монтаж за спокойни води и дребни риби

Модератор: Paublo_Eskobar

Аватар
tonio.totev
научил се да хвърля
научил се да хвърля

монтаж за спокойни води и дребни риби

Мнение от tonio.totev »

Привет на всички фидер майстори. Понеже от толкова четене на монтажи ми се ,,оплетоха влакната" реших да си позволя да питам за някой прост монтаж за язовир . Целта ми са дребни риби до един килограм (перки , баби , платики , каракуди). Търся НЕсамозасичащ чувствителен такъв ,който се прави от основното, без противооплитащи тръби , с колкото се може по-малко вирбели , перли , съчми и т.н. Ще ползвам кошници 20 и 30 грама тип тунел без дъно.За целта си взех за основно 0.18 и мисля направо на него да правя монтажа където ми е хранилката , иначе за повода сигурно ще е 0.16. Патерностер разглеждах с големия клуп ,който се реже от едната страна през средата , на късата му част с хранилката а на дългата повода. Хубаво но не знам този модел дали е самозасичащ?!? Ще съм благодарен ако някой разясни ситуацията и предложи нещо .
Аватар
Калин–Стоянов
разбира нещата
разбира нещата

Re: монтаж за спокойни води и дребни риби

Мнение от Калин–Стоянов »

tonio.totev написа:Патерностер ...
Щом хранилката / тежестта/ не се движи , значи монтажа е самозасичащ ....

Интересно ми е защо трябва да е не самозасичащ ?

Патерностера е един от най-добрите и лесните монтажи ...
Аватар
tamihal
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от tamihal »

Toва е монтажът ти (асиметричен), погледнат от различни ъгли, за повече яснота...дължината на повода си я определяш според условията, но за тиха вода, от 30 до 50 см... :)

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
Аватар
chirusa_bg
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от chirusa_bg »

Последното предложение е меко казано странно. :?
- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
Аватар
gloupan
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от gloupan »

Това ще му е резервния вариант, ако водата е неспокойна :lol: , т.е. асиметричния монтаж е за течения :drinkers:
TRS70MLF2
Аватар
tonio.totev
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от tonio.totev »

[/quote]Щом хранилката / тежестта/ не се движи , значи монтажа е самозасичащ ....
Интересно ми е защо трябва да е не самозасичащ ?
[/quote]
Защото по мои наблюдения на местата които ходя дребната риба е страхлива и мнооого рядко се самозасича за това питам за монтаж ,при който ще имам повече контрол над кълването. А и така ,,клизмата" е по голяма :fishing2: Иначе патерностера няма грешка.
Mr. Angelov
новобранец
новобранец

Мнение от Mr. Angelov »

Здравейте колеги, от скоро практикувам този начин на риболов и в повечето случаи използвам асиметричен монтаж. Стана ми интересно защо асиметричния монтаж в случая е странен избор и защо го препоръчвате за течение? Бихте ли споделили?
Аватар
chirusa_bg
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от chirusa_bg »

Въпреки повечето красиви рисунки, на които късото парче е изпъната и само чака рибата да пипне, а дългото с хранилката си почива в страни,, всъщност работното положение на монтажа е това.
Изображение

Изображение

За течение е перфектен, тъй като отделя повода много хубаво. Лично според мен, е по-нечувствителен от симетричния монтаж или от хранилка движеща се по влакното, поради двойната част, за изпъването на която е нужно повече движение на повода. Това важи най-силно при замятане на 90 градуса спрямо течението, но речните риби са смели и няма проблем, пък и общо взето се знае, че поводът се е изпънал и посоката в която рибите дърпат стръвта.

В язовира нямаш никакви предимства пред останалите монтажи. Няма го и течението, което да отдели повода в страни от хранилката.
- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
Аватар
vyrhara
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от vyrhara »

chirusa_bg написа:
В язовира нямаш никакви предимства пред останалите монтажи. Няма го и течението, което да отдели повода в страни от хранилката.
В язовира повода ти го отделя- усуканата част- аз я правя около 15 см. и повода не се оплита и при падане е винаги встрани, другото предимство на асиметричния е, че при замятане хранилката не бие по долния възел.
Аватар
chirusa_bg
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от chirusa_bg »

И къде точно отделя повода, разкажи ми?
Как потъва монтажа, накъде сочи усуканата част от влакното? Когато падне на дъното, какво става, а когато пристигне и куката?
Същинската част, от работата на монтажите е под водата, при рибите. Проблемите със замятането изчезват след първия сезон, когато идва същинската част :)
Аватар
vyrhara
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от vyrhara »

За мене важното е повода да лети встрани от кошничката и това е точно така при асиметричния- на близки замятания я виждам, бре :D ,
не намирам причина и във водата да се чекне по друг начин, освен това едно придърпване 20-30 см. след потъването оправя всичко.
Аватар
Port_Royal
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Port_Royal »

Тонка ето ти двата монтажа,които най-често ползвам. :drinkers: :drinkers: :drinkers:
Бъди себе си, доверявай се на вълшебството, следвай сърцето си, мечтай по много и се забавлявай!
MakaveliCC
новобранец
новобранец

Мнение от MakaveliCC »

Патерностер разглеждах с големия клуп ,който се реже от едната страна през средата , на късата му част с хранилката а на дългата повода.

Да и според мен това е удачен вариант колега, предимството на този монтаж е че върхът на фидера индикира и най слабото кълване точно поради причината че хранилката е закрепена към късата част (от отрязаният клуп) и по този начин няма да имаш фълшиви кълванета. В случая хранилката остава неподвижна във водата и когато рибата вземе тя дърпа първо основното влакно и не усеща тежест :)
Рибарите се виждат един друг отдалеч
Аватар
tonio.totev
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от tonio.totev »

MakaveliCC написа:
Патерностер разглеждах с големия клуп ,който се реже от едната страна през средата , на късата му част с хранилката а на дългата повода.

Да и според мен това е удачен вариант колега, предимството на този монтаж е че върхът на фидера индикира и най слабото кълване точно поради причината че хранилката е закрепена към късата част (от отрязаният клуп) и по този начин няма да имаш фълшиви кълванета. В случая хранилката остава неподвижна във водата и когато рибата вземе тя дърпа първо основното влакно и не усеща тежест :)
Ще пробвам този и един, ,инлайн" съвсем опростен и ще видим какво ще стане :drinkers:
tihomirnk
новобранец
новобранец

Мнение от tihomirnk »

При толкова терабайти информация в Нета,пичове ,признавам ,открихте топлата вода!
Поздрави и невърмайнд!
ROCK"N"ROLL
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на фидер”