Има ли гъбари?

Всичко за което не намирате подходящ форум

Модератор: dantho.mihov

Публикувай отговор
Аватар
Stefko
сериозен играч
сериозен играч

Re: Има ли гъбари?

Мнение от Stefko »

Привет, ето и моя отчет от изминалите дни :D:

В петък направих по-обстоен оглед на горичката, в която в сряда намерих пачия крак. Резултата бе задоволителен, но освен него друго нямаше… Всъщност видях първата си гълъбка за годината – сиво-виолетова в съвсем ранен стадии на растеж.

Ето малко снимки от петъка:

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

В неделя опитах да надникна в една друга гора, но сравнително бързо се отказах… Видя ми се прекалено суха и „безплодна“ в момента :roll: Затова се върнах на петъчното място, с идеята да вляза по-навътре и да проуча някоя нова част на гората. Този път гъбките бяха по-редки и искаха доста обикаляне, за да ги намери човек… Други видове нямаше, ако не броим една дребничка и проядена кадифена манатарка. :roll:
Иначе влага имаше доволно според мен, но явно нещо друго не им достига на гъбетата… Засега поне изглежда, че ще е трудна тази гъбарска година :?

Поздрави! :)
Ако не виждаш изход от ситуацията... огледай се за вход!
starcho
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от starcho »

Често се разхождам в морската във Варна и ...и толкова много пъстърви,хапнах доволно.
Аватар
G.Petkov
и господ не е толокова добър

Мнение от G.Petkov »

И аз тези дни се разходих до Средна гора,
Влага и топлина има в изобилие,
Гъби няма !
Тук-там по някоя нагризана гълъбка, диви ягоди, а от пълното капо ме спаси една стара плантация на пачи крак, гъбките едва се подаваха през ланшната шума, тръгнали да растат и спрели развитието си :mrgreen: !
А сме вече началото на м.юни - още малко и ще дойдат летните жеги и засухата.
До тук съм намерил една манатарка и 1/2 кг пачи крак :roll: !

Изображение

Изображение

Та засега - слаба работа !
Аватар
Stefko
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Stefko »

Истината е, че май доста се разглезихме миналата година – от Април до Декември накъдето да се обърнеш все гъби ;) Няма как и тази да е същото… за съжаление. Но аз все си мисля, че хубавите месеци тепърва предстоят и няма да сме напълно „валат“ :lol: :oops:

А пък дъждеца от снощи нямаше как да е по-добър и по-навреме :D За тези които ще имат време през уикенда за разходки в гората ще бъде супер :?

Поздрави!
Аватар
G.Petkov

Мнение от G.Petkov »

Дъжд наистина имаше, ама в София !
Там където трябва - малко и недостатъчно.
Но, днес реших да проверя най-дашните си места и посветих половината ден на разходки по горите :D !
Първо се качих в Стара планина, в "гората на гъбите" :wink: !

Изображение

Ама гъби нямаше,
И затова се наядох поне с диви ягоди, дребни ама много :D !

Изображение

На слънчевите поляни имаше и по-едри,

Изображение

После се преместих в Средна гора,
Гъби нямаше и там.
Само на две добре познати находища събрах малко пачи крак,
Едва се подава през шумата, трябва много да се вглеждаш в краката си, че да намериш нещо,

Изображение

Иначе, свободното ходене през гората не дава резултат,
Гъби има само на определени места!
Това е резултата от две планини и места богати на гъби,
Доста слабо,
Нямането при мен продължава :mrgreen: !

Изображение
rea1
новобранец
новобранец

Мнение от rea1 »

Миналата седмица си бях заплюла една ягодова полянка край Нови хан - ягодките са много и дребни, но още не са узрели. В гората ягодките бяха по-добре - като на снимките на G.Petkov.
И гъбите в гората бяха като от неговите снимки.
Аз съм по-голям оптимист - на мен ми се видя доста мокро под шумата. А и в началото на седмицата ще вали...
Онези червиви манатарки съвсем изчезнаха вече. Хайде, време е за нова хубава реколта!
Аватар
Stefko
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Stefko »

Ами да кажа, че аз очаквах повече от изминалите дни :? По «моите» места също засега липсват всякакви гъби…

Успях да направя 2 проверки – една в петък след работа и една вчера в късния следобед. И двете не бяха това, което ми се щеше :oops: В петък (ниски части на Стара планина) гората изглеждаше влажна и топла, но равносметката бе едва 5-6 гълъбки (или това, което бяха оставили охлювите от тях) и първи 2 лютиви млечници за годината… Добре, че накрая минах през участъка с пачия крак, та набрах 2-3 шепи от него.

Вчера, малко по-височко в Стара планина картинката бе по-друга, но разултата - същия. Заварих мнооого суха гора с редки и безмилостно изядени гълъбки. Намерих и огризки от 2 манатарки, но като цяло личеше, че гъби нито е имало, нито се очаква да има в следващите дни. Попаднах и на няколко случайни пачи крака, колкото да не е съвсем напразно ходенето :roll:

Като цяло не изглеждаха много оптимистично нещата.

Поздрави!
Аватар
G.Petkov

Мнение от G.Petkov »

В тази хубава гора - само пачи крак и то малко,
Вече са много гъбарите, намерих няколко плантации с изрязани гъби,

Изображение

Но събрах и аз - колкото да не е съвсем без нищо,

Изображение

Мястото е Средна гора, близо да София.
За сега няма добри гъби, а се задава и жега :roll: !

Вали във Видин и Варна, ама никой не споделя от тези райони !
Аватар
Stefko
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Stefko »

Здравейте отново :)

В петък направих редовната проверка на „гората с пачия крак“ (тази горичка я посещавам едва от края на есента и затова гледам да я разуча по-обстойно…). Интересно беше, че почвата в гората бе достатъчно влажна, но гъби нямаше никакви – нито ядливи, нито отровни. Изключението бе под формата на няколко лютиви млечници – съвсем млади и пресни, и разбира се пачия крак. От него намерих доволно, но само в по-ниската и закътана (усойна) част на терена.

Изображение

Изображение

Изображение

За събота реших да подходя малко по-нестандартно и да се махна от утъпканите пътеки, както се казва :D Избрах си съвсем нова и непозната за мен дестинация – Плана. Реших, че гъби така или иначе няма да има, поне да разуча още някое местенце… За мое най-голямо учудване обаче попаднах на хубава, влажна гора, напълно различна от тези, които обикалях досега :roll: Някак цялостно гората бе влажна, а не само почвата, което веднага се бе отразило и на растежа на гъбите. Най-много имаше от любимите ми гълъбки (основно сиво-виолетови и кафяво-виолетови), повечето от които за съжаление бяха изядени, но срещнах и здрави. Намерих и първата си манатарка за тази година… Щеше да има повече, ако не беше минал друг колега преди мен, но аз не съжалявах. Колкото-толкова ;) Откъснах също няколко бисерни гъби и шепа пачи крак, хапнах страхотни диви ягоди… Като за първа разходка по тези места не можех да искам повече :)

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Поздрави!
zliaster

Мнение от zliaster »

край Цонево гората в момента има пачи крак , яйчанки , пиперенки , червенушки , сърнели и тук таме някоя манатарка :)
Аватар
Диканаров
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Диканаров »

При мен си гъби няма! В горите дето миналата година се беряха тонове, сега единични гъби. За срамотиите направих три бурканчета с лютивка и то зорлем, та да има за някой гост, като ми дойде на вилата. Но съм оптимист! Ще дойдат и при мен, ама по-нататък! :D
Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
Аватар
Митев
учете се от него
учете се от него

Мнение от Митев »

Някой да каже нещо за тая гъба , че е до мен , ама като не я познавам :drinkers:
израсла е на отрязан салкъм

Изображение
lusienn

Мнение от lusienn »

Не ти трябва.

То и на външен вид не е хубава.

Днес заваля сефте в София,дано да вали в горите още,че нямам сефте.

Митев-скоро не съм те виждал у форума-забрави ни.

Добре дошъл.
:D Мир любов и щастие за всички

Риболовци.
nunito
новобранец
новобранец

Мнение от nunito »

Пъстърва ядлива но като млада
Аватар
mateev
новобранец
новобранец

Мнение от mateev »

По кюстендилските гори влага не липсва, но гъби няма... Тази седмица ходих 2 пъти на едно място, което е "ранно" за пачи крак (макар че като гледам календара да се чуди човек кое му е раното). Върнах се и двата пъти с по около 500 грама. За манатарки и дума не мога да обеля. Фактът, че още не съм ял дори бисерна гъба, казва всичко... 21ви юни е, а при мен положението е сякаш е 21ви май. Въпреки това в изкупвателните пунктове цената вече е само 4лв за кг, а преди седмица бе 8... Количеството, което събират е малко, но обяснението (както винаги): еди си къде пачият крак бил тръгнал яко (тая година за Врачанско разправят).
Това е засега от мен. Дано скоро всички почнем да събираме традиционните летни количества.
Публикувай отговор

Обратно към “Разни”