Воблери

Счупили сте любимия си такъм? Попитайте останалите как да се справите с проблема

Модератор: emo vasilev

Публикувай отговор
Hills
разбира нещата
разбира нещата

Re: Воблери

Мнение от Hills »

niki23 написа:Как съхраняване лака. Вече 2-3 пъти взимам от приятели лак двукомпонентен уретанов лак но след известно време в буркана ако не го ползвам се втърдява и отива на боклука. Държа го на тъмно място 15 -20 градуса. 2 пъти беше в буркан и 1 път в оригиналната кутия. Ако не правя воблери 20ина дни и като го отворя вече е заминал. Лакирам воблерите по 2-3 ръце като лака стои отворен няколко мин. Докато потопя и изцедя няколко секунди воблерите, не повече от 5, 6 накуп. Но след 1-2 партиди и извесна почивка и лака заминава , става направо на желе.
Как да го съхранявам по продължително.
Винаги затваряй опаковката веднага и добре.
Някои материяли имат давност около година след производството след това се втвърдяват
сами в кутийте си.
Например силикона за калъпи при продажбата ме предопредиха колко месеца остават за да го
ползам после става на гума в кутията си !!! :lol:
Затова не се оставят такива материяли месеци -дават фира .
Hills
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Hills »

Мога да обобщя материялите за воблерите.
Добри са:
- дървото,течните пяни,поликарбонатите валерит,лексан ,денталната тел,кантал,медната тел,кабели неръждавейки,смоли за леене,смоли за залепяне,лакове уретанови ,ускорени двукомпонентни и тн.

Някои хора правят воблери чрез вакум на загрят поликарбонат,плексиглас и тн.
На практика материялите са хиляди видове, а начините за направа невероятно много !!! :fishing6:
Оловото колко и къде е поставено?
- пък променя името на примамката.
Допълнителни екстри тракалки,магнити привличат мустаците на рибите и се залепят за
воблерите електростатично.
Густо ,майна !!! :lol:
Аватар
spoon23
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Обратна връзка:

Мнение от spoon23 »

niki23 написа:Как съхраняване лака. Вече 2-3 пъти взимам от приятели лак двукомпонентен уретанов лак но след известно време в буркана ако не го ползвам се втърдява и отива на боклука. Държа го на тъмно място 15 -20 градуса. 2 пъти беше в буркан и 1 път в оригиналната кутия. Ако не правя воблери 20ина дни и като го отворя вече е заминал. Лакирам воблерите по 2-3 ръце като лака стои отворен няколко мин. Докато потопя и изцедя няколко секунди воблерите, не повече от 5, 6 накуп. Но след 1-2 партиди и извесна почивка и лака заминава , става направо на желе.
Как да го съхранявам по продължително.
Ники може ли да уточниш като ти дават лака той смесен ли е с втвърдител или не,че нещо не ми се връзват работите?Ако ти го дават смесен живота му ще е няколко часа да речем,а ако не е смесен с втвърдител трябва да си смесиш някакво количество с което ще лакираш и след няколко часа е втвърдено.Така както представяш нещата ми се струва,че топиш воблерите директно в лака без да има втвърдител :roll:
Конкретизирай нещата за да ти помогнем :wink:
1.Само лак ли ти дават или лак и втвърдител?
2.Сигурен ли си,че лака е двукомпонентен?
3.Може да снимаш лака или да напишеш точно какъв е.
4.Ако не си сигурен за лака питай твоя приятел който ти го дава.
5.И накрая,но не на последно място чети на кутията как се използва!
niki23
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от niki23 »

Лака е двукомпонентен с алкид уретанова смола. Воблерите ги топя. Ако правя примерно 5 воблера ги топя 2-3 пъти или по 1 слой на ден за 2-3 дни. Почивам няколко дни и правя още 1-2 партиди. Почивам 20ина 30 дни и като отворя лака е вече гъст и неизползваем на желе. Предимно съхранявам в стъклени буркани, но веднъж ми замина и в оригиналната кутия.
Аватар
njoyz
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от njoyz »

Hills, ти и твоите ръчички ме кефите изключително много.Искам да те питам за съвет за домашно направен аерограф.Аз пробвах да си направя един с маркери, който се получи до някаква степен, но не точно както исках.
Hrabri je vodja narodu treb'o.
Аватар
spoon23
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Обратна връзка:

Мнение от spoon23 »

niki23 написа:Лака е двукомпонентен с алкид уретанова смола. Воблерите ги топя. Ако правя примерно 5 воблера ги топя 2-3 пъти или по 1 слой на ден за 2-3 дни. Почивам няколко дни и правя още 1-2 партиди. Почивам 20ина 30 дни и като отворя лака е вече гъст и неизползваем на желе. Предимно съхранявам в стъклени буркани, но веднъж ми замина и в оригиналната кутия.
Добре,а в лака добавяш ли втвърдител?Я му кажи марката на тоя лак и на кой производител е.
niki23
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от niki23 »

http://www.selt.bg/bg/products/8/1" rel="nofollow" onclick="window.open(this.href);return false;
Точно същия го няма, но ето фирмата и да кажем като последния, защото и на моя пишеше че е паркетен. Последния път сипвах амд преди ползване но накрая пак се съсипа. Нищо друго не съм сипвал
Аватар
spoon23
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Обратна връзка:

Мнение от spoon23 »

В началото ми стана интересно как ти се скапва 2К лак след месец ама вече ми се изясни-лака ти е еднокомпонентен.В крайна сметка какъвто и лак да използваме винаги има фира!Както каза Хилс затваряй добре капачките и това е :wink:
resist032
новобранец
новобранец

Мнение от resist032 »

Колеги..използвам такъв лак и много нерви с него...по 2 седмици висът воблерите и не съхнат напълно...
http://praktiker-online.bg/userfiles/pr ... _38800.jpg" rel="nofollow" onclick="window.open(this.href);return false;

Някой ползвал ли го е или само аз съм се прецакъл? иначе срокът на годност е до 2016.
Аватар
spoon23
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Обратна връзка:

Мнение от spoon23 »

Не се заблуждавай,че пише "Яхтен лак" това е голяма заблуда.Яхтените лакове не стават за нашата работа.Наблегни на полиуретанови 1К или 2К(К=компонентни) за паркет и автмобилни лакове.Също така и някой смоли стават за целта.
Hills
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Hills »

njoyz написа:Hills, ти и твоите ръчички ме кефите изключително много.Искам да те питам за съвет за домашно направен аерограф.Аз пробвах да си направя един с маркери, който се получи до някаква степен, но не точно както исках.
Колега благодаря все пак за комплиментите.
Гледам скоро си регистриран честито !
Да се надяваме че не се майтапи някой под нова регистрация.

Да- може да се направи аерограф с подръчни средства ,но трябва компресор с налягане.
Скоро разглеждах такива вариянти- не записах адресите защото имам аерографи.
Ако ги намеря в интернет отново -ще пусна линковете тука в темата щом си правиш.
Пусни снимка да погледна какво си направил !
Правил съм си пръскалки обикновени но за фонове на картини, груби неща без компресор .
Ако те интерисуват ще ги снимам.
Какво ти трябва без или със компресор ?
Hills
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Hills »

resist032 написа:Колеги..използвам такъв лак и много нерви с него...по 2 седмици висът воблерите и не съхнат напълно...
http://praktiker-online.bg/userfiles/pr ... _38800.jpg" rel="nofollow" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow" rel="nofollow" rel="nofollow" rel="nofollow" rel="nofollow

Някой ползвал ли го е или само аз съм се прецакъл? иначе срокът на годност е до 2016.
Спокойно лака съхне бавно факт .
За да съхне по бързо се разрежда с разредител АМБ !
Колкото по разреден толкова по бързо съхне !!!
За в бъдеще еднокомпунентните лакове ги разреждай първа ръка смес разредител 50% и лак 50%. След 8 часа минимум най добре 10-15 часа следваща ръка 20% разредител 80% лак .
Трета ръка 10%разред.+ 90% ЛАК. Така положен лака след три дни е сух и здраво захванал
върху дървото.Лака е много хубав доволен съм от него еластичен е до една година при силен натиск - не се чупи,люпи и тн.
Тези плувки със точно този лак съм ги правил -по тъмните.
Светлите със три пъти по-скъп лак на водна основа от Гърция.
Изображение
Понякога в кутиите лака е много гъст и трябва задължително да се разреди поне с 5-10% !!!
Имам доста воблери с този лак и не са мръднали !
Проблема не е в ЛАКА ! Даже си е идеален за цената .
Ако търсите бързина- двукомпунентни лакове с ускорител и втвърдител отделно.
Може и да не е бил разбъркан преди употреба ?
Hills
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Hills »

Да се направи аерограф с подръчни средства- може да разгледате тези вариянти.
Някои видове са за компресор други не.
Намерих при мен един от бурканче лютеница и един от кутийка за фото филмче.
Изображение

Изображение
Изображение
Метален пълнител от химикал,медни тръбички,силиконов маркуч и уплътнен буркан с гума.
Ето и останалите варианти дето намерих.
Изображение
Изображение
Ето и линк с други модели.
- Лоботрясы http://lobotryasy.net/memor ... ="nofollow
Не намерих това което търсих , но и тези не са лоши.
Имаше един вариант с спусък но не знам къде е.
Тези модели са с вънкашно смесване а оня беше с вътрешно !
Аерографи е силно казано- но стават за моделизъм,оцветяване с повече тренировки .
Аерографите самоделки се правят лесно ако имате материалите и компресор.
resist032
новобранец
новобранец

Мнение от resist032 »

Колеги купувате ли си липа? Преди месец си поръчах от тези летви:
Изображение
Hills
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Hills »

Не позна колега . Тука всички ходим с брадви и сечем наред !!! :lol:
Другите пък си крадът парчета от работата и така ...

Днес си направих самоделки с плавници от гума на велосипед !
Всъщност са подобрена версия на един мой стар модел за щуки .
Корпусите са от балса инпрегнирана с епоксидна смола.
Лопатки от лексан и неръждавейка 1милиметър.
Плавника е хванат с 1мм медна тел и залепен с смола.

Така запечатано дървото не може да пропусне вода - понеже преди оцветяване има един пласт
автомобилен лак.

Вода в дървото не може да влезне от никъде !!!
Изображение

Изображение

Изображение

Размер 10 сантиметра дължина 9грама без куката . Балса 5см и гумена перка 5 см.
Воблера си го измислих сам . Идеята е при вибрация опашката да се огъва спрямо тялото
понеже е от гума.Така на практика воблера е лек като грамаж а голям визуално.
Публикувай отговор

Обратно към “Как да си поправя или направя...?”