Дунав-всичко за и по реката

Този подфорум е създаден с цел да научаваме всичко за дадени водоеми, както каква риба има, така също и удобни места за риболов.

Модератор: sapuna

Публикувай отговор
Аватар
raev
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Обратна връзка:

Re: Дунав-всичко за и по реката

Мнение от raev »

Категорично не!
Плашат теб, когато влачи водорасли :) и предразполагат да олеква чантата с тежести...а цената на оловото плаши :)
На лов с куче, на риболов с кучка........ 0.50то му е майката
Аватар
TRAP
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от TRAP »

За мен универсалното влакно за дъно на Дунав е 0,40 в редки случай ползвам 0,50мм.
Аз ходя по брега и викам рибката да идва тя при мен сега.
ORadev
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от ORadev »

Здравей колега.та за питанката.Яки дънни основно 0.50 поводи от 0.30 до 0.4о.ЗА фидера основно 0.28 или 0.30, монтажа асиметричен 0.25 и поводи от 0.18 до 022.Това е дано съм ти бил полезен. :fishing12:
Аватар
begleca_sv
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от begleca_sv »

миналата година изкарах с 0.40 но ползвах сопи които не бяха за Дунава кажете мнение за това влакно ?

http://www.nasluka-shop.com/vlakna/za-o ... 000-m.html" rel="nofollow" onclick="window.open(this.href);return false;
Обичам природата, но не само на картинка !!!
Аватар
begleca_sv
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от begleca_sv »

и още едно запитване поводите при дънния риболов с плетено или монофил е най добре лично аз ползвах плетено и имах риби .....
Аватар
raev
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Обратна връзка:

Мнение от raev »

TRAP написа:За мен универсалното влакно за дъно на Дунав е 0,40 в редки случай ползвам 0,50мм.
Абсолютно вярно!
Аз ловя предимно с 0,40, когато съм по пясъците, и то единствено заради по-големите тежести, от които много бързо се износват първите метри, понеже не ползвам шок. Дори с 0,40 скъсявам през ден или на всеки 1-2 сериозни риби. Поводите ми са 45лб, не защото чакам сериозни риби, а просто са по-твърди.

Шпулите с 0,50-0,60 слагам само в чукани, но от няколко години избягвам да ловя на такива места, защото го няма удоволствието от ваденето на рибата. Там си е чисто напъване, примесено с кратки пикове на адреналин и в повечето случаи разочерование!

Дебелите влакна не "плашат" рибата, плаши я гъстотата на въдиците. Преди да оптимизирам и премисля начина си на риболов, мятахме всичкия арсенал през 80см-1м, като ставаше огромна плетеница от влакна. Не веднъж сме виждали, как качващите се с/у течението амури заобикалят въдиците, когато първите се сблъскат с влакната.
Допълнително, съпротивлението на дебелите влакна търкаля тежест и предразполага оплитане на монтажа и невъзможност за правилното взимане...и т.н... фактори много ;)

Риболова на Дунава е много по-прост от останалия(говоря за шаранджийския), но в същото време е по-труден. Има два основни принципа и те са КЪДЕ и КОГА...всичко друго е ала-бала, което само спомага да увеличим успеха...
Поздрави!
Аватар
raev
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Обратна връзка:

Мнение от raev »

begleca_sv написа:миналата година изкарах с 0.40 но ползвах сопи които не бяха за Дунава кажете мнение за това влакно ?

http://www.nasluka-shop.com/vlakna/za-o ... 000-m.html" rel="nofollow" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
Супер е! Ползвам го, но има и ментаци!
Аватар
TRAP
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от TRAP »

Както писа къде ,кога.Въобще дунавския риболов е труден трябва да се познава и реката.
ORadev
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от ORadev »

Здравйте колеги ,ще пиша пак.За мен влакно ,,хамелеон карп,,е супер.Вашите са много пари.Карам по 2 сезона като го обръщам в края на сезона,Далечно замятане не е нужно а повече късмет и познаване на релефа в местата където риболовстваш. :D :D :D
kasabinho
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от kasabinho »

begleca_sv написа:миналата година изкарах с 0.40 но ползвах сопи които не бяха за Дунава кажете мнение за това влакно ?

http://www.nasluka-shop.com/vlakna/za-o ... 000-m.html" rel="nofollow" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow" rel="nofollow" rel="nofollow" rel="nofollow" rel="nofollow" rel="nofollow" rel="nofollow
Бях го взел от вносител преди години 0.50- не знам дали беше старо но се бях разочаровал много, якостта не беше изобщо на ниво. Нямам точен спомен вече колко беше тест на възел клуп, но си мисля че беше около 8.5 кг, което за 0.50 е много слабичко, но все пак цената от 22-25лв за 1км влакно не може да очакваме много.

Колкото до какви влакна ловим, поне за мен в района около Русе където ловя няма универсално влакно, на различни места и начина на ловене и рибата, която търся ловя с различни влакна.
- ако ловя на фидер - брейд 0.16-0.18, в някои случаи 0.30 монофил
- ако ловя толостолоб на плувка - брейд 0.25-0.28
- ако ловя в чукани амур/шаран на дъно под 0.60 монофил не слагам
- ако ловя шаран/амур в купове камъни 0.50-0.60 основно с лидер монофил 0.8-1мм
- ако ловя с боло 0.22-0.28
- ако не ловя в лиман с директен New Hunter основно 0.22, директен Shimano Technium 0.16-0.18
- ако ловя в лиман с директен/боло - основно 0.12-0.16
- ако ловя мряна на голяма дистанция - основно брейд 0.20

С риска да ми се обиди колегата Хамелеон Карпа на времето като го ползвах го зачеркнах от списъка, защото много бързо му падаше якостта дори и във вода с невисока киселинност. На времето ме скъса един толостолоб с 0.40 защото ловях във вода с висока киселинност и за 1 ден нищо не ставаше от него.
Изображение
Аватар
begleca_sv
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от begleca_sv »

вище сега ако питате мен бих сложил 0.50 http://www.riboco.com/index.php?mod=product&show=1538" rel="nofollow" onclick="window.open(this.href);return false; от твоа ефтино и по надеждно няма но си взех макари Line Winder EU 7000 и трябва да се навие много влакно на тях затова гледам големите ролки наистина парите са доста единствения вариант да навия някаква подложка под влакното иначе колегата е прав аз лично ловя само на близки дистанции в дълбоки места край брега.... в края на краищата мисля че направих грешка като земах най големия размер на тази марка макари прости ми попаднаха на тънкана втора рака иначе 5000 размер е по добре имам и 4000 на един др комплект въдици те също вършат работа ..
Аватар
raev
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Обратна връзка:

Мнение от raev »

kasabinho написа:

http://www.nasluka-shop.com/vlakna/za-o ... 000-m.html" rel="nofollow" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow" rel="nofollow" rel="nofollow" rel="nofollow" rel="nofollow" rel="nofollow" rel="nofollow" rel="nofollow" rel="nofollow
Бях го взел от вносител преди години 0.50- не знам дали беше старо но се бях разочаровал много, якостта не беше изобщо на ниво. Нямам точен спомен вече колко беше тест на възел клуп, но си мисля че беше около 8.5 кг, което за 0.50 е много слабичко, но все пак цената от 22-25лв за 1км влакно не може да очакваме много.

Колкото до какви влакна ловим, поне за мен в района около Русе където ловя няма универсално влакно, на различни места и начина на ловене и рибата, която търся ловя с различни влакна.
- ако ловя на фидер - брейд 0.16-0.18, в някои случаи 0.30 монофил
- ако ловя толостолоб на плувка - брейд 0.25-0.28
- ако ловя в чукани амур/шаран на дъно под 0.60 монофил не слагам
- ако ловя шаран/амур в купове камъни 0.50-0.60 основно с лидер монофил 0.8-1мм
- ако ловя с боло 0.22-0.28
- ако не ловя в лиман с директен New Hunter основно 0.22, директен Shimano Technium 0.16-0.18
- ако ловя в лиман с директен/боло - основно 0.12-0.16
- ако ловя мряна на голяма дистанция - основно брейд 0.20

С риска да ми се обиди колегата Хамелеон Карпа на времето като го ползвах го зачеркнах от списъка, защото много бързо му падаше якостта дори и във вода с невисока киселинност. На времето ме скъса един толостолоб с 0.40 защото ловях във вода с висока киселинност и за 1 ден нищо не ставаше от него.
Има автомонтьори, които работят с по-малък арсенал от инструменти :D Като спомена толостолоб и си представих едно ремарке троха :wink:

Червения Йон е мн. добър, но е много скъп.
MakaveliCC
новобранец
новобранец

Мнение от MakaveliCC »

Извинявам се че ви отклонявам от темата , но бих помолил колегата kasabinho да обясни за риболова на толстолоб на плувка по дунав , може и другите да изразят мнение ще съм ви благодарен :D
Рибарите се виждат един друг отдалеч
Аватар
begleca_sv
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от begleca_sv »

такъв риболов и аз не съм чувал но в града ни който знае се бяха завъртяли такива риби и на болонези доста удари е имало случайно закачени повечето но е имало случаи куката в остата но 10 кила и нагоре и тънка корда няма как да се извади такава риба затова после ги бяха подкарали с тармъците .....
Аватар
TRAP
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от TRAP »

Много съм доволен от това 0,40мм
Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “Водоеми и реки”