Дискусия относно община Пазарджик, ИАРА, Сокол и др.

Този подфорум е създаден с цел да научаваме всичко за дадени водоеми, както каква риба има, така също и удобни места за риболов.

Модератор: sapuna

Аватар
ComeMyLady
новобранец
новобранец

Дискусия относно община Пазарджик, ИАРА, Сокол и др.

Мнение от ComeMyLady »

Здравейте, тук искам да дискутираме как седят нещата в нашата община и се надявам постът ми да бъде одобрен от администраторският колектив, защото очаквам в него да се появят доста страсти. Главната тема е, че риба НЯМА. Да може да не съм професионалист, но положението не само при мен е трагично. Ще започна да изреждам разни случки и т.н., след което ще отправя въпрос към четящите поста и най-вече държавните институции и ловно-рибарските дружества в общината. Даже ми е трудно да реша от къде да започна..

Имам почти непрекъснат билет още от 12-13 годишна възраст, а сега съм почти на 26. Тоест 13 години вече си плащам към ИАРА. От 3-4 си плащам и за лвно-рибарско дружество Сокол. Искам да попитам, защо в нашата община, се вършат глупости с парите ни. По-специално, официално се съобщава, че на еди си кой язовир са пуснати големи количества дадена риба. До тук добре. На 1во място идва проблема с мрежарите. ГОСПОДА, не Ви ли е неудобно, Ние рибарите да Ви търсим и караме да се борите срещу МРЕЖАРИТЕ/бракониерите? Тея Автомобили, за какво са раздадени, да седят по 4-5 пред представителството Ви ли? Всяка седмица обикновени хора, откриват мрежи поставени в яз. Батак, дълги по 500 метра. ВСЯКА СЕДМИЦА! Преди няколко години, яз. Батак беше отбелязан като водоем с КРИТИЧНО ниска популация на кубичен метър. Толкова красив водоем, толкова голям, толкова приятен сред природата на Родопите. Тогава разни групи, започнаха да събират пари, за да оправят положението, но за какво, като след седмица пак се появява мрежа дълга като за ОКЕАНСКИТЕ стандарти! Не един път роднини, приятели, познати и така нататък, документират как изваждат нечия мрежа. А Вие пък ужасно рядко успявате разбира се отново с наша помощ да хванете престъпника на местопрестъплението му! 95% от случеите излизате със "неизвестен извършител". СРАМ! Аз ако бях, веднага си хвърлям оставката! Пари ли не Ви достигат, какво? Вместо да купувате тонове риби с напите пари, вземете поставете през 5 километра камери и си следете положението от офисите, ако въобще сте в тях докато сте на работа, защото и това ме съмнява!

За тези 13 години, си спомням един път в който са ме попитали за билет. ЕДИН път - СРАМ!!! Наскоро разбрах и дамата от гишето в ИАРА била се появявала тук-там, но аз така и не съм я виждал в действие. Пак казвам, билет не ми е искан от... Просто Ви няма, на работното Ви място!

Как може, професионални рибари, със скъпа екипировка, да ходят на батак, да седят по ЕДНА седмица захранвайки около шамандура и за тази цяла седмица да хванат 1-2 шарана само, които в крайна сметка пускат, защото е очевадно, че ако ги преберът, положението ще стане още по-грозно.

До тук споменавам само яз. Батак.

Някой да е ходил на яз. Мухово? А да е хващал нещо?? Каква е причината?
А останалите малки язовирчета да ги коментираме ли? Лозен, Бошуля, Динката, Звъничево, Капитана, Бяга, Виноградец, Церово, Ветрен и още и още. А реката ни Марица?

Глава Марица - тая река, едно че лятото едва и остава вода, ами се случва през няколко години да се трови от разни фирми (последно беше май от хартиена фабрика, по дъното имаше слуз която запушва хрилете на рибата и край). Отделно и парашутисти цяло лято изтрепват малкото мряна и кефал в размер цаца и гамбуз. Общо взето, за мен и там положението е ТРАГИЧНО за Нас и КОМИЧНО за Вас.

Отдавате си там и по-малките гьолчета на частници които ги съсипват, след което пак са свободни и пак ние на добра воля ги зарибяваме с нашите пари - КРЪГОВРАТ.

Всяка година баща ми, чичо ми и компания, пускат ей така, без да се знае обществено по 1000 шаранчета, малко щуки, малко сомчета в различни гьолчета. Отделно и пъстърви пуснаха над Лесичово. Кой знае, хората с по-големи възможности какви чудеса вършат и те, казвам за тях, защото Ние сме с ужасно малки и все пак не бих казал че се справяме Зле в зарибяването.

И накрая риба пак няма. Сигурно сме слаби рибари всичките.

