Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Излети
Моят риболовен излет
naRiba.com

Форум

Старата мухарка
- emo vasilev
- сериозен играч
Старата мухарка
Зимата , при подреждането на такъмите изрових една стара чешка мухарка .
Много добре си спомням че я купих някъде в началото на 80-те години за 37 лв спестени от парите за закуска + някакви пари от рождения ми ден.Тогава в магазините имаше предимно руски изделия и като се появеше някакъв артикул от ГДР,Полша или Чехословакия се купуваше , пък после се умуваше дали ти трябва или не .Та заприходих си мухарката , ма само нея - няма макара ,нямаше от къде да се купи дори и руския чекръг , камо ли нещо по добро .За шнур да не говоря - това въобще не се продаваше - трябваше някой да ти го донесе отвън.На улицата ,на която живеех имаше един човек , на който от Франция му бяха донесли комплект - прът , макара и шнур - те тогава за пръв път видях що е шнур и мухарска макара .
Както и да е - имам си пръчка и тя трябва да влезе в употреба ....Ловил съм как ли не с нея - на плувка , въртял съм блеснички , булда , ловил съм и на дъно но ...никога не и на муха .
Та зимата се амбицирах и заприходих една съвсем обикновена (не знаех дали ще е моя риболов или не) макаричка с шнурче и една кутийка с мухички .
И ето ме днес на Струма малко под града изпълнен с огромно желание да опитам магията на мухарството .Някак си не можех да си представя риболов без стол , щека, ролер ,бака със захранка - направо да не повярва човек. Избрах си едно място на което играеха дребни кефалчета и се започна ....
Връзване на те това животно -
Лични предпазни средства (ОТБ) -
И атака ....да , ама не !Първите попадения бяха отчайващи - жълт кантарион , лопен , коприва (няколко пъти ) и още купища знайни и незнайни травки !Почнах да се замислям дали това е "моят риболов" и все по често ми се привиждаше някаква плувчица с два бели червея .Ето обаче че проклетия бръмбар най после падна във водата и нещо направи кръгче след него .Има надежда си викам - не може па чак толкова да съм зле ....и захванах малко по целенасочено и уверено да пращам шнура все по далеч и по далеч.Но.....риби няма - само ялови атаки .Гледал съм спинингистите като не им върже на една пластмаса я сменят с друг и друга ....Явно това парче черна гума с оранжев корем не беше в менюто на струмските кефали .
Слагам друго животно - избирам си ги по красота -
Още на третото хвърляне мухичката отлетя незнайно накъде ......
Както казва Кобрата - ние сме корав народ , продължаваме напред !
Кастинга продължава и избирам следващото насекомо - малка осичка -
Избирам си и ново място -
Вече все по точно края на шнура отиваше там , където исках и ето че най после имах риба на линията .
На всеки двайсетина хвърляния се закачаше по едно такова кефалче -
Естествено бяха пускани на момента -
Реших отново да експериментирам - смяна на насекомото -
И пак познатата клиентела -
Време беше за следващата муха -
И така продължихме с кефалчетата -
Вече взе да ме пристяга ръката и реших да приключа риболова .
В заключение бих казал , че мухарството доста увлекателен и занимателен вид риболов изпълнен както при всеки останал с доста емоции.Може би по голяма река с по едри риби би ми доставило по голямо удоволствие , но като за начало и на това съм доволен !
Много добре си спомням че я купих някъде в началото на 80-те години за 37 лв спестени от парите за закуска + някакви пари от рождения ми ден.Тогава в магазините имаше предимно руски изделия и като се появеше някакъв артикул от ГДР,Полша или Чехословакия се купуваше , пък после се умуваше дали ти трябва или не .Та заприходих си мухарката , ма само нея - няма макара ,нямаше от къде да се купи дори и руския чекръг , камо ли нещо по добро .За шнур да не говоря - това въобще не се продаваше - трябваше някой да ти го донесе отвън.На улицата ,на която живеех имаше един човек , на който от Франция му бяха донесли комплект - прът , макара и шнур - те тогава за пръв път видях що е шнур и мухарска макара .
Както и да е - имам си пръчка и тя трябва да влезе в употреба ....Ловил съм как ли не с нея - на плувка , въртял съм блеснички , булда , ловил съм и на дъно но ...никога не и на муха .
Та зимата се амбицирах и заприходих една съвсем обикновена (не знаех дали ще е моя риболов или не) макаричка с шнурче и една кутийка с мухички .
И ето ме днес на Струма малко под града изпълнен с огромно желание да опитам магията на мухарството .Някак си не можех да си представя риболов без стол , щека, ролер ,бака със захранка - направо да не повярва човек. Избрах си едно място на което играеха дребни кефалчета и се започна ....
Връзване на те това животно -
Лични предпазни средства (ОТБ) -
И атака ....да , ама не !Първите попадения бяха отчайващи - жълт кантарион , лопен , коприва (няколко пъти ) и още купища знайни и незнайни травки !Почнах да се замислям дали това е "моят риболов" и все по често ми се привиждаше някаква плувчица с два бели червея .Ето обаче че проклетия бръмбар най после падна във водата и нещо направи кръгче след него .Има надежда си викам - не може па чак толкова да съм зле ....и захванах малко по целенасочено и уверено да пращам шнура все по далеч и по далеч.Но.....риби няма - само ялови атаки .Гледал съм спинингистите като не им върже на една пластмаса я сменят с друг и друга ....Явно това парче черна гума с оранжев корем не беше в менюто на струмските кефали .
Слагам друго животно - избирам си ги по красота -
Още на третото хвърляне мухичката отлетя незнайно накъде ......
Както казва Кобрата - ние сме корав народ , продължаваме напред !
Кастинга продължава и избирам следващото насекомо - малка осичка -
Избирам си и ново място -
Вече все по точно края на шнура отиваше там , където исках и ето че най после имах риба на линията .
На всеки двайсетина хвърляния се закачаше по едно такова кефалче -
Естествено бяха пускани на момента -
Реших отново да експериментирам - смяна на насекомото -
И пак познатата клиентела -
Време беше за следващата муха -
И така продължихме с кефалчетата -
Вече взе да ме пристяга ръката и реших да приключа риболова .
В заключение бих казал , че мухарството доста увлекателен и занимателен вид риболов изпълнен както при всеки останал с доста емоции.Може би по голяма река с по едри риби би ми доставило по голямо удоволствие , но като за начало и на това съм доволен !
- Прикачени файлове
-
- DSC01540.JPG (269.64 KiB) Преглеждано 1709 пъти
-
- DSC01538.JPG (487.3 KiB) Преглеждано 1709 пъти
-
- DSC01537.JPG (549.87 KiB) Преглеждано 1709 пъти
Re: Старата мухарка
Много хубав риболов!!! И уникални снимки.
- Chromeo
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
При мен, след въпросната ПЪРВА риба имаше победна обиколка на близката поляна
Една от водещите причини за пристъпването към мухарския риболов беше липсата на багаж и във връзка с това се запитай, колко време ти трябва за да грабнеш мухарката и елека и колко време ти трябва за да натовариш, разтовариш, сглобиш, нивелираш и нагласиш целия панаир за щеката ? С времето става все по зарибяващо
Гледам и ти си избрал по-скатано място за да няма кой да ти се смее 

catch a fish or die trying !!!
-
- ще става разбирач
Това е може би най-майсторският риболов,не мога да повярвам че преди 35 години се е предлагало подобно нещо в БГ сега остава да кажеш че е и карбонова...и падам.
- Баш Щукар
- ще става разбирач
Браво, градски! Кефиш!
И снимки хубави, и слуката добра! Евала! 

- emo vasilev
- сериозен играч
Това беше идеята - без сухи тренировки на поляната , а направо на водата !Chromeo написа: Гледам и ти си избрал по-скатано място за да няма кой да ти се смее
Не е карбон , не е и стъклопласт , не мога да определя материала ми прилича на ...дърво !maverini написа:Това е може би най-майсторският риболов,не мога да повярвам че преди 35 години се е предлагало подобно нещо в БГ сега остава да кажеш че е и карбонова...и падам.
Е заради такова разнообразие бях се навил да си купя и аз една бюджетна мухарка. Беше ми минало, сега отново съм навит и ще го направя. Интересно е, нали?
- Don4o_62
- учете се от него
на Марица излизат яки кефали на мухарка,но не аз ги ловя а колега дето друго не признава
аз може една риба да нямам,колегата да направи 3 - 4 кила понеже са тупалки
Емо, гледам има правилен повод от монофил и нали знаеш,върви от дебел към по тънък към шнура
и аз като теб се бях запалил като младеж,но имах шнур и макара,пръчка нямах и първите опити с една дълга бамбукова пръчка бяха
но нещо не ми одиса да мятам постоянно и си продължих на булдо

Емо, гледам има правилен повод от монофил и нали знаеш,върви от дебел към по тънък към шнура

Главната причина за стреса.... Ежедневният контакт с Идиоти 

Това си е готин репортаж. Може да се научи много от него.
- Vesko1
- сериозен играч
Страхотен репортаж.Един единствен път съм ловил с мухарката на един приятел на река Върбица...и малко остана да си закача ухото.Иска се тренировка с движенията,иначе на клипче изглежда лесно..но не е така...и ти като за първи път гледам добре си се справил.Адмирации.

http://daewoo-chevrolet.com
Пичка всеки може да си хване...но 22 килограмов амур хващат само ..майсторите.