Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум


Има ли гъбари?
Модератор: dantho.mihov
Re: Има ли гъбари?
Вчера над Кюстендил и Осогово, както бе слънчево и горещо, най-спонтанно се изляха над 20-30 литра на квадрат. Днес също поваля макар и по-малко. Едва ли ще тръгне нещо след като не пожела да го направи, когато му бе времето и условията бяха оптимални, но със сигурност към средата на идната седмица ще си направя отново разходката. Иначе преди 3 дни разгледах буките на 1300-1400м н.в. и нямаше кьорава гъба. Даже по-зле, открих 2 напълно изсъхнали манатарки, колкото да ми убият надеждите, че поне горе тепърва трябва да тръгнат, като в ниското въобще не пожелаха да го направят...
Ще видим след 3-4 дни дали ще има някакъв резултат от дъждовете вчера и днес.
Ще видим след 3-4 дни дали ще има някакъв резултат от дъждовете вчера и днес.
Re: Има ли гъбари?
Тая печурка ми излезна на яз Искър до салатата.
Миналата седмица на метър от моя лагер-без капка дъжд.И яко жега.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.

Риболовци.
- кирил великий
- разбира нещата
- Мнения: 983
- Регистриран на: Пон Юни 14, 2010 2:22 pm
Re: Има ли гъбари?

В най-голямата двуседмична вече жега...на една черница в моя квартал преди три дена започна да расте и да се развива сярна гъба - горско пиле.

Оставих и три дена аванс и за тия три дена от малко жълто петънце, когато дърво и камък се пука от горещини, порасна три кила влажна гъба.

Никой не ме изпревари и днес сутринта я отрязах,

а, ако не ме домързи, ще ви покажа после снимки как я приготвям.
- Bigmarlin
- сериозен играч
- Мнения: 2251
- Регистриран на: Чет Сеп 15, 2011 2:06 pm
- Местоположение: Плевен
Re: Има ли гъбари?
Много яка гъба с пирфектна снимка.
Маринована май ще е добре или пане.
То кат мозг бе.
Маринована май ще е добре или пане.
То кат мозг бе.
- кирил великий
- разбира нещата
- Мнения: 983
- Регистриран на: Пон Юни 14, 2010 2:22 pm
Re: Има ли гъбари?




Сярната гъба се нарязва на триъгълни парчета, задната плътна част се изхвърля. Парчетата се варят в подсолена вода 30 минути. Изцеждат се и се пържат в смес олио и масло. После се хапват. Ядат се само младите серни гъби, дъртите имат лош мирис и вкус. Това е.
-
- новобранец
- Мнения: 18
- Регистриран на: Съб Фев 16, 2008 3:41 pm
- Местоположение: Две могили
Re: Има ли гъбари?
Здравейте,колеги на почивка съм на Бели Искър искам да ви попитам има ли смисъл да отида да търся гъби на Боровец?Някой,ако има информация или е от този район да пише.Благодаря!
Re: Има ли гъбари?
То Боровец-много голям.
Вчера бях там,нямаше много-бяха обрани,или по преминали.
Има доста от дяволската гъба-посинява веднага при разчупване.
Комшията скъса 2 от тия.
Но не ги познавам,меришат на печурки.
Имаше и читава манатарка-но много рядко.
Бяхме в тоя район.
И покрай реката.
Там има винаги влага,дори в най голямата суша.
Вчера бях там,нямаше много-бяха обрани,или по преминали.
Има доста от дяволската гъба-посинява веднага при разчупване.
Комшията скъса 2 от тия.
Но не ги познавам,меришат на печурки.
Имаше и читава манатарка-но много рядко.
Бяхме в тоя район.
И покрай реката.
Там има винаги влага,дори в най голямата суша.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.

Риболовци.
-
- новобранец
- Мнения: 18
- Регистриран на: Съб Фев 16, 2008 3:41 pm
- Местоположение: Две могили
Re: Има ли гъбари?
Благодаря за съвета.Точно на време.Качих се над Говедарци до края на асфалта.От та има табела към ски пистата.В ляво има дере и тече рекичка.Намерих доста стари гъби.И на самата пътека до рекичката една прясна и хубава манатарка.Ама каква манатарка само.Съжалявам, че нямам снимка.Нарязана да съхне покри разгънат на цяло вестник. Съжалявам, че утре пътуваме за Мелник, иначе цял ден щях да обикалям гората.Зарибен съм из основи, а и проработи късмета на начинаещия.
Re: Има ли гъбари?
В момента има много пресен жълт кантарьон,от тоя район и е много хубав за чай.
Това беше първата билка която ме научиха да бера от 6 годишен-бях цяло лято там на лагер.
Но гъбите са по в ниското.
Това беше първата билка която ме научиха да бера от 6 годишен-бях цяло лято там на лагер.
Но гъбите са по в ниското.

Риболовци.
- Don4o_62
- учете се от него
- Мнения: 5619
- Регистриран на: Пон Сеп 15, 2008 3:04 pm
- Местоположение: гр.Асеновград
Re: Има ли гъбари?
Колеги,кажете някоя рецепта за мариновани гъби за пачи крак и кифла,но нещо по просто,примерно като се сложат в буркана колко оцет,сол и т.н. се слага и колко трябва да врят
Главната причина за стреса.... Ежедневният контакт с Идиоти 

Re: Има ли гъбари?
Ето аз мислех че ти повече гъби слагаш от мен.
Ето виж тук
https://www.google.bg/url?sa=t&rct=j&q= ... rQztWy_dhw" rel="nofollow" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow.
Варят се повече от час-за пачия крак.
Ето виж тук

Варят се повече от час-за пачия крак.

Риболовци.
- Don4o_62
- учете се от него
- Мнения: 5619
- Регистриран на: Пон Сеп 15, 2008 3:04 pm
- Местоположение: гр.Асеновград
Re: Има ли гъбари?
Никой ли не знае една рецепта за мариновани гъби 

Главната причина за стреса.... Ежедневният контакт с Идиоти 

-
- ще става разбирач
- Мнения: 518
- Регистриран на: Пет Фев 22, 2008 12:38 pm
- Местоположение: София
Re: Има ли гъбари?
Ако не е за трушия...аз ги бланширам с повече сол (на око според количеството), отцеждам, пълня в буркани, които варя не повече от 40 минути. Това с варене 1 час и повече нещо не го разбирам..
От годинни правя както писах основните общопознати видове гъби и не съм имал проблеми - запазват качествата си, буркани развалени се броят на пръсти и ....още мърдаме
даже живот и здраве следващата седмица пак ще ги търся в Западните Родопи. Единствено гледам да ползвам неголеми буркани (като за лютеница) и ги пълня малко под гърлото, както казват бабите.
За трушия да кажат майсторите...
Кифлата става добре консервирана с доматен сос и подправки на вкус.


За трушия да кажат майсторите...
Кифлата става добре консервирана с доматен сос и подправки на вкус.
Re: Има ли гъбари?
Е то миналата година слагах,щото имаше много.
Е как ми изглеждаха.
Слагам морков,копър бахар 3-4 зърна,черен пипер-сол,захар и оцет на око.
Черпих-приятели зимата.Много добре ми станаха мариновани.
Борето носи на Националната среща-Букет и бяха уникално вкусни-питайте го него.
Пишеш в гугала за Рецепти и гледаш и си избираш.
А и Дафинов лист да не забравя-2 листа на Буркан.
Е как ми изглеждаха.

Слагам морков,копър бахар 3-4 зърна,черен пипер-сол,захар и оцет на око.
Черпих-приятели зимата.Много добре ми станаха мариновани.
Борето носи на Националната среща-Букет и бяха уникално вкусни-питайте го него.
Пишеш в гугала за Рецепти и гледаш и си избираш.
А и Дафинов лист да не забравя-2 листа на Буркан.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.

Риболовци.
- mladenov_78
- новобранец
- Мнения: 42
- Регистриран на: Нед Фев 25, 2007 7:04 pm
- Местоположение: София
Re: Има ли гъбари?
Здравейте гъбари,за втора поредна година пред блока върху пън от топола израства цяла туфа от гъби.Предполагам че е тополова пънчушка и макар да съм наясно че по снимка не се определят гъби ще постна 2 снимки да се изкаже някой по вещ.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.