Вместо да зарибявате с парите ни, наистина, вземете поставете камери около язовирите, през 5 километра ако ще, пак е нещо. В ерата на технологийте сме, не са скъпи вече нещата като камери, връзка, компютри. 30 километра ако е обиколката на язовир, са ви 10 камери грубо казано. После ще знаете поне какъв цвят кола да търсите - НАЙ-МАЛКО!!! Или и ние това да вземем да правим?? Малко ли Ви е, че си плащаме, че зарибяваме странично без да се разчува, че Ви се обаждаме за нарушители? ПОНЕ ОБИКАЛЯЙТЕ работните си места!

Не става така, не виждате ли!?

Ще приключвам вече, но не съм се изказал напълно, защото наистина не знам от кой край да я подхвана темата.
Аватар
dimitar_dv
фен клуб-скобар
Обратна връзка:

Re: Дискусия относно община Пазарджик, ИАРА, Сокол и др.

Мнение от dimitar_dv »

Добре започната тема. С много истина. Това не е така само в Пазарджик-общонационален проблем е. Аз не веднъж съм казвал : За 21 години с билет са ме проверявали 2 пъти. Срам!!! Преди известно време започнах една провокативна тема, но ми я заключиха. Може и да е бил прав модератора, но не съм съгласен. Дискусия трябва да има, пък била тя и чрез провокация.
НАСЛЕДНИК НА ПАВЕЛ ПАВЛОВ
Аватар
ComeMyLady
новобранец
новобранец

Мнение от ComeMyLady »

То не е кой знае каква провокация, то е на база факти. За другите общини не съм толкова запознат, рядко излизам от нашата. Ходих на Копринка и останах доволен. Ходих на Харманслийска река - толкова много риба не съм виждал никога в нашата марица. Пясъчник от община Пловдив също е язовир с висок рейтинг. А ние, тук в Пазарджишко, нямаме НИЩО! Критично ни е положението където и да се отиде. И такова ще си остане, защото някой спи докато държавата и данъкоплатците му плащат.
pavyan
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от pavyan »

Офффф!Какво да ти кажа колега?Ела в София да видиш какво става.В околовръст на 50км. или водоемите са платени,или опоскани от бракониери.Пример:яз.Огняново да гр.Елин Пелин.Преди години ходехме,имаше доволно риба,правеха се зарибителни мероприятия.От около 4-5 год.,всъщност откакто не е ведомствен на Кремиковци,трагедията е пълна.Източен,измрежарен,с епизодични риби.То ако погледнеш реално,язовирите наблизо са три:Лобош,Искър,Огняново.Но нали се сещаш какво се случва при население около 2 милиона. :oops: :oops: Навсякъде е лудница!Ела сега,след забраната,като тръгне платиката на Искър-а.Ще ти се уплаши и окото и ухото.Всеки лови,всеки тъпка скимери в торбите,а ИАРА я няма.Апропо-проверявали са ме един,единствен път за 15год.Вярваш или не,от това безрибие и гмеж,не ми се ходи вече за риба.Предпочитам един път месечно да отида за два дни до Жребчево,отколкото да въртя капо-та и да ме прескачат и прехвърлят.Навсякъде в България е така. :twisted: :twisted:
Аватар
ComeMyLady
новобранец
новобранец

Мнение от ComeMyLady »

Да обобщим малко извадки от гугъл:

04.06.2014 - 300 метра - Не известен нарушител. Избягал в гората ХАХАХА, сигурно пеш е мъкнал мрежата, или пък тя гората със стотици пътища за автомобили, че и проходими, за бързо бягство. - http://bigfish.bg/news/novini/Mrezhi-na ... Batak.html

13.05.2014 - 230 метра - Не известен нарушител - http://www.plovdiv-online.com/region/it ... B0t%D0%B0k

без дата в сайта на ИАРА (смях) - 130 метра - Не известен нарушител - http://iara.government.bg/?p=14782

08.02.2015 - 120 метра - Не известен нарушител - http://pik.bg/иззеха-120-метра-браконие ... 82808.html

12.08.2014 - 60 метра мрежа и 600 метра комбайн - Не известен нарушител - http://pa-media.net/news.php?extend.7345.1

11.01.2014 - 300 метра - Има задържани, евала!! - http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=2896230

28.04.2015 прясно, прясно - 600 МЕТРА!!! БАТАК=ОКЕАН!! - Задържан, но четете за каква наглост става дума - http://www.bigfish.bg/news/novini/Polit ... nieri.html

Трудно ми е да ги вадя от гугъла даже, защото новините са стотици!!! Клипове на приятели от фейсбук да показвам ли?? - https://www.facebook.com/yordan.angelov ... nref=story
Joro_PZ
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от Joro_PZ »

