Има ли гъбари?

Всичко за което не намирате подходящ форум

Модератор: dantho.mihov

Публикувай отговор
lusienn
и господ не е толокова добър

Re: Има ли гъбари?

Мнение от lusienn »

При мене в западния парк-съм маркирал една градинка с челадинки на 300 метра от

от мястото на което пиша в момента,и всяка сутрин проверявям-още няма нищо.

По нагоре преди 3 дни мернах първите неядливи гъби-приличат на челадинки ама са тъмни отдолу-

не ги познавам-но да споделя дето се вика :D
:D Мир любов и щастие за всички

Риболовци.
Аватар
Stefko
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Stefko »

Абе не започва добре годината... :roll:
Поне тук около София засега съм се отдал само на здравословни разходки :lol:
Целият ми “актив” от миналата седмица се свежда до 2 дребни, червиви масловки и няколко спаружени челядинки. :oops:

A да ви кажа най-много ме ядосва напоследък сярната гъба :roll :evil: Досега никога не съм успявал да я срещна в "диви" условия, докато тук около офиса (Павлово) направо е полудяла :shock: Има я почти на всяко второ дърво... мисля, че преборих поне 10 в последната седмица.
Ако не виждаш изход от ситуацията... огледай се за вход!
Аватар
кирил великий
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от кирил великий »

Stefko написа: A да ви кажа най-много ме ядосва напоследък сярната гъба :roll :evil: Досега никога не съм успявал да я срещна в "диви" условия, докато тук около офиса (Павлово) направо е полудяла :shock: Има я почти на всяко второ дърво... мисля, че преборих поне 10 в последната седмица.
Бери, Стефко, бери! Ако искаш да черпя да ми набереш на мен! :wink: :drinkers:
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
Аватар
Stefko
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Stefko »

Кире, те повечето са на възраст около седмица и вече застаряват предполагам, но и честно казано избягвам да бера гъби за консумация в градска среда (особено Софийската :evil: ), както и около големи пътища, магистрали, заводи и пр. :roll: При всички тези газове, прахоляк и мърсотия – не, благодаря!
Иначе ми се щеше да взема едната, която точно в момента е в разцвета си, с чисто изследователска цел… Проблемът е, че е на прекалено оживено място на улицата и ми е неудобно да се изправя там с ножа в ръка :lol: :oops: Ще си ги съзерцавам така дистанционно засега… или пък може да ги снимам за тукашната тема :idea:
tomov-1
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от tomov-1 »

Сярната гъба "обича" влажни, понякога усойни места. Търсете я по дърветата край дерета или с плътна листна маса.
Лично аз, се чудя дали да не заразя 2 стари сливи в двора си. И без това вече нищо няма да родят.
tomov-1
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от tomov-1 »

Направих си труда да проследя колко време и е необходимо, за да "порасне" до степен на зрялост, в която лично аз най си я харесвам. При първата си находка за тази пролет (излет - 08.05 - петък)набелязах две съвсем в начален стадий на развитие:
SAM_3860.JPG
SAM_3864.JPG
Ето как изглеждаха на 11.05:
SAM_3878.JPG
SAM_3880.JPG
Откъснах ги на 15.05 (петък). Както посочи колегата кирил великий, краищата им бяха все още бели и заоблени. За съжаление, тогава не носех апаратчето да снимам, а после направо не ми беше до фоткане, защото жената ме... Абе, селската край няма :)
Впрочем, въпросните находища си ги познавах от миналата година. Сега просто ги обиколих всичките и съм доволен от "реколтата" :)
Наслука, колеги!
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Аватар
кирил великий
разбира нещата
разбира нещата

