Къде се намирам:
Риболов
Морски раздел
Тактика
Изкуствени примамки
naRiba.com

Форум

Качествени чепарета
Модератори: Димо Михалев, dobria1
- noemis
- научил се да хвърля
- Обратна връзка:
Re: Качествени чепарета
Търсил съм кукички 1/0 и 2/0 с дълго рамо и малко ухо, но срещам трудности в намирането им.rap66 написа:.....
Винаги ме е притеснявала голямата черна кука. Някак си доминира.
......
Най-подходящите към момента, на които се спрях са тези.
От друга страна като се замисли човек ... в тъмното, рано сутрин и късно вечер, както и при мрачно, облачно време най-трудно във водата се виждат именно тъмните куки и тогава определено примамката доминира, а не куката.
За начина на изработка ли питаш, че така написано не ми е много ясно какво точно имаш впредвид?!rap66 написа:...Ще ми е интересен процеса...
Да, процеса на изработката, и материалите. Естествено ако не е под защита на "авторско право"noemis написа:За начина на изработка ли питаш, че така написано не ми е много ясно какво точно имаш впредвид?!rap66 написа:...Ще ми е интересен процеса...
- noemis
- научил се да хвърля
- Обратна връзка:
Нищо сложно, само малко повече търпение.
Опъваме въженцата (рибарски конец - две плетки) на нещо, където ще е удобно да работим и от двете страни. Аз съм си направил това:

Ако искаме да свети, боядисваме въженцата с луминофор, фосфор или каквото имаме.
Между тях опъваме успоредно и бялото УВ ламе (или друго), както и черен или син конец в единия край (ако искаме за гърба на рибките), като държим сметка за това колко широка искаме да е лентата.
После поставяме парченца хартиено тиксо на равни разстояния (с дължината на примамката) едно от друго.
Ето как свети УВ ламето под УВ лампа.

После с помощта на безцветен лак (по-рядък и бавно съхнещ), пинсета и ножичка започваме да лепим надлъжно прозрачните холограми. Тези холограми си ги взимам от рибарските магазини или ги издърпвам от ролките с УВ ламета. Същественото е, че те задължително трябва да са прозрачни. Интересното в случая е, че различните ламета придобиват различни окраски в зависимост от това какъв е преобладаващият цвят на основата под тях. Тук вече се иска човек да направи множество проби, за да се ориентира и да прецени кое ламе с какъв цвят под него ще му върши работа.

Накрая махаме лепенките и изрязваме дължината на рибките. Останалото е стандартно връзване към кукичките и някоя и друга ръка лак отгоре за дълбочина на цветовете.

Опъваме въженцата (рибарски конец - две плетки) на нещо, където ще е удобно да работим и от двете страни. Аз съм си направил това:
Ако искаме да свети, боядисваме въженцата с луминофор, фосфор или каквото имаме.
Между тях опъваме успоредно и бялото УВ ламе (или друго), както и черен или син конец в единия край (ако искаме за гърба на рибките), като държим сметка за това колко широка искаме да е лентата.
После поставяме парченца хартиено тиксо на равни разстояния (с дължината на примамката) едно от друго.
Ето как свети УВ ламето под УВ лампа.
После с помощта на безцветен лак (по-рядък и бавно съхнещ), пинсета и ножичка започваме да лепим надлъжно прозрачните холограми. Тези холограми си ги взимам от рибарските магазини или ги издърпвам от ролките с УВ ламета. Същественото е, че те задължително трябва да са прозрачни. Интересното в случая е, че различните ламета придобиват различни окраски в зависимост от това какъв е преобладаващият цвят на основата под тях. Тук вече се иска човек да направи множество проби, за да се ориентира и да прецени кое ламе с какъв цвят под него ще му върши работа.
Накрая махаме лепенките и изрязваме дължината на рибките. Останалото е стандартно връзване към кукичките и някоя и друга ръка лак отгоре за дълбочина на цветовете.
Добра изработка,но твърдоста на всичко мисля че ще е в минус
Замисли се къде е разликата между евтини и скъпи октоподчета и защо резултатите е в пъти по добър при скъпите
(правиш експерименти в морето направи и експеримент с евтин и скъп октопод и виж как изглежда под водата единия и другия и съм убеден че доста неща ще промениш в изработката) 
Замисли се къде е разликата между евтини и скъпи октоподчета и защо резултатите е в пъти по добър при скъпите

НАЙ МИ Е ДОБРЕ ЛЯТО КАТО Е!!!

