Въпроси от начинаещ за риболов на тежко.

Подфорум за начинаещите риболовци, които тепърва навлизат в необятните пространства на риболова.

Модератор: sapuna

Публикувай отговор
ogun
новобранец
новобранец

Въпроси от начинаещ за риболов на тежко.

Мнение от ogun »

Здравейте,
Четох доста теми тук, но не ми станаха ясни някои неща, защото съм нов в риболова на тежко. Затова ще се радвам ако ми дадете акъл.
Първо, последните 4-5 пъти ловях на дъно по следния начин, давам рисунка за да е по-ясно:
Изображение

Имах среден успех, бях с 2 пръта така и замятам на около 20-30 метра като горе долу по 3-4 риби на прът хванах, основно каракуда на грозд бял червей.

Обмислям да вдигна всичко по-малко - олово 20гр и малко по-яко влакно, какво ще кажете?

И сега имам въпрос относно лова с пружина. Купих си готова с куки 10-ки. 4 са хванати с по-късо влакно в горния край, а 1 а в долния и е малко по-дълга кордата.
Сега въпроса е как се лови с това нещо. Има какво ли не писано за лов на пружина ама как се слага стръв и куките не разбрах.
Доколкото разбрах пружината се пълни с нещо като захранка и в нея се забиват 4-те по-къси куки, а на последната 5-та се слага червей и се оставя да се вее свободно.

Как да приготвя стръвта за пружината и как да сложа куките вътре като избегна опасността да се закачат на самата пружина и да станат безполезни? :fishing12: :fishing12:
Аватар
mclsdreal
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Re: Въпроси от начинаещ за риболов на тежко.

Мнение от mclsdreal »

Да, с пружината е точно така. Правиш захранката леко лепкава, правиш голяма топка и набиваш пружината в нея, докато се скрие спиралата. След това слагаш царевица, червеи или там каквото имаш за стръв, и забиваш куките в захранката. Естествено забиваш куките с горния край към пружината, тоест там където е вързано влакното.
Сега друг е въпроса, че е леееко забранено да ловиш с 5 куки...въпрос на личен избор. По-добре вместо оловото да сложиш кошница 20-30-50 грамова. В нея набиваш захранка и готово
ogun
новобранец
новобранец

Мнение от ogun »

А 0.18 достатъчно ли е за замятане с 30-50 грама?
Честно казано аз с 10грама олово скъсах 0,16 при едно по-рязко замятане.
Аватар
mclsdreal
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от mclsdreal »

Всеки монтаж иска своето...въпроса е да уцелиш правилната комбинация. Разрови се във форума и ще откриеш много такива.
Ето ти една бонус от мен.
http://www.nariba.com/forum/viewtopic.php?f=127&t=23802" rel="nofollow" onclick="window.open(this.href);return false;

Сега много зависи какво, къде ще ловиш! За шаран ли, платика, каракуда....какво точно искаш да хващаш и така нататък. Монтажите са различни.
Това, че на някой му клъвнала платика на монтаж за шаран примерно е съвсем друга тема. Все пак риболова се състои в целенасоченост в определен вид риба.
Та така, кажи какво точно търсиш за да ти кажат оптималния вариант за теб.
Въдицата каква е, макарата и така нататък :)
Аватар
oneillbgm
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от oneillbgm »

Съвет 1. Повече от две куки на пръчка са забранени за използване. Нататък...

Има различни монтажи, различни техники за използване на пружина, ин-лайн пружини, кошничка или фидери. Не казвам, че риболовът на пружина не е удачен, дори напротив. Но по ред причини не го използвам. Лично предпочитание.

Предпочитам метод фидер във спокойни води. Избор на фидер, избор на повод с кука, избор на захранката и стръвта определят преследваният от теб вид риба. Този видео урок е точно за начинаещи при фидерите - https://www.youtube.com/watch?v=QN0x1CQdPAY" rel="nofollow" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow ENJOY!
Fishing gear - Quick Effzett DAM/MAD Madcat
– Ще имаме едно знаме, на което ще пише: „Свята и чиста република“. - Апостолът на свободата
Аватар
rado25
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от rado25 »

ogun написа:Здравейте,
Четох доста теми тук, но не ми станаха ясни някои неща, защото съм нов в риболова на тежко. Затова ще се радвам ако ми дадете акъл.
Първо, последните 4-5 пъти ловях на дъно по следния начин, давам рисунка за да е по-ясно:
Изображение

Имах среден успех, бях с 2 пръта така и замятам на около 20-30 метра като горе долу по 3-4 риби на прът хванах, основно каракуда на грозд бял червей.

