Къде се намирам:
Риболов
Морски раздел
Тактика
Изкуствени примамки
naRiba.com

Форум

Качествени чепарета
Модератори: Димо Михалев, dobria1
- sharko1111
- новобранец
Re: Качествени чепарета
Бидиема няма да се усуква ако изправиш малко извивката,но задалжително вирбели.и както казващ 4е на сто метра се усукало зна4и не е добре,престави си на всеки сто метра да вадиш и да отсукваш, за да имаш успех такъма трябва да работи на 95 процента .
https://youtu.be/XRCvJ32LAB4
https://youtu.be/QQzqBKcsSNA
Две клипчета с черноморска ува в движение. Според мен се движи само върха на опашката при бързо придвижване, почти цялата ува си стои права. Струва ми се че това движение по-вече се доближава до движението на дългите калмари, отколкото на клатушката.
https://youtu.be/QQzqBKcsSNA
Две клипчета с черноморска ува в движение. Според мен се движи само върха на опашката при бързо придвижване, почти цялата ува си стои права. Струва ми се че това движение по-вече се доближава до движението на дългите калмари, отколкото на клатушката.
- КИРО
- и господ не е толокова добър
- Обратна връзка:
Първото клипче си беше зарган Румба.
И най-малката извивка на тялото,ще предизвика според мен
игра на перка,т.е.,ще почне да се върти,освен ако не е идеално право.
А при тролене,вирбела няма да го спаси,за да се развърти обратно,
се иска поне кратко отпускане на линията.
Не съм голям спец,но ако е от две части "УВАТА",може и да не се върти ?????
И най-малката извивка на тялото,ще предизвика според мен
игра на перка,т.е.,ще почне да се върти,освен ако не е идеално право.
А при тролене,вирбела няма да го спаси,за да се развърти обратно,
се иска поне кратко отпускане на линията.
Не съм голям спец,но ако е от две части "УВАТА",може и да не се върти ?????
В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
Според мен ако е изработена от силикон ще има много по-добра игра. Всъщост, аз не знам от какво са изработени примамките от клиповете, но изглежда твърд материал. Например тази примамка някой пробвал ли я.....https://akvasport.com/product/9359/sili ... fleck.html" rel="nofollow" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow" rel="nofollow" rel="nofollow" rel="nofollow" rel="nofollow" rel="nofollow" rel="nofollow" rel="nofollow" rel="nofollow" rel="nofollow" rel="nofollow" rel="nofollow ? Ако се тунингова малко цвета по формула noemis tuning style
може би и др. ще работи ok. По-малко вибрации, по-малко усукване, по-добра игра . Пробвай твоето копие и със силикон мисля, че ще е по резултатно. 

MARLIN написа: Например тази примамка някой пробвал ли я.....https://akvasport.com/product/9359/sili ... fleck.html" rel="nofollow" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow" rel="nofollow" rel="nofollow" rel="nofollow" rel="nofollow" rel="nofollow" rel="nofollow" rel="nofollow" rel="nofollow" rel="nofollow" rel="nofollow" rel="nofollow" rel="nofollow ? Ако се тунингова малко цвета по формула noemis tuning styleможе би и др. ще работи ok.
Пробвано е и то не само веднъж,почти всички възможни цветове

са изпробвани и дори с разни екстри съм ги правил

и други окраски и мога категорично да кажа че има много по резултатни неща от тези RED GILL
п.п.Ако искате да имитирате улва е много просто и елементарно просто помислете малко или отново обиколете магазините с ламета но и не мислете че това е истината
Есента имах уникалния късмет да съм всеки ден в морето и да влача и сутрин и вечер много експерименти направих включително и доста добра имитация на ува и доста се разочаровах точно от тази проба.Имаше случаи когато изляза заранта,да се прибирам и да връзвам и вечерта да влизам с новонаправено дълго чепаре (и там много от старините методи на дядовци и прадядовци паднаха в киреча) но това си е доста сложно нещо за обяснение тук.
НАЙ МИ Е ДОБРЕ ЛЯТО КАТО Е!!!

Еххх , нищо не пропускаш да топнеш в морето .
Знам, че в гръцко ги ползват и затова ми беше интересно за RED GILL в BG . Ама така е... Това, че на нас ни харесват нещата не значи, че и на рибата ще и харесат... Колко чепарета така са изоставени,.... а толкова ми харесваха. 

- КИРО
- и господ не е толокова добър
- Обратна връзка:
Чи къ няма да паднат ве,виж в началото на темата какви ламета се ползваха,dobria1 написа: (и там много от старините методи на дядовци и прадядовци паднаха в киреча).
и как с годините се развиха нещата.
Де преди 20г флоурокарбон,то щъркели нямаше за перушина,
ти за методи приказваш.....

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
-
- новобранец
Доста по-дефицитни винаги са били мислещите и кадърни риболовци, които не жалят време, нерви и средства за обогатяване на познанията си за рибите и усъвършенстване на методите за улавянето им.КИРО написа:Чи къ няма да паднат ве,виж в началото на темата какви ламета се ползваха,dobria1 написа: (и там много от старините методи на дядовци и прадядовци паднаха в киреча).
и как с годините се развиха нещата.
Де преди 20г флоурокарбон,то щъркели нямаше за перушина,
ти за методи приказваш.....

- noemis
- научил се да хвърля
- Обратна връзка:
Ако исках имитация на това движение на увата, щях да използвам дълги и тънки октоподчета или направо Red Gill. Все пак ако трябваше да избирам, бих се спрял на октоподчетата вместо Red Gill-а.rap66 написа: https://youtu.be/QQzqBKcsSNA
Като движение се стремях да получа приблизително това, което се вижда на клипчето - добре изразена и, надявам се, достатъчно провокативна и привличаща внимание собствена игра на клатушките.
Оттук нататък остават още 3 теста.
Първият е да се види дали клатушките усукват, като за целта се направи едно пробно тролене от 1 км с, примерно, 6 км/ч. Това ще стане още на следващото ми влизане (до месец или два) и тогава ще пусна клипче - с тази скорост ще отнеме около 10-12 мин.
Ако теста мине успешно, следват проби с различни воблери и дължини на линията, както и с различен брой клатушки, за да се види с колко повече се вдига даден воблер в сравнение с чепаре от стандартни октоподчета.
При успешно минаване и на този тест следват пробите в реални условия, като някакви по-точни и крайни изводи ще могат да се направят едва в края на годината.
ПП. Що се отнася до използването на клатушките (с по-малкия размер) от зарганаджиите, там проблеми няма. Според тези, с които съм говорил, най-добре ще вървят с потъваща бомбарда за зарган и/или чернокоп. Отсега ги сърбят ръцете да пробват и да видим и те какъв резултат ще получат. Друг вариант е да се опитам да ги утежня с около 10-15 гр и да се ползват като класическа клатушка/блесна.
- redovi555
- вече хвърля и на тежко
Дядо ми, ми подари две кутийки кукички, направо ме върна в първи клас.Те тия с колекционерска стойност, над 30 годишни са.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
- noemis
- научил се да хвърля
- Обратна връзка:
Един експеримент с прозрачна холограма, УВ ламе, рибарски конец (за мрежи) и безцветен лак.
Бидеми за чепаре за чернокоп.

Под УВ лампата ламето си "грее".

При осветяване отзад се вижда, че "перцата" са полупрозрачни.

И едно кратко клипче.
Бидеми за чепаре за чернокоп.
Под УВ лампата ламето си "грее".
При осветяване отзад се вижда, че "перцата" са полупрозрачни.
И едно кратко клипче.
- noemis
- научил се да хвърля
- Обратна връзка:
Нов модел олекотена клатушка за чепаре за лефер и паламуд.
Тази разцветка е полупрозрачна и може да се ползва както през деня, така и късно вечерта/рано сутринта.

Тук се вижда как светлината минава през клатушката (светлото петно в сянката).

А тук се виждат малките кухини в корпуса, които правят клатушката плаваща.

Със светещ в синьо пигмент са обработени само ребрата в двата края (от кантал). Във вътрешността на клатушката излъчената светлина се отразява многократно под ъгли на пълно вътрешно отражение и така целият корпус започва да свети с мека синя светлина.

Клипчето остана за накрая.
Тази разцветка е полупрозрачна и може да се ползва както през деня, така и късно вечерта/рано сутринта.
Тук се вижда как светлината минава през клатушката (светлото петно в сянката).
А тук се виждат малките кухини в корпуса, които правят клатушката плаваща.
Със светещ в синьо пигмент са обработени само ребрата в двата края (от кантал). Във вътрешността на клатушката излъчената светлина се отразява многократно под ъгли на пълно вътрешно отражение и така целият корпус започва да свети с мека синя светлина.
Клипчето остана за накрая.
- atillas
- ще става разбирач
тази клатушка изглежда просто чудесно на външен вид само не знам като издръжливост как ще е
- noemis
- научил се да хвърля
- Обратна връзка:
Здрава е колкото може да понесе двойна тел от кантал - за масово хващаните в Черно море риби не е проблем. Предполагам, че кантала може да удържи повече от 20 кг тежест. Иначе напълно е възможно по-голяма риба да изкриви клатушката, но това е лесно поправимо.atillas написа:тази клатушка изглежда просто чудесно на външен вид само не знам като издръжливост как ще е
В търсене на "универсалното" чепаре за лефер и паламуд.
Прозрачно розово срещу светлината (под водата гледано отдолу нагоре) и с множество нюанси от синьо-зелено до жълто.
Три различни вида прозрачна холограма, УВ ламе, рибарски конец (за мрежи), безцветен лак и син луминофор.
"Перцето" на бидемите не е твърдо, а е доста гъвкаво. Кукичките (2/0) са с ухо, така че при повреда на майката или бидема, примамката да не се губи. Дължина - 60 мм.
Една снимка за сравнение с два добре познати като размери воблера Yo-Zuri 110 mm и 130 mm
В тъмното свети в синьо.
И клипчето за финал.
noemis написа:В търсене на "универсалното" чепаре за лефер и паламуд.

Винаги ме е притеснявала голямата черна кука. Някак си доминира.
На когото съм показал тези снимки всички най-много харесват No3