Stefko написа:Кире, те повечето са на възраст около седмица и вече застаряват предполагам, но и честно казано избягвам да бера гъби за консумация в градска среда (особено Софийската :evil: )… или пък може да ги снимам за тукашната тема :idea:
Стефко, щом те притеснява мръсният въздух, ясно, обаче аз и по-горе писах, че гъбата усвоява по-малко от него, отколкото напр. дробовете ни. Защото тя се храни чрез мицела си вътре в дървото. Мен, да кажа, не ме притеснява мръсния въздух - ям си дървесни гъби, където и да ги намеря. Напр. в кв. "Хиподрума" около Ритуалната зала и парка й що ястребка съм брал и изял - от две дървета над десет кила годишно. Имах и таен конкурент - един път отивам с ножката и плика, а те вече изрязани старателно. :) И накрая г-жа Фандъкова прати орките и бастисаха двете дървета, щото застарели и гъбясали, чистим столицата. Но да ги снимаш, ако имаш желание, е добре за хубавата тема. Аз така и не се научих да нося апарата, но ще започна.
tomov-1 написа: Лично аз, се чудя дали да не заразя 2 стари сливи в двора си. И без това вече нищо няма да родят.
Опитай да ги заразиш, но как ще стане? Ще подрежеш кората и ще сложиш парченца или ще се опиташ чрез спори? Сливите са й любими /по-точно джанки/, ако стане махаш пилешкото :wink:
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
tomov-1
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от tomov-1 »

кирил великий написа:Сливите са й любими /по-точно джанки/, ако стане махаш пилешкото :wink:
Пилешкото едва ли ще отпадне от менюто (ако не заради друго - яйца ядем с повод и без...), но поне няма да търча толкова начесто по пущиняците. Писна ми от кърлежи тая пролет! :twisted:
А сливите ми са "червени сливи". Не, че им знам сорта, но самите плодове са едри, сочни и червеникави на цвят. Не им знаем годините, но издънки бол, та ги подменям и ашладисвам както ми дойде на ума. Джанките още са млади и ми е жал да ги съсипвам. Всъщност, това ме и спира да експериментирам. Ами ако заразя и другите овошки?!
Аватар
кирил великий
разбира нещата
разбира нещата

Дъртите дървета може би ще се заразят, а младите по-трудно, но е хубаво да си имаш тази вкусотия в двора. И аз съм опитвал да заразявам с кладница разни дърти дървета на вилата, ама не ми се е получавало никога.
Аватар
redovi555
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от redovi555 »

Ако все още дървото е живо забрави да стане някога, дървото никога няма да се предаде.Пробвай с някой хубав дебел пън от топола , ако е прясно отрязан остави го три месеца да хвърли топа окончателно.
Аватар
Stefko
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Stefko »

В обедната почивка реших да нагледам тукашните градски гъбета :D
Ето няколко снимчици, макар и не особено качествени (почвечето са сравнително на високо и са неудобни за снимане):

Изображение

Изображение

Изображение

Ей на тази втората й се точих скоро, ама ще я оставя да си "грее" на улицата ;)

Поздрави!
Аватар
G.Petkov

Мнение от G.Petkov »

redovi555 написа:Ако все още дървото е живо забрави да стане някога...

Като гледам снимките на Стефко, все на живи дървета расте тази сярна гъба ?
Аватар
borislav58
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от borislav58 »

Манатарката при нас вече се бере,но при тази жега и ветреца сигурно бързо ще свърши.
Всичко заебавам и за риба заминавам!
Аватар
Stefko
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Stefko »

Като гледам снимките на Стефко, все на живи дървета расте тази сярна гъба ?
Всъщност да :roll:, като се замисля, от всички екземпляри, които срещнах тук в Павлово, само един бе на мъртво дърво (ствол от череша, който за съжаление наскоро бе премахнат от двора, в който си гниеше кротко). Останалите са върху живи видове – още една върху череша, а всички други върху нещо като ясен, ако не се лъжа.
tomov-1
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от tomov-1 »

Stefko, не нещо като - точно ясен ти е дървото. И вземи се прежали да я отнесеш вкъщи "втората"! Направо си плаче за хапване! Бланширай, щом те притеснява средата! Смени 2-3 води, ако щеш, ама си е грехота да не опиташ поне за какво иде реч. :)
Публикувай отговор

Обратно към “Разни”