Шарен риболов на Itlimoosweiher

Модератори: bobopeli, sapuna

Аватар
dancho.danev
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Re: Шарен риболов на Itlimoosweiher

Мнение от dancho.danev »

Тъй като се разбра,че от мен майстор на кефалите не става :oops: отидох да си хвана някоя и друга риба на която по и разбирам. Сутринта в събота отидох на моето любимо езеро,но този път в другия му ъгъл имаше силна група майстори на риболова.
Изображение
Плющяха се плувки мятаха се дънни гюрултията се чуваше чак до мен.Единствено зверски виеща чалга певица нямаше. Моето място бе все още свободно и побързах да се настаня преди да е дошла някоя друга група навлеци. Тъй като предния път мача се представи слабо приспособих още една пръчка за дъно и блеснарката разбира се. Претърсих първо с няколко воблера за някоя заблудена щука,но нищо. Захраних с пелети и 10тина топки храна, метнах въдиците и зачаках.
Изображение
Ей това му е гадното на дънния риболов когато си сам. Уплътнявах си времето с подреждане на кутиите цели 40мин. докато се обади единия зумер. Засечка и това:
Изображение
Стандартна платика към 1,600кг. След малко ново кълване и:
Изображение
Хубав зелен красавец,че и дърпа като шаранче.Именно лина ми е най-интересен в този водоем. Моят личен рекорд е 53см. но това е нищо в сравнение с над 4 килограмовия швейцарски национален рекорд уловен в същото езеро.
Изображение
Както се вижда добре само 44см е :( Последваха още платики които не съм снимал защото няма нищо интересно 1.5-1.8кг. В общи линии започна рубриката гол след гол. Фърлям вадя,фърлям вадя накрая спирам да фърлям само вадя :lol: :lol: :lol: и от време на време по някоя снимка.
Изображение
Аз не съм майстор на обектива и на пръв поглед тази платичка не изглежда нищо особено,но метъра показва друго:
Изображение
55см. си е приличен размер за платика. Накрая толкова ми омръзнаха,че не ги вадих на брега ами ги откачах още във водата.
Изображение
Аз така или иначе не ги събирам,даже и живарник не нося вече. Оставям си една за ядене което ни е напълно достатъчно за семейството. Ловя на пружина с една кука на косъм. Консервирани царевици повдигнати с плуващо малко топче.
Изображение
Пръчката няма нищо общо с класическите шарански дънарки. Купувал съм я когато ходих да ловя шаран на плувка на помпите на ТЕЦ-2.Дължината и от 3,90м е идеална още за костур или бяла риба на рибка. Другата също е на пружина с една кука но на косъма слагам пелета + плуващо топче
Изображение
Пръчката също не е шаранска,но това се и пречи да лови.Купувал съм я когато ловях сом на светеща плувка по камъните на ТЕЦ-1 и 2. Макарите са 20годишни от времето когато ДАМ беше германски а Рйоби японско.
В късния следобед майсторите си заминаха,а аз реших да прослушам техния ъгъл с блеснарката. Два часа пробвах различни примамки,но нищо. Накрая сложих една малка клатушка купувана по времето на една моя командировка от СССР.На втора проводка последва кълване и:
Изображение
Може да е малка но се разписах в графа хищник.Настоявах още около час,но безрезултатно.Време беше да видя какво става с дънната. Зумерът се обажда няколко пъти,но не му обръщах внимание. В това време до багажа ми спря един пикап и слезе някакъв човек.Тук не се краде но този се спря и ми заразглежда нещата с интерес. Като се приближих той поздрави пита кълве ли? Аз поздравих също и му казах за платиките,извадих дънната и там имаше една крива платика
Изображение
Снимах я пуснах я и чак тогава този ми се представи и легитимира,че е от SaNa иначе казано тукашната ИАРА. Провери ми патента, разписа се в графата за контрол с дата и час, провери ми тройките на всички изкуствени примамки за контри (тук са забранени) и ми пожела успех.После ме помоли да му помогна да свалим един доста голям и тежък бидон от пикапа. Оказа се,че носи зарибителен материал. Пуснахме по неговите думи 100 малки щучки 15-17см. След 2 год. са готови мерни риби :D Постоях още малко и затапих с един лин.
Изображение
За съжаление много далече от заветните 4+кг,но нищо ще порасне. Така завърши този излет без нищо трофейно,но с надежда за добри бъдещи излети.
Аватар
stankof
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от stankof »

dancho.danev написа:...........В това време до багажа ми спря един пикап и слезе някакъв човек.Тук не се краде но този се спря и ми заразглежда нещата с интерес. Като се приближих той поздрави пита кълве ли? Аз поздравих също и му казах за платиките,извадих дънната и там имаше една крива платика

