Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Тактика
Стръв и захранка
naRiba.com

Форум

НАЙ-ДОБРАТА СТРЪВ ЗА ТОЛСТОЛОБ
Модератор: Paublo_Eskobar
-
- учете се от него
И с гола кука става , ако и се сложат един-два бели червея още по-лесно става , нали говорим в края на краищата да не е гола тройка. Ако ще е "на дъното" , първата схема работи перфектно!!!!!butnik написа:Всичко що си писъл е вярно,само не съм съгласен с тестото.И с гола кука ефекта е същия.Годините в които го ловяхме на Оризаре,ползвахме една захранка на Лъчо и Юрката-ЛЮ-ефект.И наистина го имаше.
- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
Да не се заблуждавате колеги млади и стари,тази риба не кълве на нищо,просто в облака захранка засмуква и куката и пружината и тройките и тем подобни,теста,места,магданоз-заблуда.А стръвта си я слагаме да успокояваме съвеста си.Клъвна ми на два бели

Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
-
- разбира нещата
- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
Аз лично го ловя на малка дълбочина,слагам стръв,на тази дълбочина освен уклей едва ли ще ми клъвне нещо друго.Но в повечето случаи стръвта може да попречи за по-доброто му засичане.Най-важното е такъма да е фин,малка плувка от порядака на 0.3гр,и майката му е в огромното количество царевично брашно овкусен с плодов аромат,ягода,тути-фрути.Като дойдат зверовете плувката става неспокойна,като щукарска тапа преди атака на щуката,всяко едно повеждане се засича и ако тръгне аванса или ластика,лапате едно валидолче и се приготвяте за една голяма борба,която не винаги сме победители.Но удоволствието от всичко това си заслужава да опитате.
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
-
- учете се от него
Има и такъв момент , без значение дали се лови горе или долу-като дойдат толстолобите и до там с останалия риболов. Може да се лови нещо друго ,на плувка с легнал на дъното монтаж и да се хване толстолоб , но няма начин да се ловят толстолоби и да се хване нещо друго , другата риба изчезва ( с изключение на уклеите
)

Определено това е метода за риболов на толстолоб, но ако не сложиш стръв превръща ли се този метод в бракониерски?butnik написа:Аз лично го ловя на малка дълбочина,слагам стръв,на тази дълбочина освен уклей едва ли ще ми клъвне нещо друго.Но в повечето случаи стръвта може да попречи за по-доброто му засичане.Най-важното е такъма да е фин,малка плувка от порядака на 0.3гр,и майката му е в огромното количество царевично брашно овкусен с плодов аромат,ягода,тути-фрути.Като дойдат зверовете плувката става неспокойна,като щукарска тапа преди атака на щуката,всяко едно повеждане се засича и ако тръгне аванса или ластика,лапате едно валидолче и се приготвяте за една голяма борба,която не винаги сме победители.Но удоволствието от всичко това си заслужава да опитате.
-
- учете се от него
[quote="rumci1974"] Определено това е метода за риболов на толстолоб, но ако не сложиш стръв превръща ли се този метод в бракониерски?[/quote]
Според мен -НЕ , дори да вържеш двойки или тройки куки пак-НЕ , даже може да са три въдици с по две тройки на всяка
Поне така е по закон , тук въпроса не опира до това , опира как да бъде прилъган куката да му е в устата , а не отвън- за успокоение на всички фенове на Бриджид Бардо
Колега , по способа с малката тройка "на дъното" , като натисне плувката и го засечеш със "здрава китка" или с "падане по гръб" както аз му казвам , тройката (номер 12 , бяла, "Канел") , като го ковне за гушата , минава цялата под кожата и се обръща обратно-навън се виждат само трите връхчета и окото на тройката , вади се после с "операция"- не ми беше приятно да пиша това, предполагам на една голяма част не им еприятно да го четът!!!!!
Според мен -НЕ , дори да вържеш двойки или тройки куки пак-НЕ , даже може да са три въдици с по две тройки на всяка

Колега , по способа с малката тройка "на дъното" , като натисне плувката и го засечеш със "здрава китка" или с "падане по гръб" както аз му казвам , тройката (номер 12 , бяла, "Канел") , като го ковне за гушата , минава цялата под кожата и се обръща обратно-навън се виждат само трите връхчета и окото на тройката , вади се после с "операция"- не ми беше приятно да пиша това, предполагам на една голяма част не им еприятно да го четът!!!!!
-
- учете се от него
Сега , като водим този дебат ми се струва че много удачна " стръв" за ловене горе ще бъде някоя невзрачна "суха" или "удавена" изкусттвена муха с кука номер 10 , пък може да се опита направо и с мухарката

п.п. е там вече с мухарката ще е екшън от всякъде , само дето май ще трябва двуръчна мухарка
Жалко че нямам мухарка , ако се мята в петното не виждам причина да няма екшън 

п.п. е там вече с мухарката ще е екшън от всякъде , само дето май ще трябва двуръчна мухарка

-
- учете се от него
ТОЛСТОЛОБ
При риболова "на пружина със стиропор" , без значение на дъното или горе , шанса за толстолоба е сведен почти до нула , поради простата причина че устата му не месеста като на шарана а изцяло от кост- като пробие куката с контра- няма никакъв шанс да се раздърпа , дупката да се разшири и да избяга от здравия такъм.На плувка с директен телескоп обаче, поне при мен, резултата е около 2:1 ,3:1 в полза на толстолобите 

Re: НАЙ-ДОБРАТА СТРЪВ ЗА ТОЛСТОЛОБ
Нека и аз споделя моя опит във риболова на толстолоб,даже и да не е голям.
Ние с няколко приятели ходим на яз.Ясна Поляна край Бургас където определено толстолоба е в изобилие.Преди години когато щеките не ни бяха познати го хващахме на голи телескопи с монтиран ластик на 2 снадка.Ластика които използвахме и все още използваме е 1.6/1.8.Правим цяла линия 0.18 със 1.00/1,5 гр. плувка и малка троика (12 номер) вързана директно на повода.Преди купувахме по 10-15 пакета захранка и тръгвахме, но сега за храна ползваме пилешка смеска и ефекта е същия
.Слагаме само по един пакет захранка на една кофа смеска понеже няма как да е слепиш.Прави се рехава и се храни доста(обикновенно тръгваме с по един 20кг. чувал на човек
)и често.Проблема на риболова на леко е че екземпляри по големи от 5-6 кг.рядко се вадят.Дълбочината на която го търсим е 3-4 метра.Много често сме имали случаи да удря и докато си хващаме белевичка. А иначе откакто имам щеката мога да кажа че удоволствието да удариш толстолоб и да го изкараш след като си изпушил две цигари докато го умориш е нещо неописуемо 

Затвор за "Националния отбор по високо-волтов риболов" и "Съюза на миньорите на свободна практика"