Въпрос за уип

Модератори: Paublo_Eskobar, emo vasilev

Аватар
geibriel
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Въпрос за уип

Мнение от geibriel »

Колеги намисли съм да си зимам този уип Browning Pro-Canal на 9.5м http://shop.fishing-mania.com/viewrods_3.php?id=6564" rel="nofollow" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow .Въпроса ми е трябва ли да си взема платформа или ще може да се борави с пръчката с стойка за директен или стол с стойка,тъй като разполагам и с двете но не и с пари за платформа.Другия ми въпрос тъй като съм нов в този риболов е може ли да се замята тази сопа като директен и на каква дълбочина максимално може да се лови.Благодаря предварително :)
Не сме народ
Не сме народ, не сме народ, а мърша,
хора, дето нищо не щат да вършат.
Всичко тежко, всичко мъчно е за нас!
"Аз не зная! Аз не мога!" - общ е глас.
Не сме народ! Не сме народ, а мърша,
пак ще кажа и с това ще да свърша.
1875
Аватар
RAAZIEL
сериозен играч
сериозен играч

Re: Въпрос за уип

Мнение от RAAZIEL »

Преди години съм имал кратки срещи с това дърво-тежко,грубо,дебело и провиснало.Ще събори всяка стойка за директен или лайт столче ако не е циментирано...Дали ще можеш да мяташ с него като директен незнам,защото след втория опит за някакво хвърляне,колегата на когото беше го прибра и разкара...

п.с.Всяка осмица ще ти свърши по-добра работа...
ПАЗЕТЕ ЧИСТОТА НА ВОДОЕМИТЕ
maverini
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от maverini »

Преди доста години съм ловил с уип,разликата от щеката е тънкия диаметър.Колега можеш да го ползваш като директен с линия на цялата му дължина.Уип/камшик/ според мен може и без пладформа.За въдицата която ти си посочил немога да кажа нищо,не съм я ползвал
Limanov
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Limanov »

Уип-а си е точно щека просто е по-къса. Не се препоръчва да се замята може да се счупи или излети половината в язовира :) много удобна е за по-плитки водоеми и особено за реки с надвиснали клони над главата ти! За дълбоки язовири и чисто над главата по-добре е директен или истинска щека.
maverini
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от maverini »

Limanov написа:Уип-а си е точно щека просто е по-къса. Не се препоръчва да се замята може да се счупи или излети половината в язовира :) много удобна е за по-плитки водоеми и особено за реки с надвиснали клони над главата ти! За дълбоки язовири и чисто над главата по-добре е директен или истинска щека.
Колега всяка щека може да стане къса,повечето уипове се предлагат с втори връх тип жило,точно заради идеята да се ползва като директен...
Limanov
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Limanov »

maverini написа: Колега всяка щека може да стане къса,повечето уипове се предлагат с втори връх тип жило,точно заради идеята да се ползва като директен...
Според мен жилото е в комплекта когато не искаш да слагаш ластик за бърз риболов на дребосък но пак да си го ползваш като щека с разглобяване. Какво ли ще стане ако пробваш да замяташ с 1 гр плувка във вятър примерно?
maverini
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от maverini »

Влизаме в полемика и ненужни спорове,по-никакъв начин не помагаме на колегата.Относно линията и грамажа на плувките,ми то и с директна осмица ще ти е трудно с 1гр плувка във вятър.Но предназначението на уипа е това,щека+директен в едно.
ТАРАЛЕЖ2
новобранец
новобранец

Мнение от ТАРАЛЕЖ2 »

"WHIP" в превод означава камшик!!!!!!! Запомнете го!!!
Плътният връх играе ролята на ластик!
Аватар
chirusa_bg
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от chirusa_bg »

Про канала е доста тежичък и по-скоро прилича на маргин щека, отколкото на уип.
Ако не греша, се водеха 8м + удължител до 9.5м.
Трудно ще ти е без платформа, обръща стола веднага щом станеш.
Със замятането също ще имаш проблеми.

Модела беше много популярен и има страшно много стари теми по форумите, погледни в гуглету. Едно време избора на уип се свеждаше до 2 модела, про канал и Миди 3G или нещо такова :)
- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
pavyan
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от pavyan »

Про ченъл-а си е щека отвсякъде.Не можеш да ловиш със замятане,защото е и тежък и дебел.Колкото за дълбочината-зависи до коя снадка ще ти е удобно да разглобяваш.Трябва ти платформа,ролер,обръща всичко друго.Ако искаш уип-вземи си Миди.Има и жило и ластик.Лек,тънък,може и с нанасяне,може и със замятане.Става за стойка за директен.Всъщност преди време продадох Ченъл-а,защото ми беше къс и си взех щека,а после си купих Миди и съм много доволен от решението си.
Аватар
geibriel
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от geibriel »

Благодаря за съветите колеги.Днес видях въпросният уип,от това което видях това е една много яка сопа,няма провисвания изпъната с допълнителна оплетка, но въдица за големи риби които аз не ловя.Но наистина ще трябва платформа, а аз обичам да държа въдицата в ръка, това не е моя риболов.Така че в понеделник живи и здрави ще се сдобия с тази тояга Tica Exclusive на 9 метра http://ribibg.com/shop/index.php?p=s_ge ... ubgroup=53" rel="nofollow" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow" rel="nofollow
Доста лека пръчка за дължината си много тънки бланки определено ме грабна и нямам търпения да я взема и да я видя в действие :)
Последно промяна от geibriel на Вто Юни 02, 2015 7:00 pm, променено общо 1 път.
Не сме народ
Не сме народ, не сме народ, а мърша,
хора, дето нищо не щат да вършат.
Всичко тежко, всичко мъчно е за нас!
"Аз не зная! Аз не мога!" - общ е глас.
Не сме народ! Не сме народ, а мърша,
пак ще кажа и с това ще да свърша.
1875
Аватар
RAAZIEL
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от RAAZIEL »

geibriel написа:Благодаря за съветите колеги.Днес видях въпросният уйп,от това което видях това е една много яка сопа,няма провисвания изпъната с допълнителна оплетка, но въдица за големи риби които аз не ловя.Но наистина ще трябва платформа, а аз обичам да държа въдицата в ръка, това не е моя риболов.Така че в понеделник живи и здрави ще се сдобия с тази тояга Tica Exclusive на 9 метра http://ribibg.com/shop/index.php?p=s_ge ... ubgroup=53" rel="nofollow" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow" rel="nofollow
Доста лека пръчка за дължината си много тънки бланки определено ме грабна и нямам търпения да я взема и да я видя в действие :)
Е 'тва е приказка!!! :drinkers:
ПАЗЕТЕ ЧИСТОТА НА ВОДОЕМИТЕ
Аватар
Николай Ангелов
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от Николай Ангелов »

geibriel, не искам да те разубеждавам, но ще ти дам съвет: не се хвърляй на толкова скъпа и толкова дълга въдица без да имаш ясната представа за какво ти е. Ето ти едно разумно предложение за 7-ца, като за начало. Дано греша и знаеш какво правиш.
pavyan
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от pavyan »

Николай Ангелов написа:geibriel, не искам да те разубеждавам, но ще ти дам съвет: не се хвърляй на толкова скъпа и толкова дълга въдица без да имаш ясната представа за какво ти е. Ето ти едно разумно предложение за 7-ца, като за начало. Дано греша и знаеш какво правиш.
Напълно подкрепям колегата.Вероятността да я спраскаш е голяма.А и в началото е трудно боравенето и хвърлянето с 9-ка.И е нежна,да знаеш.
Аватар
chirusa_bg
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от chirusa_bg »

Аз пък съм на мнение, че за София област нищо по-късо от 8м не трябва да се купува. Твърде ограничаващо е.
- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов с щека, уип и директен”