Оставяме последните 1/4 или 1/5 без лак и ще е досущ ува. Те и октоподите са така - колкото и да са меки, предните 2/3 нямат игра.dobria1 написа:... твърдоста на всичко мисля че ще е в минус...
Благодаря че сподели. Мислех си че ползваш техники от ноктопластиката, там имат невероятни материали и техники (холограми, UV и гел лакове и т.н.)noemis написа:Нищо сложно, само малко повече търпение.
- noemis
- научил се да хвърля
- Обратна връзка:
Интересно защо си мислите, че от вчера съм в морето и едва наскоро съм започнал да си играя с тези неща?! Опитите с октоподчетата отдавна са направени и изводите са налице.dobria1 написа:Добра изработка,но твърдоста на всичко мисля че ще е в минус
Замисли се къде е разликата между евтини и скъпи октоподчета и защо резултатите е в пъти по добър при скъпите(правиш експерименти в морето направи и експеримент с евтин и скъп октопод и виж как изглежда под водата единия и другия и съм убеден че доста неща ще промениш в изработката)
За разлика от клатушките кукичките с примамките за лефер/паламуд не са експеримент!
Поне при мен са се доказали, особено в тъмното (на разведеляване и смрачаване) и мътна вода, където са се представили значително по-добре от гореспоменатите скъпи октоподчета.
Само казвам, показвам и споделям - не искам и нямам намерение да убеждавам никого нито да се въвличам в ненужни спорове.
Колкото до твърдостта - по-горе бях написал, че "перцата" са доста гъвкави. На практика се огъват спокойно на над 90 градуса без да губят свойствата си (може би трябваше да го покажа в клипчето). Стърчат само на 1 см от края на куката и не е било проблем дори за 150 - 200 гр чернокоп да я налапа цялата - само кукичките бяха по-различни (матирани, норвежки с голямо ухо), макар и с еднакъв размер. Същото се отнася и за циганка до 500 гр, но в такива случаи използвам по-малки куки и рибки направени по същия начин.
По начина си на движение при тролинг (статично влачене без да си играете с пръчката) и чепарето и октоподчетата са като цяло статични. Нямат добре изразена собствена игра (или направо липсва такава) - затова се заиграх с клатушките и тази година ще се занимавам повече с тях докато не получа убедително доказателство, че са по-добри (или по-лоши) от останалите, утвърдили се вече примамки (между другото проблемът с възможното усукване на клатушките вече е решен).
Както вече писах, не мисля че твърдостта е минус или пречка - все пак воблерите са си доста твърдички и не съм забелязал това да е проблем. Идва ми обаче идея, вместо рибарски конец да използвам най-тънкия кантал, който мога да намеря (<= 0,5 мм). Така бих могъл леко да изкривя опашката в края и по този начин да получа търсената собствена игра на примамката.rap66 написа:Оставяме последните 1/4 или 1/5 без лак и ще е досущ ува. Те и октоподите са така - колкото и да са меки, предните 2/3 нямат игра....dobria1 написа:... твърдоста на всичко мисля че ще е в минус...
И това съм си го мислил като вариант.rap66 написа:...Оставяме последните 1/4 или 1/5 без лак и ще е досущ ува....
Ето един недовършен розовелко с ушенце накрая (трябват му още няколко ръце лак отгоре) - за него може да се върже всякаква комбинация от ламенца, пипалца, опашчици и пр.
И защо си мислите че това ще има ефект,да имитираш увата? И аз доста си губих времето да я имитирам (щото лодката след риболов приличаше на касапница ) и логично е да я имитираш но резултатите не бяха добри не че нямаше риби уловени но не е това което очаквахме.rap66 написа:Оставяме последните 1/4 или 1/5 без лак и ще е досущ ува.
Всеки знае че когато пощуреееее тази риба не подбира но стане ли малко капризна и си проличава кое има ефект и кое е компромис. Това че на нас ни харесва нещо не значи че и рибата е на това мнение
Мислех да го посъветвам същото, защото там има много повече материали и така мечтания UV отенък от лампата там е много много по ефектен и силенrap66 написа:Мислех си че ползваш техники от ноктопластиката, там имат невероятни материали и техники (холограми, UV и гел лакове и т.н.)