Снимах я пуснах я и чак тогава този ми се представи и легитимира,че е от SaNa иначе казано тукашната ИАРА. Провери ми патента, разписа се в графата за контрол с дата и час, провери ми тройките на всички изкуствени примамки за контри (тук са забранени) и ми пожела успех.После ме помоли да му помогна да свалим един доста голям и тежък бидон от пикапа. Оказа се,че носи зарибителен материал. Пуснахме по неговите думи 100 малки щучки 15-17см. След 2 год. са готови мерни риби :D Постоях още малко и затапих с един лин.
Браво начесал си крастата,ама това по горе дали ще стане близките 100 години в Бг....... :smt096
ПАЗИ БОЖЕ ОТ НЕКАНЕН ГОСТ ОТ ГНИЛ МОСТ И ОТ ЧОВЕК ПРОСТ НА ГОЛЯМ ПОСТ!
Аватар
dancho.danev
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от dancho.danev »

Обнадежден от благоприятните прогнози за времето реших отново да посетя любимото си езеро. Още в петък вечерта подготвих и натоварих в колата багажа,та да не губя време рано по хладното в събота. На дъно не ми се ловеше и затова на Quantum-а сложих един 10гр.ваглер. С този изпитан боец дистанцията от 30-35м не е никакъв проблем. Спининга е неотменна част от снаряжението ми още повече,че имах и нови воблери за тестване. Доста мислих дали да не взема и новия G.Loomis но ме достраша да не го повредя при носенето на толкова много багаж. И така в 7 часа езерото ме посрещна тихо,спокойно и без навалица :D :D :D Доста хладно само 6 градуса и с обилна роса. Добре че си взех якето и правилните обувки. Преди да захраня направих няколко проводки с новия воблер, но нищо :( Важното е,че играта му ми хареса :D Метнах ваглера,захраних добре,отпуснах повечко аванса и хайде за щуки. Отдалечих се на 50-60м и щукоиздирването започна. Мятам здраво но с едното око наглеждам плувката. До 10тина минути и първо кълване :shock: Кратък спринт засечка и нищо.Обикновено минава поне час докато събера риби,този път толкова бързо ще ги убивам значи. Замятам отново,но нещо не е наред,не си виждам антената.Вадя и:
Изображение
Тежка и непоправима загуба.На някой може да му се вижда смешно,но тук плувкарския риболов се смята за детска работа и ваглер няма от къде да си купиш :shock: За 5-те си години тук не съм видял нито един колега с мач а аз предизвиквам насмешка с тази дълга и висяща плувка. След кратък престой в бокса отново съм в играта. Кълването идва почти на момента,но риба няма и така 8-10 гелета едно след друго.Аз тази глупост с изфинването на линията и малка кука не я правя,защото шаран 10-15кг не се спира лесно.За провала си обвинявам новия ваглер :twisted: Започнах да правя засечка на първо чукане и извадих това:
Изображение
Около 100гр червеноперка.Чудна работа преди съм се мъчил да си хвана за стръв и не мога а сега налитат на 2 зърна царевица.Явно са прави горските,че щуките са намалели и дребосъка се е увеличил много. На №6 кука е трудна работа,но аз съм търпелив и си чакам правилните риби. За 20-тина кълванета извадих още един дребосък и една малка платика.
Изображение
За 3 години активен риболов на това място сефте хващам такава малка. Тогава една щука атакува на метър от плувката ми. Съвсем близо до стената от тръстика. Кълвежите спряха на момента а аз се зачудих дали продължава да е тук някъде. Метнах воблера но уви не там където аз искам. Проводка но нищо,ново замятане на точното място но вятъра ми качи брейда върху тръстиките. Яко псуване и дърпане да си прибера воблера, за това е хубаво да ти е по-дебел и здрав брейда,тая работа с РЕ 08 не става :wink: На третия път всичко е перфектно и на второ или трето туичване пръта се сгъна и кепчосах това:
Изображение
Никога до сега не ми се бе случвало такова закачане.Атака от към главата първите 2 тройки забити в хрилете крайната на муцуната и се оплете в кепа.
Изображение
Рибата е 64см и ми отне 10мин да я откача.
Изображение
Тук съм направил една снимка специално за любителите на без поводното ловене на щука.
Изображение
Сутринта го вързах чисто нов. След половин час риболова тръгна с пълна сила и то такъв какъвто е типичен за този водоем.Първо се обади един лин.
Изображение
Около 40см. Последваха го прилични платики.
Изображение

Изображение
Кратка пауза смяна на стръвта и отново лин.
Изображение
след кратка реанимация си замина по живо по здраво
Изображение
Последваха още платики
Изображение

Изображение
Тази будала няколко пъти се опита да излезе на брега сама,та се наложи да и дам правилното направление. Времето бе чудесно за риболов.От леко облачно до слънчево.За края на септември нищо по-хубаво не може да се желае а и риба дал господ.
Изображение

Изображение
В късния следобед клъвна и една впечатляваща платика
Изображение
Цели 58см.
Изображение
За сега мой личен рекорд.С тази риба и приключих,все пак един рекорд на ден е достатъчен.
Аватар
баш_майстора
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от баш_майстора »

Кеф на бучки!!! :lol:
Каква марка е този воблер? :roll:
Изображение
"Няма риба в реката, само пъстърва, откакто се появи тя и изяде всичката друга риба..."
Аватар
dancho.danev
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от dancho.danev »