Обмислям да вдигна всичко по-малко - олово 20гр и малко по-яко влакно, какво ще кажете?
Лично аз, от години не ползвам монтажи с повече от една кука. Плюсове много, а минуси, не открих.
Ако твърдо си решил да ползваш този вид такъм, моя съвет е да увеличиш всичко, без повода на куките. 20 гр, тежест е малко за дънен риболов. Хубаво е да съобразиш тежестта според въдицата която ползваш.
ogun написа:И сега имам въпрос относно лова с пружина.
Относно лова с пружина и на нея наредени 4-5 или повече куки, мога да ти помогна, обаче няма. Това си е чист бракониерски метод, на който съм абсолютен противник. Всеки който не може да лови риба, ползва пружина или някакъв друг способ с "n" на брой куки. Моя съвет е да се ориентираш към фидер риболова в всичките му разновидности. Много по динамичен е и доставя многократно по-голямо удоволствие от риболова с пружина.
написа:Обърни си шапката с козирката назад. Шарана си мисли, че си тръгваш и започва да кълве.
Аватар
dizela_88
новобранец
новобранец

Мнение от dizela_88 »

Нали знаеш ,че разрешения брой куки са две иначе ставаш една друга категория рибари.Във форума има много по-нови монтажи за риболов , че с това чепаре и тия 10 гр. не знам къде ловиш.
Аватар
rado25
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от rado25 »

Клипа който е пуснал колегата oneillbgm е много хубав. Това е един много лесен и ефективен метод.
написа:Обърни си шапката с козирката назад. Шарана си мисли, че си тръгваш и започва да кълве.
Аватар
antivik
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от antivik »

Къде пратихте човеко у 10-та глуха бре....? Той си пита директно за "Въпроси от начинаещ за риболов на тежко.", а вие веднага у дълбокото де е фидера с многото такъми и салтанати.
Кат си решил да караш на тежко, първо дигни размера на оловото и основното влакно, това си е по-груб начин де се чакат големи риби. Съответно и сопата и макарата требе да са по-ячки. Няма да задълбавам в шаранджийския дънен що там работата е дебела, инак този монтаж де си го показал става за ползване.
За пружината - ВЕДНАГА МАХАШ НЯКОЛКО КУКИ, ТАКА ЧЕ ДА ОСТАНАТ САМО 2, а може и само 1/според както ти харесва/ дали ще ги връзваш с моно или с брейд си е твоя работа/мнения много и все различни/. Начините на монтиране основно са 2 /има и разновидности/ единия - инлайн, сиреч пружината се мандахерца, движи се по линията и другия когато е неподвижна и рибата се самозасича. После според това което чакаш си вземаш и приготвяш захранката и според както си я замешал може да си преценяш как ще презареждаш и презамяташ/ако е по-твърда и пада по-бавно, съответно ще седи по-дълго във водата/. Дъл ще бодеш куките у пружината си е твоя работа, ползвал съм и двете - и бодени, и свободни.
От там нататък си е чакане и късмет.
Когато рибата не ще - НЕ ЩЕ!
kevlar
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от kevlar »

