Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

Има ли гъбари?
Модератор: dantho.mihov
Re: Има ли гъбари?
Първите за тая година.
Района е в Благоевградско.

Добре дошла във форума! С това начало влизаш през парадния вход на бял кон...rea1 написа:Здравейте, като нова във форума първо да поздравя всички пишещи тук.
Да споделя инфо от вчера в райна на Горна малина - пачият крак е още бебешки и е под шумата.

Аз също, само ги снимам.lusienn написа:От семейство манатаркови е.
Обаче аз посиняли не събирам.
Двойника на манатарката е Дяволската гъба.
При нея има червени отенъци и при отрязване или счупване до 10 секунди-посинява.
Тя е отровна.
Та берете хубави манатарки с бяло месесто тяло-при отрязване то си остава бяло пънчето,и
месото в шапката.
Има и хлебна манатарка с лимонено жълто месо.
Писано е в тая тема.
При нея има червени отенъци и при отрязване или счупване до 10 секунди-посинява.
Тя е отровна.
Та берете хубави манатарки с бяло месесто тяло-при отрязване то си остава бяло пънчето,и
месото в шапката.
Има и хлебна манатарка с лимонено жълто месо.
Писано е в тая тема.

Риболовци.
Ето ти дяволска гъба-снимка.
Не се яде-отровна за храносмилателната система.
Линкче пак за пореден път.
http://www.google.bg/url?sa=i&source=im ... 8245017746" rel="nofollow" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow .

Не се яде-отровна за храносмилателната система.
Линкче пак за пореден път.

Риболовци.
Не е само Дяволската манатарка. Има и други опасни манатарки.
Ето: http://venijen.blogspot.com/2013/01/blog-post_11.html" rel="nofollow" onclick="window.open(this.href);return false;
Ето: http://venijen.blogspot.com/2013/01/blog-post_11.html" rel="nofollow" onclick="window.open(this.href);return false;
Привет, след първия излет при който не намерих нито една гъба, вчера се записах:

на около 600 м. н.в. в дъбова гора.

на около 600 м. н.в. в дъбова гора.
Започна се!
Вчера след работа и аз отскочих до една близка горичка, която бройкам от миналата година… Имах на разположение само около половин час, в който успях да открия към 20-тина пачи крака. Гъбките бяха все още доста млади, имаше и такива, които тепърва се подават изпод шумата… Други гъби - никакви.
Хич не ми харесва студения вятър от вчера и днес, но за уикенда задължително ще се направи по-обстойна проверка
Поздрави!

Вчера след работа и аз отскочих до една близка горичка, която бройкам от миналата година… Имах на разположение само около половин час, в който успях да открия към 20-тина пачи крака. Гъбките бяха все още доста млади, имаше и такива, които тепърва се подават изпод шумата… Други гъби - никакви.
Хич не ми харесва студения вятър от вчера и днес, но за уикенда задължително ще се направи по-обстойна проверка

Поздрави!
Ако не виждаш изход от ситуацията... огледай се за вход!
От тия другите с по тънкото издължено пънче-намирамbgbul написа:Не е само Дяволската манатарка. Има и други опасни манатарки.
Ето: http://venijen.blogspot.com/2013/01/blog-post_11.html" rel="nofollow" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
По често главно в боровите гори-на боровец е пълно с тях.
Просто ги подминавам.
Днеска застудя и в софия.
Духна студен вятър.

Риболовци.
Я и аз да се отчета за тая година. Днеска към десетина кила сярна гъба набрах. Половинате е доста млада, но другата е малко по старичка. Та въпроса ми е как да я консервирам. Дайте идей и рецепти щото да изям 1 кило, а останалите 9? Да не се батисват. 

-
- ще става разбирач
Днес около бистрица-нищо.Някаква червива печурка и тук-таме спрели развитието си челядинки.В гората имаше влага,но гъби не видях никакви.
- G.Petkov
- и господ не е толокова добър
Днес минах за половин час по едни ниски места, но дашни от към гъби,
Ама нямаше - никакви гъби няма в гората, нито ядливи, нито каквито и да е!
Намерих само две манатарки - едната още като зародиш, а другата - към 0.500 кг !
Объркана работа
,

Ягодите вече узряват, но гъбите ги няма.
Абе, година с година не си приличат!
И при рибите и при гъбите !

Ама нямаше - никакви гъби няма в гората, нито ядливи, нито каквито и да е!
Намерих само две манатарки - едната още като зародиш, а другата - към 0.500 кг !
Объркана работа

Ягодите вече узряват, но гъбите ги няма.
Абе, година с година не си приличат!
И при рибите и при гъбите !
- sapuna
- Модератор
- Обратна връзка:
В Търновско първата вълна Манатарка преминава вече.Днес пълна чанта за два часа ,но след изрязване и почистване останаха колкото за два тигана.Всички гъби са със страшно изядени шапки.До скоро си мислех ,че причинителите са гризачи ,но днес установих ,че мравките основно нанасят тази поразия!Тръновката изчезна ,Пачи крак доволно.
- G.Petkov
- и господ не е толокова добър
И аз съм забелязал, че през пролетта и лятото гъбите са с много червейчета, виж есен, стига да има гъби - червеите са по-малко. Явно минава сезона на тези мушици.
За мравките - един път заради дъжд се наложи да внеса сушилните в стая у дома и като изпълзяха "панелните" мравки - изпоядоха гъбите
! Почерняло беше от мравки ! Много ги обичат, особено тръбичките, че са по-меки - късат и влачат към мравуняка. Когато гъбите са сухи не могат да откъснат нищо и не ги закачат.
За мравките - един път заради дъжд се наложи да внеса сушилните в стая у дома и като изпълзяха "панелните" мравки - изпоядоха гъбите

Благодаря ви за топлия прием 
На вчерашния пикник край Нови хан прослушахме горичките, но ... само огризки от манатарки - дано горските дребосъци доволна да са се наяли, че от следващата реколта да оставят и за нас
В гората срещнахме и няколко сиво-виолетови гълъбки - странно, но те не бяха червиви.
Имам сведения, че пачият крак от миналата седмица край Горна малина давал, що давал оше 3-4 дни и вече няма. И нови бебета не се виждат още... Ще чакаме...
А край Нови хан колко диви ягодки имаше - цели полянки! След седмица-две ще са узрели.

На вчерашния пикник край Нови хан прослушахме горичките, но ... само огризки от манатарки - дано горските дребосъци доволна да са се наяли, че от следващата реколта да оставят и за нас

В гората срещнахме и няколко сиво-виолетови гълъбки - странно, но те не бяха червиви.
Имам сведения, че пачият крак от миналата седмица край Горна малина давал, що давал оше 3-4 дни и вече няма. И нови бебета не се виждат още... Ще чакаме...
А край Нови хан колко диви ягодки имаше - цели полянки! След седмица-две ще са узрели.