Колеги, всичко това е добре известно и е истина и какво от това!? Още хиляди факти могат да се извадят в този аспект. Е, и! Какво според вас ще се промени по този начин? Нека всеки се запита какво съществено е направил за да се промени статуквото.
Не разбрахте ли, че държавата нехае за всичко което се случва около нас, още по-малко пък за опазването на реките и язовирите. Не разбрахте ли, че за да се промени нещо , трябва самите ние да го направим, като се обединяваме в работещи сдружения.
Предполагам, че се познаваме с автора на темата. Колега, ако си бил на сбирката на сдружение "Марица 2014" преди нова година в гр. Пазарджик, сигурно си спомняш, че бяхме над 50 човека присъстващи и още толкова, които не бяха успели да дойдат, и всичките до един ентусиазирани да поведем битка срещу бракониерите по примера на колегите от "Фронта за борба с бракониерите " от гр. Пловдив. Да обаче на масата и пред компютъра всички сме много силни. Какво се оказа в крайна сметка, че едва 5% от мераклийте се отзовават когато стане въпрос за действие. Но чуе ли се че на някой язовир е тръгнала рибата, всички се втурват като изоглавени.
Евала на пичовете от Пловдив, които почти унищожиха бракониерите на Пясъчник. И една малка групичка от Пазарджик редовно ходим да им помагаме, защото разбрахме, че само това е начина да се справим с бракониерството. "Марица 2014" също има добри резултати на яз. Батак, но подкрепата от пазарджишките риболовци е все още твърде малка.
А имат ли подкрепата на местните доброволци и сдружения, ИАРА щат - нещат работят съвместно с тях. Проверено е!
Бирата е поредното доказателство, че Бог ни обича и иска да бъдем щастливи.
Аватар
ComeMyLady
новобранец
новобранец

Мнение от ComeMyLady »

Не, не съм ходил по срещи. Аз сметка търся от тези към които си плащам, не откъм рибарите. Да евала на сдруженията, ама.. Нали уж за това си плащаме. За това е този отдел ИАРА. Утре и на полицаи и на военни ще трябва да се правим, пък може и на лекари. От август до забраната толкова валати направих, че ме е срам да говоря. Институцийте отговарящи за язовирите като цяло не си вършат както трябва работата. Говоря общо и ИАРА и Напоителни Системи ли са кфи са останалите участници.. Едни препълват язовирите на максимум (голям беглик през август водата беше в дърветата), други пък унищожават водоеми изпразвайки ги, трети не следят кой с какво лови по язовирите и дали въобще е легален.
В Сокол работещите дори не са сигурни кои от язовирите държат! Зарибяват там звъничево и бошуля, а на останалите язовирчета ма...та им. Като ще отговаряш за 5-6 гьола, грижи се за всичките, не само за 2! И то кои 2.. Единия в момента е недостъпен.
Как така ще зарибят язовир с моите пари, след което той ще бъде отдаден под аренда на някой??? Аз ако искам да храня нечие чуждо семейство ще го направя сам! Проблема е, че не само явно ще го храня, ами и скъпи коли ще карат след това. Потресен съм! НАГЛОСТ И БЕЗОЧИЕ!

Заслужава си, ей такива сдружения които ти намекна, да си вземат под аренда те гьолчета и да си влагат парите там. Не да обикалят хората и да вършат всичко те на добра воля, а отсреща да има само "мерси". Всички знаем за българският ни манталитет и съм почти убеден, че част от мрежарите са с връзки към някой от някоя главна институция. Това просто няма как да липсва, нали сме Българи. Но там вече не е доказуемо, пък е и обществена тайна за която никой не говори на глас.

Ако има сдружение, което би си поддържало негови си язовири както подобава, ако трябва и 100 лева ще платя за билет към него! Че даже и само на "кеч анд релийз" бих го карал за доброто на всички!
Joro_PZ
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от Joro_PZ »

Абе колега, прав си за всичко. И за ИАРА, че им плащаме и за Сокол, които и на мен са ми трън в очите и за всичко друго. Не знам от колко време следиш и пишеш по форуми, но на мен ми е писнало повече от десет години само да чета как на всички им е криво и се оплакват, а всъщност са единици хората, които правят нещо да се промени това.
Така, че аз предпочитам да правя нещо, отколкото да седя само и да се оплаквам.
Нищо лично, колега. Ако искаш да помогнеш наистина, а и не само ти, знаете как. Все от някъде трябва да се започне. А началото е поставено и резултатите са видими. Иска се по-голяма инициативност, търпение и самосъзнание от всички, които наистина ги е грижа и нещата ще се получат навсякъде. В противен случай ще продължаваме да си пишем и тюхкаме по форумите безкрайно.
Бирата е поредното доказателство, че Бог ни обича и иска да бъдем щастливи.
Аватар
diD0
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от diD0 »

Някой да каже нещо повече за ЛРД Сикол ?
Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “Водоеми и реки”