и да е, е неприемливо поне за мен....
‎Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека
Аватар
pavkata_10
новобранец
новобранец

Мнение от pavkata_10 »

Vid написа:
п.п. Пак ще кажа: употребата на поводи е задължителна при риболов на големи екземпляри, също и при целенасочен риболов на щука. При нашите условия, къде щукичките не могат да пораснат, това не е задължително, щото повода разваля играта на примамката. И това, при положение, че търсим всякаква риба и се надяваме на удар от кВото и да е, е неприемливо поне за мен....
Мисля, че си много прав колега! :)
Аватар
szipion afrikanski
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от szipion afrikanski »

Изображение
Имам случаи на прегризани купешки метални поводи, така че предпочитам да си правя сам поводите от струна на китара. Там нема лабаво. Не мога да си представя да ловя щука с нещо различно от метал....
Аватар
bogno
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от bogno »

Препоръчвам на всички колеги плетеняк с метална жичка в него на "Kangle"-Spider,0,25 -100%успешен при риболов на спининг.
Жена ми мисли,че съм на работа, шефът мисли, че съм болен, приятелите знаят, че съм НА РИБА!
Аватар
JIRO
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от JIRO »

Имаше навремето на Спро едни поводи кевлар+волфрам мисля че бяха 5м ролки за мен то бе най доброто което съм срещал, беше меко, поводи се връзваха се без проблем както се връзва брейд с малък вирбел и в другия край карабинка а можеше да се връзва и кука с лопатка .Навремето кога имаше много щуки на Шабленското езеро след падането на соца имах възможност да експериментирам с без метален повод и за себеси съм преценил че от такъв има нужда след загубата на няколкодесетки примамки и изтървани качествени риби...Щуката е непредпазлив хишник почти без естествени врагове като понякога позволява да я докоснеш преди да избяга и повода въобще не и пречи, колкото до това дали пречи на примамките(там важи колкото по голяма толкова по добре) ми те са по 15-20см воблери джъркове и клатуни или въртележки №6 по мепс ,така че и на тях не бих казал че им пречи повода...
Всичко останало не е целенасочен риболов на щука и загубите са неминуеми ако има чести срещи със звяра...
onikolaev
новобранец
новобранец

Мнение от onikolaev »

Благодаря за споделената информация и изказаните мнения, които при всички положения ще са от полза на всички форумци :)

Сега бих искал да конкретизираме малко темата. Моля, тези от вас, които ловят без повод, да споделят статистика (точна или ориентировъчна) колко щуки са хванали и колко от тези щуки са скъсали влакното при изваждането (или пък при самия удар)! Не говоря за скъсване поради оплитане на влакното в клони или други подводни препятствия.
Аватар
Павел Иванов

Мнение от Павел Иванов »

За последните две години имам точно едно "прегризване" от риба . Иначе като бройка определено са доста като болшинството са на дребни примамки от рода на блесни №3 и 5 грамови воблери . Продължавам да съм на мнение , вече доста години , че основното което прави металният повод е да "убива" чувствителността спрямо примамките . Ако товарим с яки примамки е друга бира , но и на 90гр. примамка пак не слагам повод .
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !

Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Аватар
dancho.danev
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от dancho.danev »

onikolaev написа:Благодаря за споделената информация и изказаните мнения, които при всички положения ще са от полза на всички форумци :)

Сега бих искал да конкретизираме малко темата. Моля, тези от вас, които ловят без повод, да споделят статистика (точна или ориентировъчна) колко щуки са хванали и колко от тези щуки са скъсали влакното при изваждането (или пък при самия удар)! Не говоря за скъсване поради оплитане на влакното в клони или други подводни препятствия.
Тази зима имам около 15 щуки извадени на силикон с ФК повод сложен заради камъните по дъното. Имам и 3 прегризвания. Винаги са се случвали в рамките на 5-6 секунда след засечката. Лятото когато ползвам основно воблери (по едрички) стоманения повод ми е задължителен.
Аватар
Bigmarlin
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Bigmarlin »

Не съм броил точно колко щуки съм хванал,но имам само една скъсала влакното в момента на излизането на блесната от водата.Налетя буквално на сантиметри от брега.Влакното беше монофилно.Не ми стана ясно дали прегриза или просто го скъса от собствената си тежест.
Публикувай отговор

Обратно към “Спинингов риболов”