Само да споделиш мнението си за товаnoemis написа:Само казвам, показвам и споделям - не искам и нямам намерение да убеждавам никого

- noemis
- научил се да хвърля
- Обратна връзка:
Не ги харесвам!dobria1 написа:...
Само да споделиш мнението си за това
За клатушките на Yamashita Yumizuno оплакванията са почти изцяло за това, че куките не могат да се сменят, а цената им е доста солена!
Другото, което на мен не ми допадна е, че са къси и широки.
Затова още когато замислях клатушките, идеята беше да са с куки, които да могат да се сменят: да са по-дълги (7 см) и по-тънки (по-малко съпротивление във водата).
Правени са доста опити и ако трябва да избирам между клатушките на Yamashita Yumizuno и споменатите от теб скъпи октоподчета, ще заложа на октоподчетата. Всъщност винаги, когато искам да "играя на сигурно" бих избрал октоподчетата. "Проблемът" е, че вече не търся рибата заради самата риба - много по-голямо удоволствие ми доставя, ако успея да я излъжа, когато не е активна и не пипа дори доказалите се купешки примамки (воблери, качествените октоподчета и т.н.). Най-запомнящия ми риболов беше не когато излизах с повече риба, а една сутрин на Плаката, когато хващахме само от моята лодка, въпреки че на няколко пъти ни се качваха отгоре (буквално). Уловът не беше голям, но удоволствието сам да си направиш такова такъмче е страхотно. Вълнува ме повече надхитрянето на капризната риба, а не бройката.
Сега може би вече става ясно защо не си карам със стандарните и доказали се многократно примамки, а си губя времето с разни клатушки. От опита ми под водата и над нея (лодката) съм си създал убеждението, че леферът и в частнст чернокопа (100-500 гр) предпочитат тънки и дълги (6-10 см) примамки. Ако примамката не е статична, а с добре подчертана собствена игра, тогава има голям шанс да се провокира нападение дори в моментите, когато рибата не е активна. С тази цел (и в такава ситуация) някои колеги непрекъснато придърпват пръта докато са в движение. Друг начин е да се мине над рибата като се развие влакното на голяма дължина и после на спряла лодка да се прибира с агресивен туич. Недостатъка на първия метод е, че след време може да ти се окачи китката (и като цяло е тегаво), а на втория, че воблера и октоподчетата държат дълбочина на кастинг, а ако рибата е по-надолу ... (отделно и ако са много лодките).
Много е интересно да се наблюдава под водата поведението на чернокопа*) когато не се храни. Движението на пасажа е вяло, без резки движения най-често на ръба на риф, подводен хребет или до скала. Най-любопитното е когато край тях минават пасажчета малки рибки, понякога неприлично близо до хищника и той дори не ги поглежда, а рибките не бягат панически - сякаш има сключено някакво негласно временно примирие. В конкретния случай, за два часа докато бях там, имаше само три атаки и то на изостанали рибки, които прекалено бързо се опитваха да догонят групата си. От тези три атаки само една беше успешна, в другите два случая откъсналата се рибка успя да догони пасажа навреме, но и атаките не бяха агресивни.
Въпросът е как да излъжем лефера, когато е в това състояние. Когато се храни активно, общо взето си налита на всичко и тогава е неоправдано да се залага на скъпи (за джоба или сърцето

*) Под чернокоп разбирам лефер до 500 гр., за съжаление не ми се е случвало да видя (под водата) голямо струпване на риби над половин килограм. Срещал съм ги само на малки групи до двайсетина бройки или по единично (по-големите) и те винаги са били в движение.
И на коя от тези 2 марки залагаш повечеnoemis написа:споменатите от теб скъпи октоподчета, ще заложа на октоподчетата.

- noemis
- научил се да хвърля
- Обратна връзка:
Цитирал си ме, но не си довършил изречението.dobria1 написа:.....noemis написа:Само казвам, показвам и споделям - не искам и нямам намерение да убеждавам никого
Жив и здрав!noemis написа:Само казвам, показвам и споделям - не искам и нямам намерение да убеждавам никого нито да се въвличам в ненужни спорове.
-
- новобранец

- atillas
- ще става разбирач
под издръжливост имах предвид материала на самата клатушка , колко зъби може да понесе ?noemis написа:Здрава е колкото може да понесе двойна тел от кантал - за масово хващаните в Черно море риби не е проблем. Предполагам, че кантала може да удържи повече от 20 кг тежест. Иначе напълно е възможно по-голяма риба да изкриви клатушката, но това е лесно поправимо.atillas написа:тази клатушка изглежда просто чудесно на външен вид само не знам като издръжливост как ще е
иначе много съм ти благодарен за техниката която сподели както и за снимките и клипа

и клатушките и чепарето изглеждат просто чудесно за моето аматьорско виждане
Нещо не можах да те разбера???noemis написа:Цитирал си ме, но не си довършил изречението.dobria1 написа:.....noemis написа:Само казвам, показвам и споделям - не искам и нямам намерение да убеждавам никогоЖив и здрав!noemis написа:Само казвам, показвам и споделям - не искам и нямам намерение да убеждавам никого нито да се въвличам в ненужни спорове.