antivik написа:Къде пратихте човеко у 10-та глуха бре....? Той си пита директно за "Въпроси от начинаещ за риболов на тежко.", а вие веднага у дълбокото де е фидера с многото такъми и салтанати.
Кат си решил да караш на тежко, първо дигни размера на оловото и основното влакно, това си е по-груб начин де се чакат големи риби. Съответно и сопата и макарата требе да са по-ячки. Няма да задълбавам в шаранджийския дънен що там работата е дебела, инак този монтаж де си го показал става за ползване.
За пружината - ВЕДНАГА МАХАШ НЯКОЛКО КУКИ, ТАКА ЧЕ ДА ОСТАНАТ САМО 2, а може и само 1/според както ти харесва/ дали ще ги връзваш с моно или с брейд си е твоя работа/мнения много и все различни/. Начините на монтиране основно са 2 /има и разновидности/ единия - инлайн, сиреч пружината се мандахерца, движи се по линията и другия когато е неподвижна и рибата се самозасича. После според това което чакаш си вземаш и приготвяш захранката и според както си я замешал може да си преценяш как ще презареждаш и презамяташ/ако е по-твърда и пада по-бавно, съответно ще седи по-дълго във водата/. Дъл ще бодеш куките у пружината си е твоя работа, ползвал съм и двете - и бодени, и свободни.
От там нататък си е чакане и късмет.
+1
''Времето е в нас и ние сме във времето,то нас обръща и ние него обръщаме'' - Васил Левски
Аватар
rado25
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от rado25 »

antivik написа:Къде пратихте човеко у 10-та глуха бре....? Той си пита директно за "Въпроси от начинаещ за риболов на тежко.", а вие веднага у дълбокото де е фидера с многото такъми и салтанати.
Не виждам нищо сложно от показаното в този клип https://www.youtube.com/watch?v=QN0x1CQdPAY" rel="nofollow" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow ENJOY! Най-сложното е да се направи косъма, а който не може или не иска, да си нанизва стръвта директно на куката.
Hills
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Hills »

Така, като за начинаещ си супер .
Общият брой на куките позволен на сладководен риболов е две.
Ако имаш две въдици - една кука на риболовен прът.
Общият брой пръти е до два на човек.
Забранен е улов с мрежи,тоци,бомби,парашути и тн.
Всеки който ги ползва се нарича бракониер и там си имат синдикат и тн.
В общи линии ако си обикновен човек спазвай закона !!!
Ето позволени монтажи ,а този с многото куки е позволен на морето !
Аз също харесвам този монтаж с двете куки и олово на края на линията.
Някъде му викат панагюрски монтаж.
Разликата с чепарето е че на всяка кука има вирбел с повод.На чепарето няма вирбели и поводите
са много къси - 5 санта.
Ето ти сайт на немски където е обяснено .
При спининга и воблерите куките са колкото може да има на воблера ! :lol:
Angler-Online.de – Angelforum und Infor ... ="nofollow

Изображение
Аватар
antivik
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от antivik »

rado25 написа:
Не виждам нищо сложно от показаното в този клип https://www.youtube.com/watch?v=QN0x1CQdPAY" rel="nofollow" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow" rel="nofollow ENJOY! Най-сложното е да се направи косъма, а който не може или не иска, да си нанизва стръвта директно на куката.
Клипа си е клип обаче се измества темата за която говори човека. То си е казал "На Тежко" или па както му се вика "На Дъно", а изведнъж почва да се говори за Фидер ....
Те сега може да се започне спора фидера на дъно ли е или не е ....
Когато рибата не ще - НЕ ЩЕ!
kevlar
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от kevlar »

antivik написа:
rado25 написа:
Не виждам нищо сложно от показаното в този клип https://www.youtube.com/watch?v=QN0x1CQdPAY" rel="nofollow" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow" rel="nofollow" rel="nofollow ENJOY! Най-сложното е да се направи косъма, а който не може или не иска, да си нанизва стръвта директно на куката.
Клипа си е клип обаче се измества темата за която говори човека. То си е казал "На Тежко" или па както му се вика "На Дъно", а изведнъж почва да се говори за Фидер ....
Те сега може да се започне спора фидера на дъно ли е или не е ....
antivik-Не мога да скрия,удоволствието с коeто чета публикациите ти!!!
Кратко,точнo и ясно! :supz:
''Времето е в нас и ние сме във времето,то нас обръща и ние него обръщаме'' - Васил Левски
ogun
новобранец
новобранец

Мнение от ogun »

Благодаря Ви много! :)
Публикувай отговор

Обратно към “Въпроси и съвети при ловенето на риба”