Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Излети
Водоеми и реки
naRiba.com

Форум

Инфо за р. Струма!
Модератор: sapuna
Re: Инфо за р. Струма!
Споко, колеги, не сте ме засегнали ни най - малко. Напротив, виждам у вас едни мои бъдещи съмишленици, само малко трябва да се поработи върху светогледа ви за риболоваVeleka написа: Съветвам те да започнеш отначало, да изчетеш всичките 400 страници за река Струма, за да добиеш по-пълна представа за рибите в реката и техните особености.

Велека, зададох ти въпросчето с лекия намек, че не съм чак толкова бос на тема р.Струма. Този бент го насипаха пред очите ми през пролетта на 1984г., за да вдигнат нивото на реката до нужното за помпената станция. И добре че го направиха, защото досега Кадин мост да е паднал 100 пъти.
Последно обаждане за скобари и живарници ... С аверите като деца и тинейджъри отиваме на риба, примерно на въжения мост в Ръждавица / след десети ноември стана Раждавица/. Люскаме здраво рибата на перо и тесто на клечка, без връщане обратно и такива глупости. Слагам в плетения живарник с едри дупки / тогава всички бяха без обръчи/ - десетина мренки, 5 -6 кленчета и два скобара. Живарника е в тих вир и е здраво издут, в смисъл рибите имат пространство. След два часа всичко мърда здраво и се гърчи, обаче скобарите на само са заминали, а чак са се процревили

Може и да съм им объркал малко техниката за съхранение, но за мен скобара е държелив не повече от червеноперка.
И последно - за въпросното месарче, с което Джони не смее на излезе на дуел като в Тумбстоун

Имам приятели в Испания, твърдят че там събират дребната риба, но задължително връщат едрите екземпляри, да се размножават на воля.
Поздрави на всички ви и не забравяйте, че рибите са пълни с хайвер. В събота отивам до Нов чифлик на яре, мисля да обиколя бреговете без въдица, да видя какво става с тая река и дали най - накрая няма да нахлуе в открития рудник

Топлиците, Боже, топлиците ...

Забраната за риболов на пролетно-лятно размножаващите се риби, която влезе в сила от 15.04.2015г. се различава от предходните по това, че в забранителните текстове никъде не се упоменава, кои рибностопански обекти са с надморска височина до 500м и кои са от 500 до 1500м. Лично мое мнение е, че това е съществен проопуск, но едва ли е случаен.калин кацаров написа:Ебават цялата работа с тази измислена и разделена на периоди по реките забрана. Скобара и мряната не хвърлят хайвер по Благоевградско, за кво там сега има забрана, а нагоре не. Рибата като се набута по притоците нагоре и в момента се излавя. Онзи ден един ми вика за 2 дни хванах над 400 мрени, е за тва говоря, тази риба е хайверна ......
Предоставям Ви няколко данни за реки, които се вливат в горното течение на река Струма и съответно надморската височина на устията:
1. Река Елешница - След село Четирци рязко завива на изток и след 2 км се влива отдясно в река Струма на 437 м н.в., преди навлизането на последната в живописния Скрински пролом.
2. Река Драговищица - Влива се отдясно в река Струма на 485 м н.в., на 700 м западно от село Шипочано.
3. Река Треклянска - След като приеме отляво най-големия си приток река Явор (Пенкьовска река) завива на юг-югоизток и след 6 км се влива отдясно в река Струма на 595 м н.в., в северната част на град Земен.
Данните са от Уикипедия. Ако може да се вярва на цифрите, то забраната за риболов до 500м обхваща почти цялата област Кюстендил.
Излизам с апел към служителите на ИАРА - Кюстендил, да намерят начин да се запознаят с действителните данни за надморската височина на поверените им рибностопански обекти и ако се окаже, че някои от тях са под 500м, да упражнят съответния контрол.
Последно промяна от Veleka на Чет Апр 23, 2015 7:57 am, променено общо 1 път.
Неслучайно публикувах клипче с връщане на риби, които са уловени посред лято, когато съхранението им е най-рисково. А за това, колко може да е издръжлив скобара, ще ти споделя следния факт: късната есен на 2013г. с помощта на 50л бидон и кислородна помпа на 12V, успях да дам нов дом на 15 струмски скобара в река Искър при къмпинг "Врана" в София. Рибите ги транспортирах след два риболовни излета. Може и да ти звучи невероятно, но и в двата случая нямах загубена риба.mrenka написа: Може и да съм им объркал малко техниката за съхранение, но за мен скобара е държелив не повече от червеноперка.
Миналата година след 15,04,2014 звънях в Кюстендилската ИАРА да питам къде е границата отговора беше вливането на джерманската.Под нея не може нагоре е разрешено.Ако е имало някакво недоразумение,трябваше тая година да правят проблем на колегите който ловят и в момента в района,а това не се случва значи всичко е ок./не твърдя че е правилно./
За мене всички мръстилища трябва да се охраняват денонощно за две три седмици 90% от скобара си хвърля хайвер и после може да се контролира по веднъж дневно.
За мене всички мръстилища трябва да се охраняват денонощно за две три седмици 90% от скобара си хвърля хайвер и после може да се контролира по веднъж дневно.
1. Долни и примитивни типове го размазват в огромни количества при хвърлянето на хайвера по малките притоци на реката. Като малък съм виждал нощно време боища по р.Рилска в района на моста на Е79, гледката може да разпали бракониерски страсти дори в труп
Такава гледка предизвиква в мене огромна радост и умиление.А не мисля как да ги изам...Това е гледка достойна за дискавъри хората се кефят на чудесата на природата,филми правят, за да може и ние пред тв да се кефиме.А тука бракониерски страсти........

Такава гледка предизвиква в мене огромна радост и умиление.А не мисля как да ги изам...Това е гледка достойна за дискавъри хората се кефят на чудесата на природата,филми правят, за да може и ние пред тв да се кефиме.А тука бракониерски страсти........
Миналата пролет, на 2 май, имах "близки срещи" с екип от горски стражари и инспектор от ИАРА на р.Драговищица. Разговорихме се, споделиха, че за цялата област прилагат заповедта от позицията "над 500м надморска височина".
Както всичко останало в тази държава, така и в този случай нищо не е както трябва.chokoboy написа:Миналата година след 15,04,2014 звънях в Кюстендилската ИАРА да питам къде е границата отговора беше вливането на джерманската.Под нея не може нагоре е разрешено.Ако е имало някакво недоразумение,трябваше тая година да правят проблем на колегите който ловят и в момента в района,а това не се случва значи всичко е ок.
На мен лично ми намирисва на неизпълнение на министерска заповед, за което съответните органи трябва да понесат своята наказателна отговорност. За сведение на всички риболовци и контролиращите ги органи ще вметна, че град Бобошево се намира на 386 метра надморска височина. Много голям риск поемат ИАРА-Кюстендил, след като разрешават риболова на река Струма нагоре от вливането на река Джерман.
В този си вид забраната за риболов на пролетно-лятно размножаващи се риби, засяга река Струма от вливането на река Драговищица до границата с Република Гърция.
- izzyone
- фен клуб-скобар
Колкото и добра заповед да направят, при тази почти пълна липса на контрол спазването и остава единствено на съвестта на риболовците. Същото се отнася и до прибирането на хайверни риби.
“There is nothing noble in being superior to your fellow man. True nobility is being superior to your former self.”
Ernest Hemingway
Ernest Hemingway
-
- фен клуб-скобар
Убиеца на дребно шаранче представи се сам пред Мренка:))))) ако искаш лично,ще те запозная с Адвокат Месюго, че гледам се интересуваш живо от него!По принцип повече обичам да се дуелирам на реката в пълно бойно, отколкото във форума:) И последно имам много кои познати,кои близки приятели криминални,бих се радвал да се запозная и с теб:)
Монтанеца и Вальо Колев -НАЙ ГОЛЕМИТЕ!!!!!
Личен лекар на скобарите
Личен лекар на скобарите

Колеги, има списък пуснат от ИАРА с водоемите над 500 н.в.
http://iara.government.bg/?p=9993
Идва обаче въпросът, кой умник е решил да посочи такъв голям район попадащ под 500 м? Ето информация от Google Earth, 100% точна, съдейки по данните, които са посочени от колегата Veleka по-горе. Друг е въпросът, дали в статията в Wikipedia не са използвани данни от Google Earth
Малко "инструкции" за господата от ИАРА
- изтеглете и инсталирайте Google Earth - https://www.google.com/earth/
- отваряте Google Earth
- намирате населеното място от полето в горния ляв ъгъл
- намирате реката на картата около търсеното населено място и посочвате с мишката върху нея
- в долния десен ъгъл се изписва надморска височина (elev.): XXX, където XXX = метри
Вижте приложения пример, мястото след което надолу по течението в момента е валидна забраната (освен ако реката не тече нагоре
)

Списъкът по-горе няма заверка, следователно изниква въпросът, доколко е легален този документ?
Извод, някой мързеливец в ИАРА умишлено нарушава заповедта на министъра!
Идва обаче въпросът, кой умник е решил да посочи такъв голям район попадащ под 500 м? Ето информация от Google Earth, 100% точна, съдейки по данните, които са посочени от колегата Veleka по-горе. Друг е въпросът, дали в статията в Wikipedia не са използвани данни от Google Earth
Малко "инструкции" за господата от ИАРА

- изтеглете и инсталирайте Google Earth - https://www.google.com/earth/
- отваряте Google Earth
- намирате населеното място от полето в горния ляв ъгъл
- намирате реката на картата около търсеното населено място и посочвате с мишката върху нея
- в долния десен ъгъл се изписва надморска височина (elev.): XXX, където XXX = метри
Вижте приложения пример, мястото след което надолу по течението в момента е валидна забраната (освен ако реката не тече нагоре

Списъкът по-горе няма заверка, следователно изниква въпросът, доколко е легален този документ?
Извод, някой мързеливец в ИАРА умишлено нарушава заповедта на министъра!
- fishingman
- вече хвърля и на тежко
Мисля, че забраната трябва да се корегира не само с тези 500мнв но и времетраенето. Сигурен съм, че всички сте ловили хайверни риби след забраната и това продължава поне 2 седмици след това. Мойто предложение е забраната да стане не 45 дни, а 60 или даже 70 дни. Така или иначе има достотъчно свободни и частни водоеми, че ще се изтърпи този период, и ще се запазят много риби.
Да. Истината се върти около тези срокове, но ....... На кой му пука?fishingman написа:Мисля, че забраната трябва да се корегира не само с тези 500мнв но и времетраенето. Сигурен съм, че всички сте ловили хайверни риби след забраната и това продължава поне 2 седмици след това. Мойто предложение е забраната да стане не 45 дни, а 60 или даже 70 дни. Така или иначе има достотъчно свободни и частни водоеми, че ще се изтърпи този период, и ще се запазят много риби.
Списъкът качен в сайта на ИАРА няма никаква стойност освен, че стимулира грубо нарушаване на министерска заповед. Никъде в заповедта на Министъра на земеделието и храните не са посочени списъци и приложения, които да допълват забраната за риболов.emzo написа:Колеги, има списък пуснат от ИАРА с водоемите над 500 н.в.
Това е списъка от Заповедта за забрана от 2013 г. Всичко останало е интерпретация и инерция набрана от товава.Veleka написа:Списъкът качен в сайта на ИАРА няма никаква стойност освен, че стимулира грубо нарушаване на министерска заповед. Никъде в заповедта на Министъра на земеделието и храните не са посочени списъци и приложения, които да допълват забраната за риболов.emzo написа:Колеги, има списък пуснат от ИАРА с водоемите над 500 н.в.
И след като не е изрично упоменато в тазгодишната Заповед, значи се ползва приложение от предходна, защото е по лесно.
Момчето се обади на ЛС още преди 2 дниDJONI RINGO написа:Убиеца на дребно шаранче представи се сам пред Мренка:))))) ако искаш лично,ще те запозная с Адвокат Месюго, че гледам се интересуваш живо от него!По принцип повече обичам да се дуелирам на реката в пълно бойно, отколкото във форума:) И последно имам много кои познати,кои близки приятели криминални,бих се радвал да се запозная и с теб:)