На "питомно" и "диво"

Модератори: bobopeli, sapuna

Аватар
SammY
фен клуб-скобар

На "питомно" и "диво"

Мнение от SammY »

Здравейте колеги ! През последните 2 излета , който спретнах , направих няколко снимки и реших да ги споделя :) И при двата риболова става въпрос за риболов на фидер с "леки" отклонения , които не са документирани :)
Първият риболов беше на Копринка ...
Изображение
рЪнЪтЪ ....
Изображение
...излизаха такива "пиперки" ...
Изображение
...и такива "тавички"...
Изображение
... едно малко "тиганче"...
Изображение
Риболова беше класика . Кофти кълване на подвижен монтаж и много фитки . След като си направих най-простия монтаж ( не му помня името , голям клуп срязан на 2 , като на по късата част е хранилката , а на дългата повода) започна да кълве по добре и хванах доволно риба :) Правих си опити и на метод , уж да ловя едри риби , но не се получи . Имах 2/3 много резки кълванета без да хвана риба и на всичкото отгоре кълванетата бяха на рядко :)
Ползвах куки 16/18 номер , повод 0.12мм около 50см и 15гр хранилка . Лових с пикер 2,7м , около 20/25м дистанция с клипсирано влакно с ластик .Като ми писна да ловя си направих един директен 5м за уклей , но вместо уклей продължавах да си ловя платики "въздушно" :)
Следващия риболов беше на платен язовир . Търсеха се шарани отново на фидер , но тези с който разполагам определено не бяха правилните въдици . Лових с 25/30гр метод , на пелети и захранка . На пикера слагах 25гр метод с рибни микро пелети и за стръв една 8мм пелета . На фидера бях с 30гр метод с захранка с много кюспе и бисквита . В захранката също бях сложил малко пелети за да има и нещо по едро , на куката слагах една царевичка с аромат скопекс .
Изображение

Изображение

Изображение
С триста зора хванах една риба 1,7/8кг и имах три късания още при вземането , защото съм "шаран" и си бях забравил плетеното влакно , а в платформата дебел монофил няма :) Добре , че едни колеги ми дадоха 2м влакно 0.30мм да извада поне една риба , която пък беше малка и може би щях да я извадя и с 0.16мм повода който стартирах :) Пикера също се отчете с една риба ... каракуда около 400гр , но след като му сложих заревичка и храна . Повече на този язовир с фидери няма да търся рибата , защото си иска дистанция непосилна за фидер ( освен ако не е ХЕВИ :) ) Решил съм да им мъстя с шаранджииските въдици следващия път :)
Забравих да кажа , че язовира е този на Ново Железаре .
Изображение
Аватар
dekata
сериозен играч
сериозен играч

Re: На "питомно" и "диво"

Мнение от dekata »

Браво Сами.Добри излети си направил.
„Големият проблем с тъпите копелета е, че те са толкова тъпи, че не могат да повярват, че човек може да бъде умен”. Вонегът!
Аватар
SammY
фен клуб-скобар

Мнение от SammY »

dekata написа:Браво Сами.Добри излети си направил.
А дано , ама на дали ...
Втория излет си е провал , но стъпвах за първи път на водоема и не знаех , това което вече знам :) Единствено знаех предварително , че храната трябва да е с много кюспе :)
Изображение
Аватар
azareus
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от azareus »

Браво колега, екстра излети! Защо смяташ, че е добра идея да ловиш шарани с плетено влакно?
"Основен недостатък на човека е, че не предвижда буря, когато времето е хубаво..." /Макиавели/
Аватар
SammY
фен клуб-скобар

Мнение от SammY »

Плетено влакно за повод имам напредвид , а не за основа . Смятам така , защото 8/10см повод от 0,16мм монофил се късаше още при кълването , а аванса си ми беше доволно хлабав , да не кажа и на цяло разхлабен :) Гледах и не вярвах на ушите си :) Не съм писъл в първия пост , но минах и през ФК 0,20 ... същата работа с една идея по добре ... с разхлабен вече на 100% аванс ми взе 2/3м аванс и скъса преди да съм взел пръчката в ръка (пиех вода в този момент)
Та извода който си правя е че при толкова къс повод , моното не държи и явно иска да е по дебело ... предполагам , че с 0,25мм монофил всичко щеше да си е на мястото и може би щях да си реализирам без друго малкото кълванета .
п.п.Депърва прохождам в този риболов с метод на фидер . До сега съм го практикувал само с шаранджийски въдици и там е ясно , че такъв проблем не съществува :)
Изображение
CTPAHEH
новобранец
новобранец

Мнение от CTPAHEH »

Без да прозвучи като хвалба, но на въпросния(втория) водоем имам уловен 5,3кг. шаран с 0,16.
Беше към края на забраната този сезон.
Serie A e nel nostro DNA, io non rubo il campionato e in Serie B non sono mai stato
Аватар
SammY
фен клуб-скобар

Мнение от SammY »

Как ловеше колега ? На плувка , фидер с метод и къс повод или нещо др , защото си мисля , че има значение :) На мач с доста по тънки влакна , съм вадил много по големи риби без никакви ядове :)
п.п. Някой , ако се сеща от къде може да ми идват проблемите и да ми къса преди да взема въдицата в ръка , да не се срамува , а да каже :)
Изображение
Аватар
pepi555
фен клуб-скобар

Мнение от pepi555 »

Здравей колега, без да съм някъв специалист във фидер риболова.... мисля че ако си правиш така монтажа- https://www.youtube.com/watch?v=SgwJ-TZPr0k" rel="nofollow" onclick="window.open(this.href);return false; /инлайн или повода да не е застопорен за хранилката/ ще си ги дърпаш и с 0.16
поздрави и дано съм ти помогнал
На всички невярващи за килограмите мога да им кажа че : Риба и Цици се разбират колко са голями само ако ги държиш в ръцете си!!!
Аватар
antivik
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от antivik »

SammY написа:............................................................................................:) Гледах и не вярвах на ушите си :) Не съм писъл в първия пост , но минах и през ФК 0,20 ... същата работа с една идея по добре ... с разхлабен вече на 100% аванс ми взе 2/3м аванс и скъса преди да съм взел пръчката в ръка (пиех вода в този момент)
.................................................................................... :)
Е те това ще да е причината за късането :wink: , ако не беше вода, а нещо друго :fishing9: :lol:
Когато рибата не ще - НЕ ЩЕ!
CTPAHEH
новобранец
новобранец

Мнение от CTPAHEH »

SammY написа:Как ловеше колега ? На плувка , фидер с метод и къс повод или нещо др , защото си мисля , че има значение :) На мач с доста по тънки влакна , съм вадил много по големи риби без никакви ядове :)
п.п. Някой , ако се сеща от къде може да ми идват проблемите и да ми къса преди да взема въдицата в ръка , да не се срамува , а да каже :)
Ин-лайн метод фидер.20-30гр. хранилка къс повод.
Serie A e nel nostro DNA, io non rubo il campionato e in Serie B non sono mai stato
Аватар
azareus
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от azareus »

SammY написа:Плетено влакно за повод имам напредвид , а не за основа . Смятам така , защото 8/10см повод от 0,16мм монофил се късаше още при кълването , а аванса си ми беше доволно хлабав , да не кажа и на цяло разхлабен :) Гледах и не вярвах на ушите си :) Не съм писъл в първия пост , но минах и през ФК 0,20 ... същата работа с една идея по добре ... с разхлабен вече на 100% аванс ми взе 2/3м аванс и скъса преди да съм взел пръчката в ръка (пиех вода в този момент)
Та извода който си правя е че при толкова къс повод , моното не държи и явно иска да е по дебело ... предполагам , че с 0,25мм монофил всичко щеше да си е на мястото и може би щях да си реализирам без друго малкото кълванета .
п.п.Депърва прохождам в този риболов с метод на фидер . До сега съм го практикувал само с шаранджийски въдици и там е ясно , че такъв проблем не съществува :)
Не съм те разбрал колега! Мислех, че говориш за основното влакно! Поздрави!
"Основен недостатък на човека е, че не предвижда буря, когато времето е хубаво..." /Макиавели/
Аватар
azareus
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от azareus »

SammY написа: п.п. Някой , ако се сеща от къде може да ми идват проблемите и да ми къса преди да взема въдицата в ръка , да не се срамува , а да каже :)
Възможно ли е дъното на водоема да е каменисто или осеяно с миди, щото чак такива късания са малко нелогични... ?
Аватар
SammY
фен клуб-скобар

Мнение от SammY »

Дъното е чисто , влакната на опън без възел са много здрави , обаче може да са поостарели вече , защото рядко слагам повод над 0.12 . Верно тези късания са нелогични , но са факт . Колега Странен , с твоите постове ме вкарваш в още по голямо приключение :)
п.п. Ще взема ново влакно и пак ще пробвам или ще си мина на тънко плетено за да не си троша главата излишно .
п.п2 А дали не наранявам влакното с пресичката , защото два три пъти с нея си късах силиконовия ринг за пелетата :)
Последно промяна от SammY на Пон Юни 29, 2015 1:01 pm, променено общо 2 пъти.
Изображение
CTPAHEH
новобранец
новобранец

Мнение от CTPAHEH »

SammY написа:Дъното е чисто , влакната на опън без възел са много здрави , обаче може да са поостарели вече , защото рядко слагам повод над 0.12 . Верно тези късания са нелогични , но са факт . Колега Странен , с твоите постове ме вкарваш в още по голямо приключение :)
За да съм още по-точен :
Изображение
Аватар
SammY
фен клуб-скобар

Мнение от SammY »

Преди няколко дни ходих на реванш :)
Хванах 5/6 шаранчета и 5/6 каракуди , като най-голямото шаранче беше 4,6кг ...
Ето и някоя снимка ...
Изображение

Изображение

Изображение

Изображение
Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “Моят риболовен излет”