Този воблер е китаец :lol: Купих го от един търговец в форума за 6-7лв не помня точно.Имам и синя разцветка. Абсолютно същите се продават и при Белополски под марката Rapture Lubina но на двойна цена. Като му гледам очите и под марката Formax трябва да го има. На равномерна проводка е като пирон,но на туичинг е добре. Гази около 1м.
Аватар
joroNH
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от joroNH »

:smt023
Никога на колене пред когото и да е.
Аватар
dancho.danev
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от dancho.danev »

След успешното откриване на пролетния кефалски риболов реших да видя как стоят нещата и при мирните риби. А и да поизкъпя щукарските воблери,че те цяла зима прашясват в мазето. Други мераклии освен мен няма,а езерото е спокойно и леко "грозно" без водните лилии и зелената тръстика.
Изображение

Изображение
Прослушах си първо "моя ъгъл" за щука но без успех и метнах една дънна
Изображение
Рано на пролет предпочитам рибни аромати и в случая ползвам 16мм пелета и малко плуващо топче
Изображение
До 12 часа настоявах на воблери и блесни,но без никакъв успех. Докато хапвах зумера изпищя, обтегача падна а рибата взе около 1-1.5м аванс преди да засеча. Помислих си за момент че е някой от големите 15-20кг шарани,но уви оказа се платика.
Изображение
Не носих рулетката да я измеря но бе около 55-60см и 2кг. Пълна с хайвер който и спаси живота. До края на деня нищо друго не ми клъвна, видях само 2 пъти да изиграва шаран,но не в моята зона за риболов. Така завърши първият ми излет тази година на Итлимос. Дай боже другият път повече.
Аватар
баш_майстора
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от баш_майстора »

dancho.danev написа:... леко "грозно" без водните лилии и зелената тръстика...
Дай боже някой ден и българските водоеми да станат толкова "грозни"! :wink:
Мани ги тез тави, дай да оплакнем окото с нещо зъбато! :mrgreen:
"Няма риба в реката, само пъстърва, откакто се появи тя и изяде всичката друга риба..."
Аватар
oneillbgm
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от oneillbgm »

Супер репортажи! Ако и ние си пазехме природните дадености така, цена да нямаме. Браво за рибоците.
Fishing gear - Quick Effzett DAM/MAD Madcat
– Ще имаме едно знаме, на което ще пише: „Свята и чиста република“. - Апостолът на свободата
Аватар
dancho.danev
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от dancho.danev »

Отново посетих любимото си езерце подготвен с мач,дъно и блеснарката. Направих си хранителните петна и тръгнах да диря зъбати риби. На една от скамейките по брега ме очакваше приятна изненада
Изображение
Някой беше забравил този спинер вчера. Никога до сега не съм имал такава примамка и реших да я пробвам незабавно. Играта и е много интересна и не пресуква брейда изобщо. Настоявах около час като пробвах доста от биячите на това място но нищо. Време бе да потърся и мирните риби. Първо се отчете дъното ей с тази "медена питка"
Изображение
Услужлив колега ме щракна за спомен. Перфектно шаранче 2,3кг което беше вписано незабавно в статистиката и впоследствие стана семейна вечеря. Не след дълго и мача се отчете с малка платика около 700-800гр.
Изображение
Последваха още няколко кълванета на дъното но не можах да засека нищо. Явно рибите бяха дребни. Реших да проверя защо на мача нищо не кълва и при обирането на влакното почувствах някаква тежест. За мое изумление извадих това
Изображение

Изображение
Странния улов бе старателно кепчосан за да не се откачи, че без снимки кой ще повярва :lol: :lol: Следващата платика не закъсня
Изображение
Около 1,5кг. Малко по късно и тази
Изображение
Още по едра около 2кг. която успя при снимката да ми счупи ваглера :twisted: Ако нямах вече риба за ядене тази със сигурност щеше да отиде в тигана за отмъщение,но късмета е голяма работа. Кратък престой в бокса и отново съм на линия, че и риба хванах :D
Изображение
Малко по късно още една
Изображение
И отново проблем с ваглера. Той не е първа младост ремонтирал съм го до сега 2 пъти и отново ще му се наложи да ходи на сервиз. Добре,че поне риби има и загубите не са болезнени. В боя влезе друг изпитан боец който се отчете доста бързо
Изображение
Най накрая дойде и една зелена риба
Изображение
Последвана от друга "тавичка"
Изображение
С тази реших да приключвам защото имах и друга работа на този водоем :wink:
Всички тези платики са с размер 55-60см и доставят невероятно удоволствие при мачов риболов. Другата ми работа бе да си сваля един воблер от едно дърво забелязан по време на предишния ми риболов. Операцията ми отне около половин час и си заприходих един морски воблер който беше тестван незабавно. Ето го в компанията на сутрешната придобивка
Изображение
Излета го пишем повече от успешен само дето щука няма. Утре след работа отивам да разузная едно ново за мен езеро за което се носят легенди. Видях снимки на щуки от 1,2-1,4м :smt119 :smt119 :smt119 Аз не смея и да мечтая за такъв крокодил,но знае ли човек. Тези които са ги уловили да не са с по два чифта я. Неведоми са пътищата Господни.
Публикувай отговор

Обратно към “Моят